• Lollyy

    cerklage

    När jag läser här så verkar det som att det går vägen om man sätter in ett cerklage?!
    Är det någon som har haft det och det inte gick, så det blev missfall?

    Jag är otroligt RÄDD för att det ska gå dåligt för mig el. vi jag har bara ett till försök annars kan jag inte få barn säger läkaren. Men läkare kan inte säga om det kommer gå bra el dåligt. Jag vill bara vet hur vanligt det är att det går som man inte har tänkt sig?...
    Jag längtar så mycket efter ett levade barn.
    / L

  • Svar på tråden cerklage
  • MiScHoOo

    hej
    jag vill inte skrämma dig men har du din behandling inskriven i journalen... jag vill inte att du ska hänga med svängningarna och sedan gör dem inte operationen. jag har förlorat 3 sena och den sista blev jag nekad cerklage

    av nyfikenhet varför har du en chans kvar'??

  • Beautifully Human

    Hej Lollyy,
    På den andra tråden finns det massor av kvinnor som fått barn med cerklage, så visst fungerar det, men som med allt annat finns det ju inga garantier.
    Jag har fått 3 missfall, men bara fått cerklage en gång, då vart det insatt akut i vecka 19, när jag redan var öppen, och det gick inte, jag fick sammandragningar efter ca 2 veckor och det ledde efter en kamp till missfall.
    Nu är jag gravid i vecka 13 och ska antagligen få cerklage nästa vecka, hoppas det ska fungera denna gången! Tror att cerklage har större chans att lyckas när det sätts in tidigt, i förebyggande syfte, än om det sätts in akut.
    Jag undrar samma sak (om jag får), varför har du bara en chans kvar?

    Cerklage kan alltså leda på till babylycka och misslyckande, det går aldrig att säga vilket, men alla förespråkar tidigt cerklage och vila (sängliggande i 4-5 månader) det verkar vara då det gått vägen.

    Jag hoppas fortfarande! Och känner med dig i din längtan, jag längtar också,
    kram

  • Lollyy

    Jag har haft två sena missfall redan .ett i vecka 16-17 och ett i vecka 20.varför jag skriver att det är sista chansen är för att min läkare säger det. om jag inte kan vara gravid och födda ett livade barn med ett cerklaget kommer jag (enligt henne) aldriga att kunna få barn. (biologiskt) mitt cerklage kommer de sätta in i vecka 13.
    Ja, det tstår i min joural att jag skia få det... tror det i alla fall. När jag blir med barn kommer jag gå till samma läkare som jag hafr vid alla mina missfal (3st).

    Varför blev du nekad ett cerklage?

  • Beautifully Human

    Lollyy,

    Det finns olika typer av cerklage, till och med ett abdominalt som opereras in genom en bukoperation innan man blir gravid, man stänger alltså livmoderhalsen innifrån. Självklart kan det medföra risker (vad händer tex vid ett tidigt missfall, med vanligt cerklage undviker man ju att stänga in ett ev missfall genom att inte sätta före v 13 ungefär).
    Vad jag har förstått är det inte så vanligt i Sverige, men det finns kvinnor som fått det (här på familjeliv). Vanligare i USA.
    Sedan tycker jag att du borde gå till en annan läkare. Jag har också fått 3 missfall (och ett barn som är 7 nu). Läkaren säger antagligen så pga av att det är en stor risk för dig (oss med försvagad livmoderhals) att bli gravida, men omöjligt tror jag inte på, inte efter 2 sena missfall.
    Jag kan ha fel, och jag är absolut ingen läkare, men man ska alltid leta efter andra möjligheter, jag har hört om kvinnor som fått 4-5 missfall för att sedan få levande barn. Det händer. Sen kan jag ju inte din medicinska historia, så jag vet ju inte vad som orsakat dina missfall, men om det är försvagad livmoderhals tycker jag absolut att det är värt några chanser till (om du vill).
    Jag får cerklage för andra gången denna graviditet.
    Tappa inte hoppet!!!

  • Älskade Neo

    Mijamia har redan skrivit så bra ovan. Jag vill bara också ge dig hopp, med cerklage och sängläge kan det absolut gå vägen, stora chanser för det. Vad jag har hört, från en annan cerklage-vän, har inte vetenskapliga referensen, men om cerklage insättandet lyckas- så går det bra till 95 % av gångerna. Själv har jag nu vilat i soffan/sängen i 16 veckor....knappa 5 veckor kvar. Och med flera andra cerklage-vänner som det har gått bra för så tror jag verkligen att det går vägen för dig med.
    Kramar

  • Thalis

    Hej ts!

    Det är runt 85- 90% chans att man lyckas få barn med hjälp av cerklage,detta enligt amerikanska undersökningar.
    I USA och UK är det lättare att få cerklage än här hemma men jag fick mitt cerklage efter första förlusten MEN jag fick kämpa mig till det och i v.22 sa min specialist läkare att jag hade rätt och att hon var glad att gick med på insättandet.
    Jag hade en jobbig graviditet med sammandragningar,jag öppnade mig redan i v.22 men cerklaget fram till v.33+6 då de fick ta ut den akut pga sammandragningarna,men man fick "röka" ut sonen i 36+2 då han inte ville komma ut av sig själv trots att jag var öppen 4 cm med bukande fosterhinnor och bara en liten kant av cervix kvar.

    Med andra ord så har du rätt bra chanser att få ett barn med cerklage.
    Lycka till!!


    Diskutera aldrig med idioter,de drar ner dig till deras nivå och vinner tackvare erfarenhet.
  • MiScHoOo

    hej
    jag måste säga att även om cerklaget misslyckas denna gången ge inte upp och lita inte läkaren, du har flera chanser. jag har lärt mig en sak lita inte på läkarna tills du ha det inskrivit i journalen för att i slut ändan så gör dem vad dem vill. jag blev nekad begrund av helsingborgs lasaretts policy dem är emot cerklaget och en läkare som först nekade mig sa att om jag fick missfall vid min sista gravitet så finns det ingen behandling för mig och att cerklage sattes för speciella fall. jag har världens bästa överläkare och nu står det i min journal så ska jag få cerklage.

    jag hoppas all lycka och jag tänker på dig och ber för din skull

  • Lollyy

    TACK så helst mycket för inläggen. Ni ska veta att det jag får mer hopp på att det kommer att fungera. självklart så förstår jag att det kanske inte gör det i alla fall. men hopp får jag.

    Jag bor i skellefteå kommun jag vet vad de ha för polici men läkare har sakt till mig att de bara sätter in cerklage sällan. och att det jag har försvagad livmodertapp träffar de bara på var 5 år enligt hon jag har varit hos mest. Jag vet att jag har den bästa läkare enligt många som har varit på den klinken men det är ju bara vad jag har hört.
    Men om man kollar på den där undersökningen så står det att det funkar 85-95 %. ska man vara kritisk så kanske sätter de in i usa och england cerklage då det igentlingen inte behövs eftersom de sätter in oftare. men jag vet inte. Det jag har hört är det ovanligt men att en försvagd livmodertapp. Det finns ju inget test, så att man kan konstatera att det var orsaken för missfallet. Självklart är det väl så att om de inte hittar någon orsak till sent missfall är det troligt att man har försvagd livmoderstapp, det är väl det som är testet men det är ett fruktansvärt dåligt och jobbigt sätt att få veta orsaken.

  • Beautifully Human

    Absolut Lollyy,
    MEN, om dom vet att du har ett antal sena missfall, tidiga förlossningar i bagaget kan dom ju faktiskt kolla livmodertappen under graviditeten. Graviditeten innan denna gick jag på kontroller från v 8, varannan vecka kollade man längd och om den hade börjat öppna sig. Det kan man ju se, så det är ju ett slags test, i vecka 19 såg man att jag börjat öppna mig och då satt man in cerklage. Men det bästa är ju om man får det i förebeyggande syfte, mellan v 12-15.
    Har man inte gått på kontroller så finns det naturligtvis inget sätt att bevisa svag tapp vid missfall, men om inget är fel på bebisen och om mamman inte har några infektioner, så finns ju stark misstanke om försvagning.
    Sist hade jag en läkare från Rumänien, han sa att i Rumänien är cerklage nästan standrard, ett försiktighets åtgärd helt enkelt. Så funkar det ju inte i Sverige, så det ligger någonting i vad du säger.
    Men lycka till, det finns absolut hopp!

  • Thalis
    Lollyy skrev 2009-05-19 00:07:01 följande:
    TACK så helst mycket för inläggen. Ni ska veta att det jag får mer hopp på att det kommer att fungera. självklart så förstår jag att det kanske inte gör det i alla fall. men hopp får jag. Jag bor i skellefteå kommun jag vet vad de ha för polici men läkare har sakt till mig att de bara sätter in cerklage sällan. och att det jag har försvagad livmodertapp träffar de bara på var 5 år enligt hon jag har varit hos mest. Jag vet att jag har den bästa läkare enligt många som har varit på den klinken men det är ju bara vad jag har hört.Men om man kollar på den där undersökningen så står det att det funkar 85-95 %. ska man vara kritisk så kanske sätter de in i usa och england cerklage då det igentlingen inte behövs eftersom de sätter in oftare. men jag vet inte. Det jag har hört är det ovanligt men att en försvagd livmodertapp. Det finns ju inget test, så att man kan konstatera att det var orsaken för missfallet. Självklart är det väl så att om de inte hittar någon orsak till sent missfall är det troligt att man har försvagd livmoderstapp, det är väl det som är testet men det är ett fruktansvärt dåligt och jobbigt sätt att få veta orsaken.
    I USA och England sätter de oftast in cerklage efter ett sent mf. Här hemma vill man gärna vänta efter flera sena mf innan de kanske ger en diagnosen.
    Personligen tycker jag inte att detta är rätt,men det är så det funkar här hemma.
    Jag fick slåss för mitt cerklage eftersom jag "bara" hade haft ett sent mf, men i v.22 så gav mig läkaren rätt och sa att i alla kommande graviditeter måste jag ha cerklage.
    Hade jag inte stått på mig,så hade jag förlorat även min 14 månaders.
    Diskutera aldrig med idioter,de drar ner dig till deras nivå och vinner tackvare erfarenhet.
  • Älskade Neo

    Precis som Thalis, så slogs jag oxå för mitt cerklage. Träffade 3 olika läkare tills en höll med mig. De andra två tyckte att vi typ skulle testa en gång till, men den tredje- ansåg att hela förloppet sist var tydliga tecken på en försvagad livmoderhals. Så man måste stå på sig mycket själv, tyvärr!

Svar på tråden cerklage