• Äldre 20 Dec 02:10
    203688 visningar
    1329 svar
    1329
    203688

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Dags för ny tråd. Här är länken till den förra www.familjeliv.se/Forum-2-13/m36407096.html

    Denna tråd hade jag inte tänkt bara skulle handla om avnavling utan det är fritt fram att skriva inlägg även om annat som är viktigt runt förlossning och födelse.
    Inte minst bondingen:




    ?At the time when Mother Nature prescribes awe and ecstasy, we have injections, examinations, and clamping and pulling on the cord. Instead of body heat and skin to skin contact, we have separation and wrapping. Where time should stand still for those eternal moments of first contact, as mother and baby fall deeply in love, we have haste to deliver the placenta and clean up for the next ?case?. ? Ur denna artikel www.bellybelly.com.au/articles/birth/natural-approach-to-labour av Sarah J Buckley , obstetrikutbildad familjeläkare som fött sina egna barn hemma.

    *Under flera hundra år har nyfödda navlats för tidig. Men när man gör det innan pulsationen i navelsträngen har upphört går barnet miste om en stor mängd av sitt blod (innehållande stamceller och annat viktigt skydd mot sjukdomar) som finns kvar i moderkakan, och även den naturliga syretillförseln som Moder Natur hade tänkt att barnet skulle ha under de första kritiska minuterna i livet medan detta blod pulserar över.

    Charles Darwins farfar var en av de först kända motståndarna till tidig avnavling:

    ? Another thing very injurious to the child, is the tying and cutting of the navel string too soon; which should always be left till the child has not only repeatedly breathed but till all pulsation in the cord ceases. As otherwise the child is much weaker than it ought to be, a portion of the blood being left in the placenta, which ought to have been in the child.? Erasmus Darwin, Zoonomia, 1801 .

    *Viktiga länkar om avnavling:
    www.birth-brain-injury.org/
    www.autism-end-it-now.org/
    www.cordclamp.com/

    Den 23 oktober 2008 presenterades nationella riktlinjer för avnavling:
    www.lakartidningen.se/07engine.php

    Och här är Rapports inslag från 18 oktober playrapport.se/ ( skriv Nyfödda går miste om viktigt blod, i sökrutan)

    Men fortfarande är det märkligt nog många förlossningschefer som vägrar rätta sig efter dessa riktlinjer, och mvc upplyser inte föräldrar om att de har rätt att välja sen avnavling.
    Vissa kliniker uppger att de måste navla av före första andetaget för att kunna ta prov från navelsträngen för fastställande av pH-värdet, trots att flera andra sjukhus tar detta prov med kanyl från pulserande navelsträng. Medan åter andra hävdar att sen avnavling orsakar behandlingskrävande gulsot. Ändå har hittills ingen av de läkare eller barnmorskor jag frågat kunnat hänvisa till någon studie som styrker detta.

    *Så här skriver Sarah J Buckley om nyföddhetsgulsot i tidningen Bellybelly www.bellybelly.com.au/articles/birth/natural-approach-to-labour

    ?Gulsot är nästan säkert förekommande när ett nyfött barn får sin fulla blodkvot, och det orsakas av nedbrytningen av detta normala blodöverskott för att producera bilirubin, det pigment som förorsakar det gula utseende hos ett barn med nyföddhetsgulsot. Det finns dock inga bevis på att detta skulle ge negativa effekter på barnet. (Morley 1998). En doktorand har föreslagit att gulsot, som finns hos nästan alla människobarn till en viss grad, och som oftast förlängs via amning, kanske istället är nyttig för barnet på grund av bilirubinets anti-oxidanta egenskaper. (Gartner 1998) ?

    Och skrämmande nog tycks det fortfarande inte finnas något intresse - varken hos sig barnmorskor, obstetriker eller neonatologe - för HLR med intakt navelsträng. Barn som föds med syrebrist skall alltså enligt de nya riktlinjerna fortfarande navlas av meddetsamma för att tas ut till akutrummet, trots att det framför allt är de här barnen som löper risk att få hjärnskador av tidig avnavling.

    * Stamcellsforskarna behöver så färskt blod som möjligt och det krävs avnavling före första andetaget för att det ska bli tillräckligt mycket blod kvar i moderkakorna. Detta blod kallar forskarna för ?navelsträngsblod?, trots att det mesta av blodet alltså finns i moderkakan. Men när det kallas så kan man förledas att tro att det är något som donatorn inte behöver själv, vilket alltså är fel.

    Avnavling före första andetaget gäller framför allt sjukhusen i Göteborgstrakten (där Nationella blodbanken för stamceller finns).

    * Ni som vill försäkra er om att era barn inte ska utsättas för tidig avnavling bör skriva in i förlossningsbrevet att avklampning av navelsträngen inte får ske innan pulsationen i den har upphört. Detta brukar ta mellan 3 till 5 minuter. Ibland längre och ibland lite kortare tid. Men det finns faktiskt ingen anledning att göra det innan moderkakan har fötts fram, och det är inte ens bråttom då.
    Påminn gärna personalen också, både barnmorskan och undersköterskan, eftersom det här kan gå på ren rutin plus att det inte alltid finns tid att läsa förlossningsbrevet (lämpligt om pappan bevakar det här).
    Jag rekommenderar även att ni överlämnar en utskrift av det här (eller mailar den till avdelningen i förväg) :
    www.birth-brain-injury.org/consent.htm

    *Barn som föds med syrebrist har inte sällan blivit utsatta för felaktigt använt värkstimulerande dropp (rätt använt kan det dock vara en livräddare)
    Läs tråden om värkstimulerande dropp :
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m36391340.html
    Om de då dessutom navlas av för tidigt ökar riskerna för att de får hjärnskador.

    * Om ni blir nekade sen avnavling kan ni förutom att påminna om de nationella riktlinjerna hänvisa till Hälso- och sjukvårdslagen och WHO´s rekommendationer:

    Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) säger:

    *Vården ska bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet.

    *Vården och behandlingen skall så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten.

    *Patienten skall ges individuellt anpassad information om sitt hälsotillstånd och om de metoder för undersökning, vård och behandling som finns. Om informationen inte kan lämnas till patienten skall den i stället lämnas till en närstående till patienten.

    *Den som vänder sig till hälso- och sjukvården skall när det är lämpligt ges upplysningar om metoder för att förebygga sjukdom eller skada.

    ?WHO Rekommendations for the Prevention of Postpartum Haemorrhage. October 2006.page 15
    "Recommendation:
    Because of the benefits to the baby, the cord should not be clamped earlier than is necessary for applying cord traction in the active management of the third stage of labour. (weak recommendation, low quality evidence) For the sake of clarity, it is estimated that this will normally take around 3 minutes."

    Intervjun i Radio Govern America 12:e juli 08, då den pensionerade amerikanske obstetrikern George M Morley berättar om tidig avnavlings negativa inverkan på barnets fysiska och mentala hälsa och utveckling, rekommenderar jag verkligen . ALLA som är intresserade av barns hälsa och utveckling borde lyssna på den. Den som inte förstår engelska eller inte får igång spelaren kan läsa min sammanfattning av intervjun på svenska i inlägg nr 1:

    216.240.133.177/archives32/Weeks/2008/07/Weeks_3_071208_090000.mp3. (Först spelas musik en stund innan programledaren pratar några minuter före en reklampaus. Efter reklamen startar intervjun. Det hela håller på en timme, med några reklamavbrott. Tänk på att det går att snabbspola och att minimera spelaren)

    * Med tanke på att en mamma i en av de förra trådarna inte fick livmodersammandragande medel trots att hon blödde kraftigt, eftersom hon skrivit i förlossningsbrevet att hon inte ville ha det förrän pulsationen i navelsträngen upphört vill jag råda er som avsäger er oxytocin/syntocinon att ni stryker under ordentligt att detta bara gäller medan navelsträngen pulserar och att de naturligtvis ska ge er det om det är NÖDVÄNDIGT, alltså om ni börjar blöda mer än normalt.

    Lär även detta som jag sammanfattat ur stycket om efterbördsskedet i Sheila Kitzingers bok Ditt barn på ditt sätt, om hur risken för blödning och kvarhållen moderkaka kan minskas:

    ?Blödningar uppstår när fingerlika utskott på moderns sida av moderkakan slits loss, men om den stöts ut snabbt kan livmodern dra ihop sig ordentligt och blodförlusten minimeras. Preparaten som används är effektiva , och kan rädda liv om blödningen är kraftig, men att använda dem rutinmässigt har flera nackdelar, och det gäller även för tidig avnavling och dragning i navelsträngen.
    När man drar i navelsträngen går den ibland av. Och ibland händer det också att en del av moderkakan blir kvar om den inte har släppt helt. Om hela eller delar av moderkakan blir kvar i livmodern måste den tas ut för hand under narkos. Om den inte har lossnat händer det t.o.m. att livmodern vänds ut och in.
    Om du vill ha ett naturligt efterbördsskede ska du be om:

    -att få sitta upp i upprätt ställning (på huk eller på knä) för att tyngdkraften ska kunna hjälpa till att föda fram moderkakan
    -att slippa livmodersammandragande medel, om du inte börjar blöda kraftigt
    -att inte få navelsträngen avklampad förrän den har slutat pulsera
    -att få föda fram moderkakan själv utan att krysta? (här antar jag att Sheila menar att inte barnmorskan ska säga åt en att krysta, utan det ska man bara göra när/om man känner spontant att man vill krysta).?

    Eftersom det är vanligt att navelsträngen klipps av när den är virad runt barnets hals eller kropp har jag letat fram instruktioner om hur man kan rädda den istället för att klippa (självklart förstår jag att detta inte alltid är möjligt)

    a. Om navelsträngen är slak, lirka den över barnets huvud.
    b. Om den är för stram för att kunna glida över kroppen men inte sitter hårt runt halsen, lirka den över axlarna samtidigt som kroppen glider ut och låt barnet födas fram igenom navelsträngen
    c. Om navelsträngen är för stram för att kunna glida över axlarna, men ändå har lite kvar att ge, gör så här :

    1. Låt båda axlarna födas fram sakta utan att navelsträngen påverkas.

    2. Medan axlarna föds fram, vrid barnets huvud så att ansiktet trycks mot mammans ena lår.

    3. Håll barnets huvud mot mellangården medan kroppen föds fram i kullerbyttaställning.

    4. Vira bort navelsträngen

    Eftersom de här ?kullerbyttabarnen? ofta är medtagna och har dålig färg är det viktigt att hålla dem lägre än moderkakan och mjölka navelsträngen, så att de så snabbt som möjligt får i sig blod och syre. De återhämtar sig då förstås snabbare och slipper (förhoppningsvis) navlas av och rusas ut till återupplivningsrummet, utan kan istället stanna kvar och vila ut hos mamma, hud mot hud.. (lämpligt att skriva in i förlossningsbrevet)

    För en Rh negativ mamma vars barn är Rh positivt är det särskilt viktigt med sen avnavling. När moderkakan skalas loss från livmoderväggen kan lite blod komma in i mammans blodomlopp . Sannolikheten för att detta inträffar är större vid tidig avnavling eftersom en stor del av barnets blod då finns i moderkakan och när trycket ökar i den kan blodkärl brista. Detta ger upphov till immunisering (modern bildar antikroppar i sitt blod), vilket kan bli problem vid kommande graviditeter.

    * I inlägg nr 2 finns en text som är lämplig att skriva ut och ta med till både MVC och förlossningen.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-12-22 13:05
    Nystartad tråd om värkstimulerande dropp
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m39564431.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-05 02:20
    The Other Side Of The Glass





    Kvalificerad barnmisshandel?

    Pappor, här har ni verkligen en viktig uppgift!!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-06 11:41
    Ett tips man kan man ha nytta av om barnet har fastnat i utdrivningsskedet:
    ?Två personer på var sin sida om kvinnan trycker då ihop den övre delen av bäckenet för att öka utrymmet där barnet inte får plats.? ( Lisa Farbre, författare till Mamma pappa barn)
    Alla barnmorskor känner inte till den här tekniken, så det kanske vore bra att tipsa om den i förlossningsbrevet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-08 22:30
    Liten kom-ihåg-lista:
    * Det viktiga är när navelsträngen klampas, inte när den klipps.
    * Det är inte sant att barnet måste hållas i samma nivå som moderkakan de första 30 sekunderna, man kan få upp barnet på bröstet med en gång.
    * Personalen kan klampa av tidigt av bara farten även om man kommit överens om något annat. Se därför till att pappan, eller annan medföljare, vakar som en hök över navelsträngen när barnet kommit ut.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-15 11:48
    The Best-Kept Secret !!!




    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-17 13:12
    Det här artikeln i Norrköpings Tidningar 16/1-09 är den bästa jag hittills läst om avnavling

    www.nt.se/nyheter/artikel.aspx

  • Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)
  • Äldre 16 Mar 18:23
    abuelita skrev 2009-03-16 14:25:29 följande:
    Ja det var dumt att han inte blev tillmatad, i synnerhet som han var liten för tiden dessutom.  Amningsnapp är många gånger guds gåva till ammande mödrar och deras barn Har själv använt det, min dotter har använt det till båda barnbarnen, och när jag jobbade på neo och bb rekommenderade jag det alltid när jag såg att amningen inte skulle komma igång annars. Men konstigt nog verkar det fortfarande vara väldigt få som rekommenderar det. Den behöver ju inte vara mer än en hjälp att komma igång. Och i synnerhet i situationer som den här, då det är extra viktigt att barnet får i sig allt det ska,  är det ju en fantastisk hjälp. Jag såg att du skrev fel i förra inlägget men jag förstod vad du menade. Jag skriver själv samma fel då och då
    Japp, tårarna bara sprutade på mig när han väl åt och den här gången tänker jag vara rustad med en miniamningsnapp i väskan, bara utifall att. Sonen valde själv att putta undan amninsnappen efter bara några dagar och hade aldrig några problem med att få bra tag efter det.

    Som den äldre bm som gav mig amningsnappen sa "Hjälpmedel är faktiskt till för att hjälpa!" Henne hade jag kunnat ge Nobelpriset eller så.
    Äntligen väntar vi syskon! Bf 28/5 2009
  • Äldre 16 Mar 19:22
    m o e skrev 2009-03-16 18:23:59 följande:
    Japp, tårarna bara sprutade på mig när han väl åt och den här gången tänker jag vara rustad med en miniamningsnapp i väskan, bara utifall att. Sonen valde själv att putta undan amninsnappen efter bara några dagar och hade aldrig några problem med att få bra tag efter det. Som den äldre bm som gav mig amningsnappen sa "Hjälpmedel är faktiskt till för att hjälpa!" Henne hade jag kunnat ge Nobelpriset eller så.
    Åh vad jag känner igen det där {#lang_emotions_sunny}  Nästan så tårarna kommer här. 

    Så  bra att du garderar dig med en egen amningsnapp.
  • Äldre 16 Mar 21:26
    abuelita skrev 2009-03-15 21:50:14 följande:
    Hej Kaiza! Jag förstår verkligen att det var en chock för er. Fick din son omedelbar blodtransfusion då?   Det fick mitt nu 8-åriga barnbarn när han råkade ut för en liknande sak, orskakat av läkares slarv.
    Nej ingen blodtransfusion... han kom ut så pass snabbt efter av strängen gick av så det behövdes inte. Däremot fick han små blödningar i hjärnan pga att han satt fast ett tag i kanalen så att säga. Nu är han dock helt återställd.
    Ditt liv är ett resultat av dina val.
  • Äldre 16 Mar 21:28

    Måste bara få säga att det var mycket matnyttig info i tråden här, synd att jag inte ska ha fler barn bara.


    Ditt liv är ett resultat av dina val.
  • Äldre 16 Mar 23:14

    m o e skrev 2009-03-16 12:43:57 följande:


    Ja, absolut. Vi hade samma problem med vår son som hade väldigt högt bilirubin. Det steg för varje dag enligt en bilirubinkurva. Högra värde är accepterat för varje dag barnet är gammalt så att säga. Det låter ju ändå positivt att hon avnavlades sent och klarade sig ifrån att sola. För visst var det så? (jag kanske rör ihop alla inlägg här nu, det är svårt när bara det senaste citatet kommer med)
    Jo, hon slapp sola. Hon fick tillmatas första dygnet innan min mjölk kom igång ordentligt. Jag sov inte med henne första tre nätterna heller eftersom jag var så pass sjuk när hon kom (låg inne på sjukhuset för lunginflammation). däremot sov hon på bröstet på min man istället och jag var där hela min vakna tid.
  • Äldre 18 Mar 12:34
    Muminski skrev 2009-03-16 21:26:25 följande:
    Nej ingen blodtransfusion... han kom ut så pass snabbt efter av strängen gick av så det behövdes inte. Däremot fick han små blödningar i hjärnan pga att han satt fast ett tag i kanalen så att säga. Nu är han dock helt återställd.
    Skönt att han är helt årerställd nu då.
    Men egentligen borde faktiskt alla tidigt avnavlade barn få blodtransfusion, med tanke på den kraftiga blodförlust som det här innebär .
  • Äldre 18 Mar 12:45
    Muminski skrev 2009-03-16 21:28:41 följande:
    Måste bara få säga att det var mycket matnyttig info i tråden här, synd att jag inte ska ha fler barn bara.
    Det gläder mig att du hittat mycket matnyttig information här i tråden. 
    Även om du inte själv ska ha fler barn (det ska inte jag heller) kanske du ändå har släkt och vänner som kommer kommer få det och som du kan tipsa om det du har hittat här?
  • Äldre 19 Mar 19:36
    abuelita skrev 2009-03-18 12:45:14 följande:
    Det gläder mig att du hittat mycket matnyttig information här i tråden.  Även om du inte själv ska ha fler barn (det ska inte jag heller) kanske du ändå har släkt och vänner som kommer kommer få det och som du kan tipsa om det du har hittat här?
    Absolut.
    Ditt liv är ett resultat av dina val.
  • Äldre 20 Mar 13:51

    den 13 mars fick jag en pojke han tog ut dramatiskt först men sugklocka som gick sönder sen med tång 5-6 bm drog och slet i mig gick bra till slut och jag fick min sena avnavling!

  • shangr­i la
    Äldre 20 Mar 15:13
    abuelita skrev 2009-03-15 17:42:49 följande:
    Tack för svar!  Men, stod de verkligen och höll henne under placentanivå i 2-3 minuter innan du fick henne i din famn?   Hur kändes det för dig i så fall? Och vad tyckte barnet, skrek hon mycket?  Så här står det ju faktiskt inte i riktlijerna att de ska göra.  Där står det att barnet ska hållas under placentanivå i 30 sekunder innan det läggs i mammas famn, och sen klampas navelsträngen av efter 2-3 minuter. Jag tror dock att de som tagit fram riktlinjerna har missuppfattat det hela när de rekommenderar att pigga och fullgångna barn ska hållas under placentanivå i 30 sek. Jag tror helt enkelt de har läst lite slarvigt i instruktionerna om hur man gör med barn som måste navlas av snabbt för att tas ut till akutrummet. 
    Alltså, jag födde min dotter sittandes på pallen så det var inga problem att de höll henne under den tiden, jag hade ju henne nära.. det var kanske inte heller 2-3 min utan säkert bara någon min men tiden är ju lite svår att uppfatta vid denna tidpunkt, då man är helt adrenalinpumpad
    Noelia skrek inte mer än vad min son gjorde då han föddes (klampades dock tidigt) så jag ser ingen större skillnad i det faktiskt..
    Men är det inte så att de ska hållas under placentanivån under en viss tid, för att snabbare få i sig det sista av blodet? Eller har jag missuppfattat det?

    Jag tycker ändå det är väldigt positivt att de börjat tillämpa detta nu, jag hoppas alla barnmorskorna gör det också!
  • shangr­i la
    Äldre 20 Mar 15:14

    shangri la skrev 2009-03-20 15:13:22 följande:


    Alltså, jag födde min dotter sittandes på pallen så det var inga problem att de höll henne under den tiden, jag hade ju henne nära.. det var kanske inte heller 2-3 min utan säkert bara någon min men tiden är ju lite svår att uppfatta vid denna tidpunkt, då man är helt adrenalinpumpad Noelia skrek inte mer än vad min son gjorde då han föddes (klampades dock tidigt) så jag ser ingen större skillnad i det faktiskt.. Men är det inte så att de ska hållas under placentanivån under en viss tid, för att snabbare få i sig det sista av blodet? Eller har jag missuppfattat det? Jag tycker ändå det är väldigt positivt att de börjat tillämpa detta nu, jag hoppas alla barnmorskorna gör det också!
    Alltså, att båda mina barn skrek lika mkt, oberoende om jag fick den direkt i famnen efter att de föddes eller ej, menade jag...
  • Äldre 20 Mar 15:55
    shangri la skrev 2009-03-20 15:13:22 följande:
    Alltså, jag födde min dotter sittandes på pallen så det var inga problem att de höll henne under den tiden, jag hade ju henne nära.. det var kanske inte heller 2-3 min utan säkert bara någon min men tiden är ju lite svår att uppfatta vid denna tidpunkt, då man är helt adrenalinpumpad Noelia skrek inte mer än vad min son gjorde då han föddes (klampades dock tidigt) så jag ser ingen större skillnad i det faktiskt..Men är det inte så att de ska hållas under placentanivån under en viss tid, för att snabbare få i sig det sista av blodet? Eller har jag missuppfattat det?Jag tycker ändå det är väldigt positivt att de börjat tillämpa detta nu, jag hoppas alla barnmorskorna gör det också!
    Jag tänkte att 2-3 minuter  skulle kännas traumatiskt för både dig och barnet. Det var därför ja gundrade om hon skrek mycket. Men nu var det tydligen inte så länge de höll henne. Det kanske rent av bara var de 30 sekunderna som står i riktlinjerna?  Och det låter som att du ändå hade kontakt med barnet.
    Varför kan inte mamman själv eller pappa hålla barnet under placentanivån? Det vore faktiskt  en mycket bättre uppgift för pappan än att klippa navelsträngen. 

    Självklart tycker jag det är bra att barnet får i sig allt sitt moderkaksblod. Men jag tror faktiskt de som tagit fram riktlijerna har missuppfattat det hela här och tror att det är fullgångna och nyfödda som ska hållas lägre än placenta, när det i själv verket är de barn som snabbt behöver navlas av för att tas ut till akutrummet som det  gäller för.
    Om de föst få en rejäl blodskjuts  på det här sättet så minimeras riskerna för  bestående förlossningsskador .
    Men pigga och fullgångna barn är det ju inget bråttom att navla av och man borde därför, i mitt tycke, låta dem få komma till mammas famn meddetsamma och lämna navelsträngen  ifred tills den helt slutat pulsera, eller helst tills moderkakan fötts fram. Placentatransfusionen tar visserligen längre tid då, men varför stressa på i denna livets heligaste stund?
  • Äldre 20 Mar 18:17
    Marsbaby09 skrev 2009-03-20 13:51:44 följande:
    den 13 mars fick jag en pojke han tog ut dramatiskt först men sugklocka som gick sönder sen med tång 5-6 bm drog och slet i mig gick bra till slut och jag fick min sena avnavling!
    Hej Marsbaby! Gattis till din sent avnavlade pojke!!!  Vilken tur att han fick sen avnavling efter den tuffa förlossningen!  Annars vet man inte hur det hade gått.

    Vilket sjukhus var det?  Ett som redan har infört sen avnavling som allmän rutin, eller navlade de av sent  för att du hade bett om det?
  • RosieP­osie
    Äldre 20 Mar 18:19

    Nämen, en ny tråd!? =) Har jag missat.
    Hur går det med allt, Ola o Halmstad tex?

  • Äldre 20 Mar 20:27
    RosiePosie skrev 2009-03-20 18:19:48 följande:
    Nämen, en ny tråd!? =) Har jag missat. Hur går det med allt, Ola o Halmstad tex?
    Nämen hej Rosie Posie!   Ny tråd ja, det är det faktiskt dags för igen, den här är nämligen 3 månader just idag. Hinner inte starta en ny  nu men hoppas på att kunna göra det imorgon.

    Halmstad ja, det är en riktigt sorglig historia. Det är nämligen det enda sjukhus, så vitt jag vet, som fortfarande nekar sen avnavling.  Trots att barnläkaren som leder avnavlingsstudien där antagligen är den läkare i Sverige som är mest insatt i  vad tidig avnavling har för negativa effekter på barnets fysiska och mentala hälsa och utveckling.  Barnen som föds i Halmstad används uppenbarligen som försökskaniner för att bevisa hur farligt tidig avnavling är.  "Ett visst svinn får man räkna med"
  • bumsis mamma
    Äldre 21 Mar 09:20
    abuelita skrev 2009-03-20 20:27:25 följande:
    Nämen hej Rosie Posie!   Ny tråd ja, det är det faktiskt dags för igen, den här är nämligen 3 månader just idag. Hinner inte starta en ny  nu men hoppas på att kunna göra det imorgon.Halmstad ja, det är en riktigt sorglig historia. Det är nämligen det enda sjukhus, så vitt jag vet, som fortfarande nekar sen avnavling.  Trots att barnläkaren som leder avnavlingsstudien där antagligen är den läkare i Sverige som är mest insatt i  vad tidig avnavling har för negativa effekter på barnets fysiska och mentala hälsa och utveckling.  Barnen som föds i Halmstad används uppenbarligen som försökskaniner för att bevisa hur farligt tidig avnavling är.  "Ett visst svinn får man räkna med"
    Och här ska man föda!Jag ringde o frågade men de nekade mig eftersom det är en lottning om man får eller inte. Hur går man tillväga om man VILL ha sen här i Halmstad?Några tips skulle vara bra.
  • Äldre 21 Mar 10:35
    bumsis mamma skrev 2009-03-21 09:20:21 följande:
    Och här ska man föda!Jag ringde o frågade men de nekade mig eftersom det är en lottning om man får eller inte. Hur går man tillväga om man VILL ha sen här i Halmstad?Några tips skulle vara bra.
    Hej Bumsis mamma! Ja du, det här är ju för jäkligt!!! Men de har faktiskt ingen rätt att neka er det. Läs i TS vad sjukvårdslagen och WHO (världshälsoorganisationen) säger.

    Ingen kan ens tvinga er att föda på sjukhus. Men föder man där har man rätt att
    begära att de låter bli att göra saker med ens barn och en själv som man inte vill att de ska göra. I synnerhet det här, som faktiskt står i nationella riktlinjerna och som numera gäller på de flesta andra sjukhus , t.o.m grannsjukhuset Varberg.
    Det är faktiskt flera Hamlstadsföräldrar här på FL som har lyckats få igenom sina önskemål om sen avnavling när de har stått på sig ordentligt.

    Jag har under det här dryga året på FL då och då uppmanat Hamlstadsföräldrar att vända sig till lokaltidningen och berätta om vad de håller på med där på förlossningen, men vad jag vet är det forfarande ingen som gjort det. Tror inte det är någon som skrivit insändare heller.  Kanske kunde vara något?

    Om varken du eller barnets pappa vågar säga emot förlossningspersonalen så kanske mor/far-föräldrarna vågar? Eller någon annan ni känner som har ordentligt med skinn på näsan?

    Skriv gärna ut texten i inlägg nr 2 här i tråden och ta med till mvc och förlossningen. Och dela gärna ut till den andra i föräldragruppen också. Ju fler ni är som ställer de här kraven desto bättre är det förstås.

    Lycka till!!!
  • Äldre 21 Mar 10:41
    abuelita skrev 2009-03-20 15:55:32 följande:
     Men jag tror faktiskt de som tagit fram riktlijerna har missuppfattat det hela här och tror att det är fullgångna och nyfödda som ska hållas lägre än placenta,
    Fullgångna och pigga skulle det stå . 
  • Äldre 22 Mar 13:32

    Jag hoppas jag ska hinna starta en ny tråd i dag, men om jag inte hinner det förrän den här redan har stängts så får ni börja leta efter den nya .

    jag har ju en längre tid haft problem med att posta inlägg när jag har klistrat in kopierad text och länkar i dem, så jag befarar att det kommer bli samma problem med en ny trådstart.

  • Äldre 22 Mar 21:06

    Den här tråden stängs nog när som helst. Har startat en ny men har ännu inte skrivit någon info i TS.

    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m42527033.html

Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)