Forum Föräldrar: Barn med speciella behov - Medlemstrådar
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Föräldrar till barn med kongenital katarakt (medfödd grå starr)

  Tor 15 dec 2011 22:35 Läst 28202 gånger Totalt 68 svar
  Visar endast inlägg av Lillsillen - Visa alla inlägg
 • Lillsi­llen
  Återställ
  Tor 15 dec 2011 22:35 #63

  Hejsan Svejsan..

  Vet att detta är för föräldrar med barn med kongential katarakt men hade inget att göra så sökte runt lite och hittade detta.

  Jag är 16 år just nu och är född med grå starr på båda ögonen. tycker att det ät riktigt fascinerande att prata om mina upplevelser om detta och jag kanske kan ge tips till er föräldrar :P

  Jag kan ju alltid börja med att berätta lite om när jag var liten. Jag opererades när jag var 12 dagar och de tog då bort linserna och linskapslarna i båda ögonen. Denna operationen gjordes av någon Johan Sjöstrand och någon som hette Eva. Jag tror mamma sa att jag hade +46 på högra ögat och lite mer på vänstra. ( när jag föddes alltså) Jag fick min grå starr ifrån min mamma som också är född med detta och min syster också. även mormor och morbror så detta är alltså ärftligt i min familj, så det finns stor chans att mina barn också kommer att få detta.

  Nu har jag +13 på höger och +13.5 på vänster och hur jag har kunnat förbättrat synen så här bra är mycket tack vare min pappa. Ni förstår att när jag och min syster var små så hällde han ut pärlor i olika färger på golvet, tog av oss glasögonen och sa åt oss att plocka dem. Ni tycker säkert att det låter konstigt men det hjälpte verkligen. När jag föddes sa läkarn att det skulle vara helt omöjligt för mig att kunna se så bra och att kunna ta körkort skulle inte ens vara att tala om, men nu sitter jag här och skriver med lämpet i fickan och övningskörsskylten på bilen. Detta känns riktigt gött. Jag får självklart gå fler undersökningar än andra men det är det värt.

  Så ge aldrig upp och ställ gärna  frågor. tycker det är roligt att besvara dem och jag tycker också det är roligt att läsa om människor som är satta i nästan samma situation och hur det har förnädrats sedan jag var liten :P

   

 • Lillsi­llen
  Återställ
  Tor 15 dec 2011 22:45 #64

  Juste.

  Under min operation tog de också bort 10% av glasgloben.

  Sedan läste jag ganska tidigt på denna sida om glasögon i liten ålder och jag vet att jag fick typ någon plast grej som satt bakom öronen typ som vanliga glasögon men slutet på bågen går ända ner. detta gjorde att jag inte tappade dem.

  Jag har endast opererats en gång vad jag vet.  

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll