• Äldre 8 jun 22:19
  32544 visningar
  17 svar
  17
  32544

  Hur mycket blutsaft ska man dricka när man är gravid?

  Baby skrev 2009-06-08 21:55:25 följande:
  En dagsdos Blutsaft ger 20mg järn. Som gravid behöver du få i dig 100mg järn per dag så det innerbär alltså 5 dagsdoser. (Detta enligt BM) Detta blir inte billigt kan jag tala om av egen erfarenhet så jag har gått över till Niferex just pga det ekonomiska.
  Ah det där varierar. Man får i sig järn i maten oxå. Inte så att man behöver 100mg järn i tablettform. Jag har inte ätit extra järn alls under graviditeten och har ändå haft högt järnvärde. Kan tillägga att jag heller inte ätit så mkt kött eftersom jag inte är så sugen på det. Däremot har jag ätit mkt c-vitamin som höjer järnet & så slipper man bli förstoppad. 1000mg c-vitamin ökar upptaget av järn med 1000%.

  Så ät bara järn om värdet är lågt. Testa med rek dagsdos på 20ml. Tabletterna från apoteket har oxå rätt dåligt upptag så ibland kan blutsaft funka bättre/få upp värdet snabbare trots att det är svagare.
 • Äldre 9 jun 20:56
  #7
  Baby skrev 2009-06-09 08:39:13 följande:
  Nej C-vitamin höjer inte järnet, däremot så hjälper C-vitamin kroppen att ta upp järn.Och hennes BM har ju rekomenderat järn pga att hon har lågt järnvärde så då räckder det nog inte med bara kosten. Har man okej järnvärde så klarar man sig ofta på järnrik kost men har man redan lågt så behövs tillskott på 100mg/dag.
  Ja om du ser meningen efter så ser du att det var det jag menade. Att c-vitamin hjälper till med upptaget menar jag. Så indirekt höjer det ju värdet om man nu får i sig nån form av järn via maten vilket ju är troligt.

  Men sen vet jag att vissa BM säger till gravida att äta järn från en viss vecka pga av att många har brist. Så vissa får det rådet utan att ha brist, tyvärr. För högt värde är heller inte bra.

  & som du skriver med 100mg så gäller det inte alla, vi är ju olika. Plus att apotekets järn inte är bästa upptaget. Vissa gånger är det andra ämnen som behövs för att höja järnet t.ex zink, koppar, folsyra, b12 mm. Jobbar i hälsokost & har sett att många får dåligt resultat av starka järntabletter.
 • Äldre 10 jun 09:58
  #9
  Baby skrev 2009-06-10 07:39:40 följande:
  Inser nu att jag kanske hjorde dig upprörd med ett "klumpigt" inlägg. Det var verkligen inte min mening. =)Peace and Love
  Haha, jag har lite svårt att låta bli att kommentera när jag jobbar med sånt där. Inte upprörd men gillar diskussionerna =(). Fast med alla grav hormonerna så är det förstås lätt att bli upprörd för mindre. Ah ditt inlägg var inte klumpigt men jag var lite trött igår =)...

  Du får ha en bra dag!
Svar på tråden Hur mycket blutsaft ska man dricka när man är gravid?
Logga in
Bli medlem