• abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Under flera hundra år har nyfödda avnavlats för tidigt, och så sker fortfarande på flera sjukhus runt om i landet även om rekommendationer från 2008 förespråkar sen avnavling.
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609
    Om navelsträngen klampas under de första 20 sekunderna räknas det som tidig avnavling.  Den nya rekommendationen är att barnet hålls under moderkakans nivå i 30 sekunder och avnavlas först efter 2-3 minuter för friska fullgångna barn och mellan 30 och 120 sekunder för för tidigt födda.  Om mamman lägger  barnet på bröstet direkt efter födseln går det dock inte miste om något blod eftersom blodet pulserar tills moderkakan är tömd, det tar bara lite längre tid.

    Att  vänta med att klampa navelsträngen tills den har slutat pulsera  innebär alltså att barnet får  det  blod   som finns i moderkakan (för fullgångna barn räknar man med ca 30 % av den totala blodmängden och för prematurer upp till 50%) . Detta blod innehåller viktiga stamceller, bland annat cancerbekämpande t-celler och annat  sjukdomsskydd.  Vid sen avnavling  slipper barnet även gå miste om den naturliga syretillförsel som moderkakan ger under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas. . Men om det avbryts abrupt  får lungornas en chockstart, vilket är både fysiskt och psykiskt smärtsamt för barnet , och lungorna har mycket svårt att ta upp syre innan det finns blodflöde i dem. , Dessutom krävs det blod för att  syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ..

    Medtagna barn och barn som  föds för tidigt har ännu större behov av syretillförseln från navelsträngen och det blod som finns i moderkakan.. Men oftast  prioriteras att de här barnen avnavlas tidigt för att tas ut i akutrummet, istället för att låta dem ta del av det syrerika moderkaksblodet först. 
    Även om de är i behov av annan livsviktig vård ger varje extra sekund som navelsträngen är intakt tillgång till mer viktigt blod och syre. Och pH-provet, som de flesta förlossningskliniker vill ta för att få en kvalitetssäkring av vården, kan tas med  spruta från pulserande navelsträng, vilket man numera gör på de flesta sjukhus.

    Facebook-gruppen Leaving A Babie´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping)
    http://www.facebook.com/delayedcordclamping

    Facebook-gruppen Sen avnavling - Barnets födslorätt
    http://www.facebook.com/group.php?gid=98718282961
     


    Mer information och länkar hittar ni på de första sidorna i tråden..


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-22 13:31
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html
  • Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)
  • LyckligtSlut

    Hjälp! Ska man veta sådant också?? Jag kommer aldrig att kunna skaffa barn! (är allvarlig, får lite panik, så jäkla mycket jag inte har en aning om att man ens ska tänka på!)

  • Anaiah
    abuelita skrev 2009-10-03 23:28:54 följande:
    Jag hade lite hjärnsläpp förut, när jag plötsligt inte ihåg det jag redan lärt mig om nackdelarna med att ge syntetiskt oxýtocin.  Det hämmar nämligen kroppens egen produktion av oxytocin.  Och de onaturligt kraftiga livmodersammandragningarna kan öka risken för kvarhållen moderkaka. Här är en väldigt bra artikel i DN om oxytocin. www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp&a=24718...
    Hehe, den artikeln har hag också hänvisat till när jag vurmat för amningens fördelar jämtemot flaskmatning
    abuelita skrev 2009-10-04 00:43:24 följande:
    Upptäckte nu att du skrivit att det sker en blodtranfusion från mamman till barnet, vilket är en allmän missuppfattning. Det är nämligen barnets eget blod som finns i moderkakan, inte mammans,. Mamma och barn har var sitt blodsystem och det blandar sig inte med varandra. Rh negativa mammors blod får ju som bekant inte blandas med barnets, men vid  tidig avnavling är det  risk för det .
    Jo, jag vet, jag använde bara den formulering som beskriver det bäst tyckte jag eftersom bebisen får så mycket blod från moderkakan att det i princip blir en blodtransfusion (sen vet jag att blodet inte kommer från mamman själv).
  • abuelita
    LyckligtSlut skrev 2009-10-04 08:16:54 följande:
    Hjälp! Ska man veta sådant också?? Jag kommer aldrig att kunna skaffa barn! (är allvarlig, får lite panik, så jäkla mycket jag inte har en aning om att man ens ska tänka på!)
    Det är det här jag varit rädd för, att någon ska bli så avskräckt att hon inte vågar skaffa barn.
     
    Hoppas du istället kan se det som så att tack vare att du hittade den här tråden så vet du att det bästa man kan göra är att läsa på själv, och inte lita blint på att läkare och barnnmorskor alltid kan sin sak. Och därmed utforma sitt eget förlossningsbrev, och se till så ens partner, dolua,  eller annan medföljare  bevakar ens intressen,  så att det verkligen blir så som man önskat.
    Då tror jag man kan vara trygg.
     
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-04 08:11:38 följande:
    Intressant! Finns det någon forskning hittills som pekar på ett visst samband mellan autism, hjärnskador och tidiga avnavlig?Jag tolkar formuleringen som att man menar att eftervården kommer vara densamma oavsett om man donerar moderkakan eller inte, inte nödvndigtvis avnavlingen (men det är ju som sagt hur jag tolkar inte (och hoppas att de menar), inte vet jag egentligen). Och ja, visst kan jag förstå att man inte vill ändra avnavlingsrutinerna om bakningen av avnavlingsblod ska gynnas, jag tror dock inte att en sådan sak skulle vara kvar om påtryckningarna från de blivande mödrarna fortsätter samt de andra sjukhusens rutiner ändras. Det här är ju något de borde tala om på mvc för alla, men det är väl som så att de räknar med att "patienterna" ska lita på att sjukhusen alltid väljer vad som är bäst för dem inte för sjukhuset (det har man ju märkt den hårda vägen att de inte gör ).Får jag fråga varifrån denna text kommer? Jag har aldrig sett den förut, är det den de använder i Västra Götaland för att locka fler att donera eller används den över hela landet?
    Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska alla mvc upplysa blivande föräldrar, åtminstone i Göteborgsområdet, om att  deras sjukhus trotsar  nationella riktlinjer och WHOs och IFOGs rekommendationer men att de ändå har rätt att begära sen avnavling.  Men det upplyser  de inte om. Och det gör inte heller förlossningspersonalen. När jag ringde till Mölndals förlossning i somras och frågade varför de inte upplyser föräldrarna om att kan de har rätt välja sen avnavling fick jag följande svar. " Nej det behöver vi inte göra, för det lär de sig ändå på internet".

    Texten är den som delas ut på mödravårdcentalerna i Göteborg:
    http://www.transfusionsmedicin.se/upload/SU/omrade_medot/labmed/transfusmed/Samtycke_sv.pdf?epslanguage=sv

    Angående sambandet tidig avnavling/hjärnskador så har vi t.ex. Autism-End-It-Now.org http://www.autism-end-it-now.org/
    och Birth-Brain-Injury-Org http://www.birth-brain-injury.org/ 
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-04 08:17:11 följande:
    Jo, jag vet, jag använde bara den formulering som beskriver det bäst tyckte jag eftersom bebisen får så mycket blod från moderkakan att det i princip blir en blodtransfusion (sen vet jag att blodet inte kommer från mamman själv).
    Jag kallar det också för transfusion. Det jag menade med vanlig missuppfattning är att det är mammans blod som transfueras till barnet, när det i själva verket är barnets eget blod. Det som stamcellsforskarna alltså kallar för "navelsträngsblod". Det låter ju som några droppar som blivit kvar i navelsträngen och som barnet inte alls behöver..
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-04 08:11:38 följande:
    Jag tolkar formuleringen som att man menar att eftervården kommer vara densamma oavsett om man donerar moderkakan eller inte, inte nödvndigtvis avnavlingen (men det är ju som sagt hur jag tolkar inte (och hoppas att de menar), inte vet jag egentligen).
    Nej du ska ju föda på Huddinge i Stockholm, så det är ju inte så lätt för dig att veta hur de gör i Göteborg.  Men hur tolkar du det här då : " Nej, det finns inga risker för ditt barn eller dig att donera blodet. Moderkakan och navelsträngen fyller ingen funktion för ditt barn eller dig efter att du har fött ditt barn..."
  • Anaiah
    abuelita skrev 2009-10-04 09:32:39 följande:
    Angående sambandet tidig avnavling/autism så har vi även den här artikeln om att autism inte förekommer hos Amish-folket, som inte navlar av förrän moderkakan är ute.  stanford.wellsphere.com/brain-health-article/... och George M Morley´s båda eLetters här i Pediatrics pediatrics.aappublications.org/cgi/eletters/1...
    Fast här måste jag nästan protestera lite. Amish-befolkningen är en extremt liten del av USAs befolkning (ca 0,0007%) och det anser jag vara ett dåligt underlag för sambandsforskning av sådana saker. Att just Amishbefolkningen "inte har" autism (och alzheimers som jag också har hört) kan ju lika väl bero på ärftliga faktorer som något annat, att fallen inte rapporteras eller att de helt enkelt inte har tillgång till de medicinska och diagnostiska resurser som resterande befolkning har.

    Nog för att jag tycker att sen avnavling är intressant, men just sambandet eller snarare avsaknaden av autism i amish-befolkningar har jag hört skyllas på diverse orsaker (t ex utebliven barnvaccination) även om säkerligen sen avnavling kan vara en av förklaringarna om den kan påverka förekomsten. Det känns som att man famlar lite i mörkret när det gäller just varför dessa diagnoser saknas där. Att skylla autism på bara avnavlingsrutinerna är som att skylla det på bara barnvaccinationerna.
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-04 11:35:12 följande:
    Fast här måste jag nästan protestera lite. Amish-befolkningen är en extremt liten del av USAs befolkning (ca 0,0007%) och det anser jag vara ett dåligt underlag för sambandsforskning av sådana saker. Att just Amishbefolkningen "inte har" autism (och alzheimers som jag också har hört) kan ju lika väl bero på ärftliga faktorer som något annat, att fallen inte rapporteras eller att de helt enkelt inte har tillgång till de medicinska och diagnostiska resurser som resterande befolkning har.Nog för att jag tycker att sen avnavling är intressant, men just sambandet eller snarare avsaknaden av autism i amish-befolkningar har jag hört skyllas på diverse orsaker (t ex utebliven barnvaccination) även om säkerligen sen avnavling kan vara en av förklaringarna om den kan påverka förekomsten. Det känns som att man famlar lite i mörkret när det gäller just varför dessa diagnoser saknas där. Att skylla autism på bara avnavlingsrutinerna är som att skylla det på bara barnvaccinationerna.
    Du har rätt i att Amish-folket inte är representativt, bl.a för att de inte vaccinerar sina barn som andra gör. Men det är ändå intressant.
    Det står även i den artikeln att samma sak gäller Somalier; att de navlar av sent och att autism inte förekommer i Somalia, men bland Somaliska immigranter i länder med västerländs sjukvård är antalet fall av autism hög. Men här kan det också vara vaccinationer m.m. som spelar in.

    Mest intressant tycker jag dock  är det som George M Morley skriver i sina eLetters, att det bara är tidigt avnavlade barn som får autism av vaccinationer.
  • Anaiah
    abuelita skrev 2009-10-04 10:59:18 följande:
    Nej du ska ju föda på Huddinge i Stockholm, så det är ju inte så lätt för dig att veta hur de gör i Göteborg.  Men hur tolkar du det här då : " Nej, det finns inga risker för ditt barn eller dig att donera blodet. Moderkakan och navelsträngen fyller ingen funktion för ditt barn eller dig efter att du har fött ditt barn..."
    Det tolkar jag att man menar efter avnavlingen så har man inte någon användning själv för moderkakan (om man inte uttryckligen sagt att man vill få dem med sig hem), inte att värdet av moderkakan förloras i samma stund som barnet kommer ut (den sitter ju fortfarande kvar i livmodern). Alltså att de menar efter efterbörden så fyller inte moderkakan någon funktion längre.
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)