• Äldre 23 Mar 06:20
    6960 visningar
    22 svar
    22
    6960

    Kan icke biologisk mamma amma det gemensamma barnet?

    Min fru (medmamma) fick mjölkproduktion när vår son föddes. Hon ville dock inte amma (jag som biomamma ammade honom) och hon hade mycket ont och mjökstockning när mjölken gick tillbaka. Hon tog upp det med BVC sköterskan som dock inte trodde henne. Sedan träffade vi en hbt-kompetent amningsbarnmorska som blev mycket arg över BVC:s bemötande. Min fru skulle självklart ha fått medicin mot mjölkproduktionen så att hon hade sluppit mjölkstockning.

    I andra kulturer är det vanligt att man ammar andra barn än sina biologiska. En vän till mig som är från Syrien ammade till exempel sin syrras båda barn.

    Så svaret på dín fråga är att det går att amma även som icke-biomamma. Om biomamman ammar skall det dock tydligen vara så att det är bra att vänta med att medmamman också ammar tills dess att biomammans amning är etablerad och hon fått upp sin mjölkproduktion. Men detta är bara vad jag har hört och jag är inte amningsbarnmorska. Det bästa är att kolla med en barnmorska som är specialiserad på just amning.

  • Äldre 25 Mar 13:54
    #14

    Jag ammade vår son i 14 månader. Det kändes viktigt - både nutritionsmässigt, hälsomässigt (immunförsvar etc) och anknytningsmässigt. Jag har frågat min fru om hon känt sig utanför på något sätt eftersom hon inte ammade. Det har hon aldrig gjort. Hon var lika mycket mamma som jag från det ögonblick han föddes och han har knutit an till henne på samma sätt som till mig. Ibland kan jag nästan känna att de står varandra närmare än vad han och jag gör....

    Så det hänger inte på vem som ammat. Närhet och anknytning får man ändå i sitt föräldraskap. Ni som inte är biomammor hamnar _inte_ utanför pga amningen.

    Men visst är det fascinerande att båda föräldrarna _kan_ amma om man vill ordna det på det sättet!

  • Äldre 2 Apr 10:32
    #19
    trettioplus skrev 2009-04-01 14:33:22 följande:
    Det ska även vara så att vissa män kan få igång mjölkproduktion, något som männen i min omgivning definitivt vill försöka med när det kan bli aktuellt.
    Detta med mäns förmåga till mjölkproduktion är (tyvärr) en s.k. urban myth enligt en vän till mig som är amningsbarnmorska och forskar kring amning och mjölkproduktion (human lactation). Inte ens under extrema förhållanden fungerar det eftersom män inte har vare sig de biologiska eller hormoniella förutsättningar som behövs.
  • Äldre 2 Apr 13:31
    #22

    Ska frågan barnmorskan så snart hon uppenbarar sig hemma hos mig. Vilket troligen blir snart. Hon har redogjort för detta nån sen lördagkväll, men jag minns inte svaret. Förmodligen pga att det var nån sen lördagkväll....

Svar på tråden Kan icke biologisk mamma amma det gemensamma barnet?