Inlägg från: Fantasia78 |Visa alla inlägg
  • Fantasia78

    Hur behandlar man artros? kan man jobba ändå?

    Jag har artros och kan jobba ändå. Jag har ett varierat jobb, där jag del av tiden arbetar på mitt kontoret, men stora delar av tiden rör jag mig och visar runt kunder i våra lokaler, reser både inrikes och utrikes. För att det ska fungera kör jag träning, dels övningar som jag fått från fysioterapeut, framför allt för att träna upp styrka, stabilitet och balans, dels konditionsträning (trappmaskin och att gå i lagom tempo på löpband fungerar t ex fint). Jag fick byta min ena höftled när jag var 52, med rehab i form av mycket sjukgymmnastik efter operation, sedan fortsatt träning för att bibehålla och stärka kroppens funktioner (styrka, stabilitet, rörlighet, balans).
    Jag har en kildyna på min kontorsstol för att inte få för snäv vinkel i höftleden. Jag har höj- och sänkbart skrivbord, och jag försöker röra mig så ofta jag kan. Egentligen bör jag rör mig minst var 20 min, men det är ju tidvis svårt pga möten.

    Har en del sjukgymnastikövningar som jag måste köra varje dag för att inte bli sämre, och ett helt program med övningar att komplettera med så ofta som det går (helst varje dag, men varannan dag kan också fungera). Går en hyfsad promenad varje kväll.
    Kommer det en period när jag inte kan träna så blir jag sämre, så träning är jätteviktigt. Tränar jag, så fungerar det bra.

    Så i mitt fall fungerar det fint att jobba ändå.
    Däremot får jag inte springa, hoppa, lyfta/bära... Så det beror ju på vad man jobbar med också, men de flesta arbetsgivare bör ju kunna ta hänsyn till att en medarbetare har/får artros så att det går att anpassa arbetet om det behövs. 

Svar på tråden Hur behandlar man artros? kan man jobba ändå?