• Äldre 10 Feb 13:09
    1558843 visningar
    6299 svar
    6299
    1558843

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Jahaaa, är det framfall jag har?
    Skönt att få det utrett iaf

    Har ofta en "tyngdkänsla" mellan benen (speciellt vid mens) och dessutom ser det inte ut som innan förlossningen där nere. Har dessutom fått problem med sex numera eftersom det "tar emot" vilket jag gissar beror på att livmoderna sänkt sig

    Jag nämnde allt detta för min BM (som jag faktiskt aldrig gillat och aldrig fått någon hjälp av) när jag var där på efterkontroll och hon avfärdade det hela med att "alla känner sig annorlunda efter förlossningen. Det här går nog till sig om du kniper och använder knipkulor."

    Mmm...jag försöker knipa så ofta jag kommer ihåg, men inte fan blir det bättre. Knipkulor får jag inte ens IN (har Smartballs som har ett styvt snöre emellan, så dom är ganska långa tillsammans, alltså boll+snöre+boll=15-20cm). Får in den ena kulan och kan knipa runt den och gå omkring så, men då får den andra kulan hänga utanför eftersom den inte får plats.

    Trist att man ska ha det såhär


    ***S+M=L***
  • Äldre 10 Feb 14:06
    Mli79 skrev 2009-02-10 14:01:15 följande:
    Minxy, 15-20 cm?? Det låter jättelångt! I "normalt" tillstånd är ju slidan ca 7cm.
    Ok, jag höftade bara, men det KÄNNS som 20 cm. Nu när jag kontrollmätt så ser jag att dom bara är 11 cm totalt. Men det är ändå alldeles för långt för mig
    ***S+M=L***
  • Äldre 10 Feb 17:14
    trebarsmamma skrev 2009-02-10 16:44:44 följande:
    Minxy jag har samma knip kulor som dig, och jag får typ bara in den ena kulan, om jag får in båda så viker den sig där inne, och ramlar ut igen, och det är jätte obehagligt för det skaver då,
    Aha, inte bara jag som har problem med den då!
    Ja jag fattar inte hur man ska lyckas....ska se om jag kan köpa mindre kulor som har "böjligt" snöre mellan varandra.
    ***S+M=L***
  • Äldre 2 Oct 22:56

    Jag har läst igenom en del av tråden och förstår att vissa av er har svåra framfall och för er skulle hoppas jag på en lyckad operation!
    För er andra som "bara" har måttligt framfall har jag en lite lyckohistoria.

    Jag har fått måttligt framfall efter båda mina förlossningar, men nu efter andra barnet var det väldigt påtagligt. Jag kände hela tiden att något var fel, att något skavde där inne. Jag tog till slut och kollade med en spegel och blev riktigt bedrövad! En stor "boll" syntes inne i slidan och den var precis i öppningen - på väg att titta ut.

    Jag ringde min BM och frågade om råd. Hon sa att de flesta drabbas av lindrigt framfall efter en vaginal förlossning, men med knipövningar så går det för det mesta tillbaka.
    Måttligt framfall kan vara svårare att få bukt med - dessutom anses det inte vara så "allvarligt" att en operation är nödvändig (vilket enligt mig är ren BULLSHIT, hur FAN kan en läkare ta beslut om hur mitt liv/sexliv ska se ut resten av livet!???)

    Jag började iaf knipa som en galning. Det kan ju inte skada iaf. Jag knep 10x3 ggr, 3 ggr per dag, alltså 90 ggr/dag. Varje knip varande i minst 10 sekunder. Jag försökte alltid starta dagen med 10x3 knip, sedan körde jag 10x3 till mitt på dagen och avslutade varje dag med 10x3 knip i sängen innan jag somnade.

    Det gav resultat! Det har nu gått 10 månader sedan förlossningen och mitt framfall är borta och det är SÅ skönt!

    Jag önskar alla lycka till - knip så mycket ni kan och ni som känner att en operation är nödvändig - STÅ PÅ ER!


  • Äldre 19 Apr 17:00

    Hej hallå i tråden. Jag hade lindrigt framfall efter mina första två förlossningar (2008 samt 2009). Efter andra förlossningen hade jag svårt med avföringen, hade ingen styrka nog för att krysta (och var dessutom konstant hård i magen) vilket ledde till att jag fick hjälpa till genom att trycka med ett finger genom slidväggen för att få ut avföringen när det var som värst

    Men! Det gick faktiskt till sig med MYCKET knipövningar! Det tog ca 6-8 månader, men ja....det är inte så mycket att göra åt.

    Nu väntar jag tredje barnet och är jättenervös. Jag är äldre, jag är rätt så övertygad om att jag kommer få framfall igen och jag undrar hur lång tid det kommer ta för mig att bli återställd igen (OM jag blir återställd...)

    Det kanske är dumt att redan oroa sig för det, men eftersom jag fortfarande minns hur jobbigt jag tyckte att det var så kan jag inte låta bli att tänka på det ibland.

  • Äldre 25 Apr 17:48
    Minnie7 skrev 2015-04-22 06:52:59 följande:
    Förstår att du funderar mkt. Hur har dina förlossningar annars varit? Vaginala? Storlek på barn? Krystningstid etc. Något du skulle kunna ändra på för att minska risken för försämring? Det finns ju en stor risk att det blir symtom igen men de kan ju också försvinna igen. Svårt att sia om.
    Vet inte vad som skulle kunna göras annorlunda faktiskt... :/

    Barn 1: pojke på 3400 g, huvudomfång 36 cm. Krystning: ca 15 minuter. En liten yttre bristning som syddes med ett stygn.

    Barn 2: flicka på 3200 g, huvudomfång 33,5 cm. Krystning: 1 minut (!). Ingenting sytt eftersom jag inte sprack det minsta lilla.

    Så mima barn har inte varit särskilt stora. Jag har heller inte haft ett utdraget krystningsskede, så jag får helt enkel hålla tummarna för att jag ska slippa framfall den här gången (fast det känns knappast troligt).
  • Äldre 26 Apr 12:37
    Minnie7 skrev 2015-04-26 11:00:13 följande:
    Nej, det verkar ju inte vara några riskfaktorer där. Är du äldre? Det ligger ju inte en i fatet så att säga. Vet du om framfall ligger i släkten? Min mamma har fått det så jag antar att min dotter ligger risigt till. Kommer definitivt informera henne om det när hon är stor nog. Och då får man förhoppningsvis välja förlossningssätt.
    Nja, var 25 vid första barnet och 27 vid andra. Nu vid tredje barnet kommer jag vara 33, så jag gissar att jag lär åka på framfall igen. Ingen aning om min mamma haft, inte direkt nåt man tar upp vid söndagsmiddagen
  • Äldre 26 Apr 22:19
    Kickr skrev 2015-04-26 16:43:36 följande:

    Jag tänkte om man kommer tillbaka och har fått skador bägge gångerna med VF (innan e man ju inte lika "trovärdig" när man "bara" pratar om sina rädslor, vilket är helt jävla sjukt!!!

    Men som i minxys fall kan hon ju peka på att hon blivit skadad och att hon vill ha snitt.

    I värsta fall har jag hört såna som hittat på att de blivit våldtagna.

    Förlossningsvården i sverige är helt katastrofal. Som en jävla sekt...


    T
    Jag har fått förklarat för mig av min BM (och de två olika BM jag haft med mina tidigare barn) att ett visst framfall är fullt normalt och något man egentligen får räkna lite med. Sorgligt men sant
  • Äldre 27 Apr 00:05
    Minnie7 skrev 2015-04-26 23:18:27 följande:
    Visst är det sorgligt att man inte får veta det innan man får barn...
    Ja faktiskt. Jag tänker ta upp frågan igen vid nästa BM-besök och fråga VARFÖR man inte pratar mer om det här, både INNAN, under och efter graviditeten.
Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder