Inlägg från: joojoo |Visa alla inlägg
  • joojoo

    Igår ringde de från dagis och frågade vad för godis som vi brukar köpa eftersom de skulle fixa godispåsar till påskfesten. Sånt blir jag också glad av. Att de verkligen tänker till så att det ska bli så liten skillnad som möjligt.

    Min son reagerar dock inte på skillnader än. För skillnade blir det ju trots allt. Gissar att det kanske kommer. Jobbar med ett barn som är glutenintolerant och jag förstår ju ibland att han tycker att det är trist att inte få precis som alla andra även om vi alltid anstränger oss för att fixa så likt som möjligt.

  • joojoo

    fjärilen78: I början är det mycket att ta in och lära sig eftersom man inte vill råka ge sitt barn fel mat. Efter ett tag lugnar det ner sig och man kommer in i vanor precis som med de flesta andra grejer.

    hemma tycker jag inte att det är besvärligt. Det som är lite jobbigt är när man ska äta ute eller är bortbjuden. Oftast tar vi med till honom själv, men ibland får man lita på att andra har koll på att de serverar rätt mat för honom.

    Sonen är också allergisk mot mjölk vilket gör det betydligt svårare.

    Idag har vi varit och tagit blodprovet som ska bekräfta hans diagnos. Jag tycker att han känns så väldigt mager, men han följer kurvorna och det var inget att oroa sig över. Han har lite hull på låren även om han tillhör den smala sorten, som läkaren sa. Vi ska fortsätta med mjölkfri kost och provocera när vi känner oss redo för det.
    Provsvaret skulle dröja en vecka.

  • joojoo

    fjärilen: Min son testades enbart för att utesluta gluten. Blev skickad till barnmottagningen pga dålig viktuppgång och krånglig mage.

    Min son bryr sig sällan om att han inte får samma. Kan ibland undra varför han inte får äta något, men blir aldrig ledsen eller så. Han kan snarare bli lite sur på oss om vi äter samma mat. Han uppfattar som att han alltid ska ha annorlunda och så är det ju så klart för det mesta.

    Han reagerade när han blev bjuden från det vanliga kakfatet av en som inte kände till hans celiaki. Kändes väldigt positivt. Det enda jag är lite orolig för är godis. Han älskar godis och får han chansen skulle jag kunna tänka mig att han skulle ta. Det är inte gluten i så många sorter, men han har ju även mjölken att ta hänsyn till.

    Jag brukar försöka ta reda på vad som ska bjudas på kalas för att han ska få ungefär samma. Han verkar inte bry sig att han inte får exakt samma, iaf inte än så länge.

  • joojoo

    Blev ett oplanerat restaurangbesök idag. Sonen äter tyvärr inte pommes eller potatis. Vill ju inte gärna betala för något som vi redan innan vet att han inte kommer att äta. Så då återstår oftast ris.

    Första resaturangen med Al a carte fick vi lämna då det enda de hade som var glutenfritt var rent kött.

    Andra stället fanns det köttbullar. Super tänkte vi och satt oss och beställde. Kom att tänka på att vi måste kanske kolla så att de steker i olja eftersom han inte klarar mjölk heller.

    Servitrisen var supertrevlig och kollade noga det hon var osäker på. Gick direkt ut i köket för att se till att hans köttbullar skulle bli stekta på rätt sätt. Efter en stund kommer hon ut igen och berättar att de har smör i riset....

    Så det hela slutar med att sonen får en tallrik med massor med köttbullar lite grönsaker och en stor skål lingonsylt. Sonen var ju så klart nöjd, men det kändes lite konstigt.

    Eftersom han var nöjd så gjorde vi ju ingen sak av det, men jag tycker ändå att det är märkligt att så få restauranger serverar specialkost.

    Borde kunna bli en bra nisch. Även om en del av maten är väldigt dyr så kan man ju välja andra alternativ i så fall.

  • joojoo

    Vår son hade faktiskt tidigare feber under bara en till två dagar, vid upprepade tillfällen. Detta innan han fick sin diagnos. Jag har aldrig kopplat ihop det med hans gluten intolerans, men vem vet.....

  • joojoo

    Wicked witch så är det nog.

    Idag fick sonen sin celiakidiagnos bekräftad. Hans värden var nu normala.

    Vi hade inte förväntat oss något annat men det är ändå skönt att få det bekräftat.

    Hoppas nu bara att mjölkallergin ska försvinna också.

  • joojoo

    Vi beställer våra varor via distansapotek. Vi fick recepten utskrivna av dietisten som direkt lämnade in dem till läkaren att skriva under. Fick vänta en 10 min kanske men så hade vi recepten med oss hem direkt.

    Skickar dem och ca en vecka senare hämtar vi dem på närmaste utlämningsställe. För en kostnad kan man även få dem hemskickade, men det passar inte oss.

    Några dagar efter kommer recepten hem och när det är tid att beställa nytt så skickar vi iväg dem igen.

    Enda nackdelen vi har är att vi inte alltid får något meddelande när varorna kommit. Beror antaglien på vilken person som jobbar på utlämningstället. De är nog inte vana vid den sortens paket.

  • joojoo

    Var och fikade med sonen i tisdags. Har varit på det fiket förr.

    Frågade om det fanns gluten och mjölkfritt. Hon började bläddra i sina papper och jag hörde henne mumla laktos. Fick förtydliga att det skulle vara mjölkfritt.

    Hon rabblade upp tre sorter varav en var slut. Den där då säger jag och pekar på en annan. Nej den är det mjölk i fick jag till svar. Den sorten åt sonen när vi var där sist för då fick vi besked att den skulle funka.

    Blir så less på att mjölkfritt oftast tolkas som laktosfritt. Nu fick jag ju bekräftat att det blivit fel förra gången och även vid ett annat tillfälle misstänker vi att han "bara" fått laktosfritt.

    Som tur är får inte sonen ont i magen, men han reagerar ju ändå och det kan ju inte vara bra att få i sig sånt som man inte tål.

    Vet inte hur man ska komma runt detta problem. Vi försöker alltid vara tydliga och frågar ofta en extra gång men ändå blir det fel. Sonen är än så länge väldigt tålig och man kan lätt få honom att tex acceptera en isglass istället, men hur blir det när han blir större och hur blir det när han själv ska handla någonting och kanske inte kan räkna ut vad det ev kan finnas för ingredienser i?

  • joojoo

    Någon som vet om Go greens produkter är gjorda på ren havre? Har köpt vispgrädde men vågar inte använda den. Framgår bara på paketet att det odlas i Sverige.

  • joojoo
    Blå Flygare skrev 2009-06-10 20:23:03 följande:
    Nej, den är inte ren.
    TACK! Anade det. Funkar Carlshamns eller har ni någon att rekommendera? Oatley verkar inte ha någonvispgrädde.
  • joojoo

    Har fått svar från Carlshamns. Tyvärr var produkten inte garanterat ren. Vid mätningar var värdet under 20 ppm, men det kan variera beroende på producenten.

    Får försöka leta vidare då. Ville så gärna att sonen också fick grädde på sin tårta.

Svar på tråden Mammor med barn som har celiki fortsättningstråd