lolo21 skrev 2009-05-12 09:33:04 följande:
Hej! Min son är allergisk mo mjölkprotein, ägg och soja. Nu misstänks att jag inte tål laktos och gluten. Jag har under en längre tid reagerat negativt på mjölkprodukter och uteslutit allt fler ur kosten. Men detta med gluten är helt nytt. Jag ska till läkare i slutet av månaden, men de sa att de misstänkte gluten eller IBS. Och vad jag har förstått så mår många som har IBS bättre av en glutenfri diet. Så here we go! Jag är ute efter recept som går att kombinera med min sons alla allergier, men tror jag kan hitta mycket i bloggarna här ovan=) Tipsa gärna om "nybörjartips" om ni har några!
Hej!
Jag har bara en liten fundering hur han får i sig laktos, genom medicin? För annars så finns det ju inte om han äter mjölkproteinfritt?
För om han har mjölkproteinallergi och han fortfarande får i sig en viss del protein så kan det vara det som ställer till det. Det är en balansgång det där men man kan reagera på spår av, inte helt ovanligt.
Så om fallet är så att han får i sig mjölkprotein så vore det kanske idé att helt ta bort allt först.
Min son har allergi mot mjölk, ägg, soja och alla sojasläktingar, speciellt guarkärnmjöl E412, som finns i det mesta naturligt glutenfria som inte innehåller vetestärkelse och han är dessutom allergisk mot vete, havre - sädesslagen. Detta är inte en helt ovanlig kombination av allergier. Finns ett gäng i sädesslagsallergitråden och allergitråden som är länkad i min pres.
Sen är min fundering är hur restrektiva ni är mot sojasläktingarna. Enligt livsmedelsverket så tycker de knappt det är värt att kommentera på sin hemsida liksom flertalet läkare inte verkar ha koll.
MEN de flesta av de barn jag kommit i kontakt med (och det är en hel drös nu) som har sojaallergi reagerar även på guarnkärnmjöl (finns som stabiliseringsmedel i GBs isglassar, mjölkfria gröten Sinlac, vissa kokosmjölker osv) De flesta klarar sojalectin, men samma där, är man superkänslig så funkar inte heller det. Carlshamn har en del produkter utan som är toppen. Du kan läsa mer i min sojablogg.
Sen bör du inte ta bort gluten ur kosten innan de har tagit blodprov på honom och gjort en ev. biopsi.
Men var stenhård på att utesluta mjölkprotein och ävan alla sojasläktingar och se om det gör någon skillnad.
IBS.. Jag skrattar lite åt det, för det är vad de verkar säga när de inte vet vad de ska ge för diagnos, det var vad läkaren misstänkte på mig med när jag sökte (gluten och laktos..) Så för det mesta finns det nog bakomliggande orsaker, t.ex mat som inte tåls.
Angående recept, så innehåller ju många av glutenrecepten även ägg eller vetestärkelse eller guarkärnmjöl.. Så det är lite lurigt att hitta rätt. Men kolla gärna i mina bloggar och välkommen in till de andra trådarna, bl.a Blå Myran har en hel drös med bra recept.
Men som sagt, uteslut inte gluten om inte läkaren kollat upp honom ordentligt.
En annan sak, är det sädesslagsallergi han har så kan man ibland se det på patchtest/lapptest (står även om det i min blogg). Det visade inte på några blodprov RAST eller prick på min son.
Oj, det här blev långt. Sorry om jag svävade ut...