• Lattemaja

    Hur tjock ska slemhinnan vara???

    Jag har generellt sen ÄL, tunn slemhinna och kort lutealfas. Nu ska jag göra ett FET och har sedan dag 1 den här cykeln ätit Femanest för att slemhinnan ska bli bättre. På CD 12 gjorde jag ett VUL och då var slemhinnan bara 7 mm. Jag ska därför öka dosen Femanest och göra ett nytt VUL på dag 17.

    Nu till min fråga:
    Min läkare sa att slemhinnan måste vara 8 mm (i det perspektivet känns 7 mm inte så farligt). Jag har dock läst på andra ställen att den bör vara 10-15 mm. Vad gäller?

    Jag undrar också vad läkemedlet Femanest i övrigt gör. Som jag förstår så är det något slags östrogenliknande hormon. Gör det att jag inte får någon ÄL alls? Kan jag äta det hur länge som helst tills slemhinnan är lagomt tjock eller måste man fortfarande på något sätt följa kroppens normala cykel?

  • Svar på tråden Hur tjock ska slemhinnan vara???
  • Lattemaja

    Jag har hört att pergotime kan ge tunn slemhinna, men att ÄL-stimuleringen som görs vid komplett ivf kan ge en tjockare slemhinna. Vid FET försöker man bygga upp slemhinnan med östrogenpreparat, men som jag har förstått så är effekten på slemhinnan inte lika effektiv som vid en komplett ivf.

  • Jemema

    Jag har haft stora problem att få till slemhinnan. Enligt läkarna på Sahlgrenska bör slemhinnan vara minst 7 mm för att man ska ha riktigt goda chanser att bli gravid. Men det är som Geten skriver, man har sett graviditeter på neråt 4 mm så ingenting är omöjligt!
    Inför FET har jag gått på maxdos östrogen tabletter o plåster men ändå inte kommit upp i de magiska 7 millimetrarna. På färskförsök är det lättare, då stimuleras äggstockarna också. Jag har nu gjort två IVF. På första färskförsöket blev slemhinnan 7 mm och denna gången 9 mm!! Enda skillnaden jag gjort den här gången är akupunktur!! Det ska öka genomblödningen till livmodern.
    Lycka till!

  • Jemema

    FET är återföring av ett fryst embryo. Jag har gått på akupunktur hos Tommy Porsli i Göteborg. Jag gick på fyra behandlingar.
    Och idag har jag PLUSSAT!!!!!!!!!!

  • Lattemaja

    Grattis Jemema!!! Oj, nu tror jag att jag blir frälst på akupunktur... Vad är det för akupunktur som ökar blodgenomströmningen till livmodern?

    Apropå blodgenomströmning kom jag att tänka på blodförtunnande medel, t.ex. Trombyl. Borde inte det kunna öka blodgenomströmningen till livmodern och därigenom hjälpa till att bygga upp slemhinnan? Min ivf-läkare har lovat att skriva ut Trombyl till mig, men jag ska ta det först från återförandet. Är det någon som har börjat med Trombyl tidigare och som vet något om dess eventuella effekt på slemhinnan? Eller finns det något annat preparat som kan öka blodgenomströmningen?

  • Jemema

    Lattemaja, jag har tagit Trombyl. Det har jag ifs gjort tre återföringar när det INTE blev plus också... Trombyl gör att embryot har lättare att fästa samt minskar risken för mf. Många läkare anser att det inte finns tillräckligt med forskning för att man ska kunna säga om det ger nån effekt. Jag tror inte Trombyl påverkar slemhinnan.

  • Lattemaja

    Jemema! Vilken dag i cykeln har du börjat med Trombyl och vilken dag har återförandet skett???

  • Jemema

    Jag har börjat med Trombyl samma dag som Progynon. Jag har alltid gjort full stimulering med spray även inför FET så jag vet inte hur det skulle bli i en naturlig cykel. Jag har fått käka Progynon ca tre veckor innan FET.

  • Lattemaja

    Idag var jag på kontroll igen, och nu har min slemhinna ökat till 8 mm!!! Jag har fått en tid på måndag för FET.

    Jag har sedan i onsdags utöver Femanest även ätit Zinktillskott och Mambra7 (innehåller omega 3, 6, 7 och 9). Kosttillskotten kan inte gärna ha påverkat slemhinnan redan nu, men det lär ju inte vara till skada (och jag hinner ju äta dem ytterligare tre dagar innan det är dags för återförandet). I morgon ska jag börja med Progesteronvagitorer och Trombyl (enligt läkaren ska jag ta Trombyl fr.o.m. måndag kväll, men jag tänker självmedicinera med det från och med i morgon så att blodgenomströmningen i livmodern är så bra som möjligt redan på måndag).

    Steg 1 är alltså klart! Nu gäller det bara att steg 2 fungerar, dvs upptiningen av embryon. Sedan kvarstår steg 3; att embryot ska fastna i livmodern... Det är många ställen det kan gå fel på!

Svar på tråden Hur tjock ska slemhinnan vara???