• Äldre 20 Dec 02:10
    203845 visningar
    1329 svar
    1329
    203845

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Dags för ny tråd. Här är länken till den förra www.familjeliv.se/Forum-2-13/m36407096.html

    Denna tråd hade jag inte tänkt bara skulle handla om avnavling utan det är fritt fram att skriva inlägg även om annat som är viktigt runt förlossning och födelse.
    Inte minst bondingen:




    ?At the time when Mother Nature prescribes awe and ecstasy, we have injections, examinations, and clamping and pulling on the cord. Instead of body heat and skin to skin contact, we have separation and wrapping. Where time should stand still for those eternal moments of first contact, as mother and baby fall deeply in love, we have haste to deliver the placenta and clean up for the next ?case?. ? Ur denna artikel www.bellybelly.com.au/articles/birth/natural-approach-to-labour av Sarah J Buckley , obstetrikutbildad familjeläkare som fött sina egna barn hemma.

    *Under flera hundra år har nyfödda navlats för tidig. Men när man gör det innan pulsationen i navelsträngen har upphört går barnet miste om en stor mängd av sitt blod (innehållande stamceller och annat viktigt skydd mot sjukdomar) som finns kvar i moderkakan, och även den naturliga syretillförseln som Moder Natur hade tänkt att barnet skulle ha under de första kritiska minuterna i livet medan detta blod pulserar över.

    Charles Darwins farfar var en av de först kända motståndarna till tidig avnavling:

    ? Another thing very injurious to the child, is the tying and cutting of the navel string too soon; which should always be left till the child has not only repeatedly breathed but till all pulsation in the cord ceases. As otherwise the child is much weaker than it ought to be, a portion of the blood being left in the placenta, which ought to have been in the child.? Erasmus Darwin, Zoonomia, 1801 .

    *Viktiga länkar om avnavling:
    www.birth-brain-injury.org/
    www.autism-end-it-now.org/
    www.cordclamp.com/

    Den 23 oktober 2008 presenterades nationella riktlinjer för avnavling:
    www.lakartidningen.se/07engine.php

    Och här är Rapports inslag från 18 oktober playrapport.se/ ( skriv Nyfödda går miste om viktigt blod, i sökrutan)

    Men fortfarande är det märkligt nog många förlossningschefer som vägrar rätta sig efter dessa riktlinjer, och mvc upplyser inte föräldrar om att de har rätt att välja sen avnavling.
    Vissa kliniker uppger att de måste navla av före första andetaget för att kunna ta prov från navelsträngen för fastställande av pH-värdet, trots att flera andra sjukhus tar detta prov med kanyl från pulserande navelsträng. Medan åter andra hävdar att sen avnavling orsakar behandlingskrävande gulsot. Ändå har hittills ingen av de läkare eller barnmorskor jag frågat kunnat hänvisa till någon studie som styrker detta.

    *Så här skriver Sarah J Buckley om nyföddhetsgulsot i tidningen Bellybelly www.bellybelly.com.au/articles/birth/natural-approach-to-labour

    ?Gulsot är nästan säkert förekommande när ett nyfött barn får sin fulla blodkvot, och det orsakas av nedbrytningen av detta normala blodöverskott för att producera bilirubin, det pigment som förorsakar det gula utseende hos ett barn med nyföddhetsgulsot. Det finns dock inga bevis på att detta skulle ge negativa effekter på barnet. (Morley 1998). En doktorand har föreslagit att gulsot, som finns hos nästan alla människobarn till en viss grad, och som oftast förlängs via amning, kanske istället är nyttig för barnet på grund av bilirubinets anti-oxidanta egenskaper. (Gartner 1998) ?

    Och skrämmande nog tycks det fortfarande inte finnas något intresse - varken hos sig barnmorskor, obstetriker eller neonatologe - för HLR med intakt navelsträng. Barn som föds med syrebrist skall alltså enligt de nya riktlinjerna fortfarande navlas av meddetsamma för att tas ut till akutrummet, trots att det framför allt är de här barnen som löper risk att få hjärnskador av tidig avnavling.

    * Stamcellsforskarna behöver så färskt blod som möjligt och det krävs avnavling före första andetaget för att det ska bli tillräckligt mycket blod kvar i moderkakorna. Detta blod kallar forskarna för ?navelsträngsblod?, trots att det mesta av blodet alltså finns i moderkakan. Men när det kallas så kan man förledas att tro att det är något som donatorn inte behöver själv, vilket alltså är fel.

    Avnavling före första andetaget gäller framför allt sjukhusen i Göteborgstrakten (där Nationella blodbanken för stamceller finns).

    * Ni som vill försäkra er om att era barn inte ska utsättas för tidig avnavling bör skriva in i förlossningsbrevet att avklampning av navelsträngen inte får ske innan pulsationen i den har upphört. Detta brukar ta mellan 3 till 5 minuter. Ibland längre och ibland lite kortare tid. Men det finns faktiskt ingen anledning att göra det innan moderkakan har fötts fram, och det är inte ens bråttom då.
    Påminn gärna personalen också, både barnmorskan och undersköterskan, eftersom det här kan gå på ren rutin plus att det inte alltid finns tid att läsa förlossningsbrevet (lämpligt om pappan bevakar det här).
    Jag rekommenderar även att ni överlämnar en utskrift av det här (eller mailar den till avdelningen i förväg) :
    www.birth-brain-injury.org/consent.htm

    *Barn som föds med syrebrist har inte sällan blivit utsatta för felaktigt använt värkstimulerande dropp (rätt använt kan det dock vara en livräddare)
    Läs tråden om värkstimulerande dropp :
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m36391340.html
    Om de då dessutom navlas av för tidigt ökar riskerna för att de får hjärnskador.

    * Om ni blir nekade sen avnavling kan ni förutom att påminna om de nationella riktlinjerna hänvisa till Hälso- och sjukvårdslagen och WHO´s rekommendationer:

    Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) säger:

    *Vården ska bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet.

    *Vården och behandlingen skall så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten.

    *Patienten skall ges individuellt anpassad information om sitt hälsotillstånd och om de metoder för undersökning, vård och behandling som finns. Om informationen inte kan lämnas till patienten skall den i stället lämnas till en närstående till patienten.

    *Den som vänder sig till hälso- och sjukvården skall när det är lämpligt ges upplysningar om metoder för att förebygga sjukdom eller skada.

    ?WHO Rekommendations for the Prevention of Postpartum Haemorrhage. October 2006.page 15
    "Recommendation:
    Because of the benefits to the baby, the cord should not be clamped earlier than is necessary for applying cord traction in the active management of the third stage of labour. (weak recommendation, low quality evidence) For the sake of clarity, it is estimated that this will normally take around 3 minutes."

    Intervjun i Radio Govern America 12:e juli 08, då den pensionerade amerikanske obstetrikern George M Morley berättar om tidig avnavlings negativa inverkan på barnets fysiska och mentala hälsa och utveckling, rekommenderar jag verkligen . ALLA som är intresserade av barns hälsa och utveckling borde lyssna på den. Den som inte förstår engelska eller inte får igång spelaren kan läsa min sammanfattning av intervjun på svenska i inlägg nr 1:

    216.240.133.177/archives32/Weeks/2008/07/Weeks_3_071208_090000.mp3. (Först spelas musik en stund innan programledaren pratar några minuter före en reklampaus. Efter reklamen startar intervjun. Det hela håller på en timme, med några reklamavbrott. Tänk på att det går att snabbspola och att minimera spelaren)

    * Med tanke på att en mamma i en av de förra trådarna inte fick livmodersammandragande medel trots att hon blödde kraftigt, eftersom hon skrivit i förlossningsbrevet att hon inte ville ha det förrän pulsationen i navelsträngen upphört vill jag råda er som avsäger er oxytocin/syntocinon att ni stryker under ordentligt att detta bara gäller medan navelsträngen pulserar och att de naturligtvis ska ge er det om det är NÖDVÄNDIGT, alltså om ni börjar blöda mer än normalt.

    Lär även detta som jag sammanfattat ur stycket om efterbördsskedet i Sheila Kitzingers bok Ditt barn på ditt sätt, om hur risken för blödning och kvarhållen moderkaka kan minskas:

    ?Blödningar uppstår när fingerlika utskott på moderns sida av moderkakan slits loss, men om den stöts ut snabbt kan livmodern dra ihop sig ordentligt och blodförlusten minimeras. Preparaten som används är effektiva , och kan rädda liv om blödningen är kraftig, men att använda dem rutinmässigt har flera nackdelar, och det gäller även för tidig avnavling och dragning i navelsträngen.
    När man drar i navelsträngen går den ibland av. Och ibland händer det också att en del av moderkakan blir kvar om den inte har släppt helt. Om hela eller delar av moderkakan blir kvar i livmodern måste den tas ut för hand under narkos. Om den inte har lossnat händer det t.o.m. att livmodern vänds ut och in.
    Om du vill ha ett naturligt efterbördsskede ska du be om:

    -att få sitta upp i upprätt ställning (på huk eller på knä) för att tyngdkraften ska kunna hjälpa till att föda fram moderkakan
    -att slippa livmodersammandragande medel, om du inte börjar blöda kraftigt
    -att inte få navelsträngen avklampad förrän den har slutat pulsera
    -att få föda fram moderkakan själv utan att krysta? (här antar jag att Sheila menar att inte barnmorskan ska säga åt en att krysta, utan det ska man bara göra när/om man känner spontant att man vill krysta).?

    Eftersom det är vanligt att navelsträngen klipps av när den är virad runt barnets hals eller kropp har jag letat fram instruktioner om hur man kan rädda den istället för att klippa (självklart förstår jag att detta inte alltid är möjligt)

    a. Om navelsträngen är slak, lirka den över barnets huvud.
    b. Om den är för stram för att kunna glida över kroppen men inte sitter hårt runt halsen, lirka den över axlarna samtidigt som kroppen glider ut och låt barnet födas fram igenom navelsträngen
    c. Om navelsträngen är för stram för att kunna glida över axlarna, men ändå har lite kvar att ge, gör så här :

    1. Låt båda axlarna födas fram sakta utan att navelsträngen påverkas.

    2. Medan axlarna föds fram, vrid barnets huvud så att ansiktet trycks mot mammans ena lår.

    3. Håll barnets huvud mot mellangården medan kroppen föds fram i kullerbyttaställning.

    4. Vira bort navelsträngen

    Eftersom de här ?kullerbyttabarnen? ofta är medtagna och har dålig färg är det viktigt att hålla dem lägre än moderkakan och mjölka navelsträngen, så att de så snabbt som möjligt får i sig blod och syre. De återhämtar sig då förstås snabbare och slipper (förhoppningsvis) navlas av och rusas ut till återupplivningsrummet, utan kan istället stanna kvar och vila ut hos mamma, hud mot hud.. (lämpligt att skriva in i förlossningsbrevet)

    För en Rh negativ mamma vars barn är Rh positivt är det särskilt viktigt med sen avnavling. När moderkakan skalas loss från livmoderväggen kan lite blod komma in i mammans blodomlopp . Sannolikheten för att detta inträffar är större vid tidig avnavling eftersom en stor del av barnets blod då finns i moderkakan och när trycket ökar i den kan blodkärl brista. Detta ger upphov till immunisering (modern bildar antikroppar i sitt blod), vilket kan bli problem vid kommande graviditeter.

    * I inlägg nr 2 finns en text som är lämplig att skriva ut och ta med till både MVC och förlossningen.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-12-22 13:05
    Nystartad tråd om värkstimulerande dropp
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m39564431.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-05 02:20
    The Other Side Of The Glass





    Kvalificerad barnmisshandel?

    Pappor, här har ni verkligen en viktig uppgift!!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-06 11:41
    Ett tips man kan man ha nytta av om barnet har fastnat i utdrivningsskedet:
    ?Två personer på var sin sida om kvinnan trycker då ihop den övre delen av bäckenet för att öka utrymmet där barnet inte får plats.? ( Lisa Farbre, författare till Mamma pappa barn)
    Alla barnmorskor känner inte till den här tekniken, så det kanske vore bra att tipsa om den i förlossningsbrevet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-08 22:30
    Liten kom-ihåg-lista:
    * Det viktiga är när navelsträngen klampas, inte när den klipps.
    * Det är inte sant att barnet måste hållas i samma nivå som moderkakan de första 30 sekunderna, man kan få upp barnet på bröstet med en gång.
    * Personalen kan klampa av tidigt av bara farten även om man kommit överens om något annat. Se därför till att pappan, eller annan medföljare, vakar som en hök över navelsträngen när barnet kommit ut.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-15 11:48
    The Best-Kept Secret !!!




    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-17 13:12
    Det här artikeln i Norrköpings Tidningar 16/1-09 är den bästa jag hittills läst om avnavling

    www.nt.se/nyheter/artikel.aspx

  • Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)
  • Äldre 28 Dec 22:02

    Jo men just den biten verkar ha blandats ihop med hanterandet av sen avnavling för barn som mår dåligt där det inte går att få återupplivning med intakt navelsträng, där barnet istället då behöver få så mycket av moderkaksblodet till sig på så kort tid som möjligt och då skall ju även navelsträngen egentligen mjölkas dessutom.

    För ett barn som mår bra när det fötts så behövs ju inte detta utan barnet kan få ligga på mammas mage i lugn och ro medans naturen sköter om att barnet får sitt moderkaksblod överfört i rätt takt.

    Kanske mest lät som jag svamlade nu, Abuelita kan förklara det där bättre och jag vet att just den biten har hon kommenterat många många gånger. =)

  • Äldre 28 Dec 22:04

    Skönt att höra att era män är lika engagerade, jag blev lite orolig där ett tag. Det borde ju vara i deras intresse också, såklart.


  • Äldre 28 Dec 22:05

    Babblis skrev 2008-12-28 22:02:35 följande:


    Jo men just den biten verkar ha blandats ihop med hanterandet av sen avnavling för barn som mår dåligt där det inte går att få återupplivning med intakt navelsträng, där barnet istället då behöver få så mycket av moderkaksblodet till sig på så kort tid som möjligt och då skall ju även navelsträngen egentligen mjölkas dessutom.För ett barn som mår bra när det fötts så behövs ju inte detta utan barnet kan få ligga på mammas mage i lugn och ro medans naturen sköter om att barnet får sitt moderkaksblod överfört i rätt takt.Kanske mest lät som jag svamlade nu, Abuelita kan förklara det där bättre och jag vet att just den biten har hon kommenterat många många gånger. =)
    Jag läste i den artikel som länkas till i TS. Där står det att barnet ska ligga under placentanivå i 30 sekunder. I praktiken innebär det att man måste vänta den här tiden innan man lägger barnet på mammans mage.
  • planer­aren
    Äldre 28 Dec 22:26

    Tror inte så mycket på att det är manligt eller kvinnligt att vilja sätta sig in i detta med sen avnavling men ofta är det väl kvinnor som i slutet av graviditeten har tid att fundera över sånahär saker, tillsammans med allt annat man planerar.

    Jag tog upp detta med avnagling med ett par goda vänner som väntar barn samtidigt som vi och de verkade intresserade av själva resonemanget men ställde inga följdfrågor direkt och verkade inte själva vara så måna om vilket sätt avnavlingen skulle gå till på (fråga mig inte vad jag gjorde för fel ). Men nu har jag i alla fall informerat och gett dem en chans att ta ställning. Vart jag ville komma? Vi är nog olika intresserade av frågan helt enkelt och det spelar nog inte bara roll vilket kön man tillhör. Det gäller även kvinnor.

  • planer­aren
    Äldre 28 Dec 22:26

    Hmm.. "avnagling" är alltså när man ska klippa naglarna på bebin för första gången

  • Äldre 28 Dec 22:29

    Jo jag förstod att det var det du hade läst det var därför jag försökte förklara att det är lite tokigt skrivet.

    Bättre Abuelita förklarar det kanske, jag vet att hon har kommenterat just den där biten i nya riktlinjerna som hon länkat till. Hon har kommenterat det i tidigare trådar och har för mig att hon skrev nåt om det i nån läkartidning eller vad det nu var också, men jag kan inte referera till dessa länkar då jag är för kass på att hitta runt, men Abuelita är kvinna med koll så hon lär väl plocka fram vad hon har i rockärmen när hon läst detta. =)

  • Äldre 28 Dec 22:31

    Babblis skrev 2008-12-28 22:29:40 följande:


    Jo jag förstod att det var det du hade läst det var därför jag försökte förklara att det är lite tokigt skrivet.Bättre Abuelita förklarar det kanske, jag vet att hon har kommenterat just den där biten i nya riktlinjerna som hon länkat till. Hon har kommenterat det i tidigare trådar och har för mig att hon skrev nåt om det i nån läkartidning eller vad det nu var också, men jag kan inte referera till dessa länkar då jag är för kass på att hitta runt, men Abuelita är kvinna med koll så hon lär väl plocka fram vad hon har i rockärmen när hon läst detta. =)
    Så de läkare som har skrivit artikeln har skrivit det lite tokigt menar du?
  • Äldre 28 Dec 22:34
    planeraren skrev 2008-12-28 22:26:12 följande:
    Tror inte så mycket på att det är manligt eller kvinnligt att vilja sätta sig in i detta med sen avnavling men ofta är det väl kvinnor som i slutet av graviditeten har tid att fundera över sånahär saker, tillsammans med allt annat man planerar. Jag tog upp detta med avnagling med ett par goda vänner som väntar barn samtidigt som vi och de verkade intresserade av själva resonemanget men ställde inga följdfrågor direkt och verkade inte själva vara så måna om vilket sätt avnavlingen skulle gå till på (fråga mig inte vad jag gjorde för fel ). Men nu har jag i alla fall informerat och gett dem en chans att ta ställning. Vart jag ville komma? Vi är nog olika intresserade av frågan helt enkelt och det spelar nog inte bara roll vilket kön man tillhör. Det gäller även kvinnor.
    Nej det är förmodligen inte kvinligt eller manligt, men jag har svårt att förstå att man inte bryr sig då man väl blivit uppmärksammad på det och männen till kvinnor som tycker att det är viktigt borde ha blivit uppmärksammade på det.
  • planer­aren
    Äldre 28 Dec 22:41

    Glass
    Tror du inte att jag blev förvånad när jag märkte att de inte var så värst intresserade av ämnet? De lyssnade och nickade mer av artighet kändes det som. "Jaja, skyll er själva".. tänkte jag när jag la mig den kvällen faktiskt Men man kan ju inte tvinga på någon något heller. Och jag var väldigt tydlig i informationen. Berättade precis vad som krävdes för att man över huvud taget ska ha chans till sen avnavling.

    Kanske är det så att många tänker att de nog hade ändrat till sen avnavling om det nu var så viktigt och så bra och så vidare. Att man litar på sjukvården och på att de som jobbar där alltid gör sitt bästa och det rätta. Och förstår inte att vården inte är perfekt och att det kan finnas intresse för fler saker än att barnet får detta blod... forskning är ju också viktig.

  • Äldre 28 Dec 22:53
    planeraren skrev 2008-12-28 22:41:50 följande:
    GlassTror du inte att jag blev förvånad när jag märkte att de inte var så värst intresserade av ämnet? De lyssnade och nickade mer av artighet kändes det som. "Jaja, skyll er själva".. tänkte jag när jag la mig den kvällen faktiskt Men man kan ju inte tvinga på någon något heller. Och jag var väldigt tydlig i informationen. Berättade precis vad som krävdes för att man över huvud taget ska ha chans till sen avnavling.Kanske är det så att många tänker att de nog hade ändrat till sen avnavling om det nu var så viktigt och så bra och så vidare. Att man litar på sjukvården och på att de som jobbar där alltid gör sitt bästa och det rätta. Och förstår inte att vården inte är perfekt och att det kan finnas intresse för fler saker än att barnet får detta blod... forskning är ju också viktig.
    Ja... Det är skrämmande hur många som faktiskt litar på att sjukvården och den enskillda personalen vet vad de håller på med. Min inställning är att det finns duktiga, mindre duktiga och rent ut sagt kassa personer på alla poster i samhället, så även i sjukvården. Jag kan inte lita på att jag inte får en av de där som knappt klarade tentan eller en som "minsann vet bäst" eftersom hon jobbat där en livstid och de har minsann alltid gjort på vissa sätt...
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)