• Äldre 27 Dec 20:53
    62727 visningar
    446 svar
    446
    62727

    Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera

    Under förlossningen som var väldigt lång dragen o fick ett STORT barn 5035g så sprack mitt klipp vilket ledde till Sfinkterruptur grad 4 o även en hel massa annat.

    Jag har inte för en idag insett vad det faktiskt innebär (3mån)senare för att jag själv letat info på nätet.
    Jag fick aldrig nån information om vad som kan hända efter åt o att enligt studien jag läste drabbas många kvinnor av analinkontinens som främst visar sig som gaser mycket smärta vid samlag.

    Mitt Sfinkterruptur o alla andra stygn har ännu inte läkt, pga infektion. Dom fick plocka bort 10stygn vilket lämnade ett öppet sår. Jag har nu tre månder senare fortfarande ont, fast såret är rätt litet. Jag känner av alla ärr o läkaren som gjorde op:en har slarvat. O läkaren jag går till nu anser att jag kan visst leva med det..

    Jag har inte bara skämts som en hund att prata om saken men nu tänkte jag att jag ska ta mod till mig o skriva en tråd i hop om att finna andra som vart med om samma.
    Dom som aldrig fick den där fanastiska förlossningen o tiden efter. Min förlossning kanstades inte bara av en massa stygn min son fastnade med axlarn, fick andnings hjälp o hjärt massage när han väl var ute. Jag fick inte se han för en 4 timmar senare o ingen informerade oss om vad som hände o jag trodde min son dog dom första 30min efter förlossningen

    Sen förlorade jag 2½liter blod, rullades in på operationen som syddes slarvigt o inte ren gjordes ordentligt som ledde till infektion dagen efter. O som gräddde på toppen fick jag veta att en normal förlossning vid ev flera barn inte ens är att tänka på för min del, jag har vart chokad, ledsen,frustrerad o arg för att dom nonchalerat mig när jag uttryckte att jag ville ha tillväxt ul för att det såg ut som att jag väntade tvillingar, allt hade kunnat avhjälpas tidigare om dom bara lyssnat på mig redan på MVC

    Nu kliar ärren så man blir tokigt, jag har ont o är ömm även där det hunnit läka ihop, jag har fått rejälla problem med gaser o om jag blir nödig att göra numer 2 måste jag på en gång gå till toan för att jag inte klara av att hålla mig o det anser läkaren att jag kan leva ett ´normalt liv med, knipövningarna har inte hjälp mig ett jota (100st/dag)
    Så ni som råkat ut för det ni är inte ensamma o det är inget att skämmas för!!

    Skriv gärna en rad eller två o berätta om hur du fick det o det gick efter åt? Tycker du att du fick den infon du behövde? Eller fick du fråga o leta dig fram till svaren som jag?

  • Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera
  • strålö­ga
    Äldre 13 Jan 06:34
    #91

    Jag anmälde min skada till Psr och de godkände skadorna som uppkom efter förlossningen.
    Jag väntar nu på andra intyget från kiruren till PSR, samma gamla skada men ett nytt invaliditetsintyg. Hopp om att det blir det sista.
    Var till kirurgen igår även en akut rtg av elektroden jag har i korsryggen. Nu får jag absolut inte ha igång pacemakern med elektrod, utan ny op ska göras inom snar framtid.
    Jag ska nu snart till arbetet och jag undrar tyst för mig själv hur dagen slutar med tanke på att jag har total analinkontinens óch inte fungerande pm.
    Jag är trött, sliten och funderar när detta elände tar slut, snart har det gått 6 år..

    Sänder en kram till er alla

  • skånet­ös78
    Äldre 13 Jan 08:44
    #92
    strålöga skrev 2009-01-13 06:34:24 följande:
    Jag anmälde min skada till Psr och de godkände skadorna som uppkom efter förlossningen.Jag väntar nu på andra intyget från kiruren till PSR, samma gamla skada men ett nytt invaliditetsintyg. Hopp om att det blir det sista.Var till kirurgen igår även en akut rtg av elektroden jag har i korsryggen. Nu får jag absolut inte ha igång pacemakern med elektrod, utan ny op ska göras inom snar framtid.Jag ska nu snart till arbetet och jag undrar tyst för mig själv hur dagen slutar med tanke på att jag har total analinkontinens óch inte fungerande pm.Jag är trött, sliten och funderar när detta elände tar slut, snart har det gått 6 år..Sänder en kram till er alla
    Åh vad jag lider med dig..varför ska det behöva bli såhär! Hoppas du inte behöver vänta på op mer än absolut nödvändigt!
    Kram!
    *Välkommen älskade Linnea! 7/11-08*
  • Fiing
    Äldre 13 Jan 11:04
    #93
    strålöga skrev 2009-01-13 06:34:24 följande:
    Jag anmälde min skada till Psr och de godkände skadorna som uppkom efter förlossningen. Jag väntar nu på andra intyget från kiruren till PSR, samma gamla skada men ett nytt invaliditetsintyg. Hopp om att det blir det sista. Var till kirurgen igår även en akut rtg av elektroden jag har i korsryggen. Nu får jag absolut inte ha igång pacemakern med elektrod, utan ny op ska göras inom snar framtid. Jag ska nu snart till arbetet och jag undrar tyst för mig själv hur dagen slutar med tanke på att jag har total analinkontinens óch inte fungerande pm. Jag är trött, sliten och funderar när detta elände tar slut, snart har det gått 6 år.. Sänder en kram till er alla
    Det var bland det j-vligaste jag hört... Tänker på dig!
  • badfri­day
    Äldre 14 Jan 19:34
    #94

    Hoppar in här också, jag fick en grad 3-4 SR i juli 07 och blev sydd på op. fick nog mycket bättre hjälp än många av er andra. fick träffa en sjukgymnast och en läkare som visade och förklarade ärret innan jag åkte hem. fick paraffin att dricka för magen och fick ett återbesök hos sjukgymnasten efter 8v som visade mig ett träningsprogram. på efterkontrollen hos läkare efter 3 mån fick jag också svaret att det blir snitt vid nästa barn. jag tog det värre än själva skadan som jag inte haft mycket bekymmer med, visst gjorde de ont i några månader, men jag känner mig nu helt återställd. nu väntar jag barn igen, BF i slutet på april. jag fick ett läkarbesök i höstas för att få ett andra utlåtande om det där med snitt. han förklarade skadan och sa att man inte vet säkert om det kommer hända igen, men att vaginal förlossning alltid är att föredra. jag får hel enkelt bestämma själv. vilket känns jätteskönt! har inte tänkt så mycket på det men jag är mer rädd för snitt än att föda vaginalt igen så det lutar åt det.

    måste bara upplysa alla om att de flesta gravidförsäkringar täcker SR av grad 3-4 och även blodförlust. jag ringde ett år efter skadan och frågade hur det var och då frågade hon bara vilket konto jag ville ha pengarna på! 1000:- inte mycket, mer vid grad 4 och blodförlust, men ändå bättre än inget. man kän kräva ersättning fram till 3 år efter skadan.

    lycka till med läkningen allihop!

  • Äldre 14 Jan 19:50
    #95
    badfriday skrev 2009-01-14 19:34:55 följande:
    Hoppar in här också, jag fick en grad 3-4 SR i juli 07 och blev sydd på op. fick nog mycket bättre hjälp än många av er andra. fick träffa en sjukgymnast och en läkare som visade och förklarade ärret innan jag åkte hem. fick paraffin att dricka för magen och fick ett återbesök hos sjukgymnasten efter 8v som visade mig ett träningsprogram. på efterkontrollen hos läkare efter 3 mån fick jag också svaret att det blir snitt vid nästa barn. jag tog det värre än själva skadan som jag inte haft mycket bekymmer med, visst gjorde de ont i några månader, men jag känner mig nu helt återställd. nu väntar jag barn igen, BF i slutet på april. jag fick ett läkarbesök i höstas för att få ett andra utlåtande om det där med snitt. han förklarade skadan och sa att man inte vet säkert om det kommer hända igen, men att vaginal förlossning alltid är att föredra. jag får hel enkelt bestämma själv. vilket känns jätteskönt! har inte tänkt så mycket på det men jag är mer rädd för snitt än att föda vaginalt igen så det lutar åt det. måste bara upplysa alla om att de flesta gravidförsäkringar täcker SR av grad 3-4 och även blodförlust. jag ringde ett år efter skadan och frågade hur det var och då frågade hon bara vilket konto jag ville ha pengarna på! 1000:- inte mycket, mer vid grad 4 och blodförlust, men ändå bättre än inget. man kän kräva ersättning fram till 3 år efter skadan. lycka till med läkningen allihop!
    även trygghansas gratisförsäkring?
  • WimZy
    Äldre 14 Jan 20:21
    #96

    Nej, inte gratisförsäkringen. Du måste ha tillägget annars får du ingen ersättning. Jag fick 1000 kr från Trygg Hansa. Behövde bara ringa så satt pengarna på kontot efter ngr dgr.

  • Äldre 14 Jan 21:26
    #97
    WimZy skrev 2009-01-14 20:21:31 följande:
    Nej, inte gratisförsäkringen. Du måste ha tillägget annars får du ingen ersättning. Jag fick 1000 kr från Trygg Hansa. Behövde bara ringa så satt pengarna på kontot efter ngr dgr.
    det var ju typiskt..
  • WimZy
    Äldre 14 Jan 23:07
    #98


    t h o w e skrev 2009-01-14 21:26:15 följande:
    det var ju typiskt..
  • Äldre 14 Jan 23:33
    #99

    badfriday skrev 2009-01-14 19:34:55 följande:


    Hoppar in här också, jag fick en grad 3-4 SR i juli 07 och blev sydd på op. fick nog mycket bättre hjälp än många av er andra. fick träffa en sjukgymnast och en läkare som visade och förklarade ärret innan jag åkte hem. fick paraffin att dricka för magen och fick ett återbesök hos sjukgymnasten efter 8v som visade mig ett träningsprogram. på efterkontrollen hos läkare efter 3 mån fick jag också svaret att det blir snitt vid nästa barn. jag tog det värre än själva skadan som jag inte haft mycket bekymmer med, visst gjorde de ont i några månader, men jag känner mig nu helt återställd. nu väntar jag barn igen, BF i slutet på april. jag fick ett läkarbesök i höstas för att få ett andra utlåtande om det där med snitt. han förklarade skadan och sa att man inte vet säkert om det kommer hända igen, men att vaginal förlossning alltid är att föredra. jag får hel enkelt bestämma själv. vilket känns jätteskönt! har inte tänkt så mycket på det men jag är mer rädd för snitt än att föda vaginalt igen så det lutar åt det. måste bara upplysa alla om att de flesta gravidförsäkringar täcker SR av grad 3-4 och även blodförlust. jag ringde ett år efter skadan och frågade hur det var och då frågade hon bara vilket konto jag ville ha pengarna på! 1000:- inte mycket, mer vid grad 4 och blodförlust, men ändå bättre än inget. man kän kräva ersättning fram till 3 år efter skadan. lycka till med läkningen allihop!
    Som du kanske läst i mitt inlägg födde jag min tvåa (18 månader efter att ettan fixat mig en total sfinkterruptur grad 4) vaginalt utan att gå sönder en millimeter, så det kan bli hur bra som helst. Dock föddes han 10 dagar tidigt så han var inte så stor förstås. Fick jättebra hjälp av bm att hålla ihop och emot när han skulle ut för att minska risken att spricka. Fick gå till spec mvc i slutet för ev tillväxt ul, men behövde inte göra ett då. Om de hade misstänkt att bebben var stor hade det blivit antingen igångsättning eller snitt. Kanske är det så för dig också? Jag mår psykiskt mycket bättre efter att ha varit med om en "bra" förlossning, ångesten över den förra kom tillbaka i en jättevåg precis när lillen hade kommit ut (jag grät och skakade och var övertygad om att nu var jag totalförstörd och oläkbar) men drog liksom bort efter en stund och lämnade (det låter högtravande, men sant) FRID i sinnet. Hoppas du får en lika bra förlossning som jag andra gången (fast ångestattacken kanske vi kan skippa)! Lycka till!
  • badfri­day
    Äldre 15 Jan 08:56

    jag har läst om många som haft fina förlossningar efter SR så det har peppat mig att försöka. anledningen till att det gick som det gick med dottern var att hon hade lite bråttom ut och att hon hade handen på hakan. Förlossningen gick på två timmar vilket är lite snabbt för en förstagångsföderska. jag kommer vara väldigt tydlig med vad jag behöver för hjälp för att undvika det igen. (och kanske åka in lite tidigare denna gång...) ser fram emot att få bebisen på magen och få ligga kvar så!

Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera