• Hibisc­us
    Äldre 30 Sep 10:00
    1559046 visningar
    6299 svar
    6299
    1559046

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Hej på er alla!

    Kände nu att det är dags för mig att skriva lite om mitt framfall, har aldrig skrivit här förut. Harletat massor på nätet om info då man känner sig som ensammast i världen med dessa problem, det är ju inget man tyvärr pratar om.
    Jag har 2 barn varav den  minsta redan är 8 år nu. Jag har nog under många många år känt en tyngd i underlivet men inte alltid- har väl ignogerat (eller hur det stavas) det min livmoderhals har varit långt nere så länge att jag nog trott att det ska va så...men så för snart 2 år sedan började jag få ont i nedre del av buken och var otaligt många gånger på akut ingen tog på allvar.. (myomer har jag så om det var dem som gjorde ont o tryckte) hur som så var det en gyn som sa att jag  har livmoderframfall.  Genomgick en op för lite över 1 år sedan där dom kapade livmoderhalsen.

    Efter några månader så började problem med att jag inte kunde få ut allt då 2:an skulle skötas fanns liksom ingen kraft att "krysta" ut hände att jag var tvungen att "plocka! ut-ucsh så vidrigt- jag vet men vad f...ska man ta sig till, då känner jag att jag som trycker ned vad jag alltid trott är livmodern som ligger bak i ändtarmen- vet att det låter konstigt (men då jag vet att jag har en bakåtlutad sådan så klurade jag på det) när jag tog upp det med gyn fick man svar som nädu den är inte där...å som man va tokig..haha... men ialla fall så kände gyn att nåt är det där så jag fick göra en defekografi- där man röntgas med kontrast o sitter på toastol- då visar det sig att jag vid krystning trycker ned något mellan vagina o rectumväggen och ett rectocele på 4 cm och även bäckenbottensänkning.

    Hur som så har jag nu precis idag opererats för 2 veckor sedan, då tryckt upp  enterocelet som jag tror det kallas- åtgärdat rectocelet och även byggt på stabiliserat vid urinröret (hade tydligen fallit ned lite det med.. men inte så mycket sa hon) men har sänkning av bäcken botten...vad göra åt det??

    Hon sa att tyvärr är återfallsrisken hög vid dessa operationer 30% får tillbaka det inom 1 år- OCH JAG ÄR I RISKZONEN FÖR DET......då jag har så dålig bindväv....känner mig verkligen orolig o ledsen...


    Men det jag berättade att jag haft mina teorier om att det är livmodern som ligger som en tennisboll i ändtarmen o andra gyn har dumförklarat mig då jag tagit upp det.. så frågade jag henne efter op och hon sa att det är så!! på min nästa fråga- men om jag tar bort livmodern då?- svarade hon direkt att det ska du inte göra för då rasar du...vaaaa... förstå vad jag verkar ha dålig bindväv då...känns jätte deppigt. Så nu ska jag nog börja tycka om min livmoder.. har under många år varit så arg på den då jag har fruktansvärd menssmärta...myomer..och förr i tiden då jag genomgick en massa ivf:er som misslyckade- då var jag arg på livmodern som inte kunde hålla kvar äggen...lyckades dock till slut) men nu ska jag nog vara glad åt min livmoder då den gör så att allt inte rasar!!!

    Nu om efter operationen
    2 veckor har gått.
    Första dygnet gjorde det fasligt ont sov inte på hela natten trots massa morfin osv, klingade av dagen efter
    Var på sjukhuset 4 dagar och massa smärtstillande.. tyvärr gör det ju magen förstoppad o efter denna op får man ju inte trycka-krysta- första dagarna då det ville komma ut men var hur trögt som helst, var jag ju tvungen att trycka till lite- var mycket orolig att jag förstört allt o hoppas att så inte är fallet- ja ni vet man är ju så orolig...
    Efter 5e dagen behöver jag inte trycka längre, men jätte viktigt att hålla det mjukt.. så jag tar psyllumfrön varje dag, dricker bara vatten och varje kväll tar jag frukt o fibrer, så hittils går det bra, kan iofs känna under dagarna att jag nog har lite kvar..men ska o vågar absolut inte trycka..
    Jag har inte ont på något sätt längre men det kliar o kan stickas till i stygnen o det jobbigaste är nog att det känns som en klump vid bakre väggen som känns mer då jag är uppe o går för mycket- ni andra som gjort samma op-försvinner denna klump sen??
    Blev sjuksriven 6 veckor pga återfallsrisken o tungt jobb får inte lyfta nåt eller ens gå ut med min dragiga hund...skitjobbigt att veta vad blir för mycket?? för man är ju tvungen att göra vissa sysslor för att vardagen ska flyta på
    Hoppas att mitt brev inte blev allt för rörigt o vi hörs lycka till alla som ska genomgå det samma!

  • Hibisc­us
    Äldre 3 Oct 09:01

    Hej igen!
    Nu har det gått några dagar sedan jag skrev  och klumpen jag känner av främst när jag går är det fortfarande likadant med,  det är en jobbig känsla då jag också känner som en tyngd i den...usch jag blir så orolig att något är fel..har ni andra som opererat er haft så med?

    Pyttis: önskar dig lycka till med din operation!
    So nice: Jag hade heller aldrig hört talas om den röntgen jag gjort eller ens att tarmar såsom tunntarm eller tjocktarm kunde åka ned-  i ett bråck. men jag är glad att jag stod på mig så och hade  såpass  "kroppskännedom"  att en läkare tillslut skickade remiss för den röntgen-annars hade det nog aldrig kommit fram-för jag var uppsatt på op för rectocele men hade en läkare på ds som inte lyssnade på mina problem och var mycket nonchalant så jag gick åter till en annan gyn för att undersökas och han skickade remissen. 
    Jag har fått erfara att läkare inte riktigtsäger"sannigen" tyvärr! det är nog bara hon som gjorde denna sista op som jag litar på  ochdå att  bindväven  tyvärr är dålig...och att jag tyvärr är i riskzonen för återfall....jag har av flera andra jag varit  hos som sagt att jag inte har framfall och en som gjorde vad jag tyckte en grundlig undersökning både i stående o liggande o han sa dessutom stadig bakre vägg....vaaaa å det var tilloch med i samband med utlåtande från defektografi röntegen där det klart o tydligt till och med står rectocele på 4 cm och enterocelet och hur mycket sänkning på bäckenbotten osv
    ÄÄÄ känner att man inte kan lita ens på vissa läkare.. ååå nu har jag fått spy upp  lite ilska...
    höres vidare sen- ha det bra alla!

  • Hibisc­us
    Äldre 8 Oct 09:12

    Har haft några jobbiga dagar då jag fått mensen som varit helt förskräcklig-har nog aldrig i mitt liv haft såna menssmärtor o blödning (å då brukar jag ha i vanliga fall bedrövligt ont o blöda mycket) vet inte vad det beror på att det varit så denna gång. jag har också varit lite trög i magen tyvärr och varit tvungen att trycka på nån gång ibland-inte bra...har fortfarande jobbigt med tyngden o klumpen...

    So fine: har ju träffat på ett antal läkare på ds i o med alla besvär, men den som jag framförallt inte tycker om eller lyssnade på mig är en kvinna som heter Larza... nånting som jag hade vid min förra op, var rädd att få henne igen, Har även haft en manlig, vid första operationen han var väl sådär men svår att förstå-men jag fick en denna gång som jag tycker jätte mycket om, nog den bästa jag stött på där, Ji Ho heter hon- har även haft 2 samtal med henne nu under sjukskrivningen känns att hon verkligen har tagit sig tid för en med samtal- det är så viktigt med bemötande o förtroende- vem hade du nu vid denna op? han du talade om vid din förra op stötte jag på på avd o han gick med näsan i vädret som man brukar säga...hihi

  • Hibisc­us
    Äldre 10 Oct 08:55

    Samma här tycker inte man fick mycket råd heller (men nu har vi ju op på samma ställe So nice)
    Till mig har hon sagt flera gånger att det är jätte viktigt att gå promenader på en gång, då hon menar på att man läker fortare och bra för tarmarna, ringde bla om det då jag kände att jag inte kunde gå för klumpen o tyngden blev värre- men då sa hon att jag ska gå ändå och dela upp promenaderna..jag har också tappat stygn- blev jätte rädd tappade efter 1 vecka precis och desperat som man blev ringde dit igen..fick väl typ samma svar som dig-

    So nice, men vem hade du som op dig denna gång?
    De ända råden jag fått är att jag inte får bli hård i magen och då äta frukt o fiber kub varje dag och inte får lyfta...försökt få ut var är den gränsen d?, för man måste ju lyfta lite för att vardagen ska gå ihop- man har ju ingen betjänt att vifta på precis då man behöver ha nåt....å sist jag pratade med läkaren på telefon tog jag exempel en stekpanna då? ja bara om det är en lätt sådan i teflon...o absolut ej en gjutgärnspanna....så ja ni hur ska man tolka det...?? är det ok att lyfta ett mjölkpaket ur kylen...?? tycker  det är skitsvårt o är rädd varje gång jag måste ta i nåt som väger nåt kg o har nog lyft nåt kg för mycket..ja vad vet jag?? man kan ju inte göra absolut inget på dagarna man måste ju ha sin mat osv...vilka råd har ni fått angående detta??

  • Hibisc­us
    Äldre 10 Oct 16:06

    Pyttis:hoppas du inte åker på infektion- jag var livrädd för det då flytningara ändrade sig från blod till gulbruna i massor, ringde då läkaren och hon sa att det var normalt och skulle jag ha infektion så hade jag märkt det på allmäntillståndet med bla hög feber.
    nåt annat som jag har jobbigt med är att när jag sköter magen så kommer allt inte ut (skulle kanske få ut det om man fick trycka på lite....(har varit tvungen att trycka till ibland för att det ska starta om ni fattar men det där sista vågar jag inte trycka igen för att få ut..) så efter nån några timmar så känner jag att jag skulle behöva få ut det sista som inte kom med första omgången men jag kan aldrig sköta magen 2 gånger per dag o det är iget tryck uppifrån som gör att jag får ut det...så jag känner mig inte färdigskiten...vet ni om det är bättre att gå med den jobbiga känslan eller ska man ta mikro (kan ju inte ta det var o varannan dag..) eller har ni fått nåt bra råd för att kunna sköta magen på ett bra sätt?

  • Hibisc­us
    Äldre 12 Oct 14:42

    Så  gynakuten sa att mikrolax inte är bra, varför? man vet inte vem o vad som är rätt-redan när jag var på sjukhuset så blev jag ordinerad av en läkare som kollade mig på dag 3 att ta relaxit som dom har där (stolpiller som mikro, men lite mildare kanske) för jag hade kvar i tarmen....blev lite fundersam om det är bra så här nära op- men man litar ju på att läkare vet vad dom sysslar med...jag fick även en sån på hemresedagen av sköterskan-dag 4, och vid samtal jag hade senare med opläkaren på telefon tog jag upp- om det är farligt för framfallet  om inte allt kommer ut- hon sa då-ta mikro!! hmmmm ...jag blir fundersam...men känner att jag ändå måste lita på att dom vet vad dom gör eller??

  • Hibisc­us
    Äldre 12 Oct 15:06

    So nice: känner du tyngd nu för att du har mens eller annars med-? jag undrar för jag har tyngd varje dag och klumpkänslan...men när jag fick mensen var det med bedrövliga smärtor- kändes nästan som förlossningssmärta o kramper o ett tryck nedåt i 4 dygn är verkligen skiträdd att den j...mensen förstört.. men är också rädd att förstoppningen efter op som var vedervärdig förstört....ja fy vad orolig man blir...känner lite som dig att allt nog inte är ok....det gör mig jätte ledsen..men men hoppas hoppas att så inte är fallet

  • Hibisc­us
    Äldre 14 Oct 12:08

    Ååå det är verkligen drygt när man skriver nåt å det inte kommer med..men hoppas du skriver snart igen So nice-tycker det är så skönt att utbyta tankar o symtomer så här efter op, då man inte har en läkare att prata med så fort man blir orolig eller undrar över nåt- man önskar ju att så var fallet- att dom skulle vara mer tillgängliga den här viktiga tiden efteråt.
    Idag kände jag att jag var tvungen att känna efter lite försiktigt i underlivet och huuuu...man får ju nästan rysningar...det är verkligen hopsytt i en stor klump (inte nån rund fin inte.....)kändes som det var hur som helst o jag kom knappt in så hur fanken ska man kunna ha ett samliv?? som det är nu får man väl in en glasspinne kanske...hoppas verkligen inte det ska va så här att allt svullnar ned med tiden- vet ni? det har ju nu faktiskt gått precis4 veckor... ut kom föresten söndervittrad tråd igen..så inte verkar det vara sytt med sån tråd som ska sitta i 2 månader som du har fått Pyttis

  • Hibisc­us
    Äldre 14 Oct 14:14

    Ja jag skulle vilja prata med läkare igen-tyvärr är det inte så lätt att få tag i dem och jag känner mig hur tjatig o orolig som helst då jag under sjukskrivningen har fått henne att ringa upp mig vid 2 tillfällen tidigare och några samtal i början till sköterskor på avd, men jag kommer kanske att ringa sen ändå.
    Det jag skulle säga att sist jag pratade med henne (då hade jag innan kännt lite lätt precis i öppningen att där var en klump, vågade då inte känna efter djupare- som jag gjorde idag o blev helt förskräckt....huuuu...)
    så sa jag då att det är en klump (men visste då inte hur stor den var o att den fyller upp hela vaginan kändes det som) sa hon att då jag är riskpatient för återfall - dålig bindväv... var hon tvungen att göra en klump för annars hade jag fått återfall efter 3 månader...så det är förhoppningsvis i sin ordning då...men hoppas verkligen att det inte kommer förbli så med klumpen- då jag känner den hela tiden vid gång och en tyngdkänsla o jag undrar som sagt hur samlivet kommer bli??

  • Hibisc­us
    Äldre 15 Oct 10:12

    Hmmm.. jag tror det är ganska vanligt på de flesta sjukhus att personal ser upp till vissa läkare som om dom är "gudar" min mamma har jobbat många år som läkarsekreterare på ett mindre sjukhus o hon har berättat lite om hur jaurgongen kan vara: som bla- nåde den som sätter sig på läkarens" plats" i matsalen- ...
    Jag måste nog säga att vissa av sköterskorna där vi op oss kunde vara ganska otrevliga...men sen fanns det några som är helt underbara o då främst några nattsköterskor!!

    Nej tror inte det är mellangården dom sytt som en klump för det är i rektumväggen- ni har inte en klump då??
    idag lossade det stygn igen..
    Jag hade mycket ont de första 1-2 veckorna men tog regelbundet dexofen o alvedon,men det onda klingade av efter den tiden, så det kommer snart bli bättre med smärtan Pyttis.
    - nu har jag jobbigt bara med tyngden o klumpen o jobbigt med magskötningen (det jag skrev om tidigare att allt inte hinner komma  ut på en magskötning o inte vågar trycka, så känns som man är nödig hela dagarna jag har alltid varit så att jag kan bara sköta magen på morgonen o är det så att jag av nån anledning inte gjort det nån dag- så är det som om den magskötningen är förgången....o inte kommer ut då förren nästa morgon-skumt jag vet- visst nån enstaka gång har jag väl kunnat göra det nån annan tid med, men då har det varit då man haft diarre eller nåt.. å det är ju inte så ofta.
    Jag har också känt mig ganska deppig o är väl det fortfarande.. har mycket tankar och oro..detär verkligen på frestande detta!!
    Jag städar inte heller mer än lätta saker jag plockar undan o lägger in glas i diskmaskinen på övre hyllan- lägger inte in nåt på den undre delen- matlagningen sköter jag så det jag lyfter är varorna till det- typ köttfärsen osv lyfter kastrullerna men mer än det vågar jag inte lyfta- ja jag har väl lyft den bärbara datorn å hoppas den inte är för tung....

    Jag blev sjukskriven direkt i 6 veckor pga min återfallsrisk o att jag har ett ganska tungt arbete som undersköterska

Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder