• Arien

    Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera

    Jag fick min dotter för sex veckor sedan och råkade ut för sfinkter ruptur grad fyra. Jag fick inte heller någon information om vad som egentligen hänt och förstod inte att det var "allvarligt" förrän de sa att jag skulle ner till vanliga op för att sys, väl där syddes jag i 1,5 timmar. Anledningen till skadan var förmodligen att jag förlöstes med sugklocka och att det gick väldigt fort när de väl lagt den. Jag har fortfarande ont i såret och det blöder lite ibland. När jag varit ute och gått, i snigelfart, känns det som att hela underredet svullnat upp. Jag är jätterädd för att få bestående men och längtar så tills det i vart fall inte gör ont mer.

  • Arien
    Mor1977 skrev 2009-01-18 21:35:08 följande:
    Vad gäller medicinen så åt jag två väldigt bra som heter Inolaxol och Paraffinemulsion. Båda receptfria. Den förstnämnda 5 månader och den andra 1-2 månader. Den trappade jag också ner på från 3-1 ggr per dag i slutet.
    Jag rekommenderar också Inolaxol. Den använder jag fast det gått nästan nio veckor sen min dotter föddes. Jag tyckte att den var mycket bättre än Lactulos pga att jag fick mycket mindre gaser av Inolaxolen. Jag tänker inte sluta med detta förrän jag läkt helt och hållet, vilket jag inte har än.

    Det är verkligen fruktansvärt att så många upplever att de blivit dåligt bemötta/informerade. Jag upplevde samma sak men trodde då att det var ett "olycksfall i arbetet".
  • Arien

    När vi ändå är inne på obekväma samtalsämnen... Är det någon mer som har problem med att hålla rent? Mitt sår har läkt så sakta att jag fortfarande måste duscha när jag varit på toaletten (nio veckor efter förlossningen), trots det är det aldrig rent när jag nästa gång går på toaletten. Funderar på om det läcker lite eller om det helt enkelt inte går att hålla rent från början (borde ju gå eftersom jag duschar varje gång).

  • Arien

    WimZy skrev 2009-01-23 19:14:40 följande:


    Jag har fortfarande problem med det och den 13 februari är det ett år sedan förlossningen.
    Usch vad ledsamt att läsa det... Finns det något man kan göra, som fler knipövningar eller nåt, eller är det bara att lära sig leva med detta?
  • Arien

    lill smurf skrev 2009-01-23 21:52:23 följande:


    Jag är nu gravid igen i va 24 och är så orolig för att föda vaginalt igen, tänkt att bli helt in kontinent.. vilket ju inte är helt osannolikt.
    Ja fy tänker samma sak. OM jag skulle bli gravid igen, vilket väl inte är så troligt med tanke på hur svårt att det var att få till vår dotter, så känns det uteslutet att föda vaginalt. Innan denna förlossningen var jag livrädd för kejsarsnitt men med facit i hand hade det varit bättre med ett "kontrollerat" sår än ett helt okontrollerat med allt vad det inneburit/kommer att innebära.
  • Arien

    WimZy skrev 2009-01-24 10:49:31 följande:


    Mmm, det är jättjobbigt! Jag har knipit mig blå, men det hjälper inte. Har t o m fått beröm av gyn och kirurg för att jag har så bra kontroll på mina muskler. Enligt dem så är det för tidigt att säga om det alltid kommer vara såhär eller om det kommer bli bättre. När jag var där i december, så var det fem månader sedan Hugo slutade amma och slemhinnorna hade inte återställts ännu och det är ngt som tydligen påverkar. Hoppas att jag slipper det här för när jag börjar jobba, så kan jag inte duscha varje gång jag gjort nr 2.... Sedan är det personligt också förstås. Jag vill ju inte läcka avföring hela mitt liv!
    Trist, trist. Jag ska till specialistmödravården för kontroll efter tre månader, ska fråga för egen del då. Jag antar att jag får samma svar som du dock.
  • Arien

    sazzia skrev 2009-01-27 15:40:23 följande:


    Jag känner verkligen att jag blev snuvad på allt det där och då tänker jag framför allt på att få upp sin bebis på bröstet direkt efteråt. Det är nått jag verkligen har saknat o kännt att det är så tråkigt att det inte var möjligt för oss.Men att föda vaginalt vet jag att jag aldrig skulle våga mig på nånsin igen!! Så det är ändå lite blandade känslor
    Sådär känner jag också. Jag fick visserligen upp henne på bröstet när hon föddes vid kl 14 och sen kom barnmorskan och gjorde alla tester + vägning och mätning men sen blev vi lämnade i förlossningssalen i nio timmar innan jag fick åka ner till operation. De körde in en säng till min man som han kunde ligga i bredvid och där låg vi utan att ha en aning om när operationen skulle bli av. När jag sen kom ner till operationen kl 23 hade det hänt ytterligare något akut så jag fick vänta till kl 24 innan operationen började. Vid kl 5 på morgonen kom jag upp på BB där min man och dotter väntade. Allt som hände efter själva förlossningen känns som en mardröm. Det var ju förlossningen som skulle vara "hemsk" inte allt som hände efter...då skulle man ju få sin smörgås och sin dricka och bara njuta av bebisen. De där 15 timmarna efter födseln förföljer verkligen mig. Det var det värsta av allt...hittills värre än själva skadan.
  • Arien

    Som tur är trodde jag aldrig att något var fel med vår dotter. Det är väl det enda positiva med de där timmarna efter förlossningen. Jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle varit om vi dessutom råkat ut för det.

  • Arien

    emmizenma skrev 2009-01-28 15:07:05 följande:


    Varför blir vissa sydda på operation och andra inte?
    Till mig sa de att jag skulle till op för att skadan var så stor och de därför ville ha "ordentligt ljus", "ordentlig bedövning" (spinalbedövning som gjorde benen totalförlamade) och en "riktig kirurg". Jag är förstås glad över att det gjordes "ordentligt" även om det var en skräckupplevelse att ligga nio timmar och vänta på operation och sen totalt sex timmar på operation (inkl väntan före och efter på uppvaket). Jag har mycket svårare att släppa detta än själva skadan.
  • Arien

    skånetös78 skrev 2009-02-03 17:20:48 följande:


    Hoppas det blir helt bra snart!Jag har också en pytteliten flik som är väldigt öm, är det avancerat att ta bort en sån? Jag ska nog snart på återkontroll på kk men det är kanske inte något de kan ordna sådär på en gång?
    Jag hade också en flik kvar, den var liten men ömmade väldigt mycket. Jag gick till den läkare som är knuten till min MVC och han klippte helt enkelt bort den där. Det gick på en sekund. Gjorde rätt ont men redan när jag gick därifrån kändes det bättre än innan.
  • Arien

    skånetös78 skrev 2009-02-03 17:21:41 följande:


    Slänger ut en fråga här! Ni som varit på kk för återkontroll, när fick ni er kallelse? Min dotter är 3 mån snart och jag har inte fått kallelse ännu..
    Jag födde på Södersjukhuset i Stockholm och där har de rutinmässig kontroll på alla som fått en total sfinkter efter sex månader. I min journal hade läkaren som sydde sen skrivit att hon ville träffa mig efter två månader, men det glömdes bort. Nu ska jag dit efter tre månader i stället.
  • Arien

    t h o w e skrev 2009-02-04 18:46:55 följande:


    jag fick en partiell sfinkter grad 3.. vad betyder partiell? =/
    Partiell=del av, delvis. Till skillnad mot total som betyder hela. Det är förmodligen det som är skillnaden. Här kallar man bara till efterkontroll om man fått en total sfinkter.
  • Arien

    jop skrev 2009-02-04 22:13:20 följande:


    Arien skrev 2009-02-03 18:32:54 följande:
    Jag födde också i Stockholm (KS Solna) men fick ingen efterkontroll på sjukhuset, det var bara nån allmänläkare på MVC som petade lite... Konstigt att det kan vara så olika fast det är i SAMMA landsting!(hade också total sfinkter)
    Ja det är ju märkligt. Det borde ju verkligen vara samma rutiner i samma landsting. Jag kommer både att gå på efterkontroll hos min tidigare MVC-BM (det hade jag gjort oavsett vad som hänt), på efterkontroll efter två månader (som blev tre pga att jag glömdes bort...detta verkar dock ovanligt eftersom ingen på BB fattade varför jag skulle på denna kontroll men det stod i journalen) + kontroll efter sex månader. Man vill ju gärna bli extrakollad efter en sån här sak tycker jag så jag är glad för alla koller jag kan få.
  • Arien

    Hm idag fick jag ytterligare en kallelse för efterkontroll på Södersjukhuset så nu är det en efter tre månader (spec.mödravården), en efter fyra (kirurgen som sydde) och en efter sex månader. Jag känner mig betydligt mer ompysslad efter att jag kommit hem från BB än jag någonsin gjorde där :)

  • Arien

    Idag var jag på efterkontroll hos min MVC-BM och hon rekommenderade kejsarsnitt (det är ju inte hon som bestämmer i slutändan men hon var så gott som helt säker på att ett sådant skulle beviljas) vid en eventuell ny graviditet. Det var så himla skönt att få bekräftat från henne att det jag upplevde, både förlossningen och skadan, faktiskt inte var normalt. Även om jag på något sätt vetat det så har jag ändå haft dåligt samvete för att jag känt mig så gnällig och otacksam, inte minst eftersom detta var en IVF-graviditet och jag borde vara tacksam att jag fått ett barn överhuvudtaget. Jag var så lättad över både vad hon sa och vad hon lovade (så gott hon nu kunde lova det) när jag gick därifrån att jag började gråta.

  • Arien

    WimZy skrev 2009-02-06 17:48:38 följande:


    Idag var jag på återbesök på kirurgen (bäckenbottencentrum på DS) och träffade en ny läkare. Han undersökte mig på nytt och kollade på gamla ultraljudet från december. Sedan säger han att jag förmodligen aldrig blir helt bra i det området. Den inre ringmuskeln har jag nästan ingen kontroll på och även om dom opererar om hela skadan, så finns inga garantier att det kommer att fungera igen. Kejsarsnitt är det enda alternativet för mig att föda barn på eftersom jag med största sannolikhet kommer spricka på samma sätt igen om jag föder vaginalt. Får en ny remiss till en bäckenbottenspecialist som ska hjälpa mig med nya knipövningar och se om det kan hjälpa till att stärka upp muskulaturen. Sedan blir det återbesök om ca 6 månader och jag ska fortsätta äta Dimor-tabletterna.Känner mig helt tom och jag är så ledsen över att det inte finns ngt sätt som gör mig 100% hel igen.
    Vilket hemskt besked. Det är ju det man fruktar mest av allt, att inte bli helt bra igen. Jag vet en person som blivit tvungen att operera om efter att ha råkat ut för total sfinkter två gånger. Hon blev faktiskt helt bra så det kan ju gå bra, även om det förstås inte finns några garantier. Usch jag blir verkligen ledsen när jag läser ditt inlägg.
Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera