• Smiley­Malin
    Äldre 27 Jun 21:26
    12225 visningar
    43 svar
    43
    12225

    Hanhundar som slåss.

    har två härliga jack russel pojkar. Den ena är 4 år och den andra ca 15 månader. Under dom senaste månaderna har en maktkamp mellan hundarna börjat trappas upp och nu på senare tid har dom rykt ihop rejält alldeles för många gånger. Nu är äldsta hunden halt och jag orkar inte mer! Först var jag noga med att hålla den äldsta hunden högre i rang, men när det inte hjälpte övergick jag till att försöka markera tydligt för hundarna att ingen av dom i någon situation alls får mäta sig mot den andra. Har tyvärr uppenbarligen inte lyckats och börjar nu i desperation fundera på att kasterar yngsta hanen. Är igentligen imot att kasterar hundar utan fysiska behov av det och anser att det är ett sätt att försöka hitta genvägar för att komma runt ett inlärt beteende som skapar problem....
    Tävlar dessutom vovvarna i agility och är livrädd för att den som kastreras ska tappa stinget och arbetsviljan.

    Några råd?
    Någon annan som haft problem med slagsmål inom flocken?
    Positiva och negativa erfarenheter av kastrering?

    Alla åsikter och råd är varmt välkomna!

  • Svar på tråden Hanhundar som slåss.
  • Smiley­Malin
    Äldre 28 Jun 17:52
    #5
    hmcc skrev 2009-06-28 07:58:22 följande:
    I det läget är väl en kastrering befogat? Terriers som börjat slåss har mer tendens att eskalera än att sluta... Själv har jag haft 2 kastrerade hanar och kan inte förstå motståndet när man har dom problemen du har.
    jo absolut. men är rädd för att problemet ändå ska kvarstå.
    Känns trist att ta ett så stort beslut också kanske det inte hjälper?!
    ska ringa och rådfråga veterinären på måndag morgon men känns som att en veterinär gärna rekommenderar kastrering bara för att tjäna pengar....
  • Smiley­Malin
    Äldre 28 Jun 20:08
    #10
    suset skrev 2009-06-28 18:01:40 följande:
    låt hundarna lösa problemet själva... låt dom ryka ihop ordentligt så kommer den yngre att inse att den äldre bestämmer.
    det har dom redan gjort ett flertal gånger, dock INTE medvetet från min sida och det har inte hjälpt. Dessutom vill jag inte riskera att dom drar på sig permanenta skador.
  • Smiley­Malin
    Äldre 28 Jun 20:14
    #11
    Tant Herta skrev 2009-06-28 13:00:00 följande:
    Jag tror du behöver kastrera båda tyvärr! Men jag måste fråga vad du tänkte när du bestämde dej för att ha två terrier hanar ihop?
    1. jag vill ha fler än två hundar.
    2. Jag vill inte ha tikar och riskera att få tävlingssäsongen förstörd pga löp.
    3. Jag har inte hittat någon annan ras som tilltalar mig både utseendemässigt, mentalt och vad gäller arbetslust.

    Känner många med minst två okastrerade hanhundar som aldrig haft problem eftersom valpen redan från början lärt sig vilken rangordning som gäller.
    Tyvärr råkar min lillskit vara extremt vass och har aldrig riktigt accepterat att vara under den äldre hanen i rang.
  • Smiley­Malin
    Äldre 28 Jun 20:36
    #13
    Caileag skrev 2009-06-28 20:22:24 följande:
    Jag föder upp JRT och har haft JR i 10 år. Jag tror inte att kastrering kommer hjälpa dig. Tror att detta blivit ett inlärt beteende hos dina vovvar (det GÅR kanske att lära om men jag hade aldrig känt mig helt trygg i situationen då JRT är "som dom är") och en kastrering ska ske innan 1år (vad jag har hört) för att man ska se nån skillnad i hanhunds-aggressivitet. Har själv haft två russellpojkar som till slut inte gick att ha ihop, för slagsmålen blev bara värre och värre. Låt dom INTE göra upp bäst dom vill för jag lovar dig att det slutar med att nån av dom dör nu när det eskalerat till denna nivå. För oss började problemen när den yngre började bli ordentligt könsmogen runt 8mån. Den äldre blev ofrivilligt kastrerad av den yngre efter 2år... Inget roligt kan jag säga. Det är bara 1½ mån sen vi omplacerade den yngre för det blev ohållbart med att man hela tiden var tvungen att stänga grindar och hålla koll... Man ska ha glädje av sina hundar och inte utsätta dom för den stressen att behöva leva i en flock där dom hela tiden ska gå på helspänn. Självklart kan du pröva att hjälp av en hundinstruktör, men ta nån som är ordentligt erfaren och kunnig inom just JRT för det är en speciell ras. Det finns en kvinna som heter Ingrid Lingmark som är helt underbar i sin hundpsykologi och som jag verkligen rekomenderar. Hon har en hemsida som heter www.hundfilosofi.se Vår äldsta hane som blev kastrerad i slagsmål har blivit barnslig och nästan som unghund igen. Det tog nåt år innan jag började se det beteendet hos honom. Vi jagar aktivt med våra hundar och jaktinstinkten sitter dock kvar lika starkt så jag tror inte att du ser nån skillnad i agilityn genom kastrering, du kan ju pröva kemisk kastrering om du vill kolla. Önskar dig ALL LYCKA till för jag vet hur jobbig situationen är och man älskar dom så mycket och vill inte att nån ska flytta. Håller tummarna att du hittar nån som kan hjälpa dig!
    låter precis som mina pojkar Här kom också problemen när yngsta började bli könsmogen och har sedan bara eskalerat....
    Ska absolut kolla länken!
    Känns helt otänkbart att göra sig av med någon.... den äldsta har vi ju ändå haft i 4 år nu och den yngre verkar kunna bli den elithund på agilitybanan som jag alltid drömt om...
  • Smiley­Malin
    Äldre 30 Jun 21:45
    #38

    oj vilken diskussion
    Inte blev det särskilt lättare att bestämma sig nu!
    Har iallfall ringt runt och kollat prisuppgifter hos olika veterinärer här i stan, och det var ingen munter historia!!
    3000-4000 för att kastrera en liten plutt på 6-7kg!!!
    Hur kan det vara så dyrt jämfört med tex katter som inte alls är särskilt mycket mindre? Dessutom blev vissa väldigt korta i tonen och sura när ordet kastrering nämndes....
    En gapade till och med åt mig att han på ren princip vägrade kastrera hanhundar under våren och sommaren när det är löp-period!

    Vad gäller hundarnas beteende så är det framförallt den yngsta som vi har problem med. Den äldre har alltid funkat kanonbra ihop med alla andra hundar, tikar som hanar. Medan den lilla skiten på sista tiden börjat sticka upp även mot tex min mammas hanhundar.
    När den yngsta var valp så tillät vi den äldsta att "trycka till" honom när han försökte klättra i rang. Kanske är det därför vi har problem nu? Nu tillåter vi inget alls! Minsta lilla någon av dom muttrar eller spänner sig så säger vi till den hunden på skarpen.
    Men vi kan tex fortfarande ha dom tillsammans i buren i bilen utan gruff...

  • Smiley­Malin
    Äldre 1 Jul 17:11
    #41

    nu har jag bestämt mig! Kulorna ryker.
    En så pass vass hund är ju ändå inget avelsmaterial....

Svar på tråden Hanhundar som slåss.