yrväder skrev 2009-05-11 16:19:37 följande:
Hej!Har precis börjat äta glutenfritt då jag misstänker att det är det jag är överkänslig mot. Har provat att göra en hel del saker på bovetemjöl, paj, chocolate chip cookies, palt och kladdkaka. Men när jag skulle baka matbröd tog det stopp, dom jäste inte alls och blev superkompakta. Jag hade i lite fiberhusk. Är det för att det inte är nåt gluten i som dom inte jäste, eller hade jag för mkt mjöl? Ska man prova ha i mer jäst eller rent av bakpulver?Vet att det finns mjölmixer, men jag är skeptisk till innehållet i vissa av dom.....
Hej på dig.
Först blir jag lite fundersam har de inte kollat dig vad gäller ex ett blodprov?
Att det jäser dåligt beror på att det är proteinet en gluten intolerant person inte tål. Proteinet gör långa trådar när degen jäser.
Att baka glutenfritt är svårt från början. Degen bör helst vara kladdig. För mkt mjöl gör brödet hårt och torrt. Det finns lite trix att ta till. Fiberhusk hade du redan testat. Jag tar 2 msk då jag bakar matbröd, det binder vätskan. Fibrex är flingor av ..minns inte men den ger extra fibrer och binder vätska den med, hinmla bra vid matbröds bak eller bullbak. Du frågar om du ska använda mer jäst eller bakpulver, har du en glutenfri kokbok? OM så så rekomenderar jag dig att följa receptet. När du blivit mer haj på bakningen med gf mjöl så kan du börja laborera och göra om dina egna gamla recept så du även kan använda dig av dem.
Jag rekomenderar verkligen en bakmaskin för gf bröd. Det bästa vi fått i julklapp. Vår har hängt med nu i 8 år så den har nog snart gjort sitt, men den får jobba flitigt.
Ska kika om jag har något bra recept.
Lycka till.