• bondi

    HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?

    Jag vet att det diskuterats förut och jag vet att många inte har ngt val. Men hur kan upplägget vara så att dessa 1-åringar ska skolas in på dagis!? Jag KAN inte förstå det!!! Tar verkligen illa vid mig å deras vägnar.
    Pratet om att "de trivs" elr "det går så bra" osv är ju bara nonsens. Barnet FÖRSTÅR ju ingenting i den åldern. Studerar man hur en 1-årings hjärna fungerar så känns såna kommentarer väldigt överflödiga. 

    "Bebisar som precis lärt sig gå" är ju vad dessa små charmtroll är. Hur bra kan det vara för dessa små knoddar att lämna sin trygga borg, mamma elr pappa, o vistas i stökiga miljöer med ingen som helst trygghet kvar!? Jag lider när jag går förbi o ser dessa små barn som tillbringar, i många fall stor del av sin tid där de absolut inte borde vara. Tycker det är så skevt det bara kan bli.

    Jag har själv 3 barn varav 2 av dom är 2.5 är. Jag tycker att DOM är för små för dagis. Ser jag på min lilltjej som är 15 mån ser jag en bebis på stapplande ben. Tanken på att sätta henne på dagis ger mig rysningar.

    Jag vet att jag kommer få en massa påhopp om att, som jag inledesvis nämnde, många inte har ngt val. Jag VET att många inte har ngt val. Jag lider med de som inte har det, verkligen. Jag spottar inte på dessa människor.

    MEN

    Det finns många som har ett val. Hur tänker dessa människor? Är så intresserad av att veta hur man öht KAN släppa sina känslor o skola ett så litet barn o lämna ansvaret åt ngn annan, det bästa ansvaret man har?

    Ha en fin kväll

  • Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?
  • bondi

    Som jag skrev, jag kastar inte sten på de som inte har ngt val. Antar att ni missade den raden, elr raderna, för jag skrev det en extra gång för av ngn anledning misstänkte att detta ändå skulle komma upp.. Suck

    Jag vet att många inte har ngt val, o jag lider med dessa.

    Det finns dock många som HAR ett val.

    Är genuint intresserad av o veta hur man kan lämna så små barn till barnomsorg. As simple as that.

  • bondi
    o GUTEGIRL o skrev 2009-05-30 20:05:11 följande:
    Fast det har ju alla. Det finns inget som hindrar att man gör karriär som försörjd hemmafru om man vill, ingen tvingas jobba egentligen. 
    Det finns ensamstående föräldrar som är helt beroende av sig själva. Så där har du ju helt fel.

    Att "göra karriär som hemmafru" som du kallar det innbär att man ger ngt år extra elr fler, åt det bästa man har som inte går i repris, så önskar jag att fler gjorde det.
  • bondi
    FruPriftis skrev 2009-05-30 20:05:32 följande:
    Jag vikarierade på en småbarnsavdelning i ett halvår. Alla småttingar mellan 1 - 2½ år där hade SÅ kul. De lekte med varandra, de lärde ord av varandra, de lär sig att vara sociala och lyssna på vuxna. De kände ju alla pedagoger, och mig med. Efter bara ett par veckor fick jag stora mysiga kramar när barnen kom på morgonen och de var lika glada när de kom som när de gick. Min brorsson är 1½ och började på dagis nu i vår, han är en lugnare pojk för han får ut all sin energi med sina kompisar på förskolan och pedagogerna är ofta väldigt duktiga på att aktivera barnen på ett utvecklande sätt. De är bara för föräldrarnas egen skulle man har barn hemma längre än till 1 ½ skulle jag vilja påstå, handlar ju inte om att du är en mer känslovarm mamma liksom. Den enda ungen som grät mycket var en 2 -åring som var så van med mamma o pappa att hon hade jättesvårt att bli inskolad.Min man började på dagis i Kanada när han var 5 månader, hans familj är väldigt känslosam och varm och han med. Du, ts, låter lite mjäkig om jag ska va ärlig... Det som däremot INTE är ok är när 1 åringarna får vara på dagis mellan 7 - 18 som vissa fick ibland. DE barnen tyckte jag synd om.
    Ta o läs ditt inlägg om hur fantastiskt allt är för ett litet barn på dagis. Läs sen din sista rad om att det är synd om barnen som är där mellan 7-18.
    Varför är det synd om dom? Är det inte paradiset på jorden där?

    Du kallar mig mjäkig, o jag tar det som en komplimang i detta sammanhang. Hellre mjäkig än kall.
  • bondi
    pönz skrev 2009-05-30 20:18:05 följande:
    Sparka på den som ligger, gör det bara.Jag hade gärna haft min dotter hemma mycket längre men nu är det som det är och då är det inte så jäkla kul att läsa om hur förståsigpåare tycker att det är så hemskt och fruktansvärt att lämna ettåringar på dagis. Det ger inte mig bättre samvete precis.
    Igen....tråden riktar sig till de som har ett val.
  • bondi
    susannemalmö skrev 2009-05-30 20:17:03 följande:
    Tja, jag är ensmstånde och jobbar på ica, jag hade ändå ett val. De flesta kan ju prioitera om någorlunda och ha barnen hemma längre om de vill.Jag undrar fortfarande vad du menar med att man släpper sina känslor när man skolar in en ettåring.
    Jag tror det är svårt för en ensamstående att prioritera så mkt, har jag fel? Är man inte väldigt beroende av sin egen inkomst? Dvs om man inte har en givmild o förmögen familj bakom sig elr likn. Antar att en ensamstående förälder måste ta ut fp 7 dgr/veckan o då räcker väl inte pengarna mer än strax över året? Så där ser jag inte hur man ska kunna prioritera? Vårdnadsbidraget täcker ju inte ens hyran?
    Så förklara gärna hur du/ni har ett val, som ensamstående o självförsörjande?

    Jag är som jag tidigare nämnt, genuint intresserad av att veta hur man GÖR för att klara av att skola in en 1åring? Rent känslomässigt? Ja. Stänger man av? Förlitar man sig på personalen? Det sistnämnda vore ju det bästa, för då är man väl såpass trygg med dessa. Tycker ändå att det är otroligt hur olika vi mammor är. Jag skulle trots den bästa personalen på jorden inte kunna släppa iväg en 1åring.

    Berätta gärna.
  • bondi
    pönz skrev 2009-05-30 20:20:46 följande:
    Förresten, det finns väl ändå ingen som HAR ETT VAL som ändå lämnar barnet på dagis vid ett års ålder? Finns det? Har jag då aldrig sett. Tar man inte ut all föräldrapenning då eller, sparar man till senare (när?)? För jag tänker att de enda som inte har ett val är de som föräldrapenningen tar slut för. Har man föräldrapenning kvar så är man väl hemma. Det låter väldigt väldigt konstigt att folk gör så, så jag tror att du talar till en vägg.
    Många har en sambo elr man/fru som arbetar...
  • bondi
    Kya skrev 2009-05-30 20:24:48 följande:
    men var har du fått det ifrån? ett barn i ettårsåldern distansierar sig INTE från sina föräldrar. 2-3 år brukar vara första gången de ens försöker, då första trotsen kommer.ett barn som är mitt uppe i anknytningen till sina föräldrar distansierar sig inte. så det stämmer inte.
    Word
  • bondi
    CloudBerry the 1st skrev 2009-05-30 20:31:38 följande:
    Min 4-åring går 15 timmar i veckan som hon alltid gjort sedan hon var 2 och det har varit lagom, nu behövs 25 timmar och när vi börjar plugga/jobba så kommer hon att få gå det.Vissa har inget val helt enkelt men visst hade jag varit politiker så hade jag sett till att ingen fick börja i barnomsorg innan de fyllt två.
    Du har en röst redan
  • bondi
    KickanAnnika skrev 2009-05-30 20:34:03 följande:
    TS:"Tycker ändå att det är otroligt hur olika vi mammor är. Jag skulle trots den bästa personalen på jorden inte kunna släppa iväg en 1åring. "Du utgår bara från dig själv som uppenbarligen har ett val. Vi har svårt att få föräldradagarna att räcka tills att barnet är 3 år eller så faktiskt. Lika svårt har vi att ta med barnen på våra arbeten eller vara hemma utan inkomst.Om det så bara fanns en skitförskola att tillgå fick vi nog vackert ta det alternativet (för att du hårddra det riktigt).Det handlar inte om hur vi är som förälder, hur jobbigt det är för oss att "släppa iväg" barnen etc. Förstår du det?Finns det alls någon nyans mellan att ha sin 1-åring någon timme om dagen på fsk eller heltidsdagar? Är det skitsamma vilket, det är bara skit att lämna sitt barn på förskola?Jag förstår fortfarande inte - är det systemet eller föräldrarna det är fel på?
    Jag riktade mig till alla de föräldrar som HAR ett val.
    Jag tycker inte att en 1åring har på dagis att göra öht. För stora grupper o för mkt personal. Tycker personligen att en 1åring kan passas av farmor osv som den väl känner igen men jag ser inte hur dagis kan vara nyttig för ett barn som för inte längesen kröp...
Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?