• Lilith74

    Svenska föräldrar på Irland!

    Äntligen en tråd för svenska föräldrar på Irland... om nu nån hittar hit?
    Jag bor med irländsk man och nyfödd dotter i Cork, har bott här i lite över 4 år.
    Hoppas fler kommer in!

  • Svar på tråden Svenska föräldrar på Irland!
  • Lilith74

    Hallå igen!

    Vad tror ni om förhandsspekulationerna om budgetförslaget? 1 års föräldraledighet... betalt för att vara hemma tills barnet börjar skolan...

    För bra för att vara sant!

  • Billy

    Hej allihopa!
    Ledsen att jag slinker in så här och avbryter. Jag kunde inte hitta någon bra tråd att fråga i men tänkte att sen ni alla bor i ett engelsk talande land så kanske ni vet detta. Känn er inte pressad att svara för jag vet att det är jag som inkräktar på erat "område".
    Jag och sambon bor i england men planerar en flytt till sverige och jag har nu problem med att översätta ett ord.... Helfordons godkänd.... vad i hela friden heter det på engelska nån som vet??? TACK!!!

  • hailey

    Lilith74, hur har det gått med din phn? Hoppas det blivit bättre.
    När skulle det förslaget träda i kraft, det vore ju helt underbart!

    Billy, jag vet inte ens vad det betyder på svenska "fullvehicle approved?"

  • Billy

    Hailey- Det är ett intyg man måste ha för att pojkvännens bil ska bli godkänd att föras in till sverige vid flytt. Det heter i fullo "Europa helfordons godkänd", pratade med bilprovningen och vägverket så det var dom som sa det! Jag är inte heller så insatt på vad det betyder men bilprovningen sa att lätt förklarat så är det ett intyg att bilen är europa godkänd. Tack för att du tog dig tid!

  • Lilith74

    Billy: Säger samma som Hailey, någonting med full vehicle approval form eller något måste det heta. Hmmm... googlar... www.vca.gov.uk/vehicle/car.shtm

    "Approval of the Complete Vehicle" verkar det heta.

    Hailey: Ja jag var hos PHN idag och hon bad om ursäkt och skyllde på trafiken... i en by med femton hus är det ju mycket trafikstockningar... not Men hon bad om ursäkt iaf så jag bråkar inte...

    Jag vet inte när eller om förslaget träder i kraft, bara att det ska bli skärpning med föräldraledighet + fler och billigare daghem med bättre kvalitet. Kan ju behövas!

  • Billy

    Lilith74- TACK så jätte mycket!!! Precis det jag behöver veta!

  • Solen1

    Nu ar det snart dax for den svenska julmarknaden har pa Irland. Hur manga aver ska ga?
    Det ar den 27 November i Monkstown.
    Har ni borjat julhandla annu?
    Har borjat lite smat har, ska till London i helgen och kolla runt ocksa. Det sak bli jatte kul att komma ivag.....:')

  • Lilith74

    Solen1: Vad hör jag???????? Svensk julmarknad? Hur, vad? Vad säljer de? Vem ordnar? Jag VILL VARA MED!!!!!!!

    (en av sakerna jag saknar mest hemifrån är Gamla Stans julmarknad där jag har varit sedan jag satt i vagn...)

  • lilla mej

    Ar det swea som ordnar den? Julmarknaden alltsa? Jag har aldrig varit dar men tydligen ordanr dom lucia och julbord med.....

  • lovande

    Japp.. det ar julmarknad nasta sondag.. Ska bli saaa roligt. Jag ska forsoka komma och hjalpa till om klumpen pa magen inte hindrar mig.. (men det ska nog inte vara ngn fara)
    Det ar lucia oxa.. myysssigt...

    Jag har inte borjar gora ngt alls. mannen ar i sverige from idag och till sondag sa jag har skickar med en mega lista pa saker han maste ha med sig hem igen .. hehe.. adventsljustakar och lite sant.. sen ska vi forsoka fa tag i sa mycket som mojlig tpa julmarknaden ..

    man borde val borja handla julklappar snart eftersom jag kommer vagga fram i slutet pa december..

  • lilla mej

    ja och om man inte vill sta i ko i 100ar jag var i blanchards town i helgen och jul ruschen har visst redan borjat!!!!! pust och ston, jag var helt slut efter nagra timmar och akte hem jag hatar nar det ar for mycket folk i affarerna...... ska kopa alla jul klappar nasta vecka sa jag bara kan ga omkring och mysa i stan narmare jul.
    Aker klart hem over jul sa det blir mys anda.

  • Lilith74

    Jag har redan köpt alla, hatar trängseln i affärerna och kan inte ens tänka mig att ta med Clara ut i ruschen... jag var i stan förra lördagen och shoppade som en galning.
    Jag tycker att trängseln hemma är mysigare, här är det bara hets hets hets och väldigt lite julstämning.

  • lovande

    Hej tjejer..
    tankte jag skulle forsoka inhandla julklappar i helgen men jag ar saaa trott... sakert vinter depresionen som kommit tidigt.. eller kasnke kan det vara klumpe jaghar pa mgen som gor mig trott... he he

    Lilla mej - bor du vid blanch? jag bor i tyrrelstow ..

  • bex89

    Hej, ser att det var längesedan någon var inne här men jag har en fråga angående att vara förälder på Irland. Jag och min pojkvän kommer kanske att flytta dit och undrar hur föräldraledigheten funkar. Har läst att man får 26 veckor betalt och kan få 16 veckor obetalt (som kvinna). Stämmer det? Finns det möjlighet för pappan att vara föräldraledig (utan att jag dör inom 40veckor)?

Svar på tråden Svenska föräldrar på Irland!