• sazzia

    Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera

    Under förlossningen som var väldigt lång dragen o fick ett STORT barn 5035g så sprack mitt klipp vilket ledde till Sfinkterruptur grad 4 o även en hel massa annat.

    Jag har inte för en idag insett vad det faktiskt innebär (3mån)senare för att jag själv letat info på nätet.
    Jag fick aldrig nån information om vad som kan hända efter åt o att enligt studien jag läste drabbas många kvinnor av analinkontinens som främst visar sig som gaser mycket smärta vid samlag.

    Mitt Sfinkterruptur o alla andra stygn har ännu inte läkt, pga infektion. Dom fick plocka bort 10stygn vilket lämnade ett öppet sår. Jag har nu tre månder senare fortfarande ont, fast såret är rätt litet. Jag känner av alla ärr o läkaren som gjorde op:en har slarvat. O läkaren jag går till nu anser att jag kan visst leva med det..

    Jag har inte bara skämts som en hund att prata om saken men nu tänkte jag att jag ska ta mod till mig o skriva en tråd i hop om att finna andra som vart med om samma.
    Dom som aldrig fick den där fanastiska förlossningen o tiden efter. Min förlossning kanstades inte bara av en massa stygn min son fastnade med axlarn, fick andnings hjälp o hjärt massage när han väl var ute. Jag fick inte se han för en 4 timmar senare o ingen informerade oss om vad som hände o jag trodde min son dog dom första 30min efter förlossningen

    Sen förlorade jag 2½liter blod, rullades in på operationen som syddes slarvigt o inte ren gjordes ordentligt som ledde till infektion dagen efter. O som gräddde på toppen fick jag veta att en normal förlossning vid ev flera barn inte ens är att tänka på för min del, jag har vart chokad, ledsen,frustrerad o arg för att dom nonchalerat mig när jag uttryckte att jag ville ha tillväxt ul för att det såg ut som att jag väntade tvillingar, allt hade kunnat avhjälpas tidigare om dom bara lyssnat på mig redan på MVC

    Nu kliar ärren så man blir tokigt, jag har ont o är ömm även där det hunnit läka ihop, jag har fått rejälla problem med gaser o om jag blir nödig att göra numer 2 måste jag på en gång gå till toan för att jag inte klara av att hålla mig o det anser läkaren att jag kan leva ett ´normalt liv med, knipövningarna har inte hjälp mig ett jota (100st/dag)
    Så ni som råkat ut för det ni är inte ensamma o det är inget att skämmas för!!

    Skriv gärna en rad eller två o berätta om hur du fick det o det gick efter åt? Tycker du att du fick den infon du behövde? Eller fick du fråga o leta dig fram till svaren som jag?

  • Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera
  • emmizenma
    Lonicera skrev 2008-12-31 16:13:59 följande:
    Jag tror att man vid inskrivningen på MVC får säga till om att man har en tidigare sfinkterruptur och att man vill diskutera förlossningsalternativ med en läkare insatt i sfinkterskador.

    Fast tror ni man kan få veta det innan man bestämmer sig för att försöka bli gravid igen?


    Vem ska man vända sig till?


    Min vanliga BM verkar ju inte veta så mycket

  • Lonicera

    Jag tror att du kan ringa och be om en läkartid för ett förberedande samtal inför en ny graviditet pga komplicerad förlossning/sfinkterruptur. (Eller så kan du ringa och be om en tid för efterkontroll hos läkare pga sfinkterrupturen).

    Vi hör ju förmodligen till samma landsting. Jag tror inte att de gör någon speciell uppföljning/efterkontoll vid sfinkterruptur (som de verkar göra vid alla andra landsting), om man inte säger att man har problem vid efterkontrollen hos bm.

    Vid efterkontrollen hos bm klagade jag rejält över att jag inte hade fått någon information om skadan efter förlossningen och att jag tvingats läsa en massa elände om analinkontinens själv.
    Så jag fick en läkartid för att få den information som jag skulle fått efter förlossningen. Och då hade jag rejält med frågor om allt jag läst till läkaren.

  • Mamma till Philip Nova Elliot

    Fan jag tycker det är sjukt att ingen får information!! Jag har inte själv råkat ut för sfinkter ruptur men dock grad 2 båda mina förlossningar. Jag jobbar på BB och hos oss delas ett papper ut samt att alla drabbade träffar sjukgymnasten (enskilt) Men jag tror ändå att många inte vet vad det innebär och framför allt vilka konsekvenser detta kan få. Det är hemskt att man ska behöva sitta hemma och läsa sig till sådant.

    Tycker synd om er, lycka till!


    Stolt mamma till PHILIP 021128 och NOVA 070810 [www.rebeccapettersson81.blogg.se]
  • WimZy

    Jag får inskrivet att det är kejsarsnitt som gäller nästa gång jag ska föda. Det är kirurgen på bäckenbottencentrum på danderyds sjukhus, som tagit det beslutet. Fick en total SF-ruptur när jag födde min son i februari. Hade inga krystvärkar, dom tryckte ut honom och han kom med armen intill huvudet. Jag fick inte heller ngn information eller stöd efteråt. Mådde fruktansvärt dåligt väldigt länge och har fortfarande problem med läckage och gaser.

  • emmizenma
    Lonicera skrev 2009-01-01 10:59:11 följande:
    Jag tror att du kan ringa och be om en läkartid för ett förberedande samtal inför en ny graviditet pga komplicerad förlossning/sfinkterruptur. (Eller så kan du ringa och be om en tid för efterkontroll hos läkare pga sfinkterrupturen).Vi hör ju förmodligen till samma landsting. Jag tror inte att de gör någon speciell uppföljning/efterkontoll vid sfinkterruptur (som de verkar göra vid alla andra landsting), om man inte säger att man har problem vid efterkontrollen hos bm.Vid efterkontrollen hos bm klagade jag rejält över att jag inte hade fått någon information om skadan efter förlossningen och att jag tvingats läsa en massa elände om analinkontinens själv.Så jag fick en läkartid för att få den information som jag skulle fått efter förlossningen. Och då hade jag rejält med frågor om allt jag läst till läkaren.
    Ja man kan ju ringa och höra.
    Men än blir det inga syskon på ett långt tag framöver

    Ja tyvärr har jag inte mycket till övers för detta BB i alla fall...Tur att jag ändå upplevde förlossningspersonalen som väldigt bra!
  • Lonicera

    Philips mamma skrev 2009-01-01 15:56:57 följande:


    hos oss delas ett papper ut samt att alla drabbade träffar sjukgymnasten (enskilt)
    På mitt BB (avd 86 för komplicerade förlossningar) var det aldrig något tal om någon sjukgymnastik. I en pärm som fanns på rummet kunde man läsa sig till att en sjukgymnast skulle finns tillgänglig i dagrummet på den andra BB-avdelningen (för normala förlossningar) vid en viss tidpunkt.

    Jag var dock alldeles för dålig för att kunna ta mig till den andra avdelningen (kunde inte gå upp och duscha förrän dygn 3). Men jag var aldrig i behov av någon sjukgymnastik, men ändå...
  • lifeleker

    tack för infon=)

    ja hoppas på snitt...tror ja ja vill föda vag då ja tycker de känns som om man värklogen presterar ngt utöver de vanliga.. men ja vet inte är ju rädd att de skall bli på detta viset... de sa antingen snitt eller igångsättning tidigare nästa gång på bb(sonen 5180g, 56lång huvud 38) japp å dagen innan bf kom han ut så risken finns ju att nästa villbli ännu större!hjälp=P

    ne de e ju bara 16 dagar sen förlossnoingen å nästa barn är inte tänkt förns om 3-4 år så ja hinner fundera men nog skall ja diskutera noga med läkare å sen följa dennes rekomendationer=)

  • En liten krigare

    Fick en sf-ruptur Augusti 2006 då mitt första barn föddes. Det var 11dagar över tiden men var en ok förlossning, de behövde ej använda sugklocka eller så. Fick en sf-ruptur grad 3
    (2 trådar kvar av sfinktern) som har läkt bra. Nu är jag gravid igen och har fått ett planerat kejsarsnitt beviljat. Har funderat mycket fram och tillbaka men tycker att det känns bäst med ett snitt. Tycker inte att man har fått så bra svar av BM och läkare om hur man skall göra. De säger bara att det kan gå jättebra att föda vaginalt igen men det finns en risk att man kan gå sönder igen och då kanske det inte går lika bra att laga. Ska man verkligen ta den chansen? Tror inte att jag kommer att ha turen att läka lika bra igen om jag skulle spricka igen. 1:a April är det dax

Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera