• mammact

    Mammor med barn som har celiki fortsättningstråd

    Hej tjejer!

    Nu har tråden snart varit igång i två år och vi blir bara fler och fler. Kul och jag välkomnar nya som gamla att fortsätta diskutera allt kring celiki.

    Lite nyttiga sidor.

    matbak.blogspot.com/search/label/Glutenfritt

    www.schaer.com

    www.semper.se

    www.mixwell.com

    www.celiaki.se/

    glutenfrimat.se/

    restaurangguiden.se/start.aspx

    celiaki.forum24.se/

    hem.bredband.net/mssklovet/index2.htm

    www.dorimax.se

    För recept gå in på:

    glutensidan.blogg.se

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-27 18:49
    länk till förra tråden

    www.familjeliv.se/Forum-3-22/m39747359.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-04-10 17:42
    Oj få ser att jag skrivit celiki... menar såklart celiaki!!

  • Svar på tråden Mammor med barn som har celiki fortsättningstråd
  • yrväder

    Hej!
    Har precis börjat äta glutenfritt då jag misstänker att det är det jag är överkänslig mot.

    Har provat att göra en hel del saker på bovetemjöl, paj, chocolate chip cookies, palt och kladdkaka. Men när jag skulle baka matbröd tog det stopp, dom jäste inte alls och blev superkompakta. Jag hade i lite fiberhusk.
    Är det för att det inte är nåt gluten i som dom inte jäste, eller hade jag för mkt mjöl? Ska man prova ha i mer jäst eller rent av bakpulver?

    Vet att det finns mjölmixer, men jag är skeptisk till innehållet i vissa av dom.....

  • Kavat
    Feline skrev 2009-05-11 19:20:31 följande:
    Bovete är väl inte glutenfritt?
    Jo, det är en ört. Men det gäller samma där som för annat mjöl, man bör köpa särnärmärkt (risenta, go green). Saltås Kvarns funkar inte här hemma..
  • Kavat
    yrväder skrev 2009-05-11 16:19:37 följande:
    Hej! Har precis börjat äta glutenfritt då jag misstänker att det är det jag är överkänslig mot. Har provat att göra en hel del saker på bovetemjöl, paj, chocolate chip cookies, palt och kladdkaka. Men när jag skulle baka matbröd tog det stopp, dom jäste inte alls och blev superkompakta. Jag hade i lite fiberhusk. Är det för att det inte är nåt gluten i som dom inte jäste, eller hade jag för mkt mjöl? Ska man prova ha i mer jäst eller rent av bakpulver? Vet att det finns mjölmixer, men jag är skeptisk till innehållet i vissa av dom.....
    Halloj! Jag har bröd i min sädesslagsallergitråd som jag gör av av "rena" mjölsorter. Har testat fram och tillbaks med bara bovete osv, men tycker själv detta blir godast, hitills.

    Angående jäst så gör jag degen kladdig, nästan rinnande för bästa resultat. Nu använder jag oftast jäst för söta degar (sirap i), men det funkar även bra med torrjäst, fast det jäser inte lika mycket. Och med sötjäst så jäser det snudd på för mycket. Men jag har misslyckats ett par gånger då det har fallit ihop och blivit platt, men för det mesta funkar det. Tror det har lite med jästid och annat att göra, att det blivit överjäst.
    I ditt fall låter det dock som om det inte jäst alls?
  • lnl002
    yrväder skrev 2009-05-11 16:19:37 följande:
    Hej!Har precis börjat äta glutenfritt då jag misstänker att det är det jag är överkänslig mot. Har provat att göra en hel del saker på bovetemjöl, paj, chocolate chip cookies, palt och kladdkaka. Men när jag skulle baka matbröd tog det stopp, dom jäste inte alls och blev superkompakta. Jag hade i lite fiberhusk. Är det för att det inte är nåt gluten i som dom inte jäste, eller hade jag för mkt mjöl? Ska man prova ha i mer jäst eller rent av bakpulver?Vet att det finns mjölmixer, men jag är skeptisk till innehållet i vissa av dom.....
    Hej på dig.
    Först blir jag lite fundersam har de inte kollat dig vad gäller ex ett blodprov?

    Att det jäser dåligt beror på att det är proteinet en gluten intolerant person inte tål. Proteinet gör långa trådar när degen jäser.
    Att baka glutenfritt är svårt från början. Degen bör helst vara kladdig. För mkt mjöl gör brödet hårt och torrt. Det finns lite trix att ta till. Fiberhusk hade du redan testat. Jag tar 2 msk då jag bakar matbröd, det binder vätskan. Fibrex är flingor av ..minns inte men den ger extra fibrer och binder vätska den med, hinmla bra vid matbröds bak eller bullbak. Du frågar om du ska använda mer jäst eller bakpulver, har du en glutenfri kokbok? OM så så rekomenderar jag dig att följa receptet. När du blivit mer haj på bakningen med gf mjöl så kan du börja laborera och göra om dina egna gamla recept så du även kan använda dig av dem.
    Jag rekomenderar verkligen en bakmaskin för gf bröd. Det bästa vi fått i julklapp. Vår har hängt med nu i 8 år så den har nog snart gjort sitt, men den får jobba flitigt.

    Ska kika om jag har något bra recept.

    Lycka till.
  • lnl002
    Kavat skrev 2009-05-11 19:48:37 följande:
    Halloj! Jag har bröd i min sädesslagsallergitråd som jag gör av av "rena" mjölsorter. Har testat fram och tillbaks med bara bovete osv, men tycker själv detta blir godast, hitills. Angående jäst så gör jag degen kladdig, nästan rinnande för bästa resultat. Nu använder jag oftast jäst för söta degar (sirap i), men det funkar även bra med torrjäst, fast det jäser inte lika mycket. Och med sötjäst så jäser det snudd på för mycket. Men jag har misslyckats ett par gånger då det har fallit ihop och blivit platt, men för det mesta funkar det. Tror det har lite med jästid och annat att göra, att det blivit överjäst.I ditt fall låter det dock som om det inte jäst alls?
    Jag använder bara torrjäst. Fungerar hur bra som helst tycker jag.
  • dinosaurien231

    Hej alla! Vet inte om jag har skrivit här innan.... Jag har iaf en flicka på snart 4 år som nyligen fått diagnosen celaki! Idag ville hon att jag skulle göra egen playdooh lera till henne som vi gjort så många gånger förr! Men hur gör man nu när hon inte tåler gluten? Kan man göra den på vanligt mjöl ändå? Eller ska man göra på glutenfritt? Hur gör ni andra?
    Tacksam för svar!

  • yrväder

    K Kavat
    Ja då kanske det var problemet, jag gjorde degen sådär tjock som när jag bakar som vanligt
    Men precis, det jäste inte ett jota.

    Inl002
    Nja, jag är lite skadad kring det här med allergier och läkare, så jag har inte ens pallrat mig dit.... Blev testad för gluten i mellanstadiet men då kom dom inte fram till nåt, har dock haft problemmage ända sen dess. I höstas började sambon äta LCHF, vilket är helt spannmålsfritt och jag hakade på och magen blev bra, och nu för en månad sen ungefär så tänkte jag att jag skulle prova spannmål som är glutenfria och det gick bra, men det är tydligt, för så fort jag äter nåt med vanligt mjöl i så slår magen bakut. Dock är det lite konstigt, för efter att jag har fuskat, så räcker det med 1-2 GF dag så är magen i schack igen.....

    Nån kokbok har jag inte ännu. Får kanske införskaffa en sådan.

    Men jag ska helt klart testa rinnig deg nästa gång

  • Teskedsmamman
    yrväder skrev 2009-05-11 16:19:37 följande:
    Hej! Har precis börjat äta glutenfritt då jag misstänker att det är det jag är överkänslig mot. Har provat att göra en hel del saker på bovetemjöl, paj, chocolate chip cookies, palt och kladdkaka. Men när jag skulle baka matbröd tog det stopp, dom jäste inte alls och blev superkompakta. Jag hade i lite fiberhusk. Är det för att det inte är nåt gluten i som dom inte jäste, eller hade jag för mkt mjöl? Ska man prova ha i mer jäst eller rent av bakpulver? Vet att det finns mjölmixer, men jag är skeptisk till innehållet i vissa av dom.....
    Jag har inga problem att jäsa jyttemjölbröd... tack för påminnelsen förresten måste genast baka
    Fick 3 killar på 3½ år ☆ tesked.blogspot.com/virkaholic.blogspot.com/
Svar på tråden Mammor med barn som har celiki fortsättningstråd