• Äldre 4 Jun 13:53
    27667 visningar
    724 svar
    724
    27667

    5 min metoden fungerar!!!

    UllaBella skrev 2009-06-04 13:33:15 följande:
    Vad trött jag blir på såna här inlägg. Så fort man inte håller med, så ska ALLT runt omkring också vara dåligt. Allt är inte svart eller vitt. Bara för att man inte anser att det är en bra metod därför att det kränker barnet och man som förälder inte vill att det ska gråta sig till sömns, så betyder det inte att man automatiskt låter barnet få som det vill så fort det gnäller eller gråter.Det är en stor skillnad på gråt och gnäll!!
    på vilket sätt kränker man barnet?
  • Äldre 4 Jun 13:56
    lennartsdotter skrev 2009-06-04 13:48:52 följande:
    Tja, barn i den åldern har inte samma tidsuppfattning som vi? De kan inte (av rent neurofysiologiska orsaker) tänka "jaja, men mamma eller pappa kommer snart så allting är bra". Deras hjärnor är inte tillräckligt utvecklade för att de ska kunna trösta sig själva.Att barnet skriker är ju en första hint om att någonting inte stämmer. Att barnet fortsätter skrika är en andra hint om att något fortfarande är fel.
    fast barn/människor har förmågan att lära sig och poängen med metoden är ju att lära barnet att hitta en trygghet ..
  • Äldre 4 Jun 14:13
    lennartsdotter skrev 2009-06-04 14:06:52 följande:
    Visst har vi förmågan att lära oss, men medan vissa tror att ett barn som metodas enligt 5 mm lär sig att den är trygg i sin ensamhet så tror andra av oss att barnet lär sig att det inte är någon idé att ropa efter uppmärksamhet för det är lönlöst.Jag har aldrig påstått att det inte går att lära barn saker.
    fast poängen är att visa barnet att även om man inte håller i barnet att man ändå är i närheten alltså att barnet inte är ensamt även om man inte är i samma rum.
    Det är bevisat att barn från 3mån vet att även om man inte syns så finns man där.

    och om barnet får uppmärksamhet när den behöver det så förtsår jag inte att barnet skulle lära sig att det är lönlöst att ropa efter den, då det även handlar om att lära sig att ge uppmärksamhet när barnet behöver det inte bara när barnet vill det. För det är väl ingen som säger att man inte ska ge barn uppmärksamhet, eller?
  • Äldre 4 Jun 14:16
    Twilight skrev 2009-06-04 14:10:13 följande:
    Jag tycker som de flesta andra att 5mm är gräslig, och jag kan för mitt liv inte förstå  VARFÖR man inte kan ta sig tid att ligga hos barnet till det somnar, om det är det barnet vill?Jag ligger/har legat hos barnen till de somnat, varje kväll, vare sig det tagit 5 min eller 3 timmar. Kan inte komma på en enda anledning till att jag inte skulle kunna avvara den tiden till det bästa jag har.
    hur vet du att barnet vill att du ska sova med det?
    När slutar det vara en faktor vad barnet vill?
  • Äldre 4 Jun 14:23
    Jävelunge skrev 2009-06-04 14:19:37 följande:
    Att ignorera sitt barn när det är ledset och signalerar att det behöver trygghet och tröst är att kränka. Självklart. Hur hade du känt det om du var ledsen och rätt och den person du litade på sket fullständigt i dig utan stängde in dig bakom spjälor och sket i dig?
    men vem pratar om att ignorera, det går inte metoden ut på och jag tror att det är få som ignorerar ett barn om den är ledsen och gråter, du kanske har missförståt hur metoden fungerar.
  • Äldre 4 Jun 14:24
    Angel1978 skrev 2009-06-04 14:18:05 följande:
    I alla lägen tycker jag inte att barnet behöver uppmärksamhet, nej.. När det är tid att sova är speciellt en sån tidpunkt..
    varför är det speciellt?
  • Äldre 4 Jun 14:30
    lennartsdotter skrev 2009-06-04 14:24:48 följande:
    Men 5 mm bygger ju på att barnets rop på uppmärksamhet ska IGNORERAS i 5 mm (därav namnet). Med 5 mm får inte barnet uppmärksamhet när det behöver den och därför lär den sig att det inte är lönt att be efter den.Spädbarnet vet inte att uppmärksamhet kommer efter 5 minuters skrik eftersom det inte kan tänka så.
    nej det går ej ut på det, namnet säger dig det, men poängen med metoden är att börja med att man går ut en liten stund ur rummet om barnet gråter (till skillnad från att skrika) så går man in och ger det uppmärksamhet genom att lägga handen på det så att barnet ska känna att man är där och när barnet lugnat ner sig så går man ut igen och upprepar proceduren när det behövs och automatiskt så ökas minuterna, barnet förstår att när h*n behöver mor/far så är dom där på nolltid.
    Men att ignorera gnäll och skrik..

    På det sättet vet barnet att det ej är ensamt och ignorerad och att även om föräldrarna ej är i samma rum så är dom nära och barnet kan känna sig trygg.

    Det är det 5mm går ut på.
  • Äldre 4 Jun 15:09
    lennartsdotter skrev 2009-06-04 14:42:51 följande:
    Eckerberg som har utformat metoden anser att kroppskontakt endast är tillåten om barnet behöver bäras tillbaka till sängen. I alla andra lägen får endast rösten användas. Barnet tittas till med ungefär 5 minuters intervall. Om barnet vaknar på natten och skriker tex. för att blöjan är våt ska man inte heller byta blöja utan bara med rösten markera att det är natt, man ska sova så sov.Det du beskriver låter mer som en blandning av 5 mm och tassmetoden.
    jag har läst om femminuters metoden på fler ställen och som jag skrev skulle man göra..
  • Äldre 4 Jun 15:10
    Mieria skrev 2009-06-04 14:47:40 följande:
    Jag vill gärna veta VARFÖR man inte kan ta sig tid att natta barnet? Finns det någon anledning?
    fast när man gör det på det här sättet tar det tid, det är inte så att man låser in en unge i ett annat rum och går o gör ngt annat!
  • Äldre 4 Jun 15:12
    Jävelunge skrev 2009-06-04 14:50:55 följande:
    Du har inte läst på ser jag. Enligt 5mm skall man gå ut och stanna ur barnets åsyn i hela 5 minuter åt gången. Man skall ignorera gråt, skrik och tårar. Barnet har ingen tidsuppfattning så 5minuter kunde lika gärna vara två timmar. Sne skall du visa dig för barnet. Men du får INTE röra barnet, prata lugnande eller trösta. Bara titta och sedan gå ut ytterligare 5 min...osv tills banret gett upp.
    jodå jag har läst på både om metoden och om barns psykologi och har inte sätt några som helst bevis på att barnet far illa av att skrika o gnälla eller ens gråta en liten stund..
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!