• Wicked witch
    Äldre 1 Apr 09:47
    28969 visningar
    326 svar
    326
    28969

    Mammor med barn som har celiki fortsättningstråd

    Jnjn: Ja, nu har vi börjat få problem med att Moa känner sig annorlunda. Senast i måndags smakade hon på kompisens muffin, för att den såg god ut. Det är andra gången på kort tid. Hon är 6 år nu och börjar bli väldigt självmedveten.

    Glutenintoleransen är jättejobbigt för henne just nu . Och det gör ont i mammahjärtat. Ändå har hon en bästis som också är glutenintolerant. Hon pratar ofta om att det kanske kan komma en medicin så att hon kan äta gluten.

    Har ni andra erfarhenheter av det här? Finns det någon glutenintolerant vuxen som kan dela med sig om sina erfarenheter av utanförskap?

  • Wicked witch
    Äldre 3 Apr 08:34
    #14

    Nej, vi har aldrig sagt att hon är annorlunda. Och nu funderar jag på om det kanske är ett misstag. Det kanske är just det man ska göra. Tala om att de ÄR annorlunda... Jag vet inte.

    Jag har också kompenserat när vi kommer hem och tagit med mig till henne osv osv. Problemen tycks ha startat när hon var på kalas för några månader sedan. Det var nya föräldrar så när jag tackade ja, informerade jag noggrant och frågade om jag skulle skicka med kakor, tårta eller nå't. Nä, det behövde jag absolut inte. De skulle fixa det här.

    På kalaset fick alla barn en fantastisk Arieltårta, och Moa fick en kula glass, vanilj...
    Det verkar som detta var den utlösande faktorn. Det var första gången skillnaden blev så markant. Det som gör mig ledsen är; Varför kunde de inte låta mig skicka med något? Trodde de på allvar att en sexåring kunde hantera detta?

    Jag har precis köpt ett tårtset på IKEA (av alla stället) med formar och figurer så att vi kan göra egna fantastiska tårtor och bakelser. Och i fortsättningen kommer jag nog inte nöja mig med ett; Vi fixar det här, när Moa ska på kalas. Jag kommer nog fortsätta fråga ut och ha detta kalas som exempel så att hon inte får sitta med en kula glass igen.

  • Wicked witch
    Äldre 20 Apr 07:28
    #50

    Feber är inte ett symptom på gluten.
    Däremot har man sänkt immunförsvar när man går med obehandlad glutenintolerans, så visst kan det ändå ha ett samband.

  • Wicked witch
    Äldre 14 May 07:47

    Glukossirap är OK även om det är gjord på vete. Vi köper numera lösgodis efter att dietister sagt att det är ok. Bara man inte använder samma skedar och är säker på att rätt produkt ligger i lådorna, vilket man vet om man är godisråtta . Hon har inte reagerat.

    När det gäller Marabou mjölkchoklad (som innehåller spår av vete) så har jag också forskat i detta och ringt dietister i andra landsting (eftersom vår är värdelös). Efter samtal med en tjej som har det här som expertområde så är Marabous OK. De har gjort tester och glutennivån är under gränsvärdena.

    Som jag fått lära mig så är det skillnad när det står Innehåller spår av vete och Innehåller spår av gluten. Spår av vete kan glutenintoleranta tåla men inte veteallergiker. Tala dock med tillverkaren först. Spår av gluten har en högre halt av gluten och ska undvikas.

  • Wicked witch
    Äldre 14 May 11:11

    Nä, det är tydligen de som inte tål glukossirap gjord på vete. Det är bara det att om jag förstått rätt, är det inget gluten kvar i den färdiga produkten, precis som i soja. Det försvinner i processen.
    Och det är en allmän rekommendation att glutenintoleranta kan äta glukossirap gjord på vete. Det är Celiakiföreningen som gått ut med det.

    Det är jobbigt med alla motstridiga åsikter hela tiden. Nu har ju inte min dotter hudceliaki, så det kanske är det som avgör. Men numera behöver inte tillverkarna ange om glukossirap är gjord på vete eller inte . Eftersom det är OK enligt experterna. Suck. Vem ska man tro på, tro på... *nynnar Di Leva*.

  • Wicked witch
    Äldre 31 May 17:09

    K Kavat: I vårt landsting var det inte tal om att utesluta vetestärkelse till en början. Det var tvärtom. Om inte hon visade någon förbättring och proverna visade förhöjda värden, så skulle vi prova då. Vilket vi inte behövt. Tack och lov, eftersom jag aldrig lyckas med bakning när jag använt naturligt glutenfria mixer och hon inte heller tycker om de flesta kakor/bröd som är bakade på majsstärkelse.

    Men det är som sagt olika överallt. Det är som du säger, vi får titta på våra barn och se vad som funkar på dem. Som vi har det i vårt landsting. Vi har enbart EN dietist och hon ger olika bud till olika familjer... Hur gör man då? Suck! Hon har bland annat sagt att vi kan använda knorrs hönsbuljong. Vilket läkaren sade nej på. Använder någon den?

  • Wicked witch
    Äldre 31 May 22:40

    Miralicia: Nej, tyvärr handlar det inte om individanpassning när det gäller vår dietist. Mer okunskap och nonchalans. Till oss sade hon bland annat; - det gör ju inget om hon får i sig gluten någon gång ibland. Som svar på hur noga man måste vara vid glutenintolerans. Nu visste jag tack och lov bättre... Hon går förhoppningsvis snart i pension, då kanske vi kan få någon som kan det här.

  • Wicked witch
    Äldre 8 Jun 15:01

    Littlemum: Ja, det kan mycket väl vara gluten.

  • Wicked witch
    Äldre 12 Jun 07:29

    Teskedsmamman: Om en unge som är precis 4-år har ett värde på 50 vid båda proven. Kan man då vara säker på att hon INTE har gluten?

    Tog prover igår på min 4-åring. Testade henne för ett år sedan när hon hade mycket ont i magen. Då visade det inget. Enda misstanken nu är att hon har varit väldigt trött en längre tid och sista månaden blivit väldigt arg. Inte hennes personlighet. Jag vet att det inte fungerar särskilt bra hos pappan, men det gäller framförallt den äldre dottern. Så jag vill utesluta gluten, nu när det finns i släkten, innan jag börjar leta fel hos honom. Eller mig själv.

    Jag vet inte hur det är med er som har ett barn med gluten. Men jag har väldigt svårt att tänka förbi gluten när det är något med barnen. Är Moa dålig i magen, letar jag orsaker till att hon fått i sig gluten. Att hon bara kan vara risig eller ha magsjukan, ligger långt ner på listan.
    När nu lillan är trött, arg och äter dåligt. Vill jag utesluta gluten innan jag börjar leta andra orsaker. Det är inte det att jag TROR att hon har Celiaki. Utan jag har svårt att leta efter annat eftersom det KAN vara Celiaki.

Svar på tråden Mammor med barn som har celiki fortsättningstråd