• Mandar­ina
    Äldre 8 Aug 00:20
    14102 visningar
    73 svar
    73
    14102

    Hur blir man psykiskt stark?

    Hur blir man psykiskt stark? Och vad innebär egentligen det??

  • Svar på tråden Hur blir man psykiskt stark?
  • Airlee
    Äldre 8 Aug 00:22
    #1

    För mig är det att klara av kriser och påfrestningar utan att rasa ihop och bli handlingsoförmögen. Hm, och att ha bra självkänsla, självkännedom och självrespekt. Jag tror att man blir psykiskt stark av livserfarenhet, helt enkelt, och av att lära känna sig själv på djupet. Terapi är ett sätt att göra det.

  • Lyckli­gtSlut
    Äldre 8 Aug 00:35
    #2

    Tror man blir det av att ha trygghet i sitt liv. Ett skyddsnät om man faller. Att sedan hålla sig borta från saker som är dåliga för en är också en bra sak. Minimera riskerna. Alla erfarenheter är inte bra erfarenheter.

  • misp
    Äldre 8 Aug 00:35
    #3

    Jag tror också att en bra självkänsla är väldigt viktigt för att vara psykiskt stark. Att man har en stabil kärna som inte bygger på yttre bekräftelse eller ägodelar. Att man är i grunden nöjd med sig själv och känner att man har ett värde. Men också att man kan lita på andra människor och vågar skapa relationer.

  • Äldre 8 Aug 00:36
    #4

    Tro, faktiskt... tro på sig själv, först och främst. Och övning. Mycket övning. Övning på att bli arg snarare än rädd eller ledsen, övning på att bli kall snarare än rasa ihop, övning på att låta sig falla utan att krascha.

    Skulle jag säga.

  • Äldre 8 Aug 00:40
    #5

    Ödmjukhet inför världen och bra självkänsla är viktigast tror jag. Att stå för det man tror på trots att folk argumenterar emot. Ödmjukhet får man genom att gå igenom svåra situationer och därmed veta hur andra människor i världen känner sig. Jag kan dra två exempel:

    1. När jag gick igenom en depression för fyra år sedan så var det rejält illa. Men det finns folk som har det betydligt värre, det vet jag. Den här upplevelsen fick mig att känna ödmjukhet inför dem. Jag vill hjälpa dem.

    2. När jag opererades i käken så kunde jag inte äta fast föda på 4-5 dagar. Jag fick i mig ett par klunkar soppar, så jag överlevde. Men jag var konstant hungrig och hade ont. Så där låg jag i sängen och tänkte på folk i fattiga länder som går hungriga varenda dag. Jag fick bara uppleva en bråkdel utav det, men det gav mig en ödmjukhet inför dem.

  • misp
    Äldre 8 Aug 00:43
    #6

    Dorian Ertymexx skrev 2009-08-08 00:36:45 följande:


    Övning på att bli arg snarare än rädd eller ledsen, övning på att bli kall snarare än rasa ihop, övning på att låta sig falla utan att krascha.
    Jag vet inte om jag tolkar dig rätt nu, men jag håller nog inte med helt. Jag tror det är väldigt viktigt för att vara riktigt psykiskt stark att man är i kontakt med sina känslor, oavsett om det är ilska, rädsla eller sammanbrott. Att man kan genomgå dem och lyssna på dem och känna att man klarar av dem utan att stänga av. (Till en viss gräns förstås, om man lider av alldeles för starka känslor som panikångest eller PTSD är det ju inte längre rationellt). Att våga visa sig svag och be om hjälp om det behövs, det tycker jag också är psykisk styrka.
  • Mandra­gora
    Äldre 8 Aug 00:47
    #7

    Som ett tillägg till alla andra fina tips - lyssna inåt. Hitta sin egen röst och därmed göra sådant som man verkligen vill och inte för att andra tycker en massa.


  • Äldre 8 Aug 00:51
    #8

    Många bra svar ovan.

    Airlee nämnde krisreaktioner och jag tror att det delvis är ärftligt hur man reagerar vid kris även om man naturligtvis kan träna upp sig också.

    För att spetsa till det-det är då "psykopatgenerna" är användbara. Den som kan stänga ner sitt emotionella svar för stunden och bara handla kallt i situationen har en överlevnadsfördel. Det vore t ex väldigt opraktiskt om ambulanspersonal och räddningstjänst själva bröt ihop i fosterställning när de ska såga loss svårt skadade barn och vuxna vid en bilolycka.

    För de flesta funkar det dock bara för stunden och känslorna kommer ikapp efteråt, när de låter händelsen sjunka in. Men under riktigt pressande förhållanden tror jag att vissa typer av psyken gynnas och det är därför de känslomässigt "kallare" individerna finns i populationen.

    Baksidan av myntet är att den som har långt till sina känslor kanske skadar andra istället i sina relationer, och är det egentligen en styrka?

  • Vienzi
    Äldre 8 Aug 00:52
    #9

    Jag tror att det är väldigt viktigt att veta vem man själv är för att kunna bli psykiskt stark. Att kunna lita på sig själv, att veta hur man reagerar i vissa situationer och att våga gå sin egen väg och lita på sina egna beslut som rör ens eget liv oavsett vad folk runt omkring tror och tycker.

  • Vienzi
    Äldre 8 Aug 00:54
    #10

    Bimsan: Jag tror du har helt rätt i att det inte alltid är en styrka att vara psykiskt stark, man kan vara för stark också. Men förr eller senare brukar det komma ifatt och smällen blir så mycket hårdare om känslorna sitter långt inne...

Svar på tråden Hur blir man psykiskt stark?