• UllaBe­lla
    Äldre 3 Jun 16:38
    27689 visningar
    724 svar
    724
    27689

    5 min metoden fungerar!!!

    Jag är emot metoden eftersom det finns många andra mjukare metoder helt enkelt. Skulle aldrig kränka det käraste jag har genom att låta henne ligga och skrika sig till sömns.

  • UllaBe­lla
    Äldre 3 Jun 16:39
    #38
    Magda73 skrev 2009-06-02 22:33:13 följande:
    grattis! det finns ju en anledning till att bvc rekommenderar 5 min met... snart blir vi halshuggna, hi hi
    Vårt BVC rekommenderar inte denna metod.
  • UllaBe­lla
    Äldre 3 Jun 16:44
    #44
    Mieria skrev 2009-06-03 15:59:09 följande:
    Dr Mupp skrev 2009-06-03 15:55:20 följande: Nu menade jag inte att man ska ignorera någon. Då har jag helt missuppfattat metoden helt. Jag trodde att den gick ut på att man inte lyfter upp barnet varje gång det skriker utan att man försöker att sitta vid sidan och kanske sjunga något istället eller puffar på rumpan liksom. Visar att man finns där men att man inte behöver plocka upp barnet och att barnet måste lämna sängen varje gång det gnäller lite. För att lära barnet att sängen också är en trygg plats liksom..och att somna kan vara något mysigt även i den egna sängen? Du får gärna rätta mig om jag har fattat fel
    I så fall kan jag rekommendera tassmetoden! Sök här så hittar du minst en bra tråd om det. En s.k somna utan gråt metod. Funkade kanon för oss
  • UllaBe­lla
    Äldre 3 Jun 16:49
    #49
    linda6 skrev 2009-06-03 16:40:29 följande:
    ursäkta men hur f*n kan man säga till någon att "lämna bort han till nån som vill han" det är väl för fan självklart att alla älskar sina barn och "vill ha dom". bara för man testar olika metoder FÖR att barnet har svårt att somna så är man ingen dålig mamma. ts kanske har testat allt från att ligga brevid till att sitta i famnen men han kanske inte blev lugn och kunde somna ändå. jag tror att hittar man en metod och den funkar så ska man gå på den...jag kommer testa mig fram med olika metoder när han blir tillräckligt gammal...om han har problem med att somna dvs.
    Det bästa råd jag kan ge dig om du behöver använda någon metod är att hitta en som känns bra och som du/ni känner att ni kan genomföra en tid. Ingen ide´att testa någon ny efter ett par dagar så att säga. Säger inte att du tänkt göra så, men det kan kännas hopplöst när man sitter där första dagarna och det inte alls verkar funka.
    Vi körde med en egen variant av tassmetoden, gjorde om den lite för att den skulle passa vårt barn och så att den kändes naturlig, annars hade det inte funkat så bra tror jag.
  • UllaBe­lla
    Äldre 4 Jun 11:30

    Men om man tycker det är okej att prova denna metod framför alla somna utan gråtmetoder så måste man ju någonstans tycka att det känns helt okej att utsätta sitt barn för detta. Förstår faktiskt inte det. Jag vill bara mitt barn väl och det vill väl de flesta, så varför man anser att man tycker att denna metod är en snäll metod för att barnet ska lära sig att sova fattar jag inte.

  • UllaBe­lla
    Äldre 4 Jun 11:33
    Jävelunge skrev 2009-06-04 11:31:52 följande:
    Jag är ensam med två barn. En är precis fyllda ett och det andra 3,5 år. Ända sedan tvåan föddes har jag somnat dem tillsammans. VARJE DAG I ETT ÅR nu alltså. Det går ALLDELES UTMÄRKT vill jag be om att få tala om. Vi lägger oss i sängen tillsammans. Jag halvsitter och ammar bebisen till sömns medan storebror ligger tätt intill. Ofta läser vi en bok samtidigt eller ligger bara och småpratar. Ibland tar det en kvart. Ibland två timmar. Men det funkar. INGET av mina barn har skrikit mer än kanske 30 sekunder I HELA SINA LIV! För mig innebär barn som gråter och skriker att något är fel. Och då är det min skyldighet som förälder att finns där och se till att barnet mår bra.
    '
    Låter sunt!
  • UllaBe­lla
    Äldre 4 Jun 13:33
    tebax skrev 2009-06-04 13:27:19 följande:
    Så ni menar på fullaste allvar att ni ger precis allt som barnen vill ha ? Alltså jag hänger inte med.. Så om erat barn börjar störtgråta i affären och vill ha godis så är det sjääävklart att ni köper det eftersom han/hon gråter??
    Vad trött jag blir på såna här inlägg. Så fort man inte håller med, så ska ALLT runt omkring också vara dåligt. Allt är inte svart eller vitt. Bara för att man inte anser att det är en bra metod därför att det kränker barnet och man som förälder inte vill att det ska gråta sig till sömns, så betyder det inte att man automatiskt låter barnet få som det vill så fort det gnäller eller gråter.
    Det är en stor skillnad på gråt och gnäll!!
  • UllaBe­lla
    Äldre 4 Jun 13:38
    tebax skrev 2009-06-04 13:36:28 följande:
    ja men acceptera att alla inte tycker lika om allt
    Självklart kan jag göra det. Men jag tror inte heller automatiskt att de som använder sig av 5mm slår sina barn t.ex. bara för att de använder en metod jag inte gillar/tror på
  • UllaBe­lla
    Äldre 4 Jun 16:06
    Lindispindis84 skrev 2009-06-04 15:58:51 följande:
    Alla ni som låter era bebisar skrika, ni kanske låter de lära sig att skrika? Det sa nämligen min svärmor till mig när vi kom hem från BB med sonen. "Varför tar ni upp honom hela tiden, då får han ju aldrig lära sig att skrika. Jag börjar tro att han inte kan". Jag blev så chockad över att det finns folk som FORTFARANDE tror att det är bra för bebisar att skrika. Visst, hon är 50 år men det har absolut ingen betydelse. Det finns många kloka 50-åringar som har läst på lite om utvecklingen när det gäller barn. Men överhuvudtaget så blir jag bara ledsen över att höra folk säga att bebisar mår bra av att skrika lite.
    haha ja en sjuksköterska (!) på jobbet sa till mig när jag sa att mitt barn inte behöver ligga och skrika sig till sömns att det är minsann bra för lungorna att skrika!!!
    Jag frågade henne då om hon gått ner till lungmottagningen/avd. och pratat med personalen där om hennes kunskaper, för deras patienter kanske skulle må bra av att ligga och skrika då....
  • UllaBe­lla
    Äldre 4 Jun 16:09
    Mieria skrev 2009-06-04 16:03:35 följande:
    Ja det måste man. När de kan förstå det själva! Inte när de är nyfödda!
    Ja, men varför ska de behöva skrika sig till sömns? Det ska väl vara en skön och avslappnad stund!? Jag sover oftast inte bra om jag gråter mig till sömns och vill ha min man nära och han inte är där. Barn har väl också behov av närhet, de är väl människor de också!
  • UllaBe­lla
    Äldre 4 Jun 16:11
    Apmor2 skrev 2009-06-04 16:09:19 följande:
    jag jobbar på lungmottagningen och kan helt ärligt säga att dom bara mår bra av att träna sina lungor, har inte haft ett endaste dödsfall på grund av att dom skrikit lite!
    Ok då kanske ni skulle införa det som behandling då, att de sitter och skriker någon timme varje dag... Har du haft något dödsfall pga att de inte skrikit då menar du?? Intressant.
  • UllaBe­lla
    Äldre 4 Jun 16:12
    Apmor2 skrev 2009-06-04 16:11:05 följande:
    ok vem har lämnat sitt spädbarn i ensamhet? jag tror nog att du behöver lite mer erfaranhet och kanske läsa på lite mer..
    Det finns ju uppenbarligen de här som lämnat sitt barn ensamt gråtande i 35 min...
  • UllaBe­lla
    Äldre 4 Jun 16:18
    Apmor2 skrev 2009-06-04 16:14:54 följande:
    japp intressant! och vi lär dom att träna sina lungor på andra sätt, precis som jag lär mitt barn att hantera sina neg känslor. Men det finns inga belägg på att barnet eller vuxna far illa av att skrika.
    Mår du bra när du är ledsen och gråter då menar du? Jag vill då gärna att någon tröstar och det verkar min dotter också vilja eftersom hon blir lugn när jag finns hos henne när hon är ledsen.
  • UllaBe­lla
    Äldre 4 Jun 16:26
    Apmor2 skrev 2009-06-04 16:23:18 följande:
    jag mår bra efteråt och man måste få må dåligt oxå! Det är inte roligt att må dåligt men det är nödvändigt, och oavsett om man inte vill det så kommer dom att må dåligt och då vill iaf jag att min son ska kunna hantera det på rätt sätt.
    Jo, men jag förstår ändå inte att man ska behöva utsätta sitt barn för att behöva må dåligt och vara ledset vid läggdags. Det händer väl saker som gör dem besvikna varje dag ändå då världen går under för att man inte får som man vill..
  • UllaBe­lla
    Äldre 5 Jun 23:24
    Gumman85 skrev 2009-06-04 20:08:45 följande:
    Hej! När våran första dotter var liten så gick det inte att ha henne sovandes i våran säng, hon SOV inte. Hon fick en egen säng därför. Hon kom i i en period då hon kunde ligga vaken i flera timmar på nätterna. Vi höll på att gå under, vi mådde skit rent ut sagt för att vi var så trötta i våra kroppar. Vi hade inget liv. I ca 1 år stod vi ut, jag var dessutom gravid. Jag kan nästan grina nu när jag tänker på det... Jag drog mig länge länge innan jag prövade 5 mm, men gud vilken lycka det blev!!! Vi gick in varannan minut, vi tyckte det var för länge med 5 min. Så i stort sett konstant gick vi in och ut i endast 40 min första kvällen, 20 min andra, 5 min tredje och fjärde ingen gång. Hon skrek mest, lät mest arg alltså...  Och jesus hon SOV HELA NATTEN IGENOM, dessutom sov hon 2 timmar längre på morgonen. I det läget så var jag väldigt arg på mig själv att jag inte gjort detta tidigare, tänk vad många tårar jag hade besparat våran lilla familj! Men som sagt jag tycker att det är ALLDELES för länge med 5  min. Varannan minut tyckte vi var bra iaf. Vi är SÅ glada att vi tillslut gjorde detta! Med dotter nr 2 har vi inga problem med alls däremot, hon sover bra. Lycka till alla ni som har problem med barn som inte sover på nätterna. Det finns olika metoder,  huvudsaken är att man får karusellen att sluta snurra, innan familjen går under....
    Men hade ni provat någon annan metod innan denna då?
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!