• Anonym (Kaffedraken)

    Pojke med tunika! Japp skitbra

    Det är rätt mycket disskutioner nu ute i bloggvärlden om hur man ska klä sina barn. Visa tycker att herregud om man får en flicka ska man klä dom flickigt och om man får en pojke så ska man klä dom som en pojke. Man ska ju behandla barnen efter könet lixom.  Massa argument har vissa och blir upprörda.

    Sen är det andra som försöker köpa så könslöst som möjligt och visa köper tunikor och kittykläder till sin son. Andra köper färgglada och inte flickiga kläder, då blir andra eld och lågor och skriver att man gör fel att klä sina barn så och attd et är fel... dom är ju en pojke och flicka och då ska man klä dom som det med.
    Jag har inget emot sånna människor som tänker så.. jag tycker klänningar och sådant är jätte gulligt och om jag får en flicka kommer säkert hon ha någon klänning.. (även om det inte är det praktiska plagget då på sommaren eftersom dom lätt kan skrappa upp knäna) och min flicka kommer säkert få flickiga kläder...
     men jag håller med dom andra!! Man ska klä barnen som barn och inte som ett kön.

    Det är det som jag efterstävar till min uppfostran till Dante och det är det som jag försöker lära andra i min omgivning att göra mot mitt barn, att behandla honom som ett barn och inte som ett kön.
    Han får leka med precis vad han vill, dockor, hästar, dockvagnar, bilar.. ja allt för jag tycker han ska få välja själv vad han tycker är roligt och jag vill inte forma honom genom att ge honom ändast bilar och andra "killiga" leksaker.
    Likaså gäller det med kläder. Vist han har massor med killkläder som är tuffa och väldigt Grabbiga, men det är för att vi har fått massor av kläder av bekanta som deras barn har haft och det är ändast pojkkläder som vi har fått. Men när jag handlar själv så försöker jag handla det som är fint istället som är grabbigt. Om den röda eller rosa tröjan är finare än den blå så tar jag den rosa... Men nu har ju vi haft den turen att vi har fått mycket kläder så då har det inte blivit att jag har handlat så mycket kläder till min lilla kille.
    Om jag hade fått en flicka så hade flickan fått ha dom kläderna istället. Kläder är till för att kunna leka och busa i först och främst men sen så tycker jag om att klä mitt barn fint och jag älskar att matcha och fixa med kläderna. Men min önskan är ju att min sons garderob ska vara mer blandad stuk på, inte så jätte grabbigt.. men men.

    Jag tycker det är så sorgligt att man delar upp könet och gör en så otrolig stor skillnad på pojke och flicka. Jag älskar att diskutera det här och kan skriva massor av detta, men det orkar jag inte nu.

    Mer rosa på pojkar säger jag bara! hahaha

    Heeerrregud han kommer att bli Bög!!!!

    Då säger jag bara.. bli?? Bög är något man är och inte något man blir. Så om mina barn skulle vara bög, leb, bi.. så vist härligt!!

    Vad tycker ni om det här? Ska killar klä sig i pojkkläder och flickor i flickkläder och uppfostrad efter könet eller??

    Här är några som jag gillar skarp och som klär barnen så som jag vill och önskar att jag kan klä mitt barn/barnen.

    geshiia.blogg.se/

    ladydahmer.blogg.se/

    anaiah.blogg.se/
  • Svar på tråden Pojke med tunika! Japp skitbra
  • Anonym (Kaffedraken)

    Jo men jag läste en undersökning där man måste fråga om barnet är en tjej/kille för att kunna förhålla det till sig (när de är små och ligger i vagnen)
    Om man ska säga...

    - ÅÅåååååå vilken liten söt tjej!

    eller

    - Oj vilken stor kille va! Tjena grabben

    Räcker det inte om vi har våra namn som avger snoppen eller snippan?

  • Anonym (Kaffedraken)

    Att vi som är uppväxta på sent 70-tidigt 80 tal överhuvudtaget har överlevt är ju fantastiskt. Jag fick dockor, jag fick dockkläder och dockskåp, barbie och gossedjur. Men visst lekte jag med bilar också. Men jag valde aldrig en bil själv i leksaksaffären, had egaranterat fått en om jag själv velat. Jag gick aldrig klädd i klänning och strumpbyxor mer än en kvart, sedan var det jeans eller joggingbyxor som gällde, trivdes aldrigh med det puttinuttiga. Hade inget hår att fästa rosetter i heller. Har gått på ridskola, dansat, simmat, ett kort försök med innebandy oh fotboll men bollrädslan tog överhanden. Fick en radiostyrd bil av pappa när jag var liten, han skrämde skiten ur mig då han "jagade" mig med den. (han har alltid önskat sig en son)Jag är inte uppväxt i stränga rosa tyglar med ludd..Och ändå blev jag en normal kvinna som fött två barn (söner till min pappas förtjusning). Min sambo har inteheller daltats med dockor, dockhus, rosa rosetter och pluttinutt; han har blivit fullkomligt normal, han kan både städa, tvätta, ta hand om barnen, laga mat mm mm. Var våra föräldrar unika som lyckades eller? Våra söner kommer inte heller påtvingas tjejiga leksaker men kommer alltid ha tillåtelse att leka med både barbie och rosa rosetter om det är det dom vill, om dom själva väljer det. Men jag kommer inte under några omständigheter klä min son i rosa tyllkläder, ser ingen rimlig anledning till detta. Han får ha sina tröjor med Bmse och bilar på, för de tycker han om.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Disco: Det handlar ju inte om att påtvinga killar tjejlekar/kläder och tvärtom. Det handlar om att inte begränsa barnen genom att sätta könsgränser på aktiviteter och färger. Killar låter inte bli att leka med dockskåp för att det ligger i deras gener, utan för att de fått lära sig att sånt gör bara tjejer - men till vilken nytta liksom? Vad är vitsen med att inte låta alla barn undersöka ALLT, oavsett om de har en snopp att dra i eller inte?
    (jag vare sig var eller är nån tjejig tjej, men numera har jag åtminstone långt hår på åtminstone halva huvudet och flera kjolar i garderoben. Och jag lagar hellre mat än sambon - men jag har haft förhållanden där killen varit den som lagat maten - och överlämnar gärna slagborren till honom så slipper jag få ont i armarna)

  • Anonym (Kaffedraken)

    Men vissa 2ska ju vara så inne" och klä sina söner i rosa "för så skall det vara nu". Det är tydligen mer provocernade att låta killarna ha "typiska" killkläder än tjejer att ha "tjejkläder/färger". För det väcker ju ingen större uppmärksamhet då en tjej går i jeans och en tröja med en traktor eller leker med bilar. Tjejer har alltid haft större "möjligheter" att få lov att både leka med alla saker och klä sig i vad som helst utan att väcka uppmärksamhet. Att lära våra barn allas lika värde oavsett kön, längd, vikt, hudfärg hänger ju inte på vad vi låter våra barn leka med eller hur vi klär dem.Så ytligt är det väl ändå inte? Mina värderingar om människors lika värde och respekt för alla återspeglas ju inte i att min son leker med bilar och älskar traktorer? han får inte en sämre kvinnosyn eller mindre jämställd uppfostran. Barnen skiter i hur vi klär dem, möjligtvis skulle de föräldrar som nu så envist klär sina pojkar i tunikor få sig en rejäl utskällning när barnen blivit så stora att de inser "utspökandet"....Barnen lär sig genom att se hur vi föräldrar GÖR. Att se och vara med då både mamma och pappa städaR, LAGAR MAT, TVÄTTAR, MECKAR MED BILEN, KLIPPER GRÄSET...då SER BARNEN ATT HUSHÅLLSTJÄNSTERNA ÄR KÖNSLÖSA. aTT TRÄFFA EN KVINNLIG FSKLÄRARE SAMT EN MANLIG GÖR JU OCKSÅ SAKEN BÄTTRE. aTT HA EN FSKLÄRARE ELELR BEKANT MED UTLÄNDSKT URSPRUNG GÖR JU LINGEONET PÅ MOSET (oj kom visst åt caps lock, inte meningen). På så sätt lär vi våra barn det som är värt att veta. 

  • Anonym (Kaffedraken)

    Men barn skiter väl inte i vad de har på sig?

    Jag har mycket olika färger till min pojke som är 2,5 år - även rosa som han gillar - och jag försöker att vara "medveten" om att inte behandla honom för "pojkigt".

    Igår satt vi och ritade och han ville att jag skulle rita honom.... sedan ville han att jag skulle rita en klänning på hanom och när jag gjort det blev han jättenöjd och gick och visade för sin pappa. "Titta pappa jag har klänning - den ska jag ha på dagis för jag är så fin"...

    Då skär det ju lite i hjärtat att han faktiskt inte har någon klänning - att han upplever att barn med klänning är fina och att han är utestluten från det - att jag liksom inte erbjudit honom något som han tolkar som "fint".

    Idag blir det klänningköp!

  • Anonym (Kaffedraken)

    klär ni er själva i killkläder? använder ni mejk på krogen? om inte, då är ni tjejiga o borde genast sluta med detta..vrf kan inte en pojke få ha killiga kläder?????? tycker detta går alldeles för långt. bättre att behandla individen som en individ ist. för att börja ge pojkar rosa klänningar o tro att det ska kirra könsrollen....

  • Anonym (Kaffedraken)

    tänker du på fullaste allvar sätta på din pojke en klänning::....? en fråga bara... om du var ute på krogen och en kille i stillett klackar o minikjol stötte på dej,hade du tyckt att det var attraktivt...? det är stööööört vad ni tar detta för långt.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Efter att ha fått 3 tjejer på raken så känns det underbart att ÄNTLIGEN få köpa blå, tuffa och pojkaktiga kläder!
    Men när det gäller leksaker får han ta det som han vill. Eftersom han har 3 stora systrar så blir det lite dockor och sånt. Men även storebrors avlagda traktorer som han älskar att leka med!

  • Anonym (Kaffedraken)
    Mariahogergö skrev 2009-05-13 11:44:28 följande:
    tänker du på fullaste allvar sätta på din pojke en klänning::....? en fråga bara... om du var ute på krogen och en kille i stillett klackar o minikjol stötte på dej,hade du tyckt att det var attraktivt...? det är stööööört vad ni tar detta för långt.
    ... om jag såg en kille i body med elefanter och napp och blöja skulle jag undra mycket mer... och det kanske din son haft också?

    Vuxna killar i klänning och högklackat har jag inget emot - var och en blir salig på sin fason :)
    Jag har en väninna som blev nog attraherad att gifta sig med en man som hade brudklänning på bröllopet - min vän hade frack.

    ...och det är stööööört vilken vikt du lägger vid att tvååringar får testa att ha kläder som inte tillhör deras "könskod".
  • Anonym (Kaffedraken)

    klart att pojkarna ska leka med dockor o kleta med smink o klä ut sej i tjejkläder, ABSOLUT!! men när man medvetet bara köper tvärtemot " manligt" tycker jag mest att det signalerar på att manligt e något fel. man ska köpa d som e fint, skit i färgen,MEN att köpa klänning d är överdrivet fånigt tycker jag....

  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag har två barn:

    Ett gillar pippi, spöken, mamma mu, att leka motorcykel, att läsa, att spela spel, att rita, dansa balett och prinsessor.

    Ett gillar pippi, bollar, att leka i sandlådan, att dansa, djur, att göra grimaser,leka med dockor, hoppa och åka rutschkana.

    Barn ett klär sig främst i färgglada kläder och mjukisbyxor. Tunikor eller t-shirts och mkt plysch.

    Barn två klär sig främst i färgglada kläder och mjukisbyxor. Tunikor eller t-shirts och mkt plysch.

    Eftersom det nu ÄR så att pojkar är pojkar och flickor är flickor och att ingenting föräldrarna gör kan ändra på detta faktum, måste ni alltså väl kunna säga mig vem av barnen ovan som är flicka och vem som är pojke. Eftersom deras intressen och olika genetiska anlag ju är helt omöjliga att bortse från.

    Så, kom igen nu.

  • Anonym (Kaffedraken)
    elinville skrev 2009-04-24 03:54:17 följande:
    Hoppar inte i tråden utan att ha läst...Jag tycker det hela med genus-aspekten går för långt när man absolut ska klä sina söner i rosa och i klänningar, eller sina döttrar i typ kalsonger... Även om man ska behandla båda könen så lika man kan, så måste man ju även bejaka deras kön. Att vara tjej eller kille är ju ändå en stor del av ens identitet vare sig man vill eller inte, men det ska inte innebära begränsningar åt en eller andra hållet. Och sen finns det ju skillnader mellan tjej och kille... Jag är inte för ett könslöst samhälle, jag är för ett jämlikt rättvist samhäller där barnen växer upp till trygga individer där de kan bejaka sin sexualitet och samtidigt bli, göra, behandlas som de själva vill.Jag älskar att klä min dotter i kjol och klänningar, men oftast klär jag henne mer tufft än sött...giller inte heller volanger odyl. Och jo, jag köper mkt kläder på pojkavd...
    Håller med! Bra skrivet!
    Tygtiiger skrev 2009-04-25 17:23:44 följande:
    Prinsen06: anser du att du är född till heterosexuell eller att du har uppfostrats till att bli det?
    Jag har redan sagt tidigare att det är möjligt att man föds med en sexuell läggning men jag tror att man kan bli påverkad i livet också. Jag har därmed redan backat i mitt första uttalande efter att funderat och ventilerat med andra som inte är lika påhoppande som vissa här inne.
    Beyond Eternity skrev 2009-04-23 22:48:28 följande:
    Läs VÄLDIGT gärna detta och LÄR...jag är helt övertygad om att du kommer att komma på dig själv med att göra precis som flera av pedagogerna trodde att dem INTE gjorde...de särbehandlade pojkar och flickor.www.jamstalldskola.se/index.shtml
    Jag klär mina barn i olika kläder flick resp pojk och kommer fortsätta med det för att jag tycker om det. Vad är det för fel med att visa könet på ett barn? Jag tycker inte att det har att göra med hur man behandlar de. Jag kommer behandla mina barn lika . Jag behandlar inte min pojke som en tuff kille som bara ska leka med bilar och min tjej som en svag flicka som bara ska leka med dockor. De leker med allt som finns i rummet och det är blandat med leksaker dockor, bilar m.m m.
  • Anonym (Kaffedraken)

    En fråga i denna diskutionen som jag ofta ser varför e det opraktiskt att leka i klänning p g a att knäna kan bli uppskrapade???? man klär ju dem i shorts oxå eller och då kan dem ju oxå skrapa upp knäna

  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag klär min son i det som jag tycker har härliga färger, verkar vara hållbart och klara smuts och det som är praktiskt. Det innebär att hans barderom innehåller alla färger (ja, även rosa) och många olika snitt (ja, även tunikor - klänningar är i mina ögon npgot helt annat).

    Jag vägrar låta mig begränsas av vad marknaden tycker att pojkar respektive flickor ska ha på sig och jag (leler vi ska jag säga) går efter min egen näsa.

    Sen om andra tycker det är provocerande får de väl tycka det. Jag tycker nästan lite synd om människor som är så lätthotade som av ett litet barn som inte passar in i mallen.


Svar på tråden Pojke med tunika! Japp skitbra