• abuelita

    Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)

    Länk till gamla tråden www.familjeliv.se/Forum-2-13/m42527033.html

    Ursäkta att presentationen är så lång! kunde bara inte göra den kortare eftersom jag tycker allt är så viktigt. Ändå tänker jag nu lägga en del information i de första inläggen .
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    *Under flera hundra år har nyfödda navlats för tidig. Men när man gör det innan pulsationen i navelsträngen har upphört (detta  tar  normalt ca 3-5 minuter, ibland  lite kortare tid och ibland   ända upp till 20-30 minuter )  går barnet miste om en stor mängd av sitt blod (innehållande stamceller, bl.a. cancerbekämpande t-celler  och annat viktigt skydd mot sjukdomar) som finns kvar i moderkakan, och även den naturliga syretillförsörjningen från navelsträngen som moder natur har  räknat ut  att barnet behöver under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas.  Lungorna har mycket svårt att ta upp syre när de är tömda på blod,  och syret kan inte transporteras till hjärnan och andra viktiga organ om det  inte finns tillräckligt med blod. När barnet pressas ut genom födelsekanalen kläms  blodet  i  lungorna  in i moderkakan, för att sedan pulsera tillbaks igen. Men när navelsträngen klampas blir blodet kvar i moderkakan.

    *Charles Darwins farfar, Erasmus Darwin,  var en av de först kända motståndarna till tidig avnavling:

    “ Another thing very injurious to the child, is the tying and cutting of the navel string too soon; which should always be left till the child has not only repeatedly breathed but till all pulsation in the cord ceases. As otherwise the child is much weaker than it ought to be, a portion of the blood being left in the placenta, which ought to have been in the child.”
    Erasmus Darwin, Zoonomia, 1801 .


    www.birth-brain-injury.org/
    www.autism-end-it-now.org/
    www.cordclamp.com/


     *Innan man en gång i tiden började med tidig avnavling hade man inte ens gjort  djurförsök  för att ta reda på om detta ingrepp i det naturliga födelseförloppet var ofarligt.
    Precis som
    med så mycket annat farligt som gjorts och fortfarande görs  inom obstetriken, enligt  förre chefen för WHO:s mödra – och barnavårdsenhet,  Marsden Wagner, som han berättar  om på den här Youtuben :   
    ">

     


    Men trots att det numera gjorts ett otal internationella  studier som visar att tidig avnavling är skadligt så fortsätter man ändå  med det i större delen av västvärlden: Ja man forsätter även med pilotstudierna, den ena efter den andra, där barn används som försökskaniner...

    *Den 23 oktober 2008 presenterades så äntligen nationella riktlinjer för avnavling i Sverige .  Sedan dess  är det alltså sen avnavling som ska gälla i hela vårt avlånga land.
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609  

     
    Men tyvärr har de missat det allra viktigaste; HLR med intakt navelsträng!  Det är nämligen de medtagna barnen, och de för tidigt födda,  som tar mest skada av att förlora  sin syreförsörjning från navelsträngen och den enorma blodmängd  som blir kvar i moderkakan vid omedelbar avnavling .   Den här kraftiga blodförlusten orsakar inte sällan hjärnblödningar, främst på prematura barn.


    Det  verkar  som att alla de läkare i Sverige som bestämmer över det här anser  att det är viktigare  att  snabbt få ut barnet till akutrummet än att  låta det  få i sig en del  av sitt  syrerika moderkaksblod  först, och de  anser  tydligen även  att pH-prov måste tas så snabbt som möjligt på ett medtaget barn, innan det hinner ta sitt första andetag. Och det  anser de tydligen  går  lättast  att ta  genom att navla av  istället för med spruta från pulserande navelsträng.


    Jag trodde  faktiskt det ingick i de medicinska baskunskaperna  att   så här kraftig blodförlust är väldigt farligt. Vissa läkare säger att det blod som blir kvar i moderkakan vid tidig avnavling  utgör ca 30% av barnets totala blodvolym, medan andra säger att det är nära 50 % .  Och särskilt farligt måste det ju vara om patienten  är alldeles nyfödd,  och dessutom redan mår dålig . Ja ibland t.o.m. väldigt dåligt. (vuxna blodgivare får bara lämna 10% år gången)


     Läs den här artikeln i Dagens Medicin som handlar om att barn som fått HLR vid födseln (och då alltså blivit omedelbart avnavlade) får lägre intelligens . Läs även min kommentar där.


    http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2009/04/20/barn-som-aterupplivats-far/index.xml


    Och här är några  artiklar på engelska om HLR med intakt navelsträng (hjälp gärna till att sprida länkarna till ansvariga inom och över förlossnings- och neonatalvården).


     .http://www.obgyn.net/pregnancy-birth/pregnancy-birth.asp?page=/pb/articles/neonatal-resuscitation


    http://fn.bmj.com/cgi/eletters/93/1/F2#2367


    http://books.google.se/books?id=S2PSV_sO86cC&pg=PA163&lpg=PA163&dq=Normal+Childbirth,+Susan+Downe,+Robbie+E+Davis-+Floyd,+Ph.+D.,+milking+or+stripping+the+umbilical+cord&source=bl&ots=gV5Gxclgjz&sig=3VOU3iPhC1u8YP1Wm11-ihQ2noY&hl=sv&ei=yS81Sq_2MsmusAb9yvDICQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1


    http://www.birth-brain-injury.org/consent.htm


     


    *Men innan man hunnit anpassa förlossningsrummen för HLR med intakt navelsträng kan de barn som  snabbt måste ut till akutrummet först hållas lägre än moderkakan i 30 sekunder innan avnavling, eller ännu kortare stund om man anser det riktigt akut ( ju mindre av detta syrerika blod barnet hinner få  desto sämre kommer det dock att må, och kanske få bestående men  ). Se denna Youtube:
    ">

     Och för att transfusionen  ska gå ännu snabbare kan man även ”mjölka ” navelsträngen :


    “The clamping of the umbilical cord will be delayed 30-45 seconds while the child is held lower than the placenta. At the end of the time , the cord is milked once and the cord is clamped. If the obstetrician feels he cannot delay the cord clamping, then the cord can be milked 2-3 times” http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00818220


    *Fortfarande finns det några svenska sjukhus kvar som  navlar av alla barn – både pigga/fullgångna  och medtagna/prematurer-  före första andetaget, och som alltså vägrar rätta sig efter  WHO:s rekommendationer och nationella riktlinjer, och som dessutom trotsar Hälso- och sjukvårdslagen. Den  säger nämligen att man som förälder har rätt att få information och själv vara med och fatta beslut som rör ens egen eller ens barns hälsa. Men mvc på dessa orter ger  ingen information om det här. Inte heller förlossningspersonalen.


    Och vissa sjukhus som säger sig ha sen avnavling klampar redan efter någon minut istället för att låta det pulsera färdigt .   De som navlar av före första andetaget brukar uppge som skäl att det inte går att ta pH-prov på navelsträngsblodet annars ,trots att de flesta andra sjukhus nu har lärt sig att ta det med spruta från pulserande navelsträng. Och de som klampar efter någon minut brukar skylla på gulsotsrisken trots att det aldrig funnits några studier visar att sen avnavling ökar risken för behandlingskrävande gulsot.


    *Barn som föds med syrebrist har inte sällan blivit utsatta för felaktigt använt värkstimulerande dropp (rätt använt kan det dock vara en livräddare)
    Läs tråden om värkstimulerande dropp :


     www.familjeliv.se/Forum-2-13/m39564431.html


    och tråden om sen avnavling vid kejsarsnitt:


    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m33964976.html


    Liten kom-ihåg-lista:
    * Det viktiga är när navelsträngen klampas, inte när den klipps.
    * Det är inte sant att barnet måste hållas lägre eller i samma nivå som moderkakan de första 30 sekunderna för att få i sig något blod.  Mamman  kan följa sin instinkt och ta det i famnen på en gång,  om hon önskar det. Får navelsträngen bara vara intakt  tills den slutat pulsera så får barnet i sig  den mäng blod som moder natur hade tänkt  sig.
    * Personalen kan klampa av tidigt av bara farten även om man kommit överens om något annat. Se därför till att pappan, eller annan medföljare, vakar som en hök över navelsträngen när barnet kommit ut. Den ska vara vit, slapp och tömd på blod innan den klampas. Helst bör man vänta tills moderkakan kommit ut, och det är inte ens bråttom då.

    * Ett mycket bra förlossningbrev finns på sidan 1 här i tråden.


    Några viktiga Youtubes och tv-clip:


    Nyfödda går miste om viktigt blod (skriv det i sökrutan)


    http://playrapport.se/#/video/1409799


    Finally a birth film for fathers



    ">


    We can be much kinder


    http://www.metacafe.com/watch/2870183/we_can_be_much_kinder_birth_matters_video_contest/


    Help our children please
    ">


    Bonding
    ">


    What babies want



    ">


     


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-06-23 20:29
    Om mamman har låga blodvärden är det extra viktigt att barnet får behålla allt sitt blod.

    "Delaying cord clamping at birth should be used as a strategy to combat anemia in infancy especially amongst infants born to anemic mothers."
    indianpediatrics.net/feb2002/feb-130-135.htm
    Scrolla ner till Key Messages (en liten blå ruta)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-06-26 11:40
    Gå med i Facebook-gruppen Leaving A Babie´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping)
    www.facebook.com/pages/Leaving-A-Babys-Umbilical-Cord-To-Stop-Pulsating-Delayed-Cord-Clamping/91036978467

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-06-29 18:37
    OBS, det är viktigt att undersköterskan informeras om att det ska vara sen avnavling eftersom det i regel är hon som klampar navelsträngen. Och vid personalbyte är det viktigt att man säger till igen, både till bm och uskan. Ja till ALLA som råkar sticka in näsan i förlossningsrummet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-06-30 16:38
    Nu har det inkommit ytterligare ett riktigt kanonbra förlossningsbrev. Skrivet av P Moudi, inlägg 123 sidan 12.
    Säkrast är dock att tillägga att samma sak ska gälla vid snitt.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-06-30 17:45
    Adams Family här på FL har nu startat en svensk grupp om sen avnavling på Facebook , med henne och mig som administratörer:
    www.facebook.com/group.php

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-07-14 15:41
    Nu finns en ny tråd om värkstimulerande dropp
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-09-03 13:35
    Historik
    www.whale.to/a/cord4.html
  • Svar på tråden Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)
  • abuelita

    Det är mycket viktigt att inte störa mor och barn under bondingen, med dess unika hormonspel, som pågår som intensivast under de första 5 minuterna efter födseln.

    Så här skriver Sarah Buckly om det i artikeln Third stage of labour, också i Belly Belly:

    "At the time when Mother Nature prescribes awe and ecstasy, we have injections, examinations, and clamping and pulling on the cord. Instead of body heat and skin to skin contact, we have separation and wrapping. Where time should stand still for those eternal moments of first contact, as mother and baby fall deeply in love, we have haste to deliver the placenta and clean up for the next ‘case’."

  • abuelita

    Five Good Reasons to Delay Clamping the Cord.

    1. Leaving the cord to pulse does "no harm" and therefore should be encouraged. If you can think about what Nature intended, our ancestors way back before scissors and clamps were invented must have had to wait to deal with the cord/placenta until the placenta was birthed. They probably chewed it, ground it with rocks, or burned it through with hot sticks from the fire. The little teeth on the clamps indicate the traumatizing of the vessels is necessary to quell bleeding. [Editor's Note - Some midwives say that if you delay cutting the cord until an hour or so after the birth, there will be no bleeding at all from the stump.]

    2. Leaving the cord to pulse slows down the "fire drill" energy that many birth attendants get into after the baby is born. Leaving off the busyness of midwifery for a half hour allows the mother and baby undisturbed bonding time without a "project " going on i.e. the cord cutting instructions, explanations, jokes, etc. The father, too , is undisturbed and able to enjoy this "high" time without focusing on a job at hand.

    3. Educator Joseph Chilton Pierce in his book "Magical Child" makes ref to studies that were done on primates who gave birth in captivity and had early cord clamping. Autopsies of the primates showed that early cord clamping produced unusual lesions in the brains of the animals. These same lesions were also found in the brains of human infants when autopsied.

    4. In Rh neg women, many people believe that it is the clamping of a pulsing cord that causes the blood of the baby to transfuse into the blood stream of the mother causing sensitization problems. Robert S Mendelsohn, M.D., in his book "How to Have a Healthy Child. . . In Spite of Your Doctor" blames the whole Rh neg problem on too quick clamping of the cord. Especially in Rh neg mothers I urge midwives to wait until the placenta is out before thinking about cord clamping.

    5. I think it is interesting that scientists are now discovering that umbilical cord blood is full of valuable T-cells which have cancer fighting properties. A whole industry has sprung up to have this precious blood extracted from the placenta, put in a cooler with dry ice, and taken to a special storage facility to be ready in case the child gets cancer at some time in the future. This is human insanity of the first order. That blood is designed by Nature to go into that child's body at birth, not 30 yrs later! We need to acknowledge that there are things about the newborn circulation and blood composition that we just don't know and we need to bet that Mother Nature had things figured out pretty well for us to survive this long. Maybe the supposed need for Vitamin K in the newborn comes out of early cord clamping?

    http://www.gentlebirth.org/archives/lateClamping.html

  • abuelita

    Och här ett utdrag ur en recension av den amerikanska psykoterapeuten Helen Wambach´s bok Liv före livet:
     
    "Dr Helen Wambach försatte sina försökspersoner – 750 stycken – i djup hypnos och ställde under hypnosen en rad frågor angående deras upplevelser före, under och strax efter födelsen. Omedelbart efter uppvaknandet ur hypnosen besvarade försökspersonerna skriftligen en rad frågor.
    Efter att ha läst dessa gripande rapporter om bländande ljus, fysisk och psykisk kyla, omild behandling etc. i förlossningsrummen, får man hoppas att ansvariga läkare ser till att nyfödda får möta den här världen under vänligare och kärleksfullare betingelser. Wambachrapporten borde göras tillgänglig för alla som yrkesmässigt har med förlossningar och nyfödda att göra. Helt naturligt har även blivande föräldrar stor nytta av att ta del av den.


    Helen Wambach är fil dr i psykologi och verksam i USA. Hon har arbetat i tjugo år som praktiserande psykoterapeut och tio år som universitetslärare. Men hon kände sig efterhand mer och mer otillfredsställd med den psykologiska forskningens frågeställningar och metoder.
    "De gängse psykologiska teorierna föreföll mig alltmer ytliga och ointressanta," säger hon. "

  • SchumiFerrari

    Har en sjuk son här hemma som tar tid... och energi.... Solen skiner gott ute så blir nog en promenad senare..
    Funderar på olika sätt att hjälpa till och sprida info om sen avnavling...


    Smurfen kommer i augusti!
  • Hicks

    Hej,

    jag födde min son på Östra i Gbg förra helgen och bad om sen avnavling. Det var inga problem alls.

    Jag frågade om deras rutiner för detta och det svaret jag fick var att de håller på med en utredning och väntar resultatet till årsskiftet. Fram till dess kör de tidig avnavling som rutin. Men alla verkar ju få olika svar.

  • abuelita

    Några tips på hur man kan hjälpa till att sprida det här, förutom att puffa den här tråden då och då:

    *Gå runt i andra trådar här på FL och tipsa om den här tråden (man får dock ta risken att vissa  blir sura och tycker man är OT).

    * Starta egna trådar i andra familjeforum (går förstås bra att kopiera av det jag skrivit i TS m.m.)

    * Skriva insändare, både i aftonbladet/expressen m.fl. stora tidningar, och i lokaltidningar.

    * Blogg.

    * Sprida information på Facebook. Man kan lägga t.ex. ut youtubes .

    * kontakta Barnombudsmannen, Rädda barnen, Socialstyrelsen,  sjukvårdsmininsterna, Socialministern, m.m.

    * Tipsa media. Både tidningsredaktioner , enskilda journalister, nyhetsredaktioner, Kalla Faktas och  Uppdrag granskings redaktioner, m.m.

    * Prata om avnavling på informationsmöten för gravida, och när det är visning på förlossningsavdelningar (som du SchumiFerrari ju redan har  gjort)  om man ska föda på ett sjukhus som ännu inte följer riktlinjerna.

    * Skicka ut massmail, med kort och informativ text (så att folk orkar läsa)   och några valda länkar.

    * Kontakta nyckelpersoner i föreningar o.dyl. som har med cp, autism m.m. att göra. 

    I de allra flesta fall talar man dock för döva öron, men så händer det någon gång då och då, om man är riktigt ihärdig, att man lyckas nå fram till någon, som sen i sin tur lyckas nå fram till någon, o.s.v.

    Om någon kommer på några fler tips så berätta gärna här i tråden. 
     

  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-06-22 10:17:31 följande:
    Har en sjuk son här hemma som tar tid... och energi.... Solen skiner gott ute så blir nog en promenad senare.. Funderar på olika sätt att hjälpa till och sprida info om sen avnavling...
    Ta dig tid med sonen du, och känn ingen stress med det här.
    Men nu har jag lagt ut lite tips på hur man kan hjälpa till, sen när du känner dig fit for fight
  • abuelita
    Hicks skrev 2009-06-22 10:58:49 följande:
    Hej,jag födde min son på Östra i Gbg förra helgen och bad om sen avnavling. Det var inga problem alls. Jag frågade om deras rutiner för detta och det svaret jag fick var att de håller på med en utredning och väntar resultatet till årsskiftet. Fram till dess kör de tidig avnavling som rutin. Men alla verkar ju få olika svar.
    Grattis till sonen!!!

    JÄTEBRA att du frågade om deras avnavlingsrutiner, och TACK  tack för att du rapporterar här i tråden!!

    Det är som sagt ett stort mysterium det här att alla som frågar om avnavlingsrutinerna på sjukhusen i Västra Götaland får så olika svar.  
    Borde verkligen  vara intressant för t.ex. Uppdrag Granskning, Västnytt,  lokaltidningarna, m.m. att kolla upp vad som ligger bakom det här.
  • mamman i skogen

    Lägger även till i favoriter hinner inte följa helt och hållet men jag är här iallfall..

    BTW abuelita har du ngn grupp på facebook? Kanske läge att starta en då kommerinformationen komma ut fortare än via FL. Snöbollseffekten vi är många som kan puscha för den till våra vänner....


    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
Svar på tråden Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)