• tinaw
    Äldre 13 Feb 10:02
    46750 visningar
    108 svar
    108
    46750

    MELATONIN - någon med erfarenhet av denna medicin på barn med sömnsvårigheter, del 2

    Tassar in i tråden!

  • tinaw
    Äldre 16 Feb 09:23
    #16

    Man behöver inte ha en diagnos för att ha melatoninrubbningar, det är ärftligt ändå. Vanligare inom npf bara.

  • tinaw
    Äldre 18 Feb 20:37
    #18

    Ungefär en timme före sänggåendet brukar man säga. För Mathilda blir typ 40 minuter lagom.

  • tinaw
    Äldre 19 Feb 13:21
    #24

    Melatonin är ett kroppseget hormon. Det finns inga biverkningar beskrivna i litteraturen, och jag kan inte föreställa mig att det skulle avrådas från som gravid. Snarare tvärtom, att bristen på melatonin kan påverka fostret.

  • tinaw
    Äldre 19 Feb 13:22
    #25

    Ett nytt liv skrev 2009-02-19 06:52:58 följande:


    tack! hur fort såg ni effekt på melatoninet. Något man se ganksa direkt, eller?
    Vid rätt dos märks det inom en timme. Med circadin vet jag inte.
  • tinaw
    Äldre 21 Feb 14:14
    #50

    Melatonin går fint att öppna och tex blanda i ett glas juice, i fil eller sylt... Circadin ska inte delas.

  • tinaw
    Äldre 21 Feb 14:16
    #51

    Det är inte så hemskt noga med om man får i sig allt melatonin. Bara man får i sig tillräckligt mycket så räcker det. Själva dosen öär egentligen ganska inexakt, och väldigt individuell.

  • tinaw
    Äldre 25 Apr 16:52
    #77

    Jag har testat men märkte ingen skillnad alls. Fast jag somnar så fort huvudet träffar kudden även i vanliga fall, och just nu är jag jättetrött!

  • tinaw
    Äldre 28 Apr 17:30
    #90

    circadin ger inte samma effekt som melatonin, circadin höjer melatoninhalten generellt och ska ges till äldre personer med sömnsvårigheter eller om man har generella svårigheter med att fortsätta sova (ungefär). Melatonin höjer melatoninhalten tillfälligt (går ur kroppen på ett par timmar) och ges vid insomningssvårigheter. Det är många barn med npf som circadin inte funkar för men melatonin fungerar, så har jag iaf förstått det.

  • tinaw
    Äldre 29 Apr 18:48
    #92

    Vad var det för artikel?

    Inom hela det neuropsykiatriska spektrumet, ADHD, Asperger (AS) och andra mautistiska tillstånd, är det vanligt med sömnstörningar på grund av att melatoninproduktionen är störd. Sömnproblem är alltså ett vanligt symtom på att man har tex adhd eller as.

    Det går inte att få en AS-diagnos genom att sova dåligt eller ens genom att må dåligt av att sova dåligt, diagnoskriterierna är alldeles för snäva.

  • tinaw
    Äldre 30 Apr 14:19
    Junior79 skrev 2009-04-29 19:17:50 följande:
    Minns inte vilken tidning det var jag hittade om sömnproblemet. Däremot så har jag en annan artikel om hur populärt det har blivit med att sätta diagnoser som asperger och adhd... www.psykologforbundet.se/Psykologtidningen/PD... Sida 14 börjar artikeln...
    Ehm... Alltså, författaren pratar om att istället för att urskillningslöst säga AS om allt som påminner om asociala drag hos vuxna behöver man söka förklaringar inom trauma och andra diagnoser som svår ångest, social fobi, schizofreni mm. Det är en bra poäng, men kanske inte för en fyraåring.

    Aspergerdianoserna och även ADHD har blivit några fler, det är sant, men till stor del för att man numera kan diagnosticera även flickor, vilket man inte kunnat förut, eller rättare sagt, flickorna har fått "diagnoser" som tvångsmässighet, ätstörningar och ångest i stället fram till tämligen nyligen.

    Däremot finns inget direkt fog för att säga att diagnoserna har blivit "populära", det som hänt är att det har kommit fram bra diagnosverktyg och man har uppmärksammat att tillstånden finns. På liknande sätt "ökade" diagnosen diabetes när diabetes upptäcktes, inte för att diagnosen blev "populär" utan för att det finns många odiagnosticcerade fall av diabetes eftersom diagnosen var tämligen ny.
  • tinaw
    Äldre 30 Apr 14:22

    Rent nyfiket undrar jag vad det är som gör att du inte tror på någon form av NPF hos din fyraåring?

  • tinaw
    Äldre 1 May 20:50

    Rycka vid insomning gör de flesta människor mer eller mindre, man kan till och med vakna av det. Det är musklerna som slappnar av. Men du menar när h*n är vaken eller?

Svar på tråden MELATONIN - någon med erfarenhet av denna medicin på barn med sömnsvårigheter, del 2