• atelli

    Bakmaskinstråden

    Här diskuterar vi recept och tips&trix för bakmaskiner!

    Bakmaskinerna har oförtjänt dåligt rykte som en flopp från 80-talet. Det är en suverän maskin som gör makalöst bra bröd. Dessutom vet man vad man stoppar i sej, till skillnad från degiga limpor fr snabbköpet!

    Bakmaskin är en apparat där man stoppar i alla ingredienser, startar maskinen och den knådar, jäser och gräddar brödet!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-02-05 15:12

    Tips på receptsida: web.telia.com/~u92018300/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-11 07:54
    En receptsida till:

    home.swipnet.se/wasston/bakmask/recept.htm

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-17 10:37
    Hoppetossan har startat en tråd för enbart bakmaskinsrecept!
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42385064.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-29 20:32
    Mbert:s lista över tips vid bakmaskinsinköp!

    * Att den får plats där man tänkt ställa den. För den bör stå framme hela tiden om man tänkt använda den mycket.
    * Den får dessutom gärna vara snygg eftersom den ska stå framme...
    * Att den är tystgående om man ska köra den på timer på natten och man har nära till köket. Den vi lånat, en Nordica, märker vi inte av alls trots att den piper mitt i någonstans där man kan tillsätta ingredienser.
    * Att behållaren är lätt att ta ur. Den bör ha ett handtag att ta ur den med.
    * Att behållaren är lätt att rengöra. Den bör vara teflonbelagd så det i stort sett räcker att skölja ur (+ ett varv med diskborsten och ett med handduken)
    * Att den ger den mängd bröd man vill ha. En del tycker att en bakmaskin ger små bröd men det tycker inte vi. Då får man väl helt enkelt ladda den oftare. Den vi har gör ung. 700 g bröd och det räcker 2-3 dagar för vår familj på 4 pers. Och för oss är det lagom, för en öppnad förpackning torrjäst, som man använder om man vill sätta maskinen på timer, bör förbrukas inom 3 dygn (förvaras i kylskåp). Den fungerar även senare men tappar då i jäskraft.
    * Formen på bakmaskinens insats. En del bakmaskiner har en kvadratisk bakinsats och ger ett högt bröd medan andra har en något mer rektangulär form och ger ett bröd som mer liknar formen hos köpt bröd. Det man kan tänka på är att formen och blandaren som sitter längst ner kan vara avgörande för hur maskinen kan blanda och bearbeta degen.
    * Att den kan ställas på timer minst 10 timmar så man kan ladda den på kvällen innan man lägger sig.
    * Flera olika program. T.ex. för vitt bröd, grovt, deg, bakning, ?jam? - men det har väl alla nuförtiden.
    * Lätt att förstå sig på och använda.
    * Degspateln i botten ska helst sitta kvar i bakinsatsen, inte i brödet, när man vänder ut brödet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-31 14:35
    Här kommer glutenfria-recept tråden.
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42744750.html

  • Svar på tråden Bakmaskinstråden
  • Carro W

    Nu har jag provat att göra semmelbrödet lite sötare och det blev nog bra . Jag tillsatte lite socker och vaniljsocker, strök vattnet och tog bara mjölk och lite mer olja. Dt blir inte riktigt som "släta bullar" men ett fullgott alternativ. Ikväll ska jag prova att fylla den som en semla, får se hur det blir.

    Semmelbröd
    1lb = 450 g


    240 gvetemjöl (special)
    0,5 dl socker
    6 g färsk jäst (för söta degar)eller0,8 tsk torr jäst (för söta degar)
    0,5 tsksalt
    2 mskmatolja
    1,5 dlmellanmjölk
    27 gmandelmassa, riven
    1,07 krmkardemumma
    2 krm vaniljsocker
    Program:
    Basic (color light)
    Använd ca 30% mer jäst om snabbprogram (Ultra fast) används


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • Carro W

    Och så här ser den ut. Kanske inte så aptitlig, orkade inte spritsa grädden.

    semla.JPG
    (Bilden är klickbar)


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • TubeWoman
    Svar på #73
    Kunde man liksom skära tårtbitar av den sen då eller?
  • Carro W

    Det vet jag inte än, ska äta dentill kvällsfikat. Men förmodligen inte så det kommer sluta med värsta kladdet här


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • Carro W

    Det var väldigt gott Men mn fick skära i ganska stora bitar. Brödet var lie för hårt bakt trots att jag hade valt color light, kanten varför hård


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • atelli

    Det där låter ju jättespännande!! Verkligen en familjesemla!

  • Sashimi

    Jag har nu köpt en bakmaskin, OBH Nordica (den silvriga) och är jättenöjd!

    Det jag saknar är recept på grövre/mörkare bröd. Har någon tips/recept på grövre varianter (och då menar jag grövre :-P ).

Svar på tråden Bakmaskinstråden