• Miss Maya
    Äldre 6 Jan 21:48
    1559188 visningar
    6299 svar
    6299
    1559188

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Mli79 skrev 2009-01-06 09:46:46 följande:


    Jag hoppas att mina problem försvinner med tiden och med lite knipövningar. Jag kommer inte att operera om mig, risken då är ju ännu mer ärrbildning som kommer att störa ännu mer. Och så har jag ingen lust med två månaders konvalecens till, min man har varit hemma tillräckligt från jobbet som det är och jag har 4 pållar hemma på gården som inte kan bara gå och skrota. Ska testa apotekets knipkulor och se om det blir nån skillnad.
    Usch vad tråkigt att det inte blev som du hoppades och ville allting, jag tycker inte det låter jättetrevligt faktiskt... Hoppas att det blir bättre!

    Här är det väl okej. Ett tag hade jag en tyngdkänsla i underlivet hela tiden, men nu är det lite bättre. Imorgon, ska jag, tre månader efter förlossningen på återbesök till BM, där hon också ska sätta in en spiral. Jag har lite onda aningar. Har haft spiral en gång förut och då gjorde den ont vid sex. Nu efter förlossningen, känns det som att slidan inte är lika djup, eller hur jag ska säga... Som att allt har fallit ihop lite (och ja det är väl det som händer vid framfall...). Jag är rädd att det ska bli katastrof vid sex. Det kan också göra riktigt ont i livmodern vid sex, ett ont som fortplantar sig bak till korsryggen, inte alls skönt!

    Nåja, vi får allt se vad hon säger imorgon... Ska bli spännande... Eller nåt.
  • Miss Maya
    Äldre 6 Jan 23:03
    #19

    PixieApa skrev 2009-01-06 22:53:49 följande:


    trebarsmamma skrev 2009-01-06 22:50:14 följande:
    Jag känner att det är något precis innanför öppningen om man säger, på undersidan. Jag vet inte vad det är, det är liksom lite knöligt, inte slätt som det var innan. Kan det vara detta?
    Slidväggen som blivit försvagad? Om du sitter på huk och krystar, vad ser du då i slidöppningen?
  • Miss Maya
    Äldre 6 Jan 23:10
    #21

    Ser det liksom räfflat ut? Då är det slidväggen som tittar ut...

  • Miss Maya
    Äldre 6 Jan 23:15
    #23

    Tja. Sätter jag mig på huk och krystar så ser jag exakt samma sak som dig. Jag har nog lätt framfall både fram och bak. Men jag kan leva med det än så länge. Tyngdkänslan kommer bara ibland och det blir bättre när jag kniper. Och sedan så är man ju inte lika tajt mer vid slidöppningen så man ser det kanske mer själv och blir lite förfärad.

    Men jag har inte haft några problem med det annar. Utöver att det känns lite tungt då. Och olustigt. Tänker att tänk om det blir dubbelt så illa efter nästa barn? Jag vill inte krysta ut fler ungar... Usch.

    Men har du nyss fått barn så kan det mycket väl bli bättre efter ett tag. Det blev mitt, men helt återställt blir det ju aldrig, tyvärr.

  • Miss Maya
    Äldre 6 Jan 23:24
    #25

    PixieApa skrev 2009-01-06 23:19:35 följande:


    Åh nej. Jag vill inte ha det så här. Stackars oss. Jag trodde att de kanske inte hade sytt igen mig tillräckligt eller något sådant. Allvarligt talat, kan man inte bli helt återställd? Fan, jag säger som du, vill inte krysta ut fler ungar... Varför får man detta? Kan vem som helst få det? Hur känns det tungt menar du? Det har jag inte känt men det kanske jag får om jag känner efter lite mer
    Det kan bli precis som en tyngdkänsla i underlivet. Ja som att det är något tungt där. Var glad att du inte känner så... Och de kommer nog inte göra något åt det om du inte besväras av det, tyvärr. Kan du ha sex utan problem?

    Man får detta för att slidväggarna blir uttöjda, det blir en enorm påfrestning på underlivet vid krystskedet. Har du haft ett långt rystskede är också risken större att få framfall har jag hört.

    Men slidväggarna klarar inte av att återhämta sig liksom, musklerna som håller upp dem blir försvagade och uttöjda för gott.
  • Miss Maya
    Äldre 6 Jan 23:33
    #27

    Ja jag har också problem med att bli våt... Fast jag tror det beror på att man är trött och sliten faktiskt. Mer. Och jag har också tänkt fråga hur stor skillnad det är mellan före och efter... Men näh, jag vill nog inte göra det ändå känner jag...


    PixieApa skrev 2009-01-06 23:31:40 följande:
    Hm... jag funderar på hur det känns för min man när vi har sex om dessa muskler är försvagade och uttöjda för gott. Vill inte gärna fråga, tänk om han skulle vara ärlig och svara fel Jo, jag kan ha sex. Utan problem och utan problem... nja. Men det är nog inte för den sakens skull utan mer för att jag inte riktigt har haft lust efter förlossningen samt att jag inte blir så våt (går ju att lösa men ändå). Hade han bara tryckt in den hur som helst hade det nog inte gått så bra däremot... Vad jag inte vill är att han ska se hur fan jag ser ut där nere nu. Det gör ju att man spänner sig en del, han får INTE slicka mig i ett ljust rum Kan du ha sex eller får du ont?
  • Miss Maya
    Äldre 6 Jan 23:41
    #29

    PixieApa skrev 2009-01-06 23:38:35 följande:


    Aha, läste här över att det var tre månader sedan du fick barn. Det var det ungefär för mig också, 3,5 mån. Jag tycker det är rätt nyligen Den första månaden vågade jag inte ens tänka på att se efter hur sjutton jag såg ut där nere Jag tänker att det här problemet måste vara rätt vanligt bland kvinnor som fött barn. Hur gör de egentligen? Är det bara att släppa hela grejen kanske och försöka att inte tänka på att det kunde vara annorlunda?
    Ja man får nog göra det. Man blir ju sig inte lik. Jag tycker inte jag förändrats så mycket, bortsett från att tja ja, det är uttöjt och så då att jag fått slidväggsframfall. Men de sydde inte mig något, så jag har liksom inget sådant som skulle kunna göra att jag ser annorlunda ut. Jag har nog inte ens brytt mig om att jag skulle se annorlunda ut. Det är mer känslan som stört mig.
  • Miss Maya
    Äldre 7 Jan 15:22
    #35

    Jag tror inte man ska haka upp sig så mycket på det, speciellt inte om det "bara" ser annorlunda ut, men man inte känner något speciellt. Fast det är lättare sagt än gjort, jag vet...

    Idag sattes min spiral in. Insättningen gick väldigt bra och BM sade inget om att jag skulle haft framfall, och jag frågade inte heller något särskilt. Och jag VET ju redan själv, så det spelar ju ingen roll vad hon säger.

    Nu är det ju dock tio dagar tills man får ha sex igen... Det är DET som ska bli spännande...

  • Miss Maya
    Äldre 7 Jan 19:49
    #38

    Ja alla får väl mer eller mindre framfall efter en vaginal förlossning tror jag. Endel besväras av det, andra inte.

    Jag förmodar att det du har är ett framfall, men störs du inte av det, eller lider du inte av det så är det inget som de gör något åt. Då säger de nog bara att du ska knipa.

    Pretty in scarlet skrev 2009-01-07 19:39:45 följande:


    Dum fråga, men hur vet man om man har framfall? Vad är det egentligen? Underlivet ärju helt annorlunda nu ett år efter förlossningen och det är liksom lite mer tyngdkänsla. där nere Känner man utanpå blygdläpparna och mellangården så känns det "utfläkt", kniper jag drar det ihop sig och känns ungefär som innan förlossningen men då jag slappnar av är det som om det buktar lite så att säga. Är det normalt? Har inga besvär i övrigt.
  • Miss Maya
    Äldre 7 Jan 19:53
    #39

    Min första koppaspiral satte jag in för snart fem år sedan, och då hade jag inte fött barn. Det stack lite när de satte in den och hade en lätt mensvärk ungefär en vecka efteråt. Mensen i sig blev lindrigare på alla sätt. Tog ut den för att den kändes vid sex. Och därav också min oro nu att den ska kännas MER. Eftersom ju slidan tappar sin styrka eller vad man ska säga, dvs allt har sjunkit ner lite och det känns som att slidan inte är riktig tlika djup. Det har kunnat göra riktigt ont att ha sex ibland efter förlossnigen. Jag tänker att det kanske blir värre med spiralen där, men jag vet ju inte än.

    Idag kände jag inte något när hon satte in den och jag har inte känt något alls efteråt och blöder nästan inget, så i nuläget känner jag mig rätt nöjd. Så här långt iaf.

    Hoppe tossan skrev 2009-01-07 19:30:03 följande:


    har också haft spiral, men minns inte att det skulle ta 10 dagar tills man fick ha sex? Iofs är det rätt länge sen nu så jag har nog glömt. Har du nå ont då? jag hade skiiiitont första dagen jag satt in den. som konstant mensvärk. Tor ur den typ 8 månader senare för jag stod inte ut med mensvärken. Min bm sa inte heller nåt då om framfall, men jag fick konstaterat hos uroterapeuten av läkaren där att slidväggen hade sjunkit in och därmed hade urinröret böjts och det är det som orsakar mina problem.
  • Miss Maya
    Äldre 7 Jan 20:09
    #41

    Ja jo jag vet, jag har också jobbat på äldreboenden när jag var yngre och då var där också en kvinna som hade livmoderframfall. Vilket ju är "värre" om man nu ska jämföra.

    Men slidväggsframfall kan ju vara nog så besvärande och begränsande i livet, om det vill sig illa.

    Pretty in scarlet skrev 2009-01-07 19:57:48 följande:


    Det är nog framfall jag har. Är gravid igen nu och då sväller allt upp där inne vilket gör att tyngdkänslan blir värre. Ska nästa barn ta med sig hela livmodern ut?!? Jag har en skräckhistoria där en äldre kvinna (jag jobbade på äldreboende) hade livmodersframfall. Det var fruktansvärt. Hela livmodern hängde mellan hennes ben som en stor fotboll. Denna boll fick vi smörja varje dag annars blev det sprickor och sår. De hade försökt operera henne men framfallet hade ramlat ned igen och att ta bort livmodern gick inte av ngn anledning. Kanske hennes allmänna skick. Givetvis är detta säkert inte vanligt alls och jag vill inte skrämmas. Men det här var vad jag fick upp på näthinnan nu. Inte kul. Så om väggarna inne i slidan buktar lite, so what! Det kan man leva med så länge man inte har andra besvär. Men tittar livmodern fram mellan bena då jäklar....
  • Miss Maya
    Äldre 7 Jan 20:41
    #43

    Jag vet inte så mkt om livmoderframfall faktiskt.

    Jag är rädd att slidväggsframfallet blir värre efter nästa barn. Men å andra sidan var det någon här i tråden som att hon inte tyckte det blivit det. Men om man har verkliga problem med sitt slidväggsframfall så kan man operera det, men det gör de inte förrän du garanterat fött ditt sista barn.

    Pretty in scarlet skrev 2009-01-07 20:31:46 följande:


    Men om det värsta händer och man får livmoderframfall. Är det slut på sexlivet då eller går det att åtgärda effektivt? Har läst om operationer men att det är vanligt med återfall... Om man nu redan har slidväggsframfall, är det större risk för livmoderframfall? Och kan man föda fler barn eller blir det automatikst värre då? Ursäkta att jag kommer här och bombarderar er tråd med en massa inlägg . Är lite intensiv av mig..sorry.
  • Miss Maya
    Äldre 8 Jan 14:31
    #47

    Jo vid ett allvarligt lidmoderframll kan livmodern tom komma ut genom slidan.

    Googlade faktiskt på livmoderframfall nu. Gjorde detsamma på slidväggsframfall förut, men det finns inom medicinen inte något som heter det tydligen... Men däremtom, självklart livmoderframfall. Och alla symtom vi har beskrivs under just livmoderframfall? Märkligt. Och där stod det ja att livmodern ju kan sjuka ner lite, eller mycket. Förklarar kanske varför jag upplever att min livmodertapp sjunkit ner. Det är nog inget jag inbillat mig då... Hmm... Fler barn? Jag blir mer och mer tveksam...

    Usch, man kanske inte ska vara så medveten om sin kropp! Man skulle säkert vara lyckligare som omedveten ibland...

    Hoppe tossan skrev 2009-01-08 14:11:55 följande:


    men shit, kan verkligen HELA livmodern trilla ut??? Bildas det hud på den då eller? Det måste ju bara ha varit en slamsig boll, eller? Och äggledarna då, "dinglade" livmodern i äggledarna i slidan? Låter helt sjukt och jag vet inte om jag tror på det. har hört att livmodern tittar ut, men aldrig att den hänger mellan benen.
  • Miss Maya
    Äldre 8 Jan 19:24
    #52

    Det räknas nog inte som besvär om den inte hasat ner så långt att den själv tittar ut genom slidan, eller att slidan tappat så mycket muskelkraft att livmodern inte hålls upp och slidväggen/livmodertappen börjar synas i slidöppningen...

    Fast det är ju en tjej här i tråden som opererat sitt slidväggsframfall. Slidväggarna hade fallit ihop så hon fick tycka på från slidan för att få ut bajset.

    Pretty in scarlet skrev 2009-01-08 19:20:31 följande:


    Läser på flera ställen då man googlar om främst livmoderframfall citat som "kvinnor som inte har symptom eller besvär av sitt livmoderframfall opereras ej". Då undrar jag, hur kan man INTE ha besvär av sitt livmoderframfall??????!!!? Om hela livmodern hasat ned är det klart man får besvär? Fattar inte...
  • Miss Maya
    Äldre 8 Jan 19:25
    #53

    Jaaa.

    Det är mycket man önskar man visste innan man blev gravid.

  • Miss Maya
    Äldre 8 Jan 20:00
    #55

    Absolut, jag håller med dig.

    Fast jag antar att det finns risker med operationer också och vad jag har förstått är t ex risken för återfall när det gäller livmoderframfall i alla fall, ganska stor. Och OM de opererar så vill de att man kan garantera att man inte ska ha fler barn i framtiden. I alla fall när det kommer till att operera slidväggsframfall.

    Pretty in scarlet skrev 2009-01-08 19:48:52 följande:


    Miss Maya: Jag undrar om läkaren kan bedöma om man har "besvär" eller inte? Det vet man väl bäst själv? Om min livmodertapp skulle hänga och dingla alldelles innanför slidmynningen så kan jag inte annat tänka mig än att jag skulle vara VÄLDIGT besvärad av dettta! Även fast den inte tittar ut så att säga. Hur går det då med sex tillexempel? Livsviktigt ju. Kvinnors livskvalite borde ju påverkas negativt av ett framfall och det är väl skäl nog för operation kan jag tycka. Märkligt...
  • Miss Maya
    Äldre 10 Jan 22:32
    #67

    Ja jag hade också övervägt kejsarsnitt om jag hade vetat detta, även om det nu inte är extremt illa för mig. Och jag blev heller aldrig sydd som de andra pratade om här tidigare.

    Jag kan nog leva med detta, så länge det inte blir värre...


    Cesso skrev 2009-01-10 21:53:02 följande:
    Miss Maya skrev 2009-01-08 20:00:46 följande: Jag var hos barnmorskan igår (3 veckor efter fl) och fick veta att mitt problem inte blivit värre än innan (alltså än efter jag födde första barnet..för er som är oroliga inför en andra förlossning). Bara främre väggen som rasat, inget mer. Det var jättebra när hon visade och förklarade vad som hänt så slipper man gissa och undra. Det är tydligen inte alls ovanligt att ngn vägg "rasar" och beror mest på genetiska grejer. Blev så nojjig över att livmodern var på väg ut efter att jag läst denna tråd att jag snabbt bokade tid hos henne ) Hur som helst så sa hon att de visst kan operera innan man fått alla barn man vill ha. Det beror på hur mkt besvär man har. Ngn här sa att det är mkt man skulle velat veta innan man fick barn. Hade jag vetat detta hade jag nog övervägt kejsarsnitt. Men å andra sidan så finns ju mkt risker med det med. Och SÅ farligt är det ju inte. Det blir bättre om man tränar bäckenbotten. Då försvinner nog tyngdkänslan också med tiden.
Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder