• ANOF
    Äldre 10 Sep 17:45
    295179 visningar
    811 svar
    811
    295179

    Vad ska man göra med äggvitor?

    Jag brukar alltid ha en massa äggvita som jag intre vet vad jag ska göra med. Den här tråden ska handla om vad man kan göra för mat av äggvitan.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-09-10 18:19
    OBS! Det är viktigt att ni inte bara skriver VAD man kan göra med äggvitorna, utan även HUR man gör.

  • Svar på tråden Vad ska man göra med äggvitor?
  • PixL
    Äldre 10 Sep 18:45
    #76
    ANOF skrev 2009-09-10 18:41:49 följande:
    Nu vill jag veta mer om suffle. Är det gulor i eller inte? Jag har VITOR som behöver användas. Om det är någon gula med, men mest vitor, så skulle det kanske ocksp passa i trpden.
    Det är gulor i.
    Vad du kan göra på vitor som jag kommer på är omelett eller äggröra, maränger och kanske någon kaka.
  • siamus­en
    Äldre 10 Sep 18:46
    #77

    Lagar man omeletten under lock blir den ju fluffig och suffleaktig. Bara ett tips.

  • PixL
    Äldre 10 Sep 18:46
    #78

    Här då:

    Ger 4 portioner.

    100 g hallon, frysta tinade
    1 1/2 msk vatten
    1 1/2 msk hallonlikör
    2 msk strösocker
    1 msk potatismjöl
    1 msk vatten
    5 st äggvitor
    Sätt ugnen på 175°.

    Mixa hallonen till en puré med stavmixer. Blanda med vatten, likör och socker.

    Koka upp purén och red den med potatismjöl utrört i kallt vatten. Låt svalna.

    Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ned i purén.

    Smörj 4 portionsformar. Häll i smeten och grädda ca 15 min.

    Serveras genast med lättvispad grädde eller glass.

    (På bilden i tidningen Buffé har de pudrat med florsocker och ringlat något som ser ut som hallon i sirapskonsistens på tallriken.)

  • PixL
    Äldre 10 Sep 18:47
    #79

    Marshmallows

    450 g strösocker
    1 msk glykos
    2 dl vatten
    25 g gelatinpulver
    2 st äggvitor
    Koka strösocker, glykos och vatten till 127°. Lös upp gelatinpulvret enligt anvisning på paketet. Rör ut gelatinet i sockerlagen. Vispa vitorna till skum och tillsätt sockerlagen i en jämn stråle. Vispa ca 10 minuter. Pudra rikligt med florsocker på en bricka och klicka ut massan, tryck ut till ca 2 cm tjocklek. Ställ att stelna över natten, skär med kniv i kuber, det kan vara bra att pudra kniven med florsocker om den gärna fastnar i. Pudra florsocker över bitarna.

  • ANOF
    Äldre 10 Sep 18:50
    #80
    Spexig skrev 2009-09-10 18:43:05 följande:
    Stek dem och käka som mellanmål/kvällsmat. Tex på en macka.
    NEEJ!! DET är DET jag gjort innan och det är jag trött på och tycker är motbjudande.
  • vickis­75
    Äldre 10 Sep 18:51
    #81
    Spicy Women skrev 2009-09-10 18:26:01 följande:
    Kokosbollar heter det.
    Inte just det receptet. {#lang_emotions_dreamer} Det står liksom tydligt överst i rubriken. Gräddbullar. *nickar*

    Annars kan man säga både gräddbullar och kokosbollar så vitt jag vet. Kärt barn har många namn, typ. :-.D
    Bara den ovetande blir arg, den vise förstår. - morrdrakens365.wordpress.com -
  • ANOF
    Äldre 10 Sep 18:51
    #82
    siamusen skrev 2009-09-10 18:42:56 följande:
    recept.nu/1.9594/magnus_johansson/huvudratter...
    Den innehåller lika många gulor som vitor, och är därför inte intressant i den här tråden. Men jag ska nog göra den ändå för den verkar bra.
  • Poirot
    Äldre 10 Sep 18:52
    #83
  • ANOF
    Äldre 10 Sep 18:52
    #84

    Spicy Women skrev 2009-09-10 18:43:52 följande:


    Frys in äggvitorna i stället.
    Ska jag bara samla på mig en massa äggvitor i frysen? Det verkar helt meningslöst. Man måste ju använda dom till något.
  • Spicy Women
    Äldre 10 Sep 18:54
    #85
    ANOF skrev 2009-09-10 18:52:32 följande:
    Spicy Women skrev 2009-09-10 18:43:52 följande: Ska jag bara samla på mig en massa äggvitor i frysen? Det verkar helt meningslöst. Man måste ju använda dom till något.
    Ja tills du vet vad du ska laga för något.
Svar på tråden Vad ska man göra med äggvitor?