Forum Regnbågsfamilj - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Knäpp barnmorska vid inskrivningen - vad ska vi göra nu?

  Fre 27 feb 2009 12:16 Läst 7052 gånger Totalt 12 svar
  Fre 27 feb 2009 12:16

  Jag och min fru var på inskrivning på MVC Storken i Uppsala i går, och vi kom alldeles på kant med barnmorskan. Jag uppfattade henne som väldigt oempatisk, icke lyssnande och rent ut sagt dryg. Jag har ingen aning om hur hon uppfattade oss, men förmodligen inte positivt.

  Hon var rent generellt rätt kall och lite avståndstagande, men det vi verkligen rök ihop över var att vi gärna ville att AB, min fru, skulle få vara med mig på den sk mitt-träffen i vecka 20, mest för att jag ogillar sjukvården rätt mycket och mår mycket bättre om jag får ha någon jag litar på med. Hon var fullständigt oförstående inför det, och verkade mest tycka att vi var knäppa.

  Så nu ska vi försöka byta bm, och jag ville mest höra från andra regnbågsfolk. Visst finns det snälla, bra barnmorskor därute? Även utan homokompetens? Eller är vårt enda hopp om ett vettigt bemötande att söka oss till Mama Mia i Stockholm? Jag kan offra lite HBT-kompetens mot att slippa resa tio mil en gång var fjortonde dag hela sommaren, men jag vill inte behöva sitta och gråta när jag träffar barnmorskan för att hon är dum mot mig. Hur har det gått för er andra?

  Den som vill läsa hela historien får gärna kolla in min blogg: abc-barn.blogspot.com.

  /ledsen C i vecka 16

 • Mirray­a
  Visa endast
  Fre 27 feb 2009 12:22 #1

  Ni måste ju ha samm rätt att byta BM som alla andra?! Klart ni ska ha en ny! Finns väl privataq kliniker osv i Uppsala också..?

  Vad är en mitt-träff? Jag är i v 36, har jag missat något ;) ?

  Nu hade jag inte en aning om att det fanns BM:or med eller utan HBT-kompetens.. trodde det var lixom graviditet som graviditet?

  Hoppas ni hittar någon ni trivs med!

 • Fre 27 feb 2009 12:30 #2

  Hej!

  Vi har en helt underbar BM som haft tjejpar som har inseminerats i Danmark. Så det finns barnmorskor med HBT vana man måste bara ha turen att hitta dom. Ni har som sagt rätt att bya bm om det inte känns bra.


  ♥Vi har en liten tuss i magen ♥
 • Fre 27 feb 2009 12:35 #3

  Alltså, det som finns är en privat klinik i Stockholm som heter Mama Mia och som specialiserat sig på HBT-familjer (homo, bi, trans), och som samarbetar med Danderyds sjukhus, där de har en förlossningsavdelning med personal som är utbildad i frågan.

  Jag har uppfattat "HBT-kompetens" som personal som till att börja med inte är homofoba, är beredda på att alla familjer inte ser likadana ut och därför till exempel inte använder uteslutande uttryck i samtal (det är t ex inte så kul för min fru att bli hopföst med gruppen "pappor"...), och inte beter sig konstigt på andra sätt. Det kan förmodligen också ingå att vara inläst på rådande lagstiftning, exempelvis som att eftersom jag och min fru ingått registrerat partnerskap och inseminerat på svenskt sjukhus så är hon juridisk förälder från början. Sådana saker.

  Men jag behöver inte nödvändigtvis allt det där - bara en bm som är empatisk och villig att lyssna. Det måste väl finnas sådana också?

 • Fre 27 feb 2009 12:36 #4

  Nämen usch! Har läst på din blogg. Jag skulle varit helt knäckt! Jag vill att min kille skall vara med precis överallt när det gäller vårt gemensamma barn, herregud det är väl inte konstigt att man vill ha sin partner med sig! Hon är nog allmänt dum i huvudet bara oavsett om man är straight eller gay. Det måste väl finnas fler barnmorskor på samma ställe också om ni måste resa långt annars?Jag tycker verkligen att ni borde tala om för någon där att ni fått ett otroligt dåligt bemötande. Uj vad arg jag blir! *kram*

 • ferita­ugar
  Visa endast
  Fre 27 feb 2009 12:45 #5

  Skicka ett mail till er bm där ni förklarar hur ni uppfattade ert möte och skicka en kopia till hennes chef...Be att få byta till någon som är öppen för er familjesituation. Din partner är ditt barns andra förälder, det måste ju bm acceptera och givetvis ska hon vara med dig!!!
  Lycka till med allt!

 • Fre 27 feb 2009 13:09 #6

  Klart att du skall be om en annan barnmorska!! Du skall känna dig så bekväm du kan på dessa träffar, Barnmorskan skall vara ett stöd och om du dessutom känner som du gör för sjukvården är det förstås ännu viktigare. Stå på dig!! Lycka till och grattis!

 • Lör 28 feb 2009 17:25 #7

  Man har all rätt att byta barnmorska om man inte är nöjd! Så det tycker jag att ni ska göra!

  Vi hade turen att få en mycket bra bm när vi var på inskrivningen.. hon var precis som vanligt utan konstiga blickar, frågor eller annat som man oroade sig för innan man gick dit. Hon såg oss verkligen som barnets föräldrar båda två eftersom hon t o m började fråga mig om ärftliga sjukdomar tills hon kom på att öhm.. ja just de ja.. det va inget! :P

  Så det finns hopp även om det är hos "vanliga" MVC.

  Lycka till!

 • rednec­k girl
  Visa endast
  Lör 28 feb 2009 17:48 #8

  man har alltid rätt att byta bm.hon ska inte göra skillnad på folk.om hon inte gillar er,har hon ingen rätt alls i sitt yrke att visa det.de finns alltid en chef ni kan kontakta.

 • Sön 1 mar 2009 10:43 #9

  Tack för allt stöd och uppmuntran! Vi tänker ringa samma MVC nästa vecka, och se om vi kan byta barnmorska där. Kan vi inte det, eller hon inte heller verkar trevlig, så byter vi vårdcentral. Vi har ju bil, för sjutton, jag åker hellre en bit än går till någon jag inte litar på. Nu känns det mycket bättre - det är skönt med lite bekräftelse på att man inte är galen!

 • Mån 2 mar 2009 17:29 #10

  vi gick också på Storken förra grav (det är de på samariterhemmet, eller hur?) och var måttligt imponerade. En bm som var lite bättre, men hon var bara inhoppare. Annars var de faktiskt omåttligt korkade och outhärdligt oempatiska. Jag tror faktiskt inte att de menade illa egentligen, men de var sannerligen inte anställda pga sin kompetens, HBT eller annan.
  Den här ggn har vi bara gått på Mama Mia, gick både där och på Samariterhemmet förr ggn.
  Har hört att MVC i Flogsta är väldigt bra, dock.
  Det kan vara bra med en kontakt här i stan, enklare så om ngt skulle hända. De har varit lite kinkiga när jag varit inne för koll på spec-mödravården i samband med små komplikationer och undrat varför jag inte hade nån BM här i stan, men äsch - det får de ta. Ansvarig läkare på spec-mvc var dock väldigt bra och undrade om jag tyckte att det saknades kompetens på mvc här i stan och att det var därför jag gick i Sthlm, han verkade verkligen bry sig.
  Ska läsa din blogg, men kan rekommendera Mama Mia varmt, men annars har jag som sagt hört att Floggan ska va bra. Good luck!

 • Mån 2 mar 2009 17:40 #11

  Usch vad tråkigt bemötande. Har också gått på Storken och har förstått att det är lite varierande "kvalité" på barmorskorna där, så som det säkert är på alla ställen. Har vänner som också upplavt samma som dig, kallt oförstående bemötande. Det har inte varit några problem att byta på Storken.
  Jag var dock nöjd. Men det är mitt tredje barn, man går inte så särkskilt många gånger så jag bestämde mig för att inte bry mig så mycket om min BM. Jag hittade den info jag sökte på nätet, tog de prover som man ska, mätte och vägde på MVC. Men det var allt. Lyssnade på vad hon sa osv. Men tog det mesta med en nypa salt. Nu kan man ju hitta alll info man behöver själv på nätet.

  Strunta i henne. Byt BM. Din graviditet kommer att vara fantastisk. Oavsett BM. Hon är bara en pyttedetalj i det stora hela. Efter bebisen kommer ni knappt att komma ihåg henne... {#lang_emotions_wink}

  Lycka till!


  Läs inte detta www.gutegirl.blogspot.com det är inte ok att hänga ut varandra på FL!!!
 • Tis 3 mar 2009 18:03 #12

  Jag/vi hade Lena på Flogsta. Hon var jättebra - empatisk och lyssnande på det sätt som du efterfrågar. Hör av dig till Flogsta - inte behöver du åka till Mamma Mia när det finns bra BM hemmavid! Lycka till!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll