Inlägg från: Socialsekreteraren |Visa alla inlägg
  • Socialsekreteraren

    Placering inom sol, lvu

    Hej,

    Vad jag förstår så har du inte vårdnad om äldsta barnet men om de två yngsta?!

    Om du inte är vårdnadshavare för äldsta barnet så är du inte part, det vill säga du kan inte begära hemtagningsutredning (vilket man som vårdnadshavare kan kräva för att domstolen ska pröva om tvångsvården, LVU ska upphöra). Detta innebär att du har svårare att påverka hur umgänget ska ske och omfattningen.

    Dina små barn är placerade frivilligt (enligt SoL) det vill säga placeringen har skett då du och den andre vårdnadshavaren(?) sagt ja, samtyckt, till att barnen ska bo i familjehem.
    Detta innebär att ni som vårdnadshavare den dag då ni anser att ni har förmåga att ta hand om barnen har "makten" att ta hem barnen. Jag undrar om ni vet hur socialtjänsten skulle agera om ni ställde ett sådant krav, är socialtjänsten orolig vad gäller er förmåga att ta hand om barnen att en ansökan om LVU skulle ske till Länsrätten?

    När barn är placerade i familjehem, och bedömningen är att placeringen kommer att vara långvarig så är det vanligt att umgänget inte sker i biologiska föräldarnas hem. Som du skriver det kan för barnen innebära oro över om de ska få stanna kvar eller inte, likaså anses det bättre utifrån barnperspektiv att det är föräldrarna som får resa och inte barnen. Går det att diskutera vilka tider som umgänget ska ske på, just för att arbetet inte ska bli lidande? Umgänget ska ske med barnens behov och bästa i fokus.

    Du skriver att ni inte fått några riktlinjer omvilka förändringar som behöver ske. När barn placeras oavsett om det sker via LVU(tvång) eller SoL (frivilligt) upprättas en vårdplan, där det står vad barnet behöver under placeringen och vad som krävs för att vården ska upphöra, det vill säga att barnen flyttar hem igen. När det är små barn handlar förutsättningar för vårdens upphörande nästan uteslutande om vad föräldrarna ska göra för förändringar. Då du samtyckt till placeringen ska du ha läst och godkänt vårdplanen.

    mvh Camilla

  • Socialsekreteraren

    Hej Catta!

    För mig känns det inte ok att gå in och titta på vårdplanen, detta av hänsyn till er som är inblandade, den andre vårdnadshavaren och barnen. Detta då jag i detta forum agerar som privatperson.
    Jag vill föreslå att du efterfrågar möte med den socialsekreterare som handlägger ert ärende och kanske då tillsammans med dennes chef.

    Mvh Camilla

Svar på tråden Placering inom sol, lvu