• Äldre 23 Sep 03:24
    118157 visningar
    1015 svar
    1015
    118157

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Under flera hundra år har nyfödda avnavlats för tidigt, och så sker fortfarande på flera sjukhus runt om i landet även om rekommendationer från 2008 förespråkar sen avnavling.
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609
    Om navelsträngen klampas under de första 20 sekunderna räknas det som tidig avnavling.  Den nya rekommendationen är att barnet hålls under moderkakans nivå i 30 sekunder och avnavlas först efter 2-3 minuter för friska fullgångna barn och mellan 30 och 120 sekunder för för tidigt födda.  Om mamman lägger  barnet på bröstet direkt efter födseln går det dock inte miste om något blod eftersom blodet pulserar tills moderkakan är tömd, det tar bara lite längre tid.

    Att  vänta med att klampa navelsträngen tills den har slutat pulsera  innebär alltså att barnet får  det  blod   som finns i moderkakan (för fullgångna barn räknar man med ca 30 % av den totala blodmängden och för prematurer upp till 50%) . Detta blod innehåller viktiga stamceller, bland annat cancerbekämpande t-celler och annat  sjukdomsskydd.  Vid sen avnavling  slipper barnet även gå miste om den naturliga syretillförsel som moderkakan ger under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas. . Men om det avbryts abrupt  får lungornas en chockstart, vilket är både fysiskt och psykiskt smärtsamt för barnet , och lungorna har mycket svårt att ta upp syre innan det finns blodflöde i dem. , Dessutom krävs det blod för att  syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ..

    Medtagna barn och barn som  föds för tidigt har ännu större behov av syretillförseln från navelsträngen och det blod som finns i moderkakan.. Men oftast  prioriteras att de här barnen avnavlas tidigt för att tas ut i akutrummet, istället för att låta dem ta del av det syrerika moderkaksblodet först. 
    Även om de är i behov av annan livsviktig vård ger varje extra sekund som navelsträngen är intakt tillgång till mer viktigt blod och syre. Och pH-provet, som de flesta förlossningskliniker vill ta för att få en kvalitetssäkring av vården, kan tas med  spruta från pulserande navelsträng, vilket man numera gör på de flesta sjukhus.

    Facebook-gruppen Leaving A Babie´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping)
    http://www.facebook.com/delayedcordclamping

    Facebook-gruppen Sen avnavling - Barnets födslorätt
    http://www.facebook.com/group.php?gid=98718282961
     


    Mer information och länkar hittar ni på de första sidorna i tråden..


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-22 13:31
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html
  • Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)
  • Äldre 20 Dec 18:58
    Ekorrfamiljen skrev 2009-12-20 18:39:56 följande:
    Vår son fick vara hos sin pappa när jag gick och duschade efter förlossningen. Då hade han legat på mitt bröst ungefär en kvart tror jag, kanske lite mer (dålig tidsuppfattning.) När jag kom tillbaka skulle bm väga och mäta honom. (Då hade det gått kanske en timme.) Direkt han kom till henne började han gråta/skrika. När vi fick tillbaka honom blev han lugn och stilla igen. Så nog känner de små liven igen sina föräldrar redan från början alltid!
    Det är jätteviktigt det du berättar här. Tack!! 
  • Äldre 21 Dec 21:46

    "Kan mitt barn påverkas av att navelsträngsblod sparas?
    Nej, det finns inga risker för ditt barn eller dig att donera blodet. Moderkakan och navelsträngen fyller ingen funktion för ditt barn eller dig efter att du har fött ditt barn utan moderkakan slängs i vanliga fall.”
     
    I den här vilseledande informationen från chefen för nationella biobanken, som delas ut till till gravida  i Göteborg,  är det kanske inte bara det där om att moderkaka och navelsträng inte längre har någon funktion efter att barnet har fötts som inte stämmer, utan kanske det inte heller stämmer att moderkakan slängs i vanliga fall ???
    Jag undrar nämligen vad det är för moderkakor och navelsträngar det här handlar om, och om föräldrarna verkligen har skrivit under på  att det får användas till forskning?

    ”TOTALFÖRSVARETS FORSKNINGSINSTITUT.
    För att utvärdera effekten av de stötvågor som bildas med flyer-plate tekniken  användes  kärlendotel celler  (HUVEC) från vener i navelsträngar från människa ”
    http://www2.foi.se/rapp/foir1084.pdf

    ”3. ISOLERING OCH ODLING AV ENDOTELIUM FRÅN MÄNSKLIG NAVELVÄVNADSVEN
    Navelvävnaden avlägsnades från placentan strax efter födelsen, placerades i
    en steril bägare fylld med kall PBS (4°C). ”
    http://www.naturalternativet.se/filer/naturalternativet_alla.pdf

    ”REPARATIV PROCESS VID BRÄNNSKLADA. 
    Det är möjligt efter isolering av "mikrokärl" från placenta. ”
    http://www.akademiska.se/templates/page____27092.aspx

  • Äldre 22 Dec 13:12

    Ska försöka ta julledigt från datorn nu. Eftersom den här tråden stängs för kommentarer i morgon så var jag tvungen att starta en ny nu trots att jag inte har tid att lägga in så mycket info . Men det får jag göra efter helgerna.
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html

  • Äldre 23 Dec 12:13
    abuelita skrev 2009-12-17 22:53:44 följande:
    Jag fattade för att  det bara var i Stockholm och region Skåne som det skulle inrättas nya insamlingsställen, men att landstingen, regioner samt Gotlands kommun skulle vara med och betala för biobanken och Tobiasregistret.
    Det är sant att det är i Stockholm och Skåne som det kommer att inrättas nya insamlingsställen med start i Stockholm. Men det är inte så att Gotlands kommun specifikt bidrar med pengar utan de som beslutat att bidra är SKL (Sveriges kommuner och landsting). Så Gotland specifikt har inte tagit det beslutet.
  • Äldre 23 Dec 12:36
    Vitulina skrev 2009-12-23 12:13:06 följande:
    Det är sant att det är i Stockholm och Skåne som det kommer att inrättas nya insamlingsställen med start i Stockholm. Men det är inte så att Gotlands kommun specifikt bidrar med pengar utan de som beslutat att bidra är SKL (Sveriges kommuner och landsting). Så Gotland specifikt har inte tagit det beslutet.
    Tack för viktig information, Vitulina!  Vet du när det startar, och vet du hur det blir är, men avnavlingsrutierna i Stockholm och Skåne?
  • Äldre 23 Dec 14:22

    Nu hoppas jag att det är fler som hjälper till att ta reda på hur det är med avnavlingen i Stockholm, eftersom det tydigen är där den nya insamlingen av navelsträngsblod  ska starta (redan har startat?) Det är viktigt att så många blivande föräldrar som möjligt underrättas om detta, så de får chans att begära sen avnavling .
    Vill påminna om det orosvarslande som Mollan skrev den 11 september i 7:e tråden: ”min jobbarkompis som ska ha tre veckor efter mig var på föräldrainfo på sös i förrgår. Jag bad henne fråga om senavnavling var standard hos dem. Hon fick till svar att de slutat med det för det visas sig ge negativa effekter?! Någon som vet vad de menar?Vi ska till bb stockholm om några veckor och vill då ha sen avnavling.
    Födde på ds 06 och frågade om den men fick till svar att det var inget man utförde då det inte fanns några klara fördelar. ”
      Så kanske det redan är igång i Stockholm?

    Kom ihåg att pH-provet inte är till för barnets skull, utan för personalens. Så om uskorna i Stockholm plötsligt inte kan att ta pH  från pulserande navelsträng längre  har man faktiskt rätt att avsäga sig det.
    Och kom ihåg att Halmstadsstudien nu har kommit fram till att risken för för höga bilirubinvärden (behandlingskrävande  gulsot) inte ökar vid sen avnavling, vilket tydligen fortfarande många inom förlossningsvården tror. Så det kan de inte heller skylla på.

    Och så vill jag påminna  David Hutchons syn på det här med blodbankning, alltså den obstetriker som för några år sen införde HLR med intakt navelsträng på sitt sjukhus i England:

     "Slutligen vet vi att navelsträngsblod innehåller ett stort antal stamceller som snabbt kan reparera eventuella skador. Detta är anledningen till att studien i Dukes, North Carolina behandlar barn med HIE med egna stamceller som samlats in tidigare, efter omedelbar avnavling. Om barnen hade fått behålla dessa stamceller och fått allt sitt blod från moderkakan vid födseln så skulle de aldrig ha utvecklat HIE . "


     

  • Äldre 23 Dec 15:08

     


     På SÖS i Stockholm gjorde de i alla fall tydligen så här  8 månader efter att riktlinjerna hade presenterats :

    Sign Kwackie  skrev 4/6- 09 i 6:e tråden:
    ” har inte läst allt nu men tänkte bara meddela att på södersjukhusets förlossning , där jag nu ska jobba som undersköterska, har man börjat med att avnavla lite senare än vad man gjorde förut. ph-sprutan tar man inom första ½-1minuten efter att barnet kommit och innan avnavling.
    sen är det mycket från barnmorska till barnmorska men de väntar iaf längre nu för att låta blodet rinna så mycket som möjligt till bebisen, de ser på flödet i artärerna i navelsträngen när det är dags att avnavla - då blodmängden minskas i dessa
    men jag vet ju dock inte hur man gör på andra kliniker, men då vet ni hur vi gör ”

    NU ska jag i alla fall försöka ta julledigt från det här trots att barn föds även när det är jul, men nu får andra ta ansvar för det.

    God Jul allesamman!  {#lang_emotions_tomte}

  • Liselo­ttang
    Äldre 23 Dec 15:13

    Hej! Har tänkt på det här ganska länge och kommer att vilja ha sen avnavling med nästa barn. Hur ska jag uttrycka mig i brevet och vilka argument ska jag använda? Någon som har en mall att ha i förlossningsbrevet? :)

  • beadis
    Äldre 23 Dec 15:20

    Vill bara önska God Jul till dig TS och alla andra i tråden!

    Abuelita..du kommer nog inte ihåg mig längre, speciellt inte nu då jag bytt alias, hetter snart3barnsmamma innan, du försökte hjälpa mig med att informera om hur viktigt det är med sen avnavling på vår yngsta son på SÄS i Borås, nu gick det juh ändå inte, men idag har han hunnit bli 17mån

  • Äldre 23 Dec 15:29

    Hej Liselottang! Det finns 2 förlossningsbrev på sidan 1 i den här tråden.  Där kan du få tips.

    Music Lover, visst kommer jag ihåg dig, och hur tokigt det blev när det blev omedelbar avnavling  trots att du begärt sen avnavling. Det är mycket tack vare att du berättade det som jag ständigt påminner här i trådarna om att medföljaren måste vakta som en hök över navelsträngen.

    Vill passa på att tala om att det i dag är 2 år sedan jag startade första tråden om avnavling här på FL, och det tänker jag fira lite extra i kväll {#lang_emotions_cheers}

     Glöm nu inte att den här tråden strax stänger för kommentarer och att länken till nya tråden är denna www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html

  • beadis
    Äldre 23 Dec 15:34
    abuelita skrev 2009-12-23 15:29:11 följande:
    Hej Liselottang! Det finns 2 förlossningsbrev på sidan 1 i den här tråden.  Där kan du få tips.Music Lover, visst kommer jag ihåg dig, och hur tokigt det blev när det blev omedelbar avnavling  trots att du begärt sen avnavling. Det är mycket tack vare att du berättade det som jag ständigt påminner här i trådarna om att medföljaren måste vakta som en hök över navelsträngen.Vill passa på att tala om att det i dag är 2 år sedan jag startade första tråden om avnavling här på FL, och det tänker jag fira lite extra i kväll  Glöm nu inte att den här tråden strax stänger för kommentarer och att länken till nya tråden är denna www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html
    Va kul att du kommer ihåg mig
    Ja, det blev panik minst sagt Jag öppnade mig 10cm på 10min typ och han var ute efter en kvart till med 1 krystvärk Så barnmorskan hann inte ens ta emot honom när han väl kom ut...alla inklusive min man som skulle hålla koll på navelsträngen vara så chockade att det blev tyvärr tidig avnavling

    Kämpa på med att informera om detta viktiga!
    Gott Nytt År till dig Abuelita
  • Äldre 23 Oct 20:24
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)