• ABs C

    Knäpp barnmorska vid inskrivningen - vad ska vi göra nu?

    Jag och min fru var på inskrivning på MVC Storken i Uppsala i går, och vi kom alldeles på kant med barnmorskan. Jag uppfattade henne som väldigt oempatisk, icke lyssnande och rent ut sagt dryg. Jag har ingen aning om hur hon uppfattade oss, men förmodligen inte positivt.

    Hon var rent generellt rätt kall och lite avståndstagande, men det vi verkligen rök ihop över var att vi gärna ville att AB, min fru, skulle få vara med mig på den sk mitt-träffen i vecka 20, mest för att jag ogillar sjukvården rätt mycket och mår mycket bättre om jag får ha någon jag litar på med. Hon var fullständigt oförstående inför det, och verkade mest tycka att vi var knäppa.

    Så nu ska vi försöka byta bm, och jag ville mest höra från andra regnbågsfolk. Visst finns det snälla, bra barnmorskor därute? Även utan homokompetens? Eller är vårt enda hopp om ett vettigt bemötande att söka oss till Mama Mia i Stockholm? Jag kan offra lite HBT-kompetens mot att slippa resa tio mil en gång var fjortonde dag hela sommaren, men jag vill inte behöva sitta och gråta när jag träffar barnmorskan för att hon är dum mot mig. Hur har det gått för er andra?

    Den som vill läsa hela historien får gärna kolla in min blogg: abc-barn.blogspot.com.

    /ledsen C i vecka 16

  • Svar på tråden Knäpp barnmorska vid inskrivningen - vad ska vi göra nu?
  • ABs C

    Alltså, det som finns är en privat klinik i Stockholm som heter Mama Mia och som specialiserat sig på HBT-familjer (homo, bi, trans), och som samarbetar med Danderyds sjukhus, där de har en förlossningsavdelning med personal som är utbildad i frågan.

    Jag har uppfattat "HBT-kompetens" som personal som till att börja med inte är homofoba, är beredda på att alla familjer inte ser likadana ut och därför till exempel inte använder uteslutande uttryck i samtal (det är t ex inte så kul för min fru att bli hopföst med gruppen "pappor"...), och inte beter sig konstigt på andra sätt. Det kan förmodligen också ingå att vara inläst på rådande lagstiftning, exempelvis som att eftersom jag och min fru ingått registrerat partnerskap och inseminerat på svenskt sjukhus så är hon juridisk förälder från början. Sådana saker.

    Men jag behöver inte nödvändigtvis allt det där - bara en bm som är empatisk och villig att lyssna. Det måste väl finnas sådana också?

  • ABs C

    Tack för allt stöd och uppmuntran! Vi tänker ringa samma MVC nästa vecka, och se om vi kan byta barnmorska där. Kan vi inte det, eller hon inte heller verkar trevlig, så byter vi vårdcentral. Vi har ju bil, för sjutton, jag åker hellre en bit än går till någon jag inte litar på. Nu känns det mycket bättre - det är skönt med lite bekräftelse på att man inte är galen!

Svar på tråden Knäpp barnmorska vid inskrivningen - vad ska vi göra nu?