• mie02

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Hej!  Har precis startat en tråd om mitt livmoderframfall, så fick jag se denna tråden. Tackam för lite input från er med erfarenhet. 

     I korthet- 3 v sedan jag födde barn, har idag varit hos läkare, livmoderns mynning är vid slidmynningen eller bara precis innanför. Hur ser min prognos ut?? Enligt läkaren kan detta bli bättre med tiden, de gör ingen diagnos ännu . Vilka erfareheter har ni andra som drabbats? Finns det hopp att framfallet går tillbaka? Kan jag göra något för att öka chanserna? Enligt läkaren skulle jag fortsätta med promenader med barnvagnen och normala aktiviteter, även om det känns obehagligt.

    Allt borde vara underbart just nu, har en 3 v son som är underbar, men framfallet är allt jag tänker på och jag kan knappt sova längre eller glädjas åt pojken.

  • mie02

    Tack Pyttis, det verkar finnas lite hopp om förbättring.

    Jag hittade ett inlägg på netdoktor.se som kändes lite lugnande, lägger in det nedan det kan vara av intresse för fler..

    /mie2

    Fråga: Jag misstänker att jag har livmoderframfall efter att jag har fött mitt andra barn. Det buktar ut och skaver när jag rör på mig. Det hänger ut mer de gånger jag har ansträngt mig fysiskt, t ex efter promenad. Trycket ökar när jag rör mig snabbt eller springer. Det har gått fem veckor sedan förlossningen och undrar om det kan gå tillbaka av sig självt? Hjälper knipövningar? Är det ok med sex och motion? Kan det förvärra situationen? Jag avser söka hjälp men finns risken att man anser att jag får "leva med det"? Att jag är för ung för att t ex operera? Är det vanligt med framfall hos yngre?

    Hoppas på svar då det är väldigt svårt att prata om detta med vänner och familj då den allmänna uppfattningen är att det är en åkomma som äldre kvinnor drabbas av. Få i min omgivning som kan något om detta problem och jag kan därför inte finna stöd.

      Svar: Av din beskrivning att döma är det ett livmoderframfall som du har. I vissa fall kan det faktiskt "gå tillbaka" hos yngre kvinnor (du nämner inte hur gammal du är). Ja, knipövningar kan hjälpa om de utförs på rätt sätt (be sjukgymnast eller barnmorska om hjälp!). Ja, det är ok med såväl sex som motion - det förvärrar inte situationen, tvärtom. Framfall är inte vanligt hos yngre kvinnor, men det förekommer. Den yngsta kvinnan med framfall, som jag själv opererat, var dryga 20 år.

    Du skall absolut söka en kirurgiskt erfaren gynekolog på kvinnoklinik för att rådgöra om operation.

    Med vänlig hälsning

    Ingemar Joelsson
    Professor

  • mie02

    Hej! Lycka till med era operationer so nice och pyttis (och såklart även andra om det är nån mer som har operation på g..).

    Min MVC barnmorska har fixat så jag ska få träffa en gynekolog nästa vecka, känns bra att få träffa en läkare som kan sånt här. Jag har knipit som sjutton och tagit det väldigt lugnt  sedan jag fick klart för mig att jag fått framfall (livmoder), men jag kan tyvärr inte påstå att det känns bättre ännu. Hoppas jag kan få lite info från läkaren nästa vecka om ev stärkande övningar/träning som jag kan göra, men än så länge undviker jag lyft/fysisk aktivitet så gott det går. Jag känner  mig helt handikappad! Och det känns som jag inte har en enda muskel kvar i magen, jag har fått ont i ryggen. Men det bör ju vara övergående om jag får komma igång med lite träning..

  • mie02

    Hej! Här kommer ännu en med frågor..
    Jag skrev i tråden för några månader sedan, nu är sonen 10 mån och vissa besvär finns kvar. Jag har främst besvär med skav (mest av främre väggen, lite bakre) och tyngdkänsla, samt får hålla imot i mellangården vid nr2. Jag har ett par funderingar. Det ena, jag vill att sonen någon gång ska få syskon..  Hur tror ni detta kommer påverka mina besvär (jag skrev en tråd med denna frågan men fick inget svar så jag testar här..). Troligtvis försämring?? Bör jag "kräva" kejsarsnitt?? Vet att graviditeten oxå belastar men förlossningen borde väl vara värst. Jag vill ju helst slippa värre besvär.

    Det andra är en undran, ur sjutton ska man hålla sig igång med dessa besvär? Tips på träning som funkar? Jag vågar knappt göra nåt för det känns ofta obehagligt. Jag har fått så dålig hållning för om jag försöker hålla in magen känns det bara obehagligt, sträcker och tynger. Så jag ser fortfarande gravid ut.. Träffade kompisar jag inte sett på länge idag, såg dem snegla på min mage. De tror säkert att jag är å smällen igen.

    Tacksam för svar!

    Lycka till alla

  • mie02

    Tack för svar pyttis och mani79!

    Det känns bara så konstigt att graviditeten skulle vara värre än förlossningen! Man får väl hoppas att gynekologerna vet vad de pratar om, så det inte är nåt de säger för att vaginal förlossning är bättre på så många andra sätt..

    Cykling borde kunna funka som träning (ridning är roligare men man måste ha häst!). Man får väl skaffa en sån där motionscykel. Sex funkar faktiskt, det är ju positivt att inte det krånglar oxå.

    Mani79, förstår din oro inför kommande förlossning! Kan det kanske vara så att när man fått framfall "redan är uttänjd" så en förlossning till ej förvärrar? Kroppen har ju gått igenom en förlossning och andra brukar ju iaf gå fortare/lättare. Hoppas din gynekolog har rätt och att din kommande förlossning blir bättre!

    Jag sprack inte heller så mkt vid min förl men det  gick väldigt fort, i mitt fall misstänker jag att vävnaderna inte "hann med".

  • mie02

    Hej. Jag fick besvär efter min 1a förlossning för 2 år sedan. Inte jätteallvarligt, "bara" tyngdkänsla och skav som förvärras vid ansträngning. Nu är jag gravid i v 8 och tycker redan att det spänner/trycker neråt och känns mer obehagligt än vanligt. Ni som varit gravida igen efter att ni fått besvär, hur har graviditeten känts och påverkat? Tacksam för att höra era erfarenheter.

    Jag vill få KS nästa gång men är rädd att inte beviljas efterssom mina problem ej varit större.

Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder