• gracel79

    föräldrapenning?

    Hej!

    Planerar att börja jobba 80% snart efter min föräldraledighet. Läste på försäkringskassans hemsida att man som småbarnsförälder kan jobba mindre än heltid fram till barnets 2 årsdag utan att föräldrapenningen blir lägre när man är hemma med ett småsyskon längre fram. Alltså utan att komplettera med föräldrapennings dag.

    Någon som vet om detta är anpassat för adopterade? Tycker att det borde vara så att det gäller fram till 2 år efter man har fått sitt adopterade barn i sin vård. Men jag kan inte läsa detta någonstans. Försökte fråga försäkringskassan i chatten de har på hemsidan men fick inget svar på frågan.

    Kanske vet någon av er hur det ligger till?

  • Svar på tråden föräldrapenning?
  • lia76

    Från att barnet fyllt 1 år måste man ta ut sysselsättning 100% för att skydda sin SGI
    Dvs antingen jobba 100%, föräldrapenning 100%, akassa 100%
    eller blanda, jobba 50% och FP 50%, jobba 75%, ta ut FP 25%


    Stella och Ida
  • basketmia

    100% i detta fallet är dock 5 dagar i veckan ( inte 7 som när man tar ut föräldrapenning ) så jobbar du 80% så skyddar du SGI om du tar ut en FP-dag i veckan ( lägstanivådagar går bra ) .

    Hittade följande på FK's hemsida som i viss mån svarar på din fråga. Se meningen längst ner:

    "Du behåller samma föräldrapenning i minst två år

    Många småbarnsföräldrar väljer att gå ner i arbetstid, vilket leder till lägre inkomster. Du får ändå föräldrapenning beräknad utifrån samma sjukpenninggrundande inkomst som du hade vid barnets födelse ända tills barnet fyller två år. Om du som är mamma blir gravid igen innan barnet uppnått ett år och nio månader, behåller du och den andre föräldern samma föräldrapenning också efter barnets tvåårsdag, även om er sjukpenninggrundande inkomst har sänkts. Det innebär att den storlek på föräldrapenningen som gällde för det första barnet kommer att gälla också för nästa barn i minst två år.

    Det fungerar på samma sätt om du adopterar ett barn inom två år och sex månader efter ditt tidigare barns födelse eller efter en tidigare adoption."

Svar på tråden föräldrapenning?