• SmileyMalin

    Hanhundar som slåss.

    har två härliga jack russel pojkar. Den ena är 4 år och den andra ca 15 månader. Under dom senaste månaderna har en maktkamp mellan hundarna börjat trappas upp och nu på senare tid har dom rykt ihop rejält alldeles för många gånger. Nu är äldsta hunden halt och jag orkar inte mer! Först var jag noga med att hålla den äldsta hunden högre i rang, men när det inte hjälpte övergick jag till att försöka markera tydligt för hundarna att ingen av dom i någon situation alls får mäta sig mot den andra. Har tyvärr uppenbarligen inte lyckats och börjar nu i desperation fundera på att kasterar yngsta hanen. Är igentligen imot att kasterar hundar utan fysiska behov av det och anser att det är ett sätt att försöka hitta genvägar för att komma runt ett inlärt beteende som skapar problem....
    Tävlar dessutom vovvarna i agility och är livrädd för att den som kastreras ska tappa stinget och arbetsviljan.

    Några råd?
    Någon annan som haft problem med slagsmål inom flocken?
    Positiva och negativa erfarenheter av kastrering?

    Alla åsikter och råd är varmt välkomna!

  • Svar på tråden Hanhundar som slåss.
  • SmileyMalin
    Tant Herta skrev 2009-06-28 13:00:00 följande:
    Jag tror du behöver kastrera båda tyvärr! Men jag måste fråga vad du tänkte när du bestämde dej för att ha två terrier hanar ihop?
    1. jag vill ha fler än två hundar.
    2. Jag vill inte ha tikar och riskera att få tävlingssäsongen förstörd pga löp.
    3. Jag har inte hittat någon annan ras som tilltalar mig både utseendemässigt, mentalt och vad gäller arbetslust.

    Känner många med minst två okastrerade hanhundar som aldrig haft problem eftersom valpen redan från början lärt sig vilken rangordning som gäller.
    Tyvärr råkar min lillskit vara extremt vass och har aldrig riktigt accepterat att vara under den äldre hanen i rang.
  • Caileag

    Jag föder upp JRT och har haft JR i 10 år.
    Jag tror inte att kastrering kommer hjälpa dig. Tror att detta blivit ett inlärt beteende hos dina vovvar (det GÅR kanske att lära om men jag hade aldrig känt mig helt trygg i situationen då JRT är "som dom är") och en kastrering ska ske innan 1år (vad jag har hört) för att man ska se nån skillnad i hanhunds-aggressivitet.

    Har själv haft två russellpojkar som till slut inte gick att ha ihop, för slagsmålen blev bara värre och värre. Låt dom INTE göra upp bäst dom vill för jag lovar dig att det slutar med att nån av dom dör nu när det eskalerat till denna nivå.

    För oss började problemen när den yngre började bli ordentligt könsmogen runt 8mån. Den äldre blev ofrivilligt kastrerad av den yngre efter 2år... Inget roligt kan jag säga. Det är bara 1½ mån sen vi omplacerade den yngre för det blev ohållbart med att man hela tiden var tvungen att stänga grindar och hålla koll... Man ska ha glädje av sina hundar och inte utsätta dom för den stressen att behöva leva i en flock där dom hela tiden ska gå på helspänn.

    Självklart kan du pröva att hjälp av en hundinstruktör, men ta nån som är ordentligt erfaren och kunnig inom just JRT för det är en speciell ras.
    Det finns en kvinna som heter Ingrid Lingmark som är helt underbar i sin hundpsykologi och som jag verkligen rekomenderar.
    Hon har en hemsida som heter www.hundfilosofi.se

    Vår äldsta hane som blev kastrerad i slagsmål har blivit barnslig och nästan som unghund igen. Det tog nåt år innan jag började se det beteendet hos honom.
    Vi jagar aktivt med våra hundar och jaktinstinkten sitter dock kvar lika starkt så jag tror inte att du ser nån skillnad i agilityn genom kastrering, du kan ju pröva kemisk kastrering om du vill kolla.

    Önskar dig ALL LYCKA till för jag vet hur jobbig situationen är och man älskar dom så mycket och vill inte att nån ska flytta. Håller tummarna att du hittar nån som kan hjälpa dig!

  • SmileyMalin
    Caileag skrev 2009-06-28 20:22:24 följande:
    Jag föder upp JRT och har haft JR i 10 år. Jag tror inte att kastrering kommer hjälpa dig. Tror att detta blivit ett inlärt beteende hos dina vovvar (det GÅR kanske att lära om men jag hade aldrig känt mig helt trygg i situationen då JRT är "som dom är") och en kastrering ska ske innan 1år (vad jag har hört) för att man ska se nån skillnad i hanhunds-aggressivitet. Har själv haft två russellpojkar som till slut inte gick att ha ihop, för slagsmålen blev bara värre och värre. Låt dom INTE göra upp bäst dom vill för jag lovar dig att det slutar med att nån av dom dör nu när det eskalerat till denna nivå. För oss började problemen när den yngre började bli ordentligt könsmogen runt 8mån. Den äldre blev ofrivilligt kastrerad av den yngre efter 2år... Inget roligt kan jag säga. Det är bara 1½ mån sen vi omplacerade den yngre för det blev ohållbart med att man hela tiden var tvungen att stänga grindar och hålla koll... Man ska ha glädje av sina hundar och inte utsätta dom för den stressen att behöva leva i en flock där dom hela tiden ska gå på helspänn. Självklart kan du pröva att hjälp av en hundinstruktör, men ta nån som är ordentligt erfaren och kunnig inom just JRT för det är en speciell ras. Det finns en kvinna som heter Ingrid Lingmark som är helt underbar i sin hundpsykologi och som jag verkligen rekomenderar. Hon har en hemsida som heter www.hundfilosofi.se Vår äldsta hane som blev kastrerad i slagsmål har blivit barnslig och nästan som unghund igen. Det tog nåt år innan jag började se det beteendet hos honom. Vi jagar aktivt med våra hundar och jaktinstinkten sitter dock kvar lika starkt så jag tror inte att du ser nån skillnad i agilityn genom kastrering, du kan ju pröva kemisk kastrering om du vill kolla. Önskar dig ALL LYCKA till för jag vet hur jobbig situationen är och man älskar dom så mycket och vill inte att nån ska flytta. Håller tummarna att du hittar nån som kan hjälpa dig!
    låter precis som mina pojkar Här kom också problemen när yngsta började bli könsmogen och har sedan bara eskalerat....
    Ska absolut kolla länken!
    Känns helt otänkbart att göra sig av med någon.... den äldsta har vi ju ändå haft i 4 år nu och den yngre verkar kunna bli den elithund på agilitybanan som jag alltid drömt om...
  • Anna 2009

    Jag har haft en J.R som kastrerades som 6-åring med jättebra resultat!

    Det var min första hund (som fick lite väl fri fostran för en J.R's bästa) och jag ville inte kastrera den först, fast en väldigt hundkunning kompis rekommenderade det hela tiden.
    Han slogs aldrig med några hundar men han var en rymmare utan dess like, och så var han lite aggresiv mot mig ibland eftersom jag var den enda som var högre än honom i rang.
    Till sist tjuvparade han en tik och blev helt galen efteråt, vi valde mellan kastrering eller att ta bort hunden.
    Veterinären ifrågasatte kastreringen när jag bokade tid, men gick med på det när jag förklarade.
    Idiotiskt att vi inte gjorde det från början!
    Han tappade absolut ingen energi öht, men slutade att rymma och kunde stanna på gården och vara lös och nöjd. Det lilla agget mot mig försvann också, han behövde inte tuppa sig mer. Och sen kunde han faktiskt varva ner lite lättare ibland.
    Han blev över 15år, den lille rackaren.

    Nu i efterhand fattar jag inte varför man har okastrerade hanhundar i så stor omfattning i det här landet. Sysslar själv med hästar och där är kastreras rutinmässigt alla hanar som inte ska verka i avel.

  • köttbullelydnad
    SmileyMalin skrev 2009-06-27 21:26:57 följande:
    Tävlar dessutom vovvarna i agility och är livrädd för att den som kastreras ska tappa stinget och arbetsviljan.
    Det är ju otroligt individuellt, men när jag chipade min ena hane för 1½ år sen var det enbart positiv effekt när det kom till arbetslust. Den ökade eftersom han inte längre brydde sig tikar, och han blev än mer lättförd. Dock rekommenderar jag inte att man chipkastrerar sina hundar utan kör med det vanliga "kapa kulorna", men det beror på dåliga erfarenheter av chipet såhär i efterhand.
  • hmcc

    Jag träffar massor av människor som är grymt besvikna på den kemiska kasteringen.

    Dom ser ingen skillnad på hur hunden var innan.

    Dom som trots det sedan gjort en "riktig" kastrering ser en ENORM skillnad från innan.

    Många känner sig lurade när dom gjort den kemiska.

  • Caileag
    hmcc skrev 2009-06-28 20:55:14 följande:
    Jag träffar massor av människor som är grymt besvikna på den kemiska kasteringen.Dom ser ingen skillnad på hur hunden var innan.Dom som trots det sedan gjort en "riktig" kastrering ser en ENORM skillnad från innan.Många känner sig lurade när dom gjort den kemiska.
    Ok! Har jag aldrig hört... Intressant.
    Dom som jag pratat med har tyckt att det varit samma resultat, men jag har
    mest pratat med "russellfolk".
  • hmcc
    Caileag skrev 2009-06-28 20:59:58 följande:
    Ok! Har jag aldrig hört... Intressant. Dom som jag pratat med har tyckt att det varit samma resultat, men jag har mest pratat med "russellfolk".
    Jag har nog aldrig pratat med nån russelägare när jag tänker efter

    Däremot 2 parsons där ingen märkte nån skillnad, den ena är kastrerad nu och är numera gudomligt trevlig mot andra hanar.

    Den andra vågar inte husse ta kulorna på av nån anledning, jag tror män har svårare för det där.
    (men jag tror matte vinner )
  • Rottis77

    Jag tycker absolut att du först ska testa att göra  en kemisk kastrering på båda först innan du bestämmer dig för att kastrera. Då kan du se hur dom ev skulle vara som kastrerade, och du ska inte vara rädd för att använda chipet, har inte varit med om nån hund som blivit dålig pga chipet ( jobbar som djursjukvårdare, där vi använder detta chip mycket) + att båda mina hanar använt dom mer än 1 gång (dock inte pga att dom slogs).

    Jag har haft en kastrerad tik som jag tävlat med i lydnad och spår, det va verkligen krut i henne, märkte ingen skillnad alls när hon blev kastrerad. Har även en kastrerad hane där jag inte iheller märkte någon som helst skillnad när han blev kastrerad, båda va precis som innan dom kastrerades, blev varken trötta, slöa, gick inte upp i vikt och behöll samma päls kvalitet.

  • Superolga

    Hej!
    Hoppas allt löser sig med dina hundar.
    Tänkt dock på att chip / kemisk kastrering räknas som doping så då kan du inte tävla agilityn under den tiden.

    mvh
    Anna

Svar på tråden Hanhundar som slåss.