• snusmumrik531

    Aspergers tråden

    Öppnar en ny tråd för oss alla som har barn med Aspergers, då den förra nu är stängd. Där vi får ge varandra råd och stöd och dela glädje ämnen.

    Välkommen alla nya och gamla skrivare!

  • Svar på tråden Aspergers tråden
  • snusmumrik531

    Jag kan väl börja med att säga att min son har fram till idag haft diagnosen ADD med autistiska drag men den är nu ändrad till AS.

  • OttarpsLisa

    Grattis!
    vi fick nästan samma ändring förra veckan, hans nya diagnos är autismspektrum tillstånd. Jag vet inte den egentliga skillnaden förutom att AS och alla andra autismdiagnoser ger mer rätt till hjälp än en ADD.

    Jag är fortfarande i chocktillstånd för att Rasmus har fungerat så bra de senaste veckorna, jag behöver knappast tjata alls. Han har gått från att bara gå framåt av tjat till att verkligen fungera även om jag inte säger någonting.

    Lite nervös är jag däremot för att han ska till sin pappa två gånger två veckor i sommar, allt vi har byggt upp resten av året brukar förfalla när han är där. Vem vet jag kanske ska försöka presentera och packa med lite fler hjälpmedel så Rasmus kan ha samma rutiner även där. Det känns som att vi har börjat kunna prata om annat än vädret nu efter 10 år så det kanske fungerar att försöka berätta hur viktigt det är med rutiner för honom.

    Glad midsommar!

  • snusmumrik531

    Glad midsommar på er alla!

    OttarpsLisa: Jag är inte heller så insatt i skillnaden men jag tror att den är att ADHD och ADD har allting inom sig ( empati, socialt samspel osv) men kan inte visa det pga sin problematik.
    Medans AS har inte det inom sig utan dem måste lära sig från grunden, precis som man pluggar in ett ämne. Det finns helt enkelt inte naturligt i dem. (Hoppas du förstår vad jag menar)

  • OttarpsLisa

    Ja det låter som en klok beskrivning, jag klurar på om det stämmer på Rasmus eller inte. I midsommar hade han varit hos pappa och inget brutalt hade inträffat förrutom att han hade glömt tandställningen på nätterna så den satt lite hårt i går kväll.

  • sannapanna76
    snusmumrik531 skrev 2009-06-18 22:39:30 följande:
    Glad midsommar på er alla!OttarpsLisa: Jag är inte heller så insatt i skillnaden men jag tror att den är att ADHD och ADD har allting inom sig ( empati, socialt samspel osv) men kan inte visa det pga sin problematik.Medans AS har inte det inom sig utan dem måste lära sig från grunden, precis som man pluggar in ett ämne. Det finns helt enkelt inte naturligt i dem. (Hoppas du förstår vad jag menar)
    Hej!

    Har en liten tjeja på snart 4 år som jag länge misstänkt har AS, eller i alla fall vissa bitar av syndromet. Igår hade vi utvecklingssamtal på förskolan, och då tog de upp att de har börjat tänka i samma banor den senaste tiden.

    Det som har gjort mig lite förbryllad är att min Vilma på något sätt verkar "lära sig" empati bit för bit, eller snarare "spelar/låtsas" empati. Men om det är så att människor med AS faktiskt kan "plugga in" empati och socialt samspel, så förklarar ju det lite grand hur hon agerar.
  • snusmumrik531

    Sannapanna: Min pojk är så i alla fall. Han "pluggar in allt". Sen innerst inne förstår han inte alltid men han vet att det tillhör god hyfs osv.

    Vi har haft många lektioner i varför man tackar, eller säger hej och hejdå till folk osv.

  • sannapanna76

    snusmumrik - Väldigt intressant! Vilma SÄGER ju att "ojojoj, lillasyster har slagit sig, hon har ont" osv, men man liksom SER på henne (tycker jag) att hon egentligen inte fattar alls vad problemet är. Hon har bara lärt sig att man ska säga så när någon slår sig. Det är inget VI aktivt har lärt henne, utan hon har gjort det själv. Hon är väldigt smart (även enligt personal på fsk), och lär sig texter, sånger, bokstäver etc mycket snabbt, och jag tror att hon lär sig även beteenden på samma ätt.

    Det där med att säga hej och hejdå är inget hon har förstått än däremot. Tack säger hon om man ber henne säga det, annars inte.

  • Fyrabarnsmor

    Hej! Min dotter har Aspergers och vi har det riktigt, riktigt kämpigt med henne. Det sista halvåret har hon skolvägrat (hon har även vägrat hemundervisning, vi hoppas nu få in henne på skolhem till hösten). Hon matvägrar också till och från. Hon är livrädd för "att bli fet" (ser sig själv som fet fast hon är smal som en sticka). Hon är nästan omöjlig att ha med sig i sociala sammanhang då hon nästan alltid "skämmer ut oss" genom att gapa och skrika och bära sig illa åt. Efteråt blir hon ångerfull, men det är så dags då när skadan redan är skedd. Vi blir socialt isolerade som familj! Hon har en ledsagare, men idag vägrade hon träffa henne också! Hon är avskriven från BUP (de kan inte göra mer) och från Ätstörningscentrum (de tycker inte hennes problem är tillräckligt allvarliga). Vi har haft en ganska bra LSS-handläggare, men nu ska hon sluta...Jag vet inte vad man ska göra. Någon som är i en liknande situation?

  • snusmumrik531

    Fyrabarnsmor: #kramar om# Låter väldigt kämpigt för dig! Jag har nog inte så mkt råd att komma med men...

    Det där med maten känner jag igen. Min son är också trådsmal o är också rädd att bli fet. Men däremot så vill han växa på längden så han äter sina pytte portioner.

  • leeena
    sannapanna76 skrev 2009-06-25 10:33:15 följande:
    snusmumrik - Väldigt intressant! Vilma SÄGER ju att "ojojoj, lillasyster har slagit sig, hon har ont" osv, men man liksom SER på henne (tycker jag) att hon egentligen inte fattar alls vad problemet är. Hon har bara lärt sig att man ska säga så när någon slår sig. Det är inget VI aktivt har lärt henne, utan hon har gjort det själv. Hon är väldigt smart (även enligt personal på fsk), och lär sig texter, sånger, bokstäver etc mycket snabbt, och jag tror att hon lär sig även beteenden på samma ätt.Det där med att säga hej och hejdå är inget hon har förstått än däremot. Tack säger hon om man ber henne säga det, annars inte.
    Min W utreddes för AS men fick"bara" ADHD diagnos...Psykologen menade att han är högbegåvad som hon kallade det och att han därmed "lär sig " eller "funderar ut" hur han ska bete sig vilket gör att han inte visar alla symptom för asperger och de därför inte kan sätta den diagnosen...Så upplever även jag honom,att han precis som du säger lär in beteenden även om han inte "förstår dem " rent instinktivt som de flesta andra av oss gör...
Svar på tråden Aspergers tråden