• Äldre 23 Sep 03:24
    118238 visningar
    1015 svar
    1015
    118238

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Under flera hundra år har nyfödda avnavlats för tidigt, och så sker fortfarande på flera sjukhus runt om i landet även om rekommendationer från 2008 förespråkar sen avnavling.
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609
    Om navelsträngen klampas under de första 20 sekunderna räknas det som tidig avnavling.  Den nya rekommendationen är att barnet hålls under moderkakans nivå i 30 sekunder och avnavlas först efter 2-3 minuter för friska fullgångna barn och mellan 30 och 120 sekunder för för tidigt födda.  Om mamman lägger  barnet på bröstet direkt efter födseln går det dock inte miste om något blod eftersom blodet pulserar tills moderkakan är tömd, det tar bara lite längre tid.

    Att  vänta med att klampa navelsträngen tills den har slutat pulsera  innebär alltså att barnet får  det  blod   som finns i moderkakan (för fullgångna barn räknar man med ca 30 % av den totala blodmängden och för prematurer upp till 50%) . Detta blod innehåller viktiga stamceller, bland annat cancerbekämpande t-celler och annat  sjukdomsskydd.  Vid sen avnavling  slipper barnet även gå miste om den naturliga syretillförsel som moderkakan ger under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas. . Men om det avbryts abrupt  får lungornas en chockstart, vilket är både fysiskt och psykiskt smärtsamt för barnet , och lungorna har mycket svårt att ta upp syre innan det finns blodflöde i dem. , Dessutom krävs det blod för att  syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ..

    Medtagna barn och barn som  föds för tidigt har ännu större behov av syretillförseln från navelsträngen och det blod som finns i moderkakan.. Men oftast  prioriteras att de här barnen avnavlas tidigt för att tas ut i akutrummet, istället för att låta dem ta del av det syrerika moderkaksblodet först. 
    Även om de är i behov av annan livsviktig vård ger varje extra sekund som navelsträngen är intakt tillgång till mer viktigt blod och syre. Och pH-provet, som de flesta förlossningskliniker vill ta för att få en kvalitetssäkring av vården, kan tas med  spruta från pulserande navelsträng, vilket man numera gör på de flesta sjukhus.

    Facebook-gruppen Leaving A Babie´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping)
    http://www.facebook.com/delayedcordclamping

    Facebook-gruppen Sen avnavling - Barnets födslorätt
    http://www.facebook.com/group.php?gid=98718282961
     


    Mer information och länkar hittar ni på de första sidorna i tråden..


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-22 13:31
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html
  • Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)
  • Äldre 23 Sep 17:29
    #33
    fruganL skrev 2009-09-23 16:05:54 följande:
    Jag frågade min BM idag hur praxis var på UMAS, har även tänkt ringa direkt till förlossningen och fråga.Min BM sa att generellt sätt så väntade de med avnavlingen, men hon själv var egentligen tveksam till diskussionen. Hon sa dels att det finns lika många barnläkare som är för tidig avnavling som det finns de som är för sen avnavling. Hon sa också att hon själv närvarat vid så många förlossningar och varit med om båda scenariona och det gör egentligen ingen skillnad för barnet. Det är många andra faktorer som också spelar in sa hon.Så vi lämnade den diskussionen.
    Suck!!!  Och WHOs och IFOGs (International Federation of Obstetrics and Gynecology) rekommendationer då? Och de svenska riktlinjerna?  

    Men UMAS är ju ett universitetssjukhus, och på såna sjukhus, vet vi ju vid det här laget, finns det forskare som är sugna på bebisblod.
      
    Innan man häver ur sig att det egentligen inte gör någon skillnad för barnen om de navlas av sent elle tidigt borde man först ha upp följt upp dem några år och se vilka som blir autistiska , bokstavsbarn m.m.  och då kolla upp hur de blev avnavlade. 
    Ofta  visar sig inte de här funktionshindren  förrän  i samband med vaccinationer, och även så sent som vid skolstart. Det är oftast barn som fötts för tidigt, med kejsarnsintt, eller som varit medtagna vid födseln som utvecklar de här funktionshindren. I princip alla barn som fötts på något av de här sätten har blivit omedelbart avnavlade, alltså även på de sjukhus som inte har omedelbar avnavling som allmän rutin.. 

    Det skulle förvåna mig mycket om det finns något barn med autism, cp, adhd m.m. som har blivit sent avnavlat.
  • Äldre 23 Sep 21:08
    #34

    Ni som kan engelska, vad tror ni om det här?

    "Once the cord is clamped, factors such as prostaglandin E2, which had inhibited respiratory motions in utero, are no longer supplied by the mother. Decreased levels of the factors mean decreased respiratory inhibition, which in turn allows continuous respiration to begin after birth"

    http://www.rtmagazine.com/issues/articles/2006-01_04.asp

    En mamma till ett barn som dött i SIDS (plötslig spädbarnsdöd) kommenterade hos mig på Facebook idag, och då började jag söka på cord clamping (avnavling) +SIDS och hittade det här.

  • Äldre 24 Sep 10:49
    #36

    Halååå, var är alla? Har ni inte hittat hit än? (puff)

  • Schumi­Ferrar­i
    Äldre 24 Sep 11:03
    #37
    abuelita skrev 2009-09-24 10:49:51 följande:
    Halååå, var är alla? Har ni inte hittat hit än? (puff)
    Jag har hittat hit men skriver inte så mycket nu eftersom att jag måste plugga lite...
    Muppen mars-08 Smurfen aug-09
  • Äldre 24 Sep 21:51
    #38

    Sparar som favorit *puff*

  • Äldre 25 Sep 07:11
    #39

    Jag har just nu bara tillgång till dator på jobbet så det känns inte helt OK att sitta och surfa på FL.

    Men tråden har jag hittat och längtar tills jag har dator hemma igen.

  • freckl­efart9­0
    Äldre 25 Sep 14:10
    #40

    *lägger i favoriter*

  • Jolfo
    Äldre 26 Sep 15:36
    #41

    Nu har jag också hittat hit :)
    Jag har till och med länkat hit från några andra trådar, jag börjar lära mig hur man gör ;)

  • Äldre 26 Sep 15:51
    #42
    Jolfo skrev 2009-09-26 15:36:09 följande:
    Nu har jag också hittat hit :)Jag har till och med länkat hit från några andra trådar, jag börjar lära mig hur man gör ;)
    Jättebra att du länkar hit från andra trådar!     Ju fler som hittar hit desto fler barn som skonas från tidig avnavling.
  • Äldre 26 Sep 16:11
    #43
    abuelita skrev 2009-09-23 17:29:10 följande:
    Suck!!!  Och WHOs och IFOGs (International Federation of Obstetrics and Gynecology) rekommendationer då? Och de svenska riktlinjerna?  Men UMAS är ju ett universitetssjukhus, och på såna sjukhus, vet vi ju vid det här laget, finns det forskare som är sugna på bebisblod.  Innan man häver ur sig att det egentligen inte gör någon skillnad för barnen om de navlas av sent elle tidigt borde man först ha upp följt upp dem några år och se vilka som blir autistiska , bokstavsbarn m.m.  och då kolla upp hur de blev avnavlade. Ofta  visar sig inte de här funktionshindren  förrän  i samband med vaccinationer, och även så sent som vid skolstart. Det är oftast barn som fötts för tidigt, med kejsarnsintt, eller som varit medtagna vid födseln som utvecklar de här funktionshindren. I princip alla barn som fötts på något av de här sätten har blivit omedelbart avnavlade, alltså även på de sjukhus som inte har omedelbar avnavling som allmän rutin.. Det skulle förvåna mig mycket om det finns något barn med autism, cp, adhd m.m. som har blivit sent avnavlat.
    Hoppade in och läste lite i trådan. Autism, adhd och andra sjukdommar tror jag själv knappast kan bero på att barn blivit tidigt avnavlade, tycker nästan att det är lite extremt att påstå. Även om sen avnavling kan vara bra så tror jag att dessa sjukdomar hellre beror på felaktiga kostvanor hos oss i västvärlden. Tycker dessa förklaring ligger närmare till hands faktist.
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)