• MalinE­ddie
    Äldre 29 Jul 21:40
    32042 visningar
    748 svar
    748
    32042

    Provade 5-minuters metoden ikväll, tog 40 min. Imorgon??

    Troligtvis ger barnet upp sina försök till kommunikation snabbare imorgon. De flesta barn brukar ge upp inom ett par dagar när ingen lyssnar.
    Tassmetoden är en bra metod där du kan uppnå samma sak som med 5mm men ditt barn riskerar inte fara illa i processen.

  • MalinE­ddie
    Äldre 29 Jul 21:47
    #30
    Kya skrev 2009-07-29 21:44:14 följande:
    tycker det är tråkigt att de flesta börjar köra såna här metoder på sina 8-10 månadersbarn. antagligen för att de just då är inne i separationsfasen och behöver extra mkt närhet. det tycker väl föräldrarna är jobbigt och börjar bli outhärdligt, och därför tar de till såna metoder som 5-mm. i övrigt är det en ganska grym metod i mina ögon, men att använda sig av den just när barnet är extra känsligt och inne i en jobbig fas i mitt liv är helt oförståeligt.
    Skaparen av 5mm Bernt Eckerberg avråder ju till och med från att anväda metoden i dem fasen men detta verkar många föräldrar fullständigt ignorera tyvärr.
  • MalinE­ddie
    Äldre 30 Jul 11:00
    #55
    FrökenLindström skrev 2009-07-30 10:59:06 följande:
    Eller så anser vi att situationen är ohållbar och vill göra något åt det. Det är ju knappast så att han kommer skrika sig till sömns varje kväll, det handlar om första veckan. Tror inte han kommer få några men av det :)
    Varför ta risken? Provade ni några snälla metoder innan så som tassmetoden?
  • MalinE­ddie
    Äldre 2 Aug 10:18
    Ninno skrev 2009-08-02 09:35:01 följande:
    Eftersom det är så himla mycket diskussioner om denna metoden så tycker jag att BVC borde gå ut med tydliga riktlinjer till alla föräldrar så att det blir någon klarhet i frågan. Jag antar att BVC INTE rekomenderar denna metoden (iallafall inte där vi går) Dessutom borde ju alla på BVC ha samma ställningstagande. Helt sjukt att det ska få finnas gamla tanter på bvc som lär ut att 5 mm är bra! Inget barn kan väl må bra av att skrika sig till sömns?!?! Det är väl egentligen ganska självklart? Eller vad har jag missat??
    Det är olika från BVC till BVC. Min BVC tant avråder från 5mm och jag vet många som  gör samma sak. Det finns BVC sköterskor som tar till sig av den forskning som säger att barn blir oerhört stressade av att skrika sig ensamma till sömns medans andra ignorerar detta fullständigt och fortsätter rekommendera en metod som hör hemma på 50-talet.
    BVC ger råd basserade på sina egna åsikter många gånger.
  • MalinE­ddie
    Äldre 2 Aug 10:22
    lövet2 skrev 2009-08-01 23:28:37 följande:
    Före 5mm sov hon på ett sätt som jag nuförtiden skulle kalla helt normalt, men som jag då trodde var jättefel. Hon somnade senare än jag ville och åt ett par gånger under natten (hon var ca ett halvår), och då hamnade hon alltid i vår säng. På dagtid var hon en glad och nyfiken tjej, som mest ville kravla omkring på golvet och älskade att träffa folk. På 3 kvällar förvandlades hon till en tjej som alltid ville sitta i mitt knä och inte vågade leka själv. Hon skrek om hon såg främmande personer. Om vi gick in i sovrummet och hon såg spjälsängen, så skrek hon tills hon kräktes. Hon kunde bara sova om hon fick vara tätt intill mig, och även då, så vaknade hon 10-20 gånger per natt. Då vaknade hon tvärt med ett skräckslaget skrik och visade alla tecken på att ha drömt en mardröm. Dessutom hade hon ett uppvaknande varje natt, som var värre än de andra. Hon var inte helt vaken och verkade inte känna igen oss. Panikslagen och hysterisk. Först senare fick vi veta att det kallades nattskräck.
    Vad bra att du berättar er historia. Förhoppningsvis ändrar sig någon när de får se vad som kan hända när man utsätter sitt barn för en CIO metod. Skadan märks ju oftast inte direkt.
  • MalinE­ddie
    Äldre 2 Aug 10:24
    ThereseNyman skrev 2009-08-02 08:35:04 följande:
    Att ni orkar?!?! Detta är ju helt otroligt... Om man använder en metod som fortfarande rekommenderas, då blir man kallad barnmisshandlare, ja gud vet allt! Varför ger ni liksom bara inte upp?? TACK Linn för att du tog över en sväng o förklarade för mig! Saknade er för övrigt igår.... Vad gäller metoden i sig, så ja, det funkar!
    Den fungerar självklart. Frågan är varför den fungerar. Det är väl där vi är oense.
  • MalinE­ddie
    Äldre 2 Aug 10:34
    Kya skrev 2009-08-02 10:22:04 följande:
    jo, som jag försöker förklara så är BVC barnsköterskor. de behöver inte ha någon som helst psykologisk utbildning för att få jobba med att väga och mäta barn. så frågar man om deras åsikt och tips vad gäller det psykologiska (som tex sömn) så frågar man efter deras tips som privatperson. inte vad sjukvården rekommenderar. det vet inte många om. är man intresserad av att få ett proffessionellt tips så frågar man en barnpsykolog, inte en bvc-tant.
    Precis. Tyvärr så lyssnar många föräldrar blint på BVC trots detta. Jag kan tänka mig att många BVC ger det där häftet som beskriver 5mm av ren lathet. Det är dock positivt att så många BVC faktiskt numera tar avstånd från 5mm. Det går framåt trots allt.
  • MalinE­ddie
    Äldre 2 Aug 11:00

    Mycket bra skrivet om metoder av barnläkare Lars H Gustafsson:
    larsh.files.wordpress.com/2009/05/metoder-eller-tillvagagangssatt.pd

  • MalinE­ddie
    Äldre 2 Aug 11:03
  • MalinE­ddie
    Äldre 4 Aug 19:33
    ankaplanka skrev 2009-08-04 18:46:29 följande:
    Mrs Cykel skrev 2009-07-29 21:28:06 följande: Va bra att de funkade för er... Vi e i samma sits där dottern vaknar varje timme om natten å endast somnar om vid tutten, känner att detta börjar bli ohållbart då man inte sovit bra på flera månader. Känns skönt att höra att denna kritiserade metod fungerar för de som vågar prova. Vi kommer nog också testa denna, börjar inom en vecka, då lillans rum e färdigt att flytta in i.
    Om du vill börja med en snällare metod kan jag tipsa om tassmetoden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-23/m29293259.html
    Tyvärr känner inte alla till den och börjar med den värsta.
    Jag tycker personligen det är hemskt att gå från att tutta sig till sömns till att skrika sig till sömns som med 5mm. Tänk vilken chock det måste vara för barnet. Tassmetoden tar längre tid men barnet får inte betala priset.
  • MalinE­ddie
    Äldre 4 Aug 19:38
    Queen70 skrev 2009-08-04 19:03:04 följande:
    Eget rum?? 6 månader?? *suck*
    Jag tycker det viktigaste är att man finns där för barnet när det vaknar och gråter, inte vart det sover. Jag vill dock ha mina i samma rum till året.
  • MalinE­ddie
    Äldre 4 Aug 20:43
    Queen70 skrev 2009-08-04 20:38:04 följande:
    Låter som en jättefin metod. Jag är också förvånad att så många väljer 5mm som första alternativ fast den är den mest extrema för barnet. Varför är det så? För att andra metoder kräver mer av föräldern och tar längre tid? Man ska inte leta quick fix när man har med bebisar att göra.
    Jag håller sååå med dig! Bebisen ska väl inte få betala priset för vad föräldrarna vill uppnå. Jag fattar inte varför så många provar 5mm först. Vet man inte att det finns andra metoder/tillvägagångsätt eller är man bara lat och tänker främst på sig själv och vill ha en quickfix? Andra metoder tar ju som du säger längre tid och det kanske är där skon klämmer många gånger tyvärr.
Svar på tråden Provade 5-minuters metoden ikväll, tog 40 min. Imorgon??