• bondi
    Äldre 30 May 19:42
    137691 visningar
    2297 svar
    2297
    137691

    HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?

    Jag vet att det diskuterats förut och jag vet att många inte har ngt val. Men hur kan upplägget vara så att dessa 1-åringar ska skolas in på dagis!? Jag KAN inte förstå det!!! Tar verkligen illa vid mig å deras vägnar.
    Pratet om att "de trivs" elr "det går så bra" osv är ju bara nonsens. Barnet FÖRSTÅR ju ingenting i den åldern. Studerar man hur en 1-årings hjärna fungerar så känns såna kommentarer väldigt överflödiga. 

    "Bebisar som precis lärt sig gå" är ju vad dessa små charmtroll är. Hur bra kan det vara för dessa små knoddar att lämna sin trygga borg, mamma elr pappa, o vistas i stökiga miljöer med ingen som helst trygghet kvar!? Jag lider när jag går förbi o ser dessa små barn som tillbringar, i många fall stor del av sin tid där de absolut inte borde vara. Tycker det är så skevt det bara kan bli.

    Jag har själv 3 barn varav 2 av dom är 2.5 är. Jag tycker att DOM är för små för dagis. Ser jag på min lilltjej som är 15 mån ser jag en bebis på stapplande ben. Tanken på att sätta henne på dagis ger mig rysningar.

    Jag vet att jag kommer få en massa påhopp om att, som jag inledesvis nämnde, många inte har ngt val. Jag VET att många inte har ngt val. Jag lider med de som inte har det, verkligen. Jag spottar inte på dessa människor.

    MEN

    Det finns många som har ett val. Hur tänker dessa människor? Är så intresserad av att veta hur man öht KAN släppa sina känslor o skola ett så litet barn o lämna ansvaret åt ngn annan, det bästa ansvaret man har?

    Ha en fin kväll

  • Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?
  • bondi
    Äldre 30 May 20:34
    #61
    CloudBerry the 1st skrev 2009-05-30 20:31:38 följande:
    Min 4-åring går 15 timmar i veckan som hon alltid gjort sedan hon var 2 och det har varit lagom, nu behövs 25 timmar och när vi börjar plugga/jobba så kommer hon att få gå det.Vissa har inget val helt enkelt men visst hade jag varit politiker så hade jag sett till att ingen fick börja i barnomsorg innan de fyllt två.
    Du har en röst redan
  • Äldre 30 May 20:34
    #62

    vi skolade in en 14-månaders på dagis (korta dagar), för hela familjens välmående, både barnens och våra vuxnas välmående. Hade jag hellre kunnat välja att ha en närstående som var barnvakt de timmarna så hade det ju varit bättre, men hon trivs bra på dagis och jag behöver få vara ifrån..

  • Äldre 30 May 20:35
    #63

    CloudBerry the 1st skrev 2009-05-30 20:33:03 följande:


    Att sätta min 15-månaders finns inte på kartan de närmsta 10 månaderna.
    Nehej? Ditt val. Uppenbarligen är vi många som inte gör samma.
  • Äldre 30 May 20:35
    #64

    Jag har faktiskt jättesvårt att släppa taget om min dotter men ändå ska hon skolas in i augusti då hon blir 1år pga att penningdagarna är på väg att ta slut.
    Tror att min dotter kommer att ta det jättebra då hon är väldigt stabil och säker på sig själv, det är snarare hur jag kommer klara mig :/ Så det är bara att hålla ut så går det bra :)

  • Äldre 30 May 20:36
    #65

    Sen måste jag faktiskt också säga det här, att vår mellanpojk började också på dagis vid ett års ålder (hade inget val där heller), och efter att ha sett hur bra dagis var/är för honom så har jag faktiskt inte specielt mycket ångest över att behöva lämna dottern. Inte för hennes skull i allafall, och därför återkommer jag till vad många här i tråden skriver om att separationsångesten mest ligger hos föräldrarna och inte hos barnen.

    Min son började på ett FANTASTISKT dagis och det är helt otroligt hur han utvecklas där. Jag kan med gott samvete säga att dagis gör mer för hans utveckling än vad vi som föräldrar gör, och jag kan också våga erkänna att han har det roligare på dagis än hemma. Där finns kompisar, roligare lekar, det är mer rutiner och ordning och reda, han lär sig otroligt mycket, det är jättebra pedogik. Och nu kanske någon säger att vi
    är dåliga flummiga föräldrar eftersom det är på detta viset. Men nej så är det inte heller. Det är bara så att jag och barnens pappa är helt vanliga människor och dagispersonalen är utbildade pedagoger, det är inte vi. Och det tycker jag borde säga en hel del.

    Det enda som dagis inte har är mamma- och pappakärlek. Resten tycker jag funkar utmärkt och trots att jag som sagt hellre skulle vilja ha dottern hemma så är det inte utan att jag längtar lite till att hon börjar också, för jag är säker på att hon kommer ha det så bra.


    Min blogg är bättre än din. pojkeniglaskulan.blogspot.com
  • Äldre 30 May 20:37
    #66

    Jag tycker bara denna tråd va jäkligt dum. Va äre för jäkla fråga?
    Vadå hur kan man?
    De är väl inte upp till dig el någon annan att påpeka el säga?! De är väl ingen som lägger sig i hur du sköter dina barn?
    Du gör ju snarare påhopp på de som väljer att sätta sitt barn på dagis när dom är mindre än 2,5 el va fan du tycker dom ska vara.

    Vilken jäkla tur för dig då som verkar ha de så bra ställt att du kan vara hemma flera år och inte behöver jobba.
    Hade jag haft råd, ja visst hade gärna stannat hemma me min son, men nu är inte läget så.
    Min sambo blev varslad, (och i dessa tider än de nog fler som hamna i den situationen), och då måste jag jobba.
    Varför är inte pappa hemma då då tänker la du, men som krav för att få a kassa, måste du kunna tacka ja direkt om du får ett jobb, dvs ha inskolade barn utifall att, i princip.

    De du tycker är nonsens, för ovadsett vad du tycker så trivs min 14 månader son på dagis och verkar älska de sociala me andra barn. Och han förstår visst.
    Och jag gör inget fel som mamma som försöker få denna familj att gå runt.

  • bondi
    Äldre 30 May 20:37
    #67
    KickanAnnika skrev 2009-05-30 20:34:03 följande:
    TS:"Tycker ändå att det är otroligt hur olika vi mammor är. Jag skulle trots den bästa personalen på jorden inte kunna släppa iväg en 1åring. "Du utgår bara från dig själv som uppenbarligen har ett val. Vi har svårt att få föräldradagarna att räcka tills att barnet är 3 år eller så faktiskt. Lika svårt har vi att ta med barnen på våra arbeten eller vara hemma utan inkomst.Om det så bara fanns en skitförskola att tillgå fick vi nog vackert ta det alternativet (för att du hårddra det riktigt).Det handlar inte om hur vi är som förälder, hur jobbigt det är för oss att "släppa iväg" barnen etc. Förstår du det?Finns det alls någon nyans mellan att ha sin 1-åring någon timme om dagen på fsk eller heltidsdagar? Är det skitsamma vilket, det är bara skit att lämna sitt barn på förskola?Jag förstår fortfarande inte - är det systemet eller föräldrarna det är fel på?
    Jag riktade mig till alla de föräldrar som HAR ett val.
    Jag tycker inte att en 1åring har på dagis att göra öht. För stora grupper o för mkt personal. Tycker personligen att en 1åring kan passas av farmor osv som den väl känner igen men jag ser inte hur dagis kan vara nyttig för ett barn som för inte längesen kröp...
  • Äldre 30 May 20:37
    #68
    pönz skrev 2009-05-30 20:20:46 följande:
    Förresten, det finns väl ändå ingen som HAR ETT VAL som ändå lämnar barnet på dagis vid ett års ålder? Finns det? Har jag då aldrig sett. Tar man inte ut all föräldrapenning då eller, sparar man till senare (när?)? För jag tänker att de enda som inte har ett val är de som föräldrapenningen tar slut för. Har man föräldrapenning kvar så är man väl hemma. Det låter väldigt väldigt konstigt att folk gör så, så jag tror att du talar till en vägg.
    Kan bara svar lite å dina tankar om FP. Min dotter började på dagis när hon var 14 månader och vi har massa dagar kvar. Nu är hon 6 år och vi har ca 100 dagar kvar. Inte för att vi var rika då, tvärtom, jag hade ingen SGI och då fick man bara 120 kr dagen vilket vi inte tyckte var något så jag tog bara ut så att jag fick ca 900 kr per månad som "månadspeng" sedan levde vi på sambons lön, 13 000 efter skatt med två barn. Dagarna har varit bra att ha, vi kan nuför tiden förlänga vår semester samt lägga in en extravecka lite då och då nu när jag har en SGI och faktiskt får något för dagarna...

    Jag anser dock inte att jag var elak för att jag skolade in dottern vid 14 månader. Hon trivdes och jag kunde börja arbeta så att jag kunde få en SGI.

    Med sonen kommer han skolas in när han är 17 månader, vi har snålat med dagarna, jag tar ut 3d/v och har således massor av dagar kvar och min sambo skall vara hemma två dagar per vecka med sonen när han skolats in så att han får lugnare veckor. Personligen känner jg många som inte gör slut på alla dagar innan de skolar in. De är ju jättebra att spara för framtiden med barnet, de kan tas ut tills barnet fyller 8 år, sedan fryser de inne. Jag tror inte att barnen mår dåligt av dagis, dessutom finns möjlighet att välja dagmamma. Däremot tror jag att barnen kan må dåligt av alldeles för långa dagar så att de blir utmattade.
  • Äldre 30 May 20:38
    #69

    Fy fan för såna här dömande inlägg. Vad vet du om andras ettåringar eller andra föräldrars förmåga eller vilja som hemmaföräldrar. Hoppas livet lär dig att sluta döma andra och skryta på ett så bedrövligt sätt!!!

  • Äldre 30 May 20:39
    #70
    mammutt skrev 2009-05-30 20:38:09 följande:
    Fy fan för såna här dömande inlägg. Vad vet du om andras ettåringar eller andra föräldrars förmåga eller vilja som hemmaföräldrar. Hoppas livet lär dig att sluta döma andra och skryta på ett så bedrövligt sätt!!!
    Bra där!
Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?