Forum Änglasyskon - änglarum
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Olika igångsättning med ängla barn, och levande syskon?

  Ons 22 jul 2009 19:28 Läst 1728 gånger Totalt 7 svar
  Ons 22 jul 2009 19:28

  I September förra året mste vi våran lilla Tindra, jag blev då igångsatt dagen efter att henne lilla hjärta hade slutat slå.

  När jag då blev igångsatt, så sattes det in en typ "pappers remsa" (förlåt för konstigt beskrivning) den remsan utsöndra iaf någonting som fick det hela att sätta i gång. och jag tyckte det funkade väldigt bra, med tanke på att jag hade en väldigt jobbig förlossning med storebror..

  I nästa vecka är det meningen att jag ska bli igångsatt med liten i magen, men idag var inte tappen tillräckligt mogen, så om den inte har mognat till räckligt så måste de då hjälpa till att få den mogen. Läkaren pratade då om en ballong som vidgar livmodertappen, eller några tabblter som man kan ta.

  Men med tanke på att dottern dog tidigare när det gäller veckor i magen, så antar jag att jag inte var mogen förra gången heller.

  Kan det vara som så att den där igångsättning jag fick förra gången, med Tindra, Vara någon som vara starkare eller nått, att jag fick den just då för att hon redan var en liten ängel och inte påverkades av det hela..

  Undrar alltså om ni som har blivit igångsatt fler gånger än med ert änglabarn, om det har gjorts på olika sätt??

 • silver­hjärta
  Visa endast
  Ons 22 jul 2009 20:03 #1

  Hej! Jag beklagar att du också förlorat en liten dotter.

  Vår första dotter dog i magen i v. 40 och jag blev också igångsatt. Fick också en sådandär liten "pappersremsa" som kallas propess. Den hjälpte inte. Fick sedan någon gel som inte heller hjälpte särskilt. Men efter dessa försök kunde de iaf ta hål på hinnorna och sätta värkstimulerande dropp och då gick det bättre. Men det hela tog nog 2,5 dygn har jag för mig.

  Men andra dottern sattes jag igång i v. 38+1 tror jag. De kollade en vecka innan men då var jag inte mogen. Det var jag nog inte så mycket den här gången heller men vi körde ändå. Samma pappersremsa som jag inte hade några förhoppningar om efter förra gången. Men den tog faktiskt. Precis innan den togs ut fick jag värkar och bara ett fåtal timmar senare var Ebba född.

  Den där ballongvidgningen har jag aldrig varit med om men hört talas om. Men eftersom du är omföderska ska det visst vara lättare att få igång det hela. Och på mig gjorde ju en vecka susen med livmodertappen. Hoppas det går bra för dig också. Lycka till!
  Kramar Eva

 • Froggi­s76
  Visa endast
  Tor 23 jul 2009 08:04 #2

  Hej.
  blev igångsatt med ängeln genom tabletter, de räckte för att starta förlossningen otroligt nog. (tror att han skonade mig från det jobbiga)
  Med lillebror blev jag igångsatt i v 34+2, då med bardkateter för att jag inte var öppen något alls. Behövde ej värkstimulerande dropp. Katetern sattes in 13.00 och drogs ut 16.00. Då tog Bm hål på hinnorna och 18.43 föddes sonen.
  Lillebror nr 2 sattes igång i v 37+5, då behövdes inte katetern alls, utan man tog endast hål på hinnorna. Detta gjordes kl 18.00.Det var meningen att jag skulle få dropp, men mina värkar satte igång av sig själv. 21.45 är sonen född.

  Bardkatetern är inget som gör ont. Den gör att det vidgas, och koksaltlösningen gör att det blir lättare.

  Massor av kramar från Ängeln Robins mamma

 • malida­d
  Visa endast
  Tor 23 jul 2009 09:38 #3

  Har bara blivit igångsatt med hjälp av dropp. Nu senast så började de med dropp för att bebis skulle sjunka ner mer så att det var säker att ta hål på hinnorna. detta tog nästan hela dagen och vid 16.30 tog de hål på hinnor och vattnet gick. David föddes kl åtta på kvällen.en fin igångsättning i jämförelse med de andra två jag upplevt. Vår son som dog levde vid fl och avled ett par timmar senare men personalen visste att han var sjuk och att de skulle få ta hand om honom direkt vid fl. Då satte de dropp och tog hinnorna men inget hände överhuvudtaget på hela dan. Sedan tog själva fl tre och en halv timma. Det gick väldigt fort och var den värsta fl jag har haft. Så jag har både bra och dålig erfarenhet av dropp. Lycka till!

 • Stjärn­klocka
  Visa endast
  Tor 23 jul 2009 11:10 #4

  Hej,
  med vår änglaflicka var jag inte mogen trots att det var tredje barnet och jag var fullgången (40+0). Fick en gel vaginalt (som mjukar upp livmodertappen och stimulerar värkarbetet) 2 gånger med ca 3 timmars mellanrum och ca en timme efter den sista satte värkarna igång och hon föddes efter ca 1,5 timmes värkarbete. Det var en fin och ganska snabb förlossning.
  Med lillebror efter vår ängel fick jag information att de inte kunde använda lika starka läkemedel eftersom han levde. Jag var inte mogen nu heller (39+2) men fick gel vaginalt med 6 timmars mellanrum första dagen och fick ut och promenera så mycket jag orkade. Resultatet blev lite förvärkar och att livmodertappen mjukades upp så sakta. Fick vila över natten och sedan mer gel nästa morgon. På eftermiddagen fick jag riktiga värkar, de kunde ta hål på hinnorna och sedan föddes han ganska fort (inom en timme). Även detta var en fin förlossning, men helt annorlunda.
  Så jag har bara bra erfarenheter av igångsättning. Varma kramar och lycka till!

 • Fre 24 jul 2009 00:08 #5

  Tack för era svar!!

  Så propess är det det heter, då har jag iaf ett namn på det jag vill ta upp med läkaren när vi träffas nästa gång..

  Känner en sån oerhör oro att nått ska gå fel nu när slutet närmar sig, och med första barnet låg jag med värkar i flera dygn, sonen hjärtljud blev lägre och det hela slutade med akutsnitt. Samtidigt som jag känner att jag vill att det hela ska ske naturligt, så har oron och rädslan krypit på mer och mer ju närmare slutet jag kommer, och blev därför erbjuden igångsättning, som först kändes jätte skönt, att få ett slut datum på alla vånda, samtidgt så är rädslan där att en igångsättning kan påverka negativt.
  men efter att ha läst era svar så känner jag ändå ett litet lugn..

  Tack igen..

 • Fre 24 jul 2009 08:49 #6

  Harling: Jag har blivit igångsatt både med bardkateter (ballong) och med gelé. Ballongen är mekanisk, dvs. den innehåller ingen medicin eller medel utan det är själva ballongen som trycker så att man öppnar sig. Man måste vara lite öppen runt 1-2 cm för att kunna sätta en sådan, det varierar lite. Är man inte tillräckligt mogen kan man istället använda t.ex. gelé för att reta livmodertappen så att man börjar öppna sig.
  Jag förstår känslan av att oron börjar krypa fram. Du vill ju inte "snubbla på målsnöret". Tala gärna om hur du känner för läkaren. Igångsättning är ju något som läkare beslutar och skulle det utgöra en stor risk för dig och barnet så skulle de neka det. Min läkare sa att visst innebär det risker med igångsättning och kejsarsnitt men att man måste orka mentalt också. Vetskapen om att bli igångsatt lugnade mig iaf.
  Jag övervakades mycket mer med ctg när jag blev igångsatt med sonen och det var en trygghet för mig. Då såg vi att han mådde bra i magen.

  Lycka till!

 • Barba bok
  Visa endast
  Fre 24 jul 2009 11:59 #7

  Hej!
  Jag har bara fött ett barn och blev igångsatt pga havandeskapsförgiftning i v 38. Startade med miniprostin, den första gel man kan få om man inte är mogen. Efter 9 timmar med endast pinvärkar så togs ett beslut om att använda propessen eftersom den skulle vara effektivare för min del. Fördelen med den var ju att man kunde ta ut den om värkarbetet blev för stort. Jag drabbades efter ca 1 timma av värkstorm som innefattar precis som det låter. Min livmoder var så uppretad av de tidigare värkarna på dagen så propessen blev för mycket stimulans. Tyvärr hade jag inte genomgått en tidigare förlossning så jag hade ingen smärta att jämföra med men jag kände att någonting var fel. På föräldrargruppen hade de ältat dessa toppar och dalar av värkar men här fick jag inga dalar. Det var fruktansvärt. Jag var ju förstföderska och barnmorskorna trodde nog inte situationen var så svår som den faktiskt var. Min flicka föddes bara 3 timmar senare men tyvärr blev det mötet mitt livs svartaste. Hon dog av syrebrist pga dålig övervakning.

  Jag har nu i efterhand läst på om dessa olika tekniker för igångsättning så att ögonen blött. Jag blev aldrig upplyst om riskerna och kunde därför inte heller argumentera för eller emot. Det är något jag ångrar så oerhört idag när man har svart och vitt framför sig. Läkarna SKA veta vilka metoder som är bäst för just dig samtidigt som du måste känner dig nöjd och bekväm med det.

  Det kommer gå jättebra men du ska verkligen se till att du får som du vill ha det. Lycka till. Kram L

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll