• Mrs Cykel
  Äldre 29 jul 21:28
  29930 visningar
  748 svar
  748
  29930

  Provade 5-minuters metoden ikväll, tog 40 min. Imorgon??

  Vi hade liknande problem, med en dotter som vaknade 10 ggr per natt utan att kunna somna om själv. Vi var helt utmattade allihop och behövde en lösning för att "överleva".

  På BVC fick vi då rådet att köra 5mm, något som vi varit emot hela dotterns liv. Dock tyckte vi att det var värt att pröva.

  Vi flyttade in henne i eget rum och körde igång. Första kvällarna var inte så roliga, men det gav sig mkt snabbt. Hon var då 8 månader. Har inget minne av att det var jobbigt i längre än en vecka, max 2, sen sov hon hela nätter.

  Nu är hon 1 år och vi lägger bara ner henne i sängen och sen sover hon ca 11 timmar. Fantastiskt! Hon - och vi - mår jättebra av det och min mammakänsla är att hon inte har några men av att vi körde 5mm. Hon är en helt fantastiskt glad liten tjej som gillar att gå och lägga sig på kvällen.

  Lycka till och kämpa på! Det ÄR jobbigt ett par nätter, men i vårt fall var det verkligen värt det! Trodde ALDRIG att jag skulle få sova hela nätter igen!!

 • Mrs Cykel
  Äldre 29 jul 21:30
  #13
  lövet2 skrev 2009-07-29 21:25:48 följande:
  I idealfallet tar det kortare tid för varje dag. Tyvärr får de flesta uppleva något helt annat. Vissa fortsätter att skrika 1-2 timmar varje kväll i veckor och månader ...Hos oss kom hysterin fortare den andra kvällen, och dottern kräktes över hela sig och hela sängen. Den tredje kvällen kräktes hon ännu fortare, och efter det tog det ca ett år innan hon sov ordentligt igen. Spjälsängen fick vi ställa undan, eftersom den framkallade hysteri direkt.
  Blir det bara värre och värre så skulle jag också ha avbrutit, men där får man nog ha lite fingertoppskänsla. För oss gick det ju som jag beskrev ovan jättebra.
 • Mrs Cykel
  Äldre 29 jul 21:34
  #20
  ThereseNyman skrev 2009-07-29 21:32:48 följande:
  Men fy så jobbigt! Har du "bara" prövat detta på din dotter, eller har du fler som du använt dig av denna metod?
  Anledningen till att VI ändå testade metoden (förutom att vi blev tipsade av BVC) var att vi hört från flera andra familjer som gjort samma sak, och att barnen sedan somnat på någon minut och sen sovit hela natten.

  Det verkar med andra ord funka jättebra för många barn, men kanske inte för alla. Vad man än väljer för "metod" så tror jag att man själv måste vara övertygad och konsekvent, så att barnet känner att "nu är det så här vi ska göra".
 • Mrs Cykel
  Äldre 30 jul 11:41
  #72

  Jag skrev lite i början av tråden, men har inte varit in på ett tag.

  Men OJ, vad trött jag blir på att folk känner att de om och om igen MÅSTE kommentera denna metod trots att det inte är det som tråden handlar om!

  Varför inte läsa TS inlägg lite mer noggrannt?


  ThereseNyman skrev 2009-07-29 21:20:13 följande:
  Vill Endast ha svar av er med egna erfarenheter.Negativ kritik av denna metod, hänvisar jag nån annanstans!
  Har ni med andra ord egna erfarenheter allihopa? Vi vet ju alla att det är en kontroversiell fråga och att det finns massor med motstånd med mer eller mindre kloka argument. Vill man läsa dessa argument kan man ju hitta tusentals trådar att läsa (och skriva) i.

  Men eftersom denna tråd faktiskt inte handlar om för- eller nackelar med 5mm, kan inte denna önskan då respekteras och diskussionen tas i en tråd där den hör hemma? En tanke bara som skulle underlätta här på FL.

  Känns så trist när trådar "förstörs" med sådant som är OT oavsett vad det är. Jaja, min åsikt bara.
 • Mrs Cykel
  Äldre 30 jul 11:49
  #76
  Beckah82 skrev 2009-07-30 11:44:42 följande:
  Om jag slår mitt barn blodigt, bränner honom med cigaretter och drar ut naglarna på honom med tång lär han knappast dö heller ...men döden är ju inte det enda otrevliga man kan utsätta sitt barn för.
  Nej, nu börjar det bli alltför låg nivå på denna diskussion, tycker jag. Läs gärna TS igen.
 • Mrs Cykel
  Äldre 30 jul 11:55
  #79
  Beckah82 skrev 2009-07-30 11:52:11 följande:
  läs gärna forumsreglerna igen.En trådstartare kan inte bestämma vilka som får skriva i en tråd eller vad de får skriva sålänge man håller sig till reglerna.
  Nej, självklart inte. Men vore det inte enklast om man ändå håller sig till ämnet? Varför skriva om allt möjligt i alla trådar - saker som inte hör hemma där?

  Själv läser jag och skriver i FL för att jag tycker att det är intressant och kul att lära mig olika saker, samt att dela med mig av de små erfarenheter jag samlat på mig som mamma. För mig känns det självklart att man läser TS och sen svarar på eventuella frågor/ger råd samt följer TS ÖNSKAN om vad tråden ska handla om.

  Men visst, man kan ju öppna vilken tråd som helst och skriva precis vad man vill. Du har helt rätt! Men i min värld känns det lite onödigt och tråkigt.
 • Mrs Cykel
  Äldre 30 jul 12:03
  #83
  Beckah82 skrev 2009-07-30 11:57:00 följande:
  På vilket sätt håller vi oss inte till ämnet då? Det handlar om 5mm. hade vi varit OT så hade det inte varit tillåtet. Men vi ÄR inte OT bara för att vi skriver vad vi tycker man ska/kan göra istället.
  Ok, så här står det i TS:

  "Vill Endast ha svar av er med egna erfarenheter."

  För mig känns det tydligt vad TS menar. Men OK, ska det vara på den nivån så lämnar jag tråden.

  Jag hade en dotter som det tog 2-3 timmar att lägga VARJE kväll och sen vaknade hon ca 10 ggr/natt. Efter att ha provat alla möjliga metoder (tass, SHN, amning etc etc) så provade vi 5mm. Det funkade jättebra och hon somnar nu på ett par minuter och sover sedan ca 11 timmar utan att vakna.

  Jag ville dela med mig av detta till TS och kanske beskriva hur vi gjort/har haft det, men eftersom tråden nu ENLIGT MIG spårat ur och (återigen) handlar om för- och nackdelar med 5mm, så känner jag inte att jag har något här att göra.

  Lycka till med sömnen, TS!
 • Mrs Cykel
  Äldre 30 jul 21:44
  ThereseNyman skrev 2009-07-30 20:46:16 följande:
  Nu har mitt vackra lilla barn somnat! Jag gav henne välling i min famn, hon drack o slumrade lite.Sen när hon druckit upp går jag till rummet, hon tittar (=vaken) jag pussar på henne, säger : God natt, mamma älskar dig. Vi syns imorgon.O mitt vackra lilla flickebarn, gnäller till lite, lägger sig på sidan o SOMNAR PÅ EN GÅNG!!! :-OVa??? Jag är helt chockad!!!
  GRATTIS! Vad skönt för er båda! Jag håller tummarna för en fortsatt bra fortsättning på sovandet!
Svar på tråden Provade 5-minuters metoden ikväll, tog 40 min. Imorgon??
Logga in
Bli medlem