• So nice

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    fortsätter våra diskussioner om ev. framfall

  • Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder
  • Sahara789

    Hej, (osäker på om den här tråden fortfarande är aktiv, hoppas,)
    Har också läst igen hela den här tråden och gråtit, blir så ledsen över alla förlossningsskador vi kvinnor ska behöva kämpa med, och dessutom få kämpa för att ens få hjälp. Min historia är så att jag är 27 år och fick barn för ett halvår sen och upplever min förlossning som bra, blev igångsatt, födde vaginalt utan instrument (med hjälp av ett klipp). Men nu i efterhand har jag drabbats av framfall, var på en undersökning på sophiahemmet nyligen och de konstaterade att hela min livmoder hade ramlat ner :( 

    De skaver och trycker konstant och jag kan inte vara aktiv alls (är van vid att löpträna och träna massor) så nu vet jag inte vem jag är längre, känner mig så deprimerad och ledsen hela tiden. Läkaren på Sophiahemmet sa att jag inte kan operera mig (operationen kommer göra att jag inte kan få fler barn) innan jag fått alla mina barn (vilket har gjort att jag inte ens vet om jag vill skaffa fler pga att jag inte orkar gå med det här). Så mina frågor är om det är någon som har liknande problem? Om man kan göra nåt tidigare? Sen hur jag får kontakt med Eva Uustal?, har läst att hon ska vara expert. Måste få hjälp snart (annars vet jag inte vad jag gör). 

    tacksam för svar!

  • Ile
    zinnia skrev 2016-03-01 21:58:18 följande:
    Tack för svar!

    Ok. Jag kommer få alvedon, naproxen och gabapentin (istället för morfin pga lättare att bli förstoppad av morfin). Jag får skulle få någon medicin för att vara fortsatt lös och jag antar att det är movicol. 

    Alltså rejält ont även om du låg helt stilla? Eller bara när du rörde dig?

    När kunde du göra nr 2 första gången? Operationskordinatorn sade till mig att jag bara skulle gå på toaletten när jag verkligen kände att jag behövde, inte för att jag "borde". Det var bra att hon sade det annars hade jag nog blivit superstressad om jag inte skulle få ut något andra-tredje dagen..
    Hej Zinnia,
    Hur gick det för dig med din operation på Sophiahemmet? Har du blivit bättre och tyckte du att du fick bra vård där? Vänliga hälsningar Ile
  • nytt eller gammalt

    Längesen jag var in på den här tråden nu! Vet inte hur aktiva ni är nuförtiden...

    I alla fall, jag funderar över om man kan använda knipkulor efter framfallsoperation eller om det kan göra så att det kommer tillbaka? någon som läst något om det eller vet nåt?

    Jag opererades för 4 år sen nu (rectocele hade jag, det blev bakre plastik och nåt mer, kommer inte ihåg längre Oskyldig)

    Jag har lite häng" även på främre slidväggen, men inte så mycket att det medför några fysiska problem så den fick vara. Bakre är fortfarande ok, men har gett med sig litegrann under åren som gått. Jag är glad över att inget hänger utanför i varje fall...

    Alla nya här som har problem - jättetråkigt och jag vet hur det är. Fick själv tjata på vården tills jag träffade rätt gynekolog som tyckte att jag behövde operation. Opererades 10 år efter förlossningen som "gav" mig framfallet.

    Senast igår läste jag att mer än 50% av alla kvinnor får någon form av framfall av slidväggar eller livmoder efter förlossningar, men att bara 10% har så stora besvär att de behöver opereras. Jag tänkte för mig själv att ja, det är vårdens bedömning av vilka som behöver opereras, inte kvinnornas egna upplevelser och känslor...

  • aifos88

    Hej! Jag hoppas du fortfarande svarar här. Jag födde mitt barn för 6v sedan, sprack i perineum grad 2, samt en vaginaltuptur 1cm kl 7. Sedan FL kan jag verkligen inte trycka ut nr2. Jag sitter med fötterna högt, jag håller papper mot mellangården o jag känner bajset inne i slidan. Jag har hållt ett finger i slidan när jag ska pröva att trycka på för att se hur det känns och slidväggarna spänner sig inte utan snarare lyfter sig, är detta normalt eller kan det vara en muskel för mig med? Det är som att tsrmtömngs reflexen inte fungerar. Jag har varit på gyn som säger att allt ser fint ut, dem har prövat min knipförmåga vilken är god, i alla fall knipet att knipa runt ett finger. Jag har ingen tyngdkänsla, en i alla fall, förutom i själva rumpan, men det är mer en tryckkänsla än en tyngd. Det spelar ingen roll om jag är hård eller mjuk i magen. Tilläggas jag bor i Linköping men ändå säger alla att det är så fint så, men borde inte slidväggarna liksom spänna sig när man försöker tömma tarmen då? Tack för hjälpen.

  • aifos88

    Kan alla normalt sett känna avföringen genom slidväggen eller betyder det automatiskt att den är förslappad då??

  • Mysan3

    Hej! Hittade precis denna tråd och undrar givetvis om den fortfarande är aktiv.
    Har varit på gynmottagningen idag och ska nästa år göra en operation av bakre och främre väggen i slidan..
    Någon med erfarenhet som gjort detta och kan svara på hur ni mår i efterhand och om ni är nöjda?  jag är 39 år och har fött 4 barn.
    Mina skador kom i samband med första förlossningen -99 då dom fick "hänga på min mage" det sista för att få ut han varav musklerna gick sönder skulle jag tro, har haft problem med urinläckage men känner att det har ökat efter mitt fjärde barn som är född -14. 
    Är tacksam för all information gällande detta och framför allt, hur blir samlivet efter...

  • underbarasara

    Jag vet inte var jag ska börja egentligen ...

    Men jag behöver all hjälp jag kan få av er! Snälla!

    För jag orkar snart inte med detta mer...

    Fick mitt första barn för 4,5 år sen. Jag fyller 29 snart.

    I 4,5 år har jag levt med försvagning/slappa/lättframfall.

    Jag har tjatat om hjälp i vården i 4 år.

    Dem säger att det ser normalt ut och att detta är vanligt. Inget hänger ju utanför...

    Men va?!

    Jag känner hur min avföring ligger inne i slidan med en tunn mellanvägg imellan, jag är ständigt kissnödig....

    Jag har en livmodertapp som är ca 5 cm in.

    Vad ska jag kämpa för???

    Att bli operererad på någon vägg eller båda???

    Lär mig att leva med det tills det blir värre?

    Gör en op av en vägg att den andra känns av mer?

    Blir man så försämrad av bakre op??

    Jag får ingen tydlig information av läkarna....

    Dem tycker att jag är ung och de vill inte orsaka större problem......

    Vadå större problem??

    Är en operation av bakväggen så komplicerad??

    Blir man så trång?

    Och blir dem flesta som op främre så pass sämre att de kissar på sig?

    Jag blev sjukskriven av utmattning, ångest för ett tag sen och allt har växt fram av detta!

    Aldrig haft panikångest och nu vill jag bara sova o behöver jag gå på toa kan jag få en panikångest.

    Jag vet.... jag är skitlöjlig ....men hela mitt liv rasade samman....

    Träningen och ett aktivt liv känns som bortblåst när det förr var mitt största intresse och mitt jobb

    Vad ska jag göra??

  • Paincake

    Sök dig vidare!

    Jag hade samma problem som du, ständigt kissnödig, svårt att bajsa osv. Sökte privat vårdcentral (Capio i Lund). Det behövdes bara en kik av läkaren så sträckte han sig efter operationspapper.

    Opererades för två år sedan, främre och bakre väggen. Det bästa jag gjort! Kissar inte på mig (och om set skulle ske så går det också att åtgärda!) och känns nästan som innan barnen.

    Stå på dig. Lycka till!

Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder