• Snelle­n
  Äldre 22 sep 16:54
  50601 visningar
  15 svar
  15
  50601

  Ont i svanskotan = foglossning?

  Jag har aldrig (såvitt jag minns) slagit i svanskotan särskilt illa eller skadat nedre delen av ryggen på något sätt. Nu är jag gravid i v 15 och märker att jag får ont i svanskotan när jag sitter en hel dag. Jag googlade runt lite på det och såg några kommentarer om att foglossning kunde börja så, men jag tycker det känns lite tidigt.

  Är det någon som har haft samma eller liknande problem? Har ni kunnat göra något åt det? Jag har inte ont när jag sitter ner (än så länge) utan först när jag reser mig upp efter att jag suttit länge. Jag upptäckte det första gången när jag suttit på café många timmar en dag, och efter det har jag känt det varje dag på jobbet. Sitter jag däremot hemma i min egen soffa eller kontorsstol så får jag inte ont. Skulle en annan stol på jobbet kunna göra saken bättre?

  Jag letar helt enkelt efter er tjejer som känner igen er och vad ni har gjort åt det hela.

 • Svar på tråden Ont i svanskotan = foglossning?
 • Äldre 22 sep 17:02
  #1

  Hejsan!

  Så var det precis för mig. Tror att det kom runt vecka 16 eller något sådant. För mig hjälpte det att sitta lätt framåtlutad på stolen, eftersom det avlastade svanskotan bättre än att vara bakåtlutad.
  Sen har jag köpt ett foglossningsbälte, eftersom detta är en typ av foglossning. www.gulare.com/shop/index.php&cPath=83&products_id=434

  Bältet funkar bra, speciellt när man ska gå. Inte lika skönt när man sitter, så får man spänna upp det. Och det är lite opraktiskt när man ska gå på toa, men avlastar verkligen bäckenet.

  Min barnmorska sa att det kunde gå över, men jag hade inga stora förhoppningar, men i vecka 24 så försvann det. Är nu i vecka 30 och har känt det ett par dagar till, men det är inte alls lika mycket. Min barnmoska ska också att det kunde vara så att det "flyttade sig" tex till höfterna. Men på mig har det bara varit i svanskotan.

  Lycka till, och håll tummarna att det går över.

 • Nordva­ll
  Äldre 22 sep 17:33
  #2

  Precis sådär har jag med och jag frågade min bm om det och det är foglossning.. Fogarna sitter på båda sidor om svanskotan och en framtill vid blygdbenet..

 • EnLite­nTill
  Äldre 22 sep 18:55
  #3

  Jag har precis likadant är nu på väg in i vecka 15...
  Var likadant med min son och det började kring v 13-14 ngn gång så jag känner i gen det...

 • Äldre 22 sep 19:19
  #4

  Jag har också ont i svanskotan. Nu HAR jag faktiskt slagit i den och är alltid öm lite ovanför i svanken (bara om man trycker, inte annars). Så jag oroade mig för detta redan innan graviditeten. Men än så länge är det inte så farligt . Är i v. 14.

 • Äldre 22 sep 19:21
  #5

  Jar liknande hade ont bak där o när jag går mkt elr står för länge sitter länge osv...Har foglossning haft sen v15 ( e i v19 nu ) så snacka med din BM det är säkert det...Mina tips iaf är gravidsjukgympa,olika rörlser,lugna promenader o vattengympa

 • Äldre 22 sep 19:23
  #6

  Det finns ju även bälte men hjälper inte mej alls mitt tips är att träna bäckenbenet jag fick massa tips efter ett sådant möte om bäcknet så som fråga din BM om de finns någon gravidsjukgympa m.m

 • Äldre 22 sep 20:07
  #7
  Nordvall skrev 2009-09-22 17:33:37 följande:
  Precis sådär har jag med och jag frågade min bm om det och det är foglossning.. Fogarna sitter på båda sidor om svanskotan och en framtill vid blygdbenet..
  Korrigerar lite anatomi: de bakre "fogarna" (SI-lederna) sitter inte bredvid svanskotan (där finns bara mjukdelar) utan högre upp, på sidorna av korsbenet precis innanför de två knölar man kan känna högt upp på baksidan av bäckenet.

  Förutom ovanstående tips så kan det vara värt att gå till en duktig manuell terapeut (tex osteopat, naprapat...) på behandling. Kan hjälpa, eller åtminstone lindra besvären.
 • Rödstr­umpa
  Äldre 22 sep 21:00
  #8
  Poloc skrev 2009-09-22 20:07:08 följande:
  Korrigerar lite anatomi: de bakre "fogarna" (SI-lederna) sitter inte bredvid svanskotan (där finns bara mjukdelar) utan högre upp, på sidorna av korsbenet precis innanför de två knölar man kan känna högt upp på baksidan av bäckenet.Förutom ovanstående tips så kan det vara värt att gå till en duktig manuell terapeut (tex osteopat, naprapat...) på behandling. Kan hjälpa, eller åtminstone lindra besvären.
  På vilket vis kan naprapat, osteopat behandla foglossning?
 • tekla1
  Äldre 22 sep 21:11
  #9

  hej

  Jag hade väldiga problem under min första graviditet av ont i svanskotan när jag satt + gick och ont i övre ländryggen. Mycket berodde på ett olyckligt lyft redan i v.7 . Jag blev sjukskriven redan i vecka 16 under första graviditeten och försökte allt för att lindra den onda. Kunde knappt gå i slutet och inte sitta så låg mest. Ett tips är att köpa ett svansktöd till din kontors stol, värmekudde för ömma muskler ( kommer när man felbelastar) genast kontakta en sjukgymnast och få hjälp med rörelser om du kanske kan börja på vattengympa för gravida med ryggproblem. Hämta en TENS maskin genom sjukgymnast hjälper mot smärta. Om du pallar få akupunktur ( jag blev för smärtkänslig så det var mest jobbigt ) , gå inte till en kiropraktor bättre med en naprapat. Lyft inget och gå inte långa promenader , ta korta steg, vila mycket.

  Be din Barnmorska boka ett läkar besök med en ryggspecialist....för försäkringskassan om du måste bli sjukskriven. har man ont tidigt i graviditeten så kan du bara tänka dig hur det känns i v.30...

  jag är i min andra graviditet v.14 och super nojjig för att det ska bli lika jobbigt igen...

  lycka till ta hand om dig och var självisk !

 • Sladdi­snr3
  Äldre 22 sep 21:12
  #10

  Känner precis igen mig. När jag väntade mina andra två barn så hade jag ont i svanskotan, men de va också den enda foglossning jag hade, så de kändes ändå som att de va ganska lindrigt.

  När jag nu blev gravid igen, så va de konstigt nog de första tecknet på att jag va gravid. Satt o sa till en kompis att de va så konstigt att jag fått ont i svanskotan eftersom jag inte haft de sen den minste på 10 år. Blev oplanerat gravid så de va inget som jag heller kunde inbilla mig.

  N är jag i v.10...v.11 på torsdag och har även fått foglossning som går ut i sidan. Jag har fått ett bälte av sjukgymnasten, men tyvärr så hjälper de ju inte mot svanskotan utan bara mot de som går ut i sidan.

  Jag hittade aldrig nåt bra sätt att motverka de med dom andra barnen, men de gick ju iallafall över när dom va ute:):).....kommer du på nåt knep fårdu gärna dela med dig:)

 • Äldre 22 sep 22:48
  #11
  Rödstrumpa skrev 2009-09-22 21:00:53 följande:
  På vilket vis kan naprapat, osteopat behandla foglossning?
  Ja, som jag skrev så kan man förhoppningsvis få hjälp att lindra besvären (dvs lindra symtomen). Terapeuten behandlar ju inte foglossningen i sig, men:

  1. Bara för att man är gravid måste inte alla symtom i bäcken-/ryggområdet ha sin orsak i enbart foglossning. Det kan vara andra mekaniker involverade i symtomen.

  2. Om grundorsaken är foglossning kanske inte behandling kan ta bort symtomen helt, men genom att se till att kroppen har bästa möjliga balans och funktion totalt sett kan sannolikt många symtom lindras eller tom avhjälpas.

  Jag är själv manuell terapeut och har goda erfarenheter av gravida kunder som blivit mycket bättre av behandling. Samma sak då jag själv var gravid och naturligtvis gick på regelbundna behandlingar hos kollegor.
 • Snelle­n
  Äldre 23 sep 08:29
  #12

  Tack för alla svar!
  Än så länge känns det inte så farligt, utan mest så att jag märker det. Har inte tid hos BM förrän om 3 veckor och om det inte blir värre väntar jag med att ta upp det tills dess. Däremot kanske jag ska skaffa svankstöd till jobbet. Hmm... jag har för mig att vi har/har haft möjligheten att få hit en ergonom som tittar på våra arbetsställningar. Det kanske vore något att undersöka.

  Blev nästan lite rädd av ditt inlägg tekla1, men det är ju bra att veta att det finns hjälp att få om det blir riktigt illa. Som sagt så lider jag inte riktigt av det än, utan mest att jag märker att något är annorlunda. Det är ju dock en varningsklocka, så jag ska försöka förhindra det så mycket som möjligt.

 • tekla1
  Äldre 23 sep 09:17
  #13

  hej igen

  var inte meningen att skrämma upp dig , jag hade nog extrem otur men var också lite oförsiktigt för jag hade aldrig haft ont i ryggen tidigare så kopplade inte ihop allt... hoppas det kommer att gå bra (bättre än för mig) för dig och som sagt jag hade inte foglossningsproblem utan andra rygg problem som var minst lika jobbiga. Men att få och ta hjälp i god tid är nog vikigast av allt. lycka till

 • Äldre 23 sep 14:41
  #14

  Jag hade så i förra graviditeten och det började nog också då runt v 15. Efter några veckor flyttade sig värken i svanskotan till framsidan istället och då förstod jag att det var foglossning och att det hörde ihop.

  Nu är jag gravid med andra barnet, i vecka 15 och har bara för några dagar sedan fått ont i svanskotan igen..

 • Brunel­lo
  Äldre 23 sep 14:50
  #15

  hade så i förra graviditeten och känner det även nu (är i 16:de veckan). Blev inte så mycket mer förra gången och hoppas på samma nu

Svar på tråden Ont i svanskotan = foglossning?
Logga in
Bli medlem