• Kassie

    Hur vet man när hemlängtan blir för stor? Hur ska jag veta?

    Hej alla utlandsföräldrar och lässugna! :o)

    Jag skulle vilja höra era erfarenheter och funderingar kring att ha barn utomlands och att bo utomlands.

    Bakgrund:
    Jag har bott utomlands i 5 år och med min "utländska" man har jag ett barn som är 2,5 år. Sedan vi fick barn så har jag en stor hemlängtan och om den beror på att jag blev förälder eller för att jag då upptäckte att vi såg väldigt olika på barnuppfostran, det vet jag inte. Hemlängtan håller i sig och även en del av våra oskiljaktigheter ang barnuppfostran vilket har påverkat vårt förhållande negativt och vi har hamnat i en ond cirkel.

    Funderingar:
    Jag funderar mycket på om vi ska fortsätta bo tillsammans eller om jag ska flytta hem och vi har till och med diskuterat det. Ingen av oss vill "ge upp" och tycker fortfarande mycket om varandra. Jag fortsätter dock att fundera hela tiden och känner att jag vet inte vad som är värst, hemlängtan eller att vi inte alltid kommer överens.

    Sverige/hemlängtan:
    Jag vet inte om det är "äkta" hemlängtan eller om jag bara förskönar Sverige (typ "gräset är grönare på andra sidan"), hur ska jag kunna veta vad som gör att jag längtar hem? Jag har provat att vara hemma i längre perioder och trivs mycket bra, men det blir ju inte så att vardagen infinner sig eftersom jag inte har jobbat ... Det jag saknar i Sverige är all social kontakt med mina föräldrar, barndomsvänner, det blir ett mer naturligt socialt liv där än med vänner som man skaffar sig som vuxen som inte har samma kultur och språk. Dessutom känner jag ett stort ansvar och vilja att ta han om mina föräldrar när de blir gamla och ryser av idén att tänka på att de som gamla sitter ensamma utan någon som kommer och hälsar på dem regelbundet. De flesta jag träffat som bor i ett annat land, längtar alltid hem, trots att de trivs bra i sitt "nya" land. Det verkar vara tuffare för kvinnorna, det här med hemlängtan...

    Finns....
    .... det någon som har läst ända hit(!) och som känner igen sig så vore jag tacksam för att höra hur ni funderar och resonerar. Själv känns det som om jag funderar så mycket så att jag tvivlar på mina känslor ang kärleken till min man och min hemlängtan.

  • Svar på tråden Hur vet man när hemlängtan blir för stor? Hur ska jag veta?
  • Granada

    Om andra anser att svaret är självklart vet de inte vad de pratar om. Det är ju inte sâ att kärleken är över och med barn i bilden tar man ju in fler perspektiv. Jag tycker att er situation verkar oerhört komplicerad och oavsett hur ni gör blir det fel pâ nâgot sätt. Det är däför ni inte kommer fram till nâgot beslut.

  • fiaobear

    hej, här har ni en till me hemlängtan! tog upp detta i helgen me min sambo o det blev gräl och tråkig stämmning! jobbigt! vi har oxå barn tillsammans och jag har alltid velat att hon ska få gå i svensk skola! så med andra ord har jag ca 4 år på mig att övertala sambon att vi ska flytta hem! hans åsikt är; Jobb och trygg ekonomi är viktigast...

  • Kassie

    Hej Fiaobear: välkommen till "oss"! :o)

    Helst skulle man ju ville att ingen behövde denna trad men vi har ju i alla fall turen att vi har hittat varandra sa vi kan prata av oss och fa lite rad och tips.

    Det kanske är nagot ganska universellt att vara mycket praktiskt och tänka pa jobb/ekonomi mer än vad man gör i Sverige och det kanske pga i Sverige sa har vi ett sa socialt bra "nät" att vi är lite bortskämda att inte vara sa oroliga för jobb/ekonomi....Det är bara en tanke som slog mig nu, vad tror ni?

    Trevlig helg!

  • fiaobear

    tack!
    ja, det är nog så! Jag hade inte tänkt på det innan heller, men det är nog nåt sånt. För i mitt tankesätt skulle vi vara ok ändå, för det finns ju bidrag för det mesta i sverige. här får man ju ingenting. då måste man ju tänka lite mer försiktigt antar jag. 

    Ja, tråkigt att vi e så många ute i vida världen som har hemlängtan, men känns ju lite skönt o veta att man inte e ensam heller...

    hoppas det löser sig för er alla!

  • Granada

    Kassie och fiaobear: Jo det har ni nog alldeles rätt i, att man i mânga länder fàr "kämpa" med ekonomin pâ ett helt annat sätt än vi svenska är är vana vid. Här i Spanien är det hög arbetslöshet sâ det kan vara kämpigt för mânga. Det jag stör mig pâ ang. detta att min man trots vetskapen om att vi i Sverige skulle fâ en tyggare ekonomi inte ens vill pröva att bo där Precis som du fiaobear kánns skolan oerhört viktig, jag avskyr verkligentanken pâ att mina barn ska gâ i skola här. Jag tycker den är världelös, för att inte säga hemsk . Inte för att de ár lâg nivà egentligen utan för att den enbart är kunskapsinriktad, med betyg och läxor fràn lâg âlder samt o stöd i fall barnet skulle ha problem av nâgot slag(dyslexi, inlarningssvârigheter etc). Jag kan vara beredd pâ att pröva här men skulle nâgot av barnen fâ svârigheter âker jag till sverige direkt. Utan tvekan!

  • Kassie

    Granada: Finns det inte någon skandinavisk eller internationell skola där som kanske har en "inriktning/metod" mer som skulle kännas bättre för dig (dina barn med andra ord)?

    Glad Påsk på er alla!
    Kram

  • ChocolateCupcake

    Hej!! Ser att detta är en gammal tråd, vet någon om det finns en ny?

  • Granada

    Jag är en av de gamla Det blev aldrig nâgon ny trâd men vi kan ju alltid sparka liv i denna om det behövs.

  • tulpaner

    är inne lite i samma situation med två små i främmande land... Tänk om man kunde bo i två länder samtidgt och slapp välja- eller någon kunde berätta för en vad som är rätt och fel... fast i slutändan måste man ju bestämma sig på egen hand och gå efter det beslutet. Hur gick det egentligen för dig Granada?

Svar på tråden Hur vet man när hemlängtan blir för stor? Hur ska jag veta?