Inlägg från: Socialsekreteraren |Visa alla inlägg
  • Socialsekreteraren

    delad vårdnad

    Hej,

    Jag ska försöka att svara på din fråga. Gemensam vårdnad förutsätter att föräldrarna/vårdnadshavarna har förmåga att samarbeta för barnets bästa. Man tänker även att det är en trygghet för ett barn att ha två vårdnadshavare istället för en.
    Om du som enskild vårdnadshavare säger nej till att skriva under om gemensam vårdnad hos skattemyndigheten, innebär det att pappan om han önskar driva frågan om gemensam vårdnad måste stämma dig.
    En stämning innebär att han kontaktar en jurist/advokat och kontakt sker med tingsrätten. Du måste då kontakta eget juridiskt ombud jurist/advokat som företräder dig. När föräldrar är oense om frågor som rör vårdnad, boende eller umgänge angående ett gemensamt barn ger tingsrätten kommunens familjerätt i uppdrag att utreda frågan. En vårdnadsutredning sker, samtal sker med respektive föräldrar, barn, eventuellt förskola/skola. Denna utredning utmynnar i att farmiljerätten tar ställning på något sätt utifrån vad som är bäst för barnet.

    Därefter sker förhandling i tingsrätten där frågan avgörs. Det är omöjligt för mig att svara på hur tingsrätten skulle döma. Jag föreslår att du diskuterar dessa frågor med familjerättsjurist.

Svar på tråden delad vårdnad