• atelli
    Äldre 20 Jan 18:33
    83408 visningar
    359 svar
    359
    83408

    Bakmaskinstråden

    Här diskuterar vi recept och tips&trix för bakmaskiner!

    Bakmaskinerna har oförtjänt dåligt rykte som en flopp från 80-talet. Det är en suverän maskin som gör makalöst bra bröd. Dessutom vet man vad man stoppar i sej, till skillnad från degiga limpor fr snabbköpet!

    Bakmaskin är en apparat där man stoppar i alla ingredienser, startar maskinen och den knådar, jäser och gräddar brödet!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-02-05 15:12

    Tips på receptsida: web.telia.com/~u92018300/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-11 07:54
    En receptsida till:

    home.swipnet.se/wasston/bakmask/recept.htm

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-17 10:37
    Hoppetossan har startat en tråd för enbart bakmaskinsrecept!
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42385064.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-29 20:32
    Mbert:s lista över tips vid bakmaskinsinköp!

    * Att den får plats där man tänkt ställa den. För den bör stå framme hela tiden om man tänkt använda den mycket.
    * Den får dessutom gärna vara snygg eftersom den ska stå framme...
    * Att den är tystgående om man ska köra den på timer på natten och man har nära till köket. Den vi lånat, en Nordica, märker vi inte av alls trots att den piper mitt i någonstans där man kan tillsätta ingredienser.
    * Att behållaren är lätt att ta ur. Den bör ha ett handtag att ta ur den med.
    * Att behållaren är lätt att rengöra. Den bör vara teflonbelagd så det i stort sett räcker att skölja ur (+ ett varv med diskborsten och ett med handduken)
    * Att den ger den mängd bröd man vill ha. En del tycker att en bakmaskin ger små bröd men det tycker inte vi. Då får man väl helt enkelt ladda den oftare. Den vi har gör ung. 700 g bröd och det räcker 2-3 dagar för vår familj på 4 pers. Och för oss är det lagom, för en öppnad förpackning torrjäst, som man använder om man vill sätta maskinen på timer, bör förbrukas inom 3 dygn (förvaras i kylskåp). Den fungerar även senare men tappar då i jäskraft.
    * Formen på bakmaskinens insats. En del bakmaskiner har en kvadratisk bakinsats och ger ett högt bröd medan andra har en något mer rektangulär form och ger ett bröd som mer liknar formen hos köpt bröd. Det man kan tänka på är att formen och blandaren som sitter längst ner kan vara avgörande för hur maskinen kan blanda och bearbeta degen.
    * Att den kan ställas på timer minst 10 timmar så man kan ladda den på kvällen innan man lägger sig.
    * Flera olika program. T.ex. för vitt bröd, grovt, deg, bakning, ?jam? - men det har väl alla nuförtiden.
    * Lätt att förstå sig på och använda.
    * Degspateln i botten ska helst sitta kvar i bakinsatsen, inte i brödet, när man vänder ut brödet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-31 14:35
    Här kommer glutenfria-recept tråden.
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42744750.html

  • Svar på tråden Bakmaskinstråden
  • atelli
    Äldre 20 Jan 18:35
    #1

    Här är en bra receptsamling:

    http://web.telia.com/~u92018300/

  • atelli
    Äldre 26 Jan 17:03
    #3

    min maskin ger höga o fyrkantiga bröd. Dock blir det olika högt beroende på dagsform o typ av bröd....

    Så ibland skär jag brödet som det är. Ibland delar jag på det till två bitar. Jag tycker att skivorna blir lite väl stora om man skär brödet från sidan.

  • atelli
    Äldre 26 Jan 17:35
    #6

    Antagligen är det för att minska yttermåtten på bakmaskinen som de gör bröd-byttan högre än bred. Eller om det är nån knådningseffekt som blir bättre....

  • atelli
    Äldre 27 Jan 16:36
    #13

    asch då tubis, jag har inboxat samma recept som Carro har skrivit!!

    Carro, det finns ju ett morotsbrödsrecept i OBHs receptsamling, har du testat det?? Kan man inte bara byta ut mjölmixen som de pratar om mot nån mjölblandning?

    Och välkommen hit Carro!

  • atelli
    Äldre 27 Jan 16:50
    #16

    Mina kidds är inte så stora än och de äter frukost på dagis, så just nu äts det inte tillräckligt med bröd härhemma..... Glad  Bakar väl 2-3 ggr per vecka ungefär.

    Just nu käkar vi en limpa från frysen från tiden innan bakmaskinen. Jag funderar på om man kan modifiera det receptet till att funka i maskinen.

    Det är en Högbolimpa, gjord med bikarbonat.... Så attans god är den!


    5 dl filmjölk
    1 dl mörk sirap

    2 tsk salt
    2 tsk bikarbonat
    2 msk vetegroddar
    ½ dl vetekli
    3/4 dl rågkross
    3/4 dl solrosfrön
    1½ dl rågsikt
    1 dl grahamsmjöl
    2½ dl vetemjöl
    1 dl russin
    knappt 1 dl mandlar, hela och skållade

    1 dl torkade aprikoser.

    Blanda alla torra ingredienser innan filmjölken och sirapen tillsätts. Häll upp i smord 1½ liters brödform. Strö över lite mjöl och grädda i ugn 175 grader i ca 80-90 minuter.


  • atelli
    Äldre 27 Jan 18:34
    #18

    där ser man..... att det fanns ett bikarbonat-bröd i rec.samlingen!! Då ska jag testa högbolimpan när jag kommer hem fr fjällen!!

    Rent spontant tror jag att det ska vara kokt potatis i bröd.... Å andra sidan river man ju inte en kokt potatis - den mosar man ju.....

    Faktiskt ingen aning.... Googla lite o se om det finns recept med potatis och om det står mer utförligt i dem!!

  • atelli
    Äldre 27 Jan 21:48
    #21

    högbolimpan ligger i maskinen. Jag blev lite osäker på om jag kunde köra på originalmängderna på ingredienserna. Men jag har chansat, vi får se om jag får storstäda maskinen för första gången... Men jag mätte själva formen och den var större än 1.5 liter som det stod i receptet så jag testar!!


    Carro o Tubis hur gör ni när ni bakar med jäst? Har ni torrjästen underst i formen som MBert från förra tråden eller lägger ni den upperst som det står i alla recept??

  • atelli
    Äldre 28 Jan 09:10
    #26

    Jag har en likadan som Carro, en OBH Nordica.

    Att brödet går sönder är nog för att du inte hittat rätt recept eller rätt balans i receptet, man får experimentera en del...!!

    Jag gjorde Högbolimpan igår, blev faktiskt urbra!! Men det var för kort gräddningstid på "Quick" programmet. Jag körde 15 min extra på "Bake", men det var inte heller tillräckligt - den blev lite degig på toppen!!
    Ska göra ett nytt försök när jag kommer hem fr fjällen. Jag tror att jag får ta minst 40 min extra på "Bake".

    Kan klart rekommendera Högbolimpan - faktiskt det godaste brödet jag nånsin ätit!

  • atelli
    Äldre 2 Feb 11:43
    #33

    Bara deg har jag inte gjort än i maskinen. Själva vitsen - tycker jag - är att man skottar i alla ingredienser och sätter igång maskinen. Ca 3 timmar senare är allt klart. Knådat, jäst och gräddat.

    Ska man göra bullar får man göra degen i maskinen och sen baka dem på traditionellt sätt. I o för sej kan man ju sätta degen på timer och ha degen kavlingsklar när man så önskar!

    De råd jag fick när jag valde modell var att se till att yttermåtten på maskinen funkar för ditt kök. Inte en jättemaskin som antingen tar upp halva arbetsytan i köket eller få stå på en hylla i garaget.
    Och att instrukitonsboken finns på svenska.

    Om du inte är säker på att du använder den mycket - dvs om du inte använt bakmaskin förut - skulle jag råda att köpa en relativt billig maskin och testa.

    Min OBH Nordica kostade 599 på Elgiganten.

Svar på tråden Bakmaskinstråden