• Anonym
    Äldre 6 Aug 13:07
    16069 visningar
    37 svar
    37
    16069

    Hur får man lägenhet?

    Jag vet inte vad jag ska göra, jag bor i en andra handslägenhet nu och tiden börjar dra ihop sig.
    Min syster som bor hemma hos mamma och jag pratade om att hon skulle ta över mammas fyra så vi kunde bo där tillsammans när mamma flyttar. Skitbra tänkte jag, då kan jag flytta in där inom ett halvår.
    Men igår kom min syster på att hon kan ju byta fyran till en tvåa och bo själv istället...

    Så nu vet jag inte vad jag ska göra, jag studerar och det känns hopplöst att få lägenhet genom typ boplats även om jag lätt skulle ha råd med en lägenhet. Jag har stått med på boplats i över två år nu utan napp.

    Finns det något annat sätt att hitta lägenhet på?
    Vart hittar man privatvärdar? Jag är så desperat nu att jag inte skulle ha några problem med att lägga ett par tusen svart till hyresvärden även om jag annars är emot sånt.

    Snälla, är det någon som lyckats få lägenhet på något annat sätt, gärna i Göteborg.

  • Svar på tråden Hur får man lägenhet?
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 6 Aug 13:26
    #3
    ettplustack skrev 2009-08-06 13:16:19 följande:
    Om du studerar kan du ju få hjälp genom nationerna
    Jasså? Men ä-r det inte bara studentrum då? Vi har en son på tre år också så det känns inte som om det skulle fungera.
    M Y L F skrev 2009-08-06 13:20:55 följande:
    Fast kan du inte övertala din syster att behålla 4 an ett tag så att ni kan dela och så försöker ni att byta den 4 mot 2 mindre lägenheter? Många vill ju flytta ihop och vips så har ni varsin lägenhet. Känner flera som gjort så.En större mot 2 mindre.
    Jo, jag försöker. Säger att vi hade kunnat bo där tills hon hittar en etta om vi inte får bytt den. Enligt mamma så kommer vi inte få byta den för hyresvärden(privatvärd). En liten etta borde ju inte vara så svårt för henne att få relativt snabbt. Men hon tycker att varför ska hon välja det näst bästa när hon kan få det bästa med en gång typ...
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 6 Aug 13:35
    #6

    M Y L F skrev 2009-08-06 13:29:28 följande:


    Så kan inte värden säga, vad har värden för skäl för det? Gå med i hyresgäst föreningen om ni redan inte är det så hjälper dom er. Det är bullshit att ni inte får byta, däremot så skall ju naturligtvis dom som ni skall byta med kunna visa upp som alla andra att dom klarar av att sköta sin hyra.
    Inte? Får ta och kolla upp detta! För isf hade vi kunnat få iaf två st tvåor eller något. Jag bryr mig inte så mycket om storleken på lägenhet just nu så.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 6 Aug 13:35
    #7
    Verkligen skrev 2009-08-06 13:30:37 följande:
    Ring privata hyresvärdar. Alla kommuner brukar ha en lista över såna. Så har jag gjort, hyr aldrig via bolag utan tycker det vart lättast att hyra privat.
    Vet du vart man kan hitta såna listor? Jag har googlat men inte hittat något.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 6 Aug 13:47
    #9
    Verkligen skrev 2009-08-06 13:38:41 följande:
    Fråga på kommunen. Vet att Soc har såna listor med bara för att dom som går på soc sällan får hyra via bolag om dom har anmärkningar. Jag hörde mig för med folk och hittade även en lista på nätet. Men kommunen bör veta för dom personerna som hyr ut är ju listade som företagare.
    Tack! Jag ska försöka kolla upp detta med en gång.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 6 Aug 13:57
    #11
    ettplustack skrev 2009-08-06 13:50:35 följande:
    [citat] Jasså? Men ä-r det inte bara studentrum då? Vi har en son på tre år också så det känns inte som om det skulle fungera. Nej det finns studentlägenheter också
    Vet du om man måste flytta så fort en har slutat studera? Jag har ett år kvar på min utbildning men min sambo kommer antagligen studera i ytterligare tre år.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 6 Aug 14:01
    #15

    Jag ringde till kommunen nu men dom hade ingen lista över privatvärdar

  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 6 Aug 14:02
    #16
    ettplustack skrev 2009-08-06 13:58:30 följande:
    Det vet jag inte riktigt men så länge man studerar så får man ju bo där. Så om ni står för den båda så kan ni väl bo där tills ni båda slutat studera
    Okej, jag ska kolla detta också. Tack för hjälpen!
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 6 Aug 14:03
    #17

    Anonym (mini) skrev 2009-08-06 13:59:58 följande:


    Varför har din syster större rätt till er mammas lägenhet än du? Har varken du eller din mamma något att säga till om i frågan?
    Min syster är tydligen den som har rätt till kontraktet eftersom hon bor där nu. Jag har bott hemifrån i lite mer än tre år nu.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 6 Aug 14:04
    #18
    Jezzica88 skrev 2009-08-06 14:00:44 följande:
    Du kan kolla i tidningar å på blocket. Privatpersoner går snabbast att hyra ifrån. Alltså vissa privata äger ju tex 20 lgh osv så man får ha lite kontakt å höra sig för osv
    Jag kollar på blocket varje dag nu men ingenting från någon privatvärd hittills. Bara folk som vill hyra ut i andra hand eller byta. Men jag vill helst ha ett första handskontrakt nu så jag sliper hamna i samma sits igen.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 6 Aug 14:11
    #21

    Anonym (mini) skrev 2009-08-06 14:05:56 följande:


    Fast ni är ju familj och du och din mamma borde ju rimligtvis ha något att säga till om också? Kan ni inte bo där ihop får ni ju byta den till två mindre lägenhet, det är väl inte ens något att diskutera?
    Jag tycker precis som du, blev jättebesviken när jag fick veta detta igår. Men min mamma bryr sig tyvärr bara om att min syster måste få någonstans att bo nu eftersom hon inte kan flytta med dom. Hon säger också att hon är rädd att det inte ska fungera att vi bor ihop. Hade inte min mamma börjat diskutera detta med min syster så hade hon inte ens kommit på tanken att byta den till en mindre... Dom hade några som har en tåa som kom och tittade på den igår så det känns lite som om min tid rinner ut..
    Jag har velat ha den lägenheten i fyra år nu, det tog mig 1,5 år från att jag hade flyttat innan jag skrev mig på min boendeadress för jag hoppades att hon skulle flytta innan. Sen var jag tvungen för jag behövde bostadsbidraget.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 6 Aug 14:13
    #23
    Verkligen skrev 2009-08-06 14:08:06 följande:
    Ring soc och fråga. Dom brukar ha en sån lista. annars får du fråga runt, för det brukar finnas gott om privata hyresvärdar. Bara i en skitstad som staden jag bodde i med ca 30 000 invånare så fanns det minst 10 st privata som ägde mååååånga lägenhetshus.. Ge inte upp, för det brukar kunna gå fort och få tag i en lägenhet via dom.
    Ja, jag får göra det. Jag får kämpa på helt enkelt. Det borde ju gå att få en lägenhet. Jag bor ju dessutom i en storstad.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 6 Aug 14:15
    #24

    Anonym (mini) skrev 2009-08-06 14:12:47 följande:


    Sätt ner foten ordentligt och protestera! Ryt ifrån!
    Tro mig, jag försökte igår. Men då svarade inte mamma i telefonen på hela kvällen istället och när hon som väl gjorde det så sa hon att hon inte orkade prata om det nu och att jag ändå har nästan ett år på mig att flytta så jag kan hitta något själv. Visst, ett år är inte jättekort tid men jag börjar bli stressad och vill hellre flytta nu eftersom jag har barn och inte vill bo på gatan direkt...
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 6 Aug 14:31
    #26

    Anonym (mini) skrev 2009-08-06 14:20:14 följande:


    Har ni ingen gemensam vän eller släkting som kan hjälpa till att medla? Säg till din mamma och din syster att de sätter dig ordentligt på pottan och att du blir jätteledsen av att de avstår från att hjälpa dig när de kan.
    Jag ska försöka prata med dem igen så fort jag får tag i dem. Det känns som om det borde gå att lösa och jag förstår inte riktigt problemet. Jag och min syster satt för bara en vecka sen och planerade hur vi skulle lösa saker om vi bodde ihop och allt lät bra men så ändrar hon sig. Känns även som om de bara vill lösa det så fort som möjligt och då byter den mot en tvåa i samma hus. Även det gör mig ledsen eftersom de vet att jag velat ha den tvåan ett tag eftersom vi vet att de som bor där nu söker större. Jag har ringt hyresvärden riktigt ofta för att inte missa om den skulle bli ledig så att jag har en chans att få den. Men nu tar min syster den samtidigt som mammas lägenhet försvinner...
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 6 Aug 14:59
    #28

    Anonym (mini) skrev 2009-08-06 14:33:18 följande:


    Ja, jag skulle satsa på att få min mamma och syster att skärpa sig och samarbeta. Även med tanke på din fortsatta relation till dem.
    Ja, jag ska verkligen försöka in i det sista. Förhoppningsvis har jag till månadens slut på mig.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 6 Aug 15:19
    #29

    Jag funderar på en sak. Egentligen är det väldigt fult och jag vet inte om jag skulle kunna göra det.. Men man har ju rätt att ta över ett kontrakt om nu min syster då har bott hos mamma i minst tre år. Det har hon inte gjort utan hon bodde hos en kompis i ca ett år. Hon skrev sig aldrig där så på papper har hon bott hos mamma. Men om jag nu skulle "skvallra" kan det påverka om hon får ta över kontraktet då? Vill inte göra det men det kanske kunde fungera som "hot".

  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 6 Aug 15:51
    #33
    Cuteknosan skrev 2009-08-06 15:29:13 följande:
    www.hyresvard.se fick jag upp när jag googlade har du varit inne där o kollat?
    Jag känner igen sidan så jag tror att jag kollat där innan, men tak för länken iaf. Hade glömt bort att den möjligheten också finns.
    ettplustack skrev 2009-08-06 15:32:15 följande:
    www.boplats.se/HSS/Object/object_list.aspx... Har du kollat där? Det står att det finns 174 lediga lgh i göteborg just nu
    Ja, jag har sökt lägenheter där i över två år. Men det är inte lätt om student, även om man kan betala för sig.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 6 Aug 16:17
    #34

    Jag har pratat med min syster nu och hon har bestämt sig för att hon vill bo själv direkt...
    Tänkte att jag ska gå över dit nu och prata med mamma.

Svar på tråden Hur får man lägenhet?