• bondi

    HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?

    Jag vet att det diskuterats förut och jag vet att många inte har ngt val. Men hur kan upplägget vara så att dessa 1-åringar ska skolas in på dagis!? Jag KAN inte förstå det!!! Tar verkligen illa vid mig å deras vägnar.
    Pratet om att "de trivs" elr "det går så bra" osv är ju bara nonsens. Barnet FÖRSTÅR ju ingenting i den åldern. Studerar man hur en 1-årings hjärna fungerar så känns såna kommentarer väldigt överflödiga. 

    "Bebisar som precis lärt sig gå" är ju vad dessa små charmtroll är. Hur bra kan det vara för dessa små knoddar att lämna sin trygga borg, mamma elr pappa, o vistas i stökiga miljöer med ingen som helst trygghet kvar!? Jag lider när jag går förbi o ser dessa små barn som tillbringar, i många fall stor del av sin tid där de absolut inte borde vara. Tycker det är så skevt det bara kan bli.

    Jag har själv 3 barn varav 2 av dom är 2.5 är. Jag tycker att DOM är för små för dagis. Ser jag på min lilltjej som är 15 mån ser jag en bebis på stapplande ben. Tanken på att sätta henne på dagis ger mig rysningar.

    Jag vet att jag kommer få en massa påhopp om att, som jag inledesvis nämnde, många inte har ngt val. Jag VET att många inte har ngt val. Jag lider med de som inte har det, verkligen. Jag spottar inte på dessa människor.

    MEN

    Det finns många som har ett val. Hur tänker dessa människor? Är så intresserad av att veta hur man öht KAN släppa sina känslor o skola ett så litet barn o lämna ansvaret åt ngn annan, det bästa ansvaret man har?

    Ha en fin kväll

  • Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?
  • pönz
    pönz skrev 2009-05-30 20:57:31 följande:
    Alla får göra som de vill (nähä!) men jag kan känna samma sak. Jag skulle tycka otroligt synd om det barn som är som min son (2,5 år) och är hemma med mamma eller pappa. Vad hittar man på liksom? Det måste vara otroligt duktiga och kreativa föräldrar som har sina barn hemma så länge.
    Måste förtydliga "det barn som är som min son"; med det menar jag INTE alla 2,5åringar utan de barn som har samma/liknande personlighet och energi som min son.

    Jag tycker alltså inte synd om alla 2,5åringar som går hemma, absolut inte.
    Min blogg är bättre än din. pojkeniglaskulan.blogspot.com
  • Forbidden
    pönz skrev 2009-05-30 20:50:18 följande:
    Och vad är det för snack du kör om att farmor kan passa barnet. Försök få farmor passa våra barn, det blir lite svårt för hon bor på andra sidan jordklotet
    Ja och man kan ju inte hänga upp allt på farmor el mormor. Dom har ju oxå liv och jobb att sköta. och vi har närmaste släkting 13 mil ifrån oss så de är oxå lite svårt
  • hellohanna

    undrar om mammor som går hemma med sitt barn (och dessutom har fler) gör lika mycket för barnets utveckling som en förskola gör? Har man tid med det? Är DET att se till barnets bästa? TS menar att en 1åring inte förstår någonting... jämför en 4åring som vart hemma hela tiden och en 4åring som gått på förskola i 3 år..

  • Emriella

    Jag tycker att en 1-åring fortfarande är en bebis och bör vara med sina föräldrar. Vi lever på en inkomst + en låg föräldrapenning och visst har vi haft råd att låta en förälder vara hemma tills barnet varit ca 1 1/2 - 2 år. Det handlar om prioriteringar. Jag har tagit ut tre föräldradagar per vecka under det första året och vi har fått ekonomin att gå runt. Visst, några utlandsresor eller annan lyx har det inte varit fråga om men barnen har kunnat vara hemma länge.

  • Forbidden
    bondi skrev 2009-05-30 20:57:14 följande:
    Hade du sett hur små barn står ensamma o trycker i ngt hörn o ser så blyga o osäkra ut att man bara vill ta dom hem till sin mamma på stört.. hade du inte skrivit så. Jag funderar ofta på (nej det är inte bara ett dagis, det händer på de flesta dagis) hur föräldrarna hade mått om de sett sitt lilla barn stå där helt ensam. Flera ggr har jag sett just de minsta barnen gå undan för sig själva.. Gör ont i mig.
    Min son (13 mån) är ju verkligen inte en av dom som står i ett hörn och står och ser blyg ut. I onsdags när jag hämtade honom satt han mitt i smeten och sjöng (på sitt egna språk) medans de andra klappade takten, och då vill jag påpeka att detta va utomhus och inte inne på fröknarnas begäran.

    Är de någon som hållt me dig än så länge?
  • sleeping angel

    Tänk allt det bar som förskolan ger, barnen lär sig saker som matskick, vänta på sin tur, visa hänsyn, dela med sig etc.
    Visst är det mitt uppdrag som mamma att lära henne det men har man bara en så kan det bli svårt att lära ett barn alla dom sakerna, det är inte så att jag desperat vill leka med hennes leksaker

    Jag känner barn som varit hemma till dom varit 3-4 år och barn som gått till dagis sen dom var 1, de barn som gått på dagis kan jag umgås med, de ungar som inte gått på dagis puttar, har svårt att dela med sig och är riktigt bortskämda!

    Sen ska man nog inte överskatta sin roll som mamma, det finns andra som kan få ditt barn att känna lycka med....

  • bondi
    Forbidden skrev 2009-05-30 20:59:48 följande:
    Ja och man kan ju inte hänga upp allt på farmor el mormor. Dom har ju oxå liv och jobb att sköta. och vi har närmaste släkting 13 mil ifrån oss så de är oxå lite svårt
    det var inte ens skrivet så.. läs från början.. skrev ett exempel på var jag tycker ett så litet barn kan vara om den inte är med föräldrarna. ett exempel.
  • agua

    Någon jag tycker synd om är dessa trångsynta människor som tror att dagis bara är skrik och förstör barnen och hela deras framtid.

    Alla dagis är olika och min sons dagis är lungt och de finns bara 2 stycken 1 åringar. alla andra tar hand om sig själv så barnen får full uppmärksamhet och tas hand om på bästa sätt. Jag hade aldrig orkat vara en bra mamma om jag inte fått vara iväg från hemmet och prata med andra vuxna.

  • mami2b

    lår var och en göra somd en vill o vad som passar deras familj! :)

  • pönz
    hellohanna skrev 2009-05-30 21:00:13 följande:
    undrar om mammor som går hemma med sitt barn (och dessutom har fler) gör lika mycket för barnets utveckling som en förskola gör? Har man tid med det? Är DET att se till barnets bästa? TS menar att en 1åring inte förstår någonting... jämför en 4åring som vart hemma hela tiden och en 4åring som gått på förskola i 3 år..
    Nej precis. Föräldrar tror alltid att de är det allra bästa för barnen, nån slags övermänsklighet som går före allt annat, men det kan ju inte bli mer fel. Vilken jävla idiot som helst kan ju skaffa barn och amma, men egentligen så är väl en utbildad pedagog bättre sällskap för ett barn än en iq-befriad morsa? Man är inte bäst i världen bara för att man råkar ha burit på ungen i 9 månader.
    Min blogg är bättre än din. pojkeniglaskulan.blogspot.com
Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?